Beantwoord

kantoor achter 4g / preferente cell-id

  • 23 december 2019
  • 12 reacties
  • 926 Bekeken

Reputatie 2

Goedemiddag @Tabali  , of andere netwerk specialisten,

 

excuus dat ik je zo rechtstreeks adresseer, maar het lijkt bijkans onmogelijk door de eerste lijn van webcare / facebookcare, heen te komen en iemand te spreken die verstand van zaken heeft.

Dus vandaar hoop ik dat het even rechtstreeks mag, gezien de antwoorden die je al gepubliceerd hebt denk ik dat ik een goede kans maak bij de juiste persoon te zijn…

Inmiddels heb ik door veel geschuif met antennes best een goeie lte (band 8 ) verbinding voor elkaar met behoorlijk goede rsrp en rsrq, maar om de één of andere reden blijf ik maar heen en weer pingpongen tussen verschillende cell-id’s en banden.

Ik heb eigenlijk twee specifieke vragen.

 

Ik vraag me ten eerste af of dat pingpongen elke keer nieuwe buiten-IP’s oplevert en dus nieuwe routes moeten worden opgebouwd, 

Dat gebeurt namelijk soms 10x per dag, wat best problemen oplevert als je met je hele kantoor, dus stationair, van de verbinding afhankelijk bent. (VOIP / VPN connecties gaan stale etc.)

Daarop volgt vraag twee… 

m’n modem lijkt favorieten te hebben qua cell-id

Op het moment is dat 3952650 en soms één met 2662 op het eind. De favoriete band lijkt 900 te zijn, soms 1800.

Aangezien je al eens lang geleden iemand eerder met dit probleem hebt geholpen wilde ik vragen of je mij wat hulp kunt geven met een Yagi op de juiste toren mikken en dat pingpongen wat stabieler te krijgen.

 

Ik heb een kaartje bijgesloten met waar ik zit (op 0 in zuidermeer) en welke mast ik line of sight heb, (spierdijk, op 2,2km)

ik hoop heel erg dat je wat tips hebt en misschien wat cell-id's aan de betreffende masten zou willen hangen, al dan niet via pm.

Ik heb het idee dat ik soms overspring naar een mast ergens bij hoorn/avenhorn “rechtsonder”, maar die zou bijna 1,5km verder zijn. de packetloss wordt dan ook veel groter.

Hieronder de (radio)kwaliteit van de  huidige verbinding

alvast dank voor alle info die je kunt geven…

 

met vriendelijke groet, tony

icon

Beste antwoord door tonytee 20 januari 2020, 11:42

Ik ben nu wel genoeg van het kastje naar de muur gestuurd

Jullie zouden je kapot moeten schamen 

@David , ik heb voor de zoveelste keer nooit meer iets gehoord, en de verbinding is volledig onbruikbaar, en dit speelt zoals je weet al sinds november

Dank aan degenen die wel hun best deden, maar al met al is dit om te huilen…

Beste netwerk van nederland, laat me niet lachen

 

Bekijk origineel

12 reacties

Reputatie 7
Badge +18

Wat is de horizontale openingshoek van de yagi antenne? Hoeveel elementen heeft ie? Gaat vooral om het aantal directoren. Specificaties is natuurlijk nog mooier.

Je zou een zodanig "smalle opening" yagi moeten hebben zodat je het gebruik van 1 mast op 1800 MHz afdwingt.

Reputatie 2

Ha Folkert,

Leuk dat je even meespringt

Ik ga nu eerst eens proberen met een “goedkoopje” om te zien wat het oplevert.

De chinese waar ik het mee ga proberen is een 28dBi 15-tands van een centimeter of 60, waarvan ik me afvraag of ie wel zo goed is in 900, volgens de specs is ie beter in de 1800

de specs zeggen niks over de hoek, maar het zal allicht iets beter zijn dan een omni.

 

Ik hoef trouwens niet perse die 1800 als blijkt dat de 900 stabieler is, dus dat wil ik ook eerst eens onderzoeken. Het lijkt wel nu wel zo te zijn namelijk.

Ik win in de 1800 alleen qua upload speed, downstream blijft vergelijkbaar zowel in 900 als 1800

Ik heb m’n modem dus al verteld dat 1800 niet zo nodig hoeft voor mij.

Mocht die yagi dan helpen dan denk ik dat ik er zelfs 2 ga zetten, een vertikale en eentje horizontaal.

De belangrijkste reden van de poging is omdat ik van dat hoppen af wil, ik heb eigenlijk grotendeels een hele nette verbinding, dus ik snap niet waardoor dat hoppen veroorzaakt wordt.

Hopelijk helpt een beetje tunnelvisie…

 

Misschien kan de netwerkspecialist me ook wel vertellen waar ik de beste kans op lagere packetloss maak, wie weet staat er wel een rustigere (minder gesatureerde) toren op een kilometer verder die veel geschikter voor ons is. (met oog op voip en low latency protocols)

 

Reputatie 7
Badge +18

28 dBi 15 elements is niet zoveel, heb je nog een redelijk grote openingshoek. Versterking is niet kritisch in jouw geval, openingshoek wel. Omdat je verticaal monteert gaat het uiteraard om de verticale openingshoek, die verschilt van de horizontale, is gewoon natuurkunde. (Prof.dr. Yagi was er heel goed in ;-)

Een standaard yagi is geschikt voor 900 of 1800, niet voor beide. Maar er zijn combi yagis en “logper” yagis die breedbandig zijn. Een foto kan verhelderend werken in dit geval als dat mogelijk is. Met een standaard single band 1800 yagi dwing je die frequentie dus af. 1800 heeft een korter bereik maar geeft hogere snelheid en meer capaciteit. Ik zou daar persoonlijk voor kiezen.

