Zyxel T-54: hoe werkt het?

Zyxel T-54: hoe werkt het?
Reputatie 7
Badge +16

Vanaf vandaag wordt de nieuwe Zyxel T-54 gelanceerd. Wat kun je precies van dit nieuwe modem verwachten, hoe werken de functies en hoe ziet het modem eruit? Dit zijn vraagstukken die we in dit artikel voor je beantwoorden zodat je helemaal op de hoogte bent van onze nieuwste aanwinst.


 

Update 14-3-2023

Het Zyxel T-54 modem is per vandaag ook gelanceerd voor DSL-aansluitingen! 

 

Het uiterlijk

Voorkant:

  • Led lampje Power
  • Led lampje Wan
  • Led lampje Internet
  • Led lampje LAN
  • Led lampje Wi-Fi 2.4G
  • Led lampje Wi-Fi 5G
  • Led lampje Phone
  • Led lampje SFP (niet in gebruik)

 

Achterkant:

  • Power
  • Reset
  • Power jack
  • Phone1/2
  • USB 3 (zijkant)
  • Ethernet 4x geschikt voor Internet & TV.
    (Ook wel APAS - Any Port Any Service genoemd)
  • WAN (Media Converter)
  • xDSL
  • WPS (zijkant)
  • Wi-Fi On/Off (zijkant)
  • SFP connector (deze is niet actief en kun je dus niet gebruiken)

 

De extra functies

Wifi 6
Het modem ondersteunt standaard Wifi 6 (11 AX). Wifi 6 is stabieler dan Wifi 5 en biedt een hogere wifi snelheid, tot wel 9,6 Gbit/s tegenover 3,5 Gbit/s met Wifi 5. Let op: dit gaat om de snelheid in het interne netwerk. De inkomende en uitgaande snelheid is afhankelijk van het type internetverbinding, tot max 100 Mbit/s bij DSL en max 1 Gbit/s bij Glasvezel.

Als jouw apparaten dit ook ondersteunen, dan zullen ze via Wifi 6 verbinding maken. Is dit niet het geval, dan valt de verbinding terug naar Wifi 5 (11 AC). Het modem werkt samen met Wifi Plus, maar de wifipunten ondersteunen geen Wifi 6 en verbinden via Wifi 5. Voor de volledigheid, Wifi 6 ondersteunt niét de 6 Ghz-frequentie en is niet hetzelfde als IPv6, dit is nog niet beschikbaar op ons netwerk.

Betere wifi stabiliteit en bereik
Door het gebruik van Wifi 6 en meer wifi antennes (vier voor 2.4 Ghz en vier voor 5 Ghz) heeft de T-54 een verbeterd wifi signaal.

Mesh ondersteuning
Het modem ondersteunt 'Easy Mesh'. Dit is een standaard waarmee apparaten samen één netwerk vormen en zo de wifi-dekking verbeteren & uitbreiden. Wil je een mesh-netwerk aanleggen, dan kan dit met Wifi Plus. Het modem werkt ook samen met andere easy mesh gecertificeerde apparatuur. Heb je eigen apparatuur, dan kun je bij de leverancier terecht voor ondersteuning bij de werking. 

Bandsteering
Bandsteering is een functie waarbij het modem per apparaat besluit welke frequentie (2.4 GHz / 5 GHz) het beste aansluit. Ook zet het modem elk apparaat standaard over op de andere frequentie als die op dat moment beter werkt. 

Beamforming
Beamforming is een techniek die ervoor zorgt dat het modem het wifi-signaal op je apparaat focust. Het modem herkent dat je apparaat zich op een bepaalde plek bevindt, daarom kan het gerichter een draadloze verbinding tot stand brengen en data uitwisselen. Dit verbetert ook de stabiliteit.

