Beantwoord

Overstappen KPN Buitengebied naar T-Mobile 4G voor Thuis?

  • 21 februari 2017
  • 11 reacties
  • 1964 Bekeken

Reputatie 1
Situatieschets:
Voorheen T-Mobile 4G met 25GB per maand icm. een D-Link DWR-921 router + Poynting XPOL A0002 buitenantenne gehad. Werkte prima. Snelheden 38mbit down/20mbit up.
In 2014 toen KPN Buitengebied kwam met 50GB per maand, overgestapt ivm. meer data. Zelfde modem voor tijdje gebruikt, zelfde snelheden. Na een storing toch maar hun Huawei E5186s-22a in gebruik genomen (dezelfde die jullie leveren).
Onlangs Telfort ADSL opgezegd en aangemeld voor KPN Basis Internet ivm. verdubbeling; 100GB per maand via 4G.

Nu merk ik dat mijn grotere uploads (1GB+) corrupt raken. Wanneer je ze wilt downloaden, zijn ze domweg niet te openen dankzij CRC-fouten in bijv. een ZIP-bestand.
Of er zit storing in (te zien in filmpjes geupload naar youtube van +/- 100mb).
Ook als ik iets probeer te uploaden naar Dropbox, wordt dit domweg nooit afgerond met een succesvolle upload.
Wanneer ik ADSL van KPN gebruikt, is dit niet het geval, en gaat het allemaal goed.

Op dit forum zag ik iemand die testen deed met het programmatje LTEWatchH.
Deze heb ik opgevolgd, zie hier de resultaten:


SINR schommelend tussen 0-9 (geen idee wat dit betekent?)

Destijds (T-Mobile 4G) op het dak geklommen om de buitenantenne te richten.
Met de laptop beneden bekabeld verbonden op het modem/router, al schreeuwend naar mijn partner via de schoorsteen, om speedtest.net tests uit te voeren, terwijl ik de antenne naar de verschillende noord/oost/zuid/west richtingen verplaatsten.
De hoogste snelheid werd keer op keer behaald in een en dezelfde richting/kant van de schoorsteen, dus daar de antenne bevestigt.

En nee, die was/is niet de dichtsbijzijnde, wss. omdat er een kerktoren tussenzit en/of de rivier de Lek.
Zie ook afbeeldingen:


Dichtstbij, maar niet snelste up/download. - bron: http://www.antenneregister.nl/


Verderweg, maar snelste up/download (huidige richting waar antenne naar toe is gericht). - bron: http://www.antenneregister.nl/


Huidige 4g-masten situatie is verandert en blijkt dat KPN ook de 2600MHz in werking heeft gesteld.
Deze zou beter zijn dan alle andere, volgens medewerker van KPN die ik vandaag aan de lijn had.
Deze zend uit op de dichtsbijzijnde mast, waar ik mijn antenne dus niet naar toe gericht heb.
Zie ook:


2600Mhz van KPN (niet naar toe gericht op dit moment/wel naar 800Mhz Zuidbroek) - bron: http://4gmasten.nl


900/1800Mhz van T-Mobile Zuidbroek - bron: http://4gmasten.nl

Nu zijn mijn vragen:
1) Hoe zien mijn waardes eruit als je kijkt naar die LTEWatchH test?
2) Is 2600Mhz echt zo veel beter en werkt dat dan al?
3) Logisch dat ik storing heb, aangezien ik gericht ben op de oude situatie van T-Mobile naar 900/1800, maar daar heeft KPN alleen 800Mhz?
4) Aangezien ik destijds mijn rieten dak heb gemold, en nu abonnement bij KPN maandelijks opzegbaar is geworden, zie ik liever dat ik kan overstappen naar T-Mobile, zonder de antenne te hoeven verplaatsen en betere verbinding heb (+ de na 0:00 uur tm 6:00 uur smorgens onbeperkt internet). Graag uitsluitsel!

N.B. Ik plaats dit op jullie forum, aangezien KPN telefonische klantenservice afdoet met:
"Tja, wij kunnen niet garanderen dat uw uploads goed aankomen. We bieden de mogelijkheid, maar geen garantie."
Ik probeerde dus op hun forum dit bericht te plaatsen, maar ik kom in een loop terecht van aanmelding/inloggen en zodoende kan ik niks daar posten.
Daarnaast, jullie hebben een forum speciaal toegewijd aan 4G Voor Thuis met diverse topics en dat bevalt me wel. t.o.v. van één thread op het KPN-forum over KPN Buitengebied.