GSM masten zijn verticaal gepolariseerd zijn. Horizontaal monteren voegt niets toe.

Mocht je voor een andere yagi gaan kies er dan eentje met duidelijke specificaties erbij. Verticale openingshoek zo klein mogelijk. Op 1800 worden veel elements yagi’s toch niet extreem groot.

En je hebt natuurlijk ook nog de schotelantenne als optie...

 

Reputatie 2

Ha Folkert

dank voor die nuttige informatie, daar heb ik wat aan… samen met hopelijk een antwoord als “mik die kant op en dat is cell-id xx” zal ik daar wel eindje mee komen ;)

ik heb nog even dieper gegraven en kom wel nog tegen dat het ding wat nu in een zeecontainer zit een verticaal gepolariseerde zou moeten zijn (staat er specifiek bij), en dit is het plaatje wat erbij zat:

specs zijn 

791~821MHz /832~862MHz/ 1710~1785MHz/1805~1880MHz/ 2500~2690MHz

pas als ik heb gezien dat ik er iets mee oplos ga ik eventueel investeren in een goeie, en dat zou idd ook een (raster?)-schoteltje oid kunnen zijn… ik kom je graag nog eens lastig vallen over welke precies 😉 Maar eerst maar eens zien of ik hier iets mee opschiet…

Reputatie 7
Badge +18

Dit is een multiband antenne dus het hoppen van 900 naar 1800 en terug kun je daar niet mee stoppen. Ik heb wel begrepen dat iedere mast een voorkeur frequentie heeft en dat je die wellicht op 4gmasten.nl kunt vinden.

Als je de antenne monteert zoals op de foto is ie verticaal gepolariseerd en dat is de enige juiste manier. GSM is verticaal gepolariseerd. Met de elementen horizontaal gemonteerd wijzig je de polarisatie naar horizontaal, niet doen dus.

Dit is leuk spul voor de toekomst wellicht, 13 graden openingshoek en een heel goede afscherming van de achterzijde. https://www.whwireless.com/grid-4g-lte-24dbi-antenna_p38.html

Eerst maar eens de yagi proberen als ie komt, als je ooit weer advies nodig hebt laat het dan maar weten. Ik ben (gelicenseerd) zendamateur, weliswaar al jaren niet meer actief maar ik weet hier wel één en ander van, vind het ook leuk me erin te verdiepen.

Van het 4G gebeuren weet ik echter niet alles in detail, dus ik kan je niets vertellen over het frequentie- en cell hoppen...

Reputatie 2

@Folkert 

zendamateur zei je?

dan heb ik nog wel een ander projectje waar ik wat hulp bij kan gebruiken :)

in ieder geval niet van die hedendaagse moderne rommel….

 

 

Reputatie 7
Badge +18

@Folkert

zendamateur zei je?

dan heb ik nog wel een ander projectje waar ik wat hulp bij kan gebruiken :)

in ieder geval niet van die hedendaagse moderne rommel….

 

 

Mooi spul! Meestal zijn in de militaire dump de zenders onklaar gemaakt. Helaas soms met de botte bijl.

Reputatie 2

Ik heb zojuist m’n externe yagi antenne geplaatst, en het lijkt me dat er op de (radio)-kant van het verhaal niets is aan te merken.

Je ziet dat het er best van opknapt, maar het is niet alsof het daarvoor heel slecht was.

Ik heb echter nog steeds soms wel 5x per dag ineens een nieuw buiten-IP met de bijbehorende verbindings (verbrekings) problemen in SIP en VPN

 

 

Reputatie 7
Badge +18

Signaalsterkte en Signaal/Ruis verhouding zijn er zeker op vooruit gegaan! Vreemd dat er nog steeds gehopt wordt en dat je steeds een ander IP adres krijgt.

Dit wordt toch een onderwerp voor 4G netwerkspecialisten. Ik zal eens even rond gaan vragen voor je. Wacht even af tot er een moderator reageert.

Reputatie 2

Ha Folkert, dank voor je meedenken, ik hoop echt dat je wat juiste mensen kent… 

Ik waardeer het dat je eens wilt rondvragen want ik kom geen stap verder met de webcare of wie dan ook

Mijn dag ziet er tot nu toe zo uit:

even resumerend:

  • het andere modem, een huawei, liet het probleem ook al zien, dit is een teltonika
  • het modem wordt gevoed door een dikke UPS op een aparte groep samen met een server rack
  • de “radio” situatie is volgens de grafiek in m’n vorige postje continu diep in het groen dus lijkt me ok
  • de buren hebben samen met mij ook last van (en al behoorlijk lang)

Ik wacht nog maar eens rustig af in de hoop dat t-mobile jou serieuzer neemt dan mij en mijn dorpsgenoten…

 

groet uit zuidermeer, tony

Reputatie 7
Badge +20

Hi Tony,

Zou je mij de gegevens van jouw 4G voor Thuis-abonnement via een privébericht kunnen toesturen? Dan kan ik dit doorzetten naar mijn collega's, zodat dit verder uitgezocht kan worden!

Reputatie 2

Ik ben nu wel genoeg van het kastje naar de muur gestuurd

Jullie zouden je kapot moeten schamen 

@David , ik heb voor de zoveelste keer nooit meer iets gehoord, en de verbinding is volledig onbruikbaar, en dit speelt zoals je weet al sinds november

Dank aan degenen die wel hun best deden, maar al met al is dit om te huilen…

Beste netwerk van nederland, laat me niet lachen

 

Reageer