MU-MIMO
Als je met meerdere mensen in een netwerk online games speelt, HD video streamt of grote bestanden opent en verzendt, voorkomt MU-MIMO (Multiple user multiple input multiple output) dat een apparaat te veel bandbreedte opslokt. Het modem verdeelt de data zodat je op elk apparaat van een stabiele verbinding geniet.

Wifi offloading
Het modem heeft een optie om een simkaart in te voegen en te switchen tussen het 4G netwerk en het xDSL/Glasvezel netwerk. Deze optie bieden we nog niet aan. 

Airtime fairness
Airtime fairness is een functie die ervoor zorgt dat de zend- en ontvangsttijd per gebruiker evenredig wordt verdeeld.

USB 3.0 poort
De T-54 beschikt over een USB 3.0 poort met een doorvoersnelheid van 5 Gbit/s. Het T-54 modem is daarmee uitermate geschikt voor NAS-netwerken en het gebruik van andere externe opslag zoals harde schijven/SSD's. En in tegenstelling tot onze andere modems is de USB-poort actief en bruikbaar.

 

Wifi on/off
De Wifi on/off knop aan de zijkant is nu "beveiligd" en moet een aantal seconden ingedrukt worden voordat wifi uit gaat.

 

 

Alle credits aan de testers en de personen die dit artikel hebben ondersteund: @Jaap@Brian en @TMTV

 

UPDATE: er is de laatste tijd nogal wat vraag naar, maar de T-54 heeft geen harddisk.

 

Neem ook een kijkje op onze vernieuwde servicepagina voor de volledige handleiding: Handleidingen & video's | Odido.


131 reacties

Reputatie 7
Badge +6

Wat een verrassing, dit mooie nieuws! 😉 Het wordt hierboven niet vermeld, maar hij ondersteunt ook het extra veilige WPA3. Voor wie nog meer wil weten over de nieuwe router en tevergeefs ‘T-54’ gegoogeld heeft: dat is slechts de naam die T-Mobile eraan geeft. Vanuit Zyxel heet ‘ie officieel ‘DX5401’. Dat levert al meer resultaten op, zoals deze productpagina van de fabrikant. Helemaal onderaan vind je dit:

Dat doet me vermoeden dat deze router niet het laatste stukje nieuwe hardware is dat we van onze magenta vrienden mogen verwachten… 😁

Reputatie 7
Badge +16

Bedankt voor deze prachtige toevoeging @TMTV! 😄👍

Reputatie 5

Thanks @Jason Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen van de eerste gebruikers. Uiteraard heb ik 'm zelf al een aantal maanden getest, maar nu ook parallel aan de “gewone” thuis verbinding.

 

Reputatie 7
Badge +15

Hallo @Jaap 

Nu jij een aantal maanden de Zyxel-T54 in gebruik hebt, hoe ervaar jij de stabiliteit en snelheid? En wat vind je er nog meer beter aan dan zijn voorganger?

Ik zie de Zyxel-T50 ook nog staan, hoef jij hem niet terug te sturen? 😜

Reputatie 7
Badge +5

?

Kan de wifi 's-nachts geprogrammeerd uitgeschakeld worden?

Kunnen er tijdslots ingezet worden waarbij huisgenoten (kinderen) tijdelijk de toegang ontzegd wordt?

Zomaar wat vragen die regelmatig op dit forum voorbij komen.

Is er een Tmobile firmware ingezet of dusdanige aanpassingen gedaan waardoor er een kreupele modem ontstaan is?

Kan de SFP poort gebruikt worden en in te zetten naar het eigen netwerk? Wel leuk om hem rechtstreeks met je eigen server te verbinden (als het lukt om daarvoor een werkende Fiber netwerk kaart met de juiste SFP module te vinden,VMware-Esxi is nogal kieskeurig) 😉 Als daar een tester voor nodig is puntje puntje puntje 😎

Ten aanzien van de wifi zien de specificaties zien er goed en up-to-date uit.
De T50 was met de gigabit bekabelde netwerk doorvoer een goed apparaat. Hopelijk doet deze T54 hetzelfde.