Alvast dank.
icon

Beste antwoord door Tabali 22 februari 2017, 12:30

@vanwijnenWelkom op het forum en bedankt voor je post!Om je waardes te kunnen inschatten verwijs ik je naar deze website: http://knowledge.digi.com/articles/Knowledge_Base_Article/Understanding-LTE-Signal-Strength-Values.De eerste waarde (rsrp) ziet er goed uit. De tweede (sinr) middelmatig. De derde (rsrq) ziet er ook goed uit en vierde ook.Wat betreft de 2600 mhz, dit is een hogere frequentie die meer data kan dragen maar wel instabieler/gevoeliger is. De 800 mhz is weer stabieler maar kan minder data dragen. T-Mobile gebruikt beide frequenties niet. (de 900 mhz frequentie op ons netwerk heeft een theorethische maximumsnelheid van ongeveer 70 Mbps terwijl de 2100 Mhz frequentie tot 300 Mbps kan gaan)Ik hoop dat het zo wat duidelijker is 🙂
Bekijk origineel

This topic has been closed for comments

11 reacties

Badge +2
@vanwijnen

Welkom op het forum en bedankt voor je post!

Om je waardes te kunnen inschatten verwijs ik je naar deze website: http://knowledge.digi.com/articles/Knowledge_Base_Article/Understanding-LTE-Signal-Strength-Values.

De eerste waarde (rsrp) ziet er goed uit. De tweede (sinr) middelmatig. De derde (rsrq) ziet er ook goed uit en vierde ook.

Wat betreft de 2600 mhz, dit is een hogere frequentie die meer data kan dragen maar wel instabieler/gevoeliger is. De 800 mhz is weer stabieler maar kan minder data dragen. T-Mobile gebruikt beide frequenties niet. (de 900 mhz frequentie op ons netwerk heeft een theorethische maximumsnelheid van ongeveer 70 Mbps terwijl de 2100 Mhz frequentie tot 300 Mbps kan gaan)

Ik hoop dat het zo wat duidelijker is 🙂
Reputatie 1
Top!
Ik ga dat artikel eens doornemen.
Die SINR schommelt tussen 0 en 9. Is dat al beter?

Ik zou al blij zijn met 40Mbps en stabiel :o
Aangezien mijn antenne nu al uitgericht is naar die mast van T-Mobile (900 + 1800) moet dat geen probleem zijn, toch?
Reputatie 6
Badge +11
@vanwijnen
Met de signaalwaarden die je aangeeft is prima 40Mbps te halen in een gangbaar 4G LTE 20Mhz breed frequentiespectrumblock. De "Data transfer rate / coverage' waarde in LTEWatchH is denk ik gemeten op het laagste niveau en dus anders de waardes van speedtest. Er zijn in ieder geval significante verschillen. Speedtest is op TCP/IP niveau en in ieder geval de snelheid die er voor de eindgebruiker toe doet.

Er is een heel scala aan foutcorrectie acties op iedere mobiele communicatielink en als er tussen 2 TCP/IP eindpunten corruptie optreedt dan is er iets goed mis. Omdat via DSL geen corruptie plaatsvindt, denk ik dat er ergens in het IP datapakketten gedeelte van de Huawei van jouw een probleem zit.

In mijn T-Mobile Huawei E5186s-22a:
Software version: 21.313.01.00.00
Hardware version: CL1E5175HM
(zie http://192.168.8.1/html/deviceinformation.html )

De Software version van jouw Huawei is anders afgaande op de screenshot van LTEWatchH. Overgang van KPN naar TMO zal niet alleen SIMkaart omwisselen zijn. De buitenantenne kan wel blijven denk ik technisch gezien.

Zelfs een Huawei 4G LTE USB dongle gedraagt zich tegenwoordig standaard als router en dus zit er een TCP/IP eindpunt in die dongle. Het apparaat in bridge mode zetten zou het omzeilen van dit probleempunt zijn, maar dat werkt niet voor de E5186s-22a.

Je kan wellicht alles in de Huawei zoveel mogelijk uitzetten/niet gebruiken en functionaliteit naar computer en/of andere router verplaatsen. Ikzelf heb WiFi uit, DHCP server uit en maar 1 ethernetkabel in poort1. Na 2 maanden gesukkel blijkt dat stabiel. Ik heb meerdere malen powercycle moeten doen omdat LAN en/of WLAN links, die door de Huawei gingen, bleven hangen.

Het kan ook nog zijn dat de oorzaak van CRC errors in KPN apparatuur ligt, maar hoe verder zul je denk ik aan KPN technici moeten voorleggen.