Reputatie 7
Badge +16

Het is altijd zo makkelijk om onze huisexpert, attente collega en persoonlijke modemdeskundige aan de digitale mouw te trekken @Jaap: heb jij de antwoorden op de vragen van @yalerta? 😊

Een aantal goede vragen trouwens! 

Op deze vraag geef ik vast antwoord: “Is er een Tmobile firmware ingezet of dusdanige aanpassingen gedaan waardoor er een kreupele modem ontstaan is?” → In principe gebruikt elk modem dat door TM uitgegeven wordt custom firmware. Dit zal in geen enkel geval bewust zorgen voor een verminderde experience; doel je hierbij op specifieke elementen/functies van de andere modems waarbij de firmware voor issues zorgde?

 

Reputatie 5

Hi @yalerta 

goed om altijd kritisch te zijn en vragen te stellen.

Wifi kan niet geprogrammeerd uitgezet worden, parental control is wel beschikbaar. Ik zelf zet het (extra) modem 's nachts uit met een smarthome schakelaar. 

“kreupel” zal ik het modem nooit noemen. Een modem dat door een provider geleverd wordt, is altijd anders dan een retailmodem. We beperken bepaalde functies ten opzichte van een retailmodem omdat het voor T-Mobile “servicable” moet blijven. Als alle functionaliteiten open staan, zijn er altijd klanten die ook verwachten dat je tot in den treure ondersteuning er op geeft. T-Mobile biedt een werkend modem en dat moet voor zoveel mogelijk mensen werkbaar zijn.Daarvoor moet je helaas concessies doen op functionaliteit. Ik snap als geen ander dat een geavanceerde gebruiker tegen problemen loopt en dan liever een eigen modem gebruikt. Dat maken we goed mogelijk tegenwoordig.

De SFP poort is niet te gebruiken met de T-Mobile firmware. Ten tijde van de Draytek glasvezelmodems gebruikten we SFP, maar aangezien we inmiddels met 4 verschillende netwerken en zowel PtP als PON gebruiken, wordt het een chaos om hier SFP modules voor te gebruiken. Bovendien wordt de vezel elke keer als het modem verplaatst wordt belast. Omdat wij 'm niet gebruiken (zie boven), is ook deze functie uitgeschakeld. 

Reputatie 5

Ha @Waqqas, terugsturen van hardware die ik heb liggen, wordt inmiddels wel een goed idee. Ik geloof dat ik met alle testen (ook andere types die we van Zyxel gekregen hebben om te testen) en verschillende hardwareversies inmiddels zo'n 15 modems thuis heb liggen 🤣 Maar specifiek deze hoef ik niet terug te sturen omdat ik 2 lijnen actief heb. De T-50 heb ik “officieel” voor het DSL abonnement (waar wij net als jullie gewoon voor moeten betalen trouwens). De T-54 zit hier op het tweede aderpaar op een losse lijn die ik vanuit mijn werk voor testen gebruik. Dus, ja hij werkt gewoon op DSL, maar daar wordt hij helaas niet leverbaar op. Ik heb wel een FTU thuis, maar daar zit een sticker van ene firma Delta op en daar levert T-Mobile niet op.

 

Hoe het modem bevalt? Voor de “basic” user werkt hij erg prettig. Ik heb het modem gecombineerd met 3 WAP's. Deze zijn wifi 5, dus daarin mis ik wel de verbetering. Als ik beneden aan de eettafel werk, merk ik wel wezenlijk verschil tussen de 2 modems. Ik heb wat gespeeld met poort forwarding, ook dat doet z'n werk. Functionaliteiten zoals het wijzigen van settings via My T-Mobile Thuis ben ik nu aan het testen. Dat was in de testfase van het modem nog niet live, maar lijkt ook prima te werken.

 

 

Reputatie 7
Badge +15

@Jaap wat ik vooral merkte met de Zyxel-T50 en de KPN Box 12 is dat wanneer je bandsteering aan hebt staan dan blijft de modem vaak hangen op 2,4 GHz wanneer je bij de modem bent en daardoor is het dan altijd beter om beide banden te splitsen..

Hoe ervaar jij de bandsteering op de Zyxel-T54?

Kan dit modem (met T-Mobile firmware) wel in bridge mode worden gezet?

Reputatie 5

@Waqqas ik heb 'm voorheen alleen in combinaties met de WAP's gebruikt en zat vrijwel onafgebroken op de 5GHz. Omdat hij nu los van de rest van het netwerk staat, heb ik nog even getest. Tot nu toe gaat het goed, maar gezien de eerdere signalen is dit een punt van aandacht. Ik zal er samen met Zyxel en het modemteam goed naar kijken.

 

Reputatie 7
Badge +5

Hi @yalerta 

goed om altijd kritisch te zijn en vragen te stellen.

Wifi kan niet geprogrammeerd uitgezet worden, parental control is wel beschikbaar. Ik zelf zet het (extra) modem 's nachts uit met een smarthome schakelaar.

Smarthome schakelaar aangestuurd via wifi om de (extra) modem uit te schakelen?? Hmmm, dan blijft de wifi op de eerste modem in bedrijf. De Aluhoedjes zullen dan 's-nachts dat ding nog niet kunnen afzetten. Nou ja, die moeten dan maar op zoek naar een modem waar dat wel mogelijk is.

“kreupel” zal ik het modem nooit noemen.

“Kreupel” als de firm-/software wordt aangepast waardoor het vergrendelen of weglaten van optie A optie B niet goed meer functioneert.

Een modem dat door een provider geleverd wordt, is altijd anders dan een retailmodem. We beperken bepaalde functies ten opzichte van een retailmodem omdat het voor T-Mobile “servicable” moet blijven. Als alle functionaliteiten open staan, zijn er altijd klanten die ook verwachten dat je tot in den treure ondersteuning er op geeft. T-Mobile biedt een werkend modem en dat moet voor zoveel mogelijk mensen werkbaar zijn.Daarvoor moet je helaas concessies doen op functionaliteit. Ik snap als geen ander dat een geavanceerde gebruiker tegen problemen loopt en dan liever een eigen modem gebruikt. Dat maken we goed mogelijk tegenwoordig.

Dank aan de ACM die het aansluiten van een “eigen” modem afgedwongen heeft.
Hoe mooi was het geweest om een “advanced” modus (zonder support) te hebben. Angst voor klanten is een verkeerd uitgangspunt, DE KLANT is wel degene die zorgt voor de ham en kaas op de boterham. Dat 1 onwetende (gek) meer kan vragen dan 1000 wijzen kunnen beantwoorden wil niet zeggen dat een vraag dom is. 🤔

De SFP poort is niet te gebruiken met de T-Mobile firmware.

Jammer, jammer.
De vraag was of het mogelijk was om de SFP poort in het interne netwerk te gebruiken.
Dat Tmobile extern een andere beheersbare oplossing hanteert, prima

 

Reputatie 6
Badge +3

@Jaap wat ik vooral merkte met de Zyxel-T50 en de KPN Box 12 is dat wanneer je bandsteering aan hebt staan dan blijft de modem vaak hangen op 2,4 GHz wanneer je bij de modem bent en daardoor is het dan altijd beter om beide banden te splitsen..

Hoe ervaar jij de bandsteering op de Zyxel-T54?

 

Dat hang ook van de soort bandsteering af die wordt gebruikt. De Zyxel vertelt de client dat het beter naar de 5Ghz kan gaan, of 2.4Ghz afhankelijk van de afstand etc. Maar zolang de client het prima vind wat betreft snelheid en RSSI zal die altijd blijven zitten. 