Een nieuw T-Mobile 4GvT abbo is momenteel 206 euro voor de E5186s-22a van T-Mobile. Als ik nu naar de winkel loop, heb ik een losse E5786s-32a voor 184 euro. Die is ook LTE cat6 en met batterij, maar dan is nog wel e.v.t. antenneverloopkabeltje en ethernet adapter extra.
Reputatie 1
Mijn gegevens (KPN Huawei):
Apparaatnaam: E5186s-22a
Hardwareversie: CL1E5175HM
Softwareversie: 21.306.01.01.16

De rest ga ik nog eens doornemen.
Op moment van schrijven gebruik ik alles wat jij juist uitzet =)

Speedtest resultaten:


Badge +2
Top!
Ik ga dat artikel eens doornemen.
Die SINR schommelt tussen 0 en 9. Is dat al beter?

Ik zou al blij zijn met 40Mbps en stabiel :o
Aangezien mijn antenne nu al uitgericht is naar die mast van T-Mobile (900 + 1800) moet dat geen probleem zijn, toch?


Ik zou gewoon de snelheid van de speedtest aanhouden. Drie testen doen en het gemiddelde nemen, dan weet je precies welke richting het beste is.
Reputatie 1
Update!
80 Mbps down / 46 Mbps up overdag icm. 4g voor thuis van T-Mobile en XPOL A0002,
90 Mbps down / 48 Mbps up 's nachts!
Zie voor meer info: https://forum.kpn.com/internet-9/overstappen-kpn-buitengebied-naar-t-mobile-4g-voor-thuis-430764
Reputatie 6
Badge +11
@vanwijnen
Leuk om het hele relaas te lezen, altijd fijn om bijna een mast voor jouw alleen te hebben!

Was vooral ook benieuwd naar het hoe en wat van de CRC errors, gelukkig zijn ze nu weg, want anders heb je zo ongeveer de bijl aan de wortel van digitale communicatie.
Reputatie 1
@tmoesel:
Helaas heb ik de buurman en zoon nu ook aangestoken + zijn vrouw, die weer andere mensen in de buurt kent, die wss. ook interesse hebben.
Ik heb haar nadrukkelijk vermeld, dat ze zichzelf in de vingers snijdt als al die andere mensen ook op dezelfde mast gaan zitten, dus hopelijk houdt ze zich in =)

Die CRC errors komen tot stand met APN fastinternet van KPN.
Ze zijn ervan op de hoogte; de remedie is om APN advancedinternet in te vullen.
T-Mobile heeft maar 1 APN; smartsites.t-mobile en die werkt gewoon zonder fouten.

Maar ik heb m'n 4G Buitengebied opgezegd bij KPN;
Ga lekker genieten van T-Mobile 4G voor Thuis!
Reputatie 6
Badge +11
@vanwijnen
Er is ook nog een APN fms en die is speciaal/alleen voor 4GvT abo en dan is het mogelijk vanaf buitenshuis toegang krijgen op apparaten in het thuisnetwerk, b.v. beveiligingscamera. Je kan o.a. in het sticky topic over portforwarding wel info en voorbeelden vinden hoe dit in z'n werk gaat mocht je dit willen.
Reputatie 1
@tmoesel
Dank voor de toevoeging, dat kan handig zijn!
T-Mobile heeft het forum ook nog eens netjes verdeeld voor 4G voor Thuis met de indeling:
4G voor Thuis algemeen: https://forum.t-mobile.nl/4g-voor-thuis-algemeen-477
Abonnementen en bundels: https://forum.t-mobile.nl/abonnementen-en-bundels-479
Installatie en andere technische vragen: https://forum.t-mobile.nl/installatie-en-andere-technische-vragen-480
Ook de telefonische klantenservice heb ik goede ervaring mee als ik iets vraag over dit product.
Op dit forum zie ik gelukkig hetzelfde als op het KPN forum; enthousiaste non-medewerkers die mensen proberen te helpen, zoals jij =)

Bij KPN hebben ze een 4G Buitengebied tel-nr. maar die afdeling reageert met: "Ja, maar wij doen alleen sales."
Zodra je vraagt om een technische helpdesk, dan mogen ze niet doorverbinden noch het nr. doorgeven.
Reputatie 1
Update:
140mbps down / 45 mbps up icm. Tele2!
https://forum.kpn.com/internet-9/overstappen-kpn-buitengebied-naar-t-mobile-4g-voor-thuis-430764/index3.html#post504822