Je kan ook heel aggresief client van een band af schoppen om ze te forceren naar de andere te gaan , maar dan krijg je weer andere problemem 😉

 

Je kan in de T54 op de Steering Page zien wanneer het modem een client van band, of Wifi punt als je die gebruikt, probeert te wijziging en wat de reactie van de client was.

 

Yes, ik heb hem ook al even staan als test 😉

Reputatie 7
Badge +15

Kan dit modem (met T-Mobile firmware) wel in bridge mode worden gezet?

@sublimerote de modems van T-Mobile kunnen niet in bridge modem volgens mij.

Reputatie 7
Badge +5

Kan dit modem (met T-Mobile firmware) wel in bridge mode worden gezet?

Lijkt mij met de vrije modem keuze die er inmiddels is geen bezwaar.
Waarom een (minimale) stroomgebruiker actief houden als er zoveel meer mogelijkheden zijn.

En dat gezegd hebbend,

Nergens een indicatie gevonden over het stroomverbruik. De T50 was op dat gebied een zuinige gebruiker, ooit tussen de 11 en 15 Watt per uur gemeten. (met zo'n niet gekalibreerd stekker ding)
 

Kan dit modem (met T-Mobile firmware) wel in bridge mode worden gezet?

Lijkt mij met de vrije modem keuze die er inmiddels is geen bezwaar.
Waarom een (minimale) stroomgebruiker actief houden als er zoveel meer mogelijkheden zijn.
 

Omdat ik ook vaste telefonie van T-Mobile afneem en mijn Asus router (AC86U) dat niet ondersteunt.

(Ik kom van Ziggo, waar ik ook vaste telefonie afnam; het Ziggo modem stond wel in bridge mode)

Nergens een indicatie gevonden over het stroomverbruik. De T50 was op dat gebied een zuinige gebruiker, ooit tussen de 11 en 15 Watt per uur gemeten. (met zo'n niet gekalibreerd stekker ding)

Zoiets als dit bedoel je @yalerta ?

Verder is er inderdaad niets te vinden, tenminste… niet van iemand die zelf echt een meter ertussen gehangen heeft.

 

 

Reputatie 7
Badge +5

@sublimerote 

Dus een gevalletje van ontoereikende eigen modem. Dit niet gezegd om de modem af te keuren maar om aan te geven waar de hik en de wens van de bridge inschakeling zit.

In mijn situatie staat de Zyxel T50 al enige jaren met DMZ ingeschakeld zonder enige hinder daarvan te ondervinden.

Reputatie 7
Badge +5

Nergens een indicatie gevonden over het stroomverbruik. De T50 was op dat gebied een zuinige gebruiker, ooit tussen de 11 en 15 Watt per uur gemeten. (met zo'n niet gekalibreerd stekker ding)

Zoiets als dit bedoel je @yalerta ?

Verder is er inderdaad niets te vinden, tenminste… niet van iemand die zelf echt een meter ertussen gehangen heeft.

 

 

Lijken mij de specificaties van de voeding.

Ben wel benieuwd of de verbeterde wifi zorgt voor een hoger verbruik. 3 Ampere / 36 Watt is al een behoorlijk getal.
Maar de te leveren maximum stroom geeft geen uitsluitsel over het benodigde vermogen. Meerdere gebruikers en de data doorvoer zowel draadloos als bekabeld zijn uiteraard variabel.

Een router die alleen aan het werk is voor wat email op te halen of een router waar 18 uur video of audio gestreamd wordt.

Reputatie 5

@sublimerote bridged modus kan bij ziggo omdat telefonie daar over een apart vlan gaat. Bij T-Mobile Thuis gaat telefonie over het internet vlan en dat is ook exact de reden dat we geen bridged modus ondersteunen. Een apart vlan voor telefonie is een gigantische it change en bovendien vraagt wba voor elke vlan geld, dus ik vermoed dat dit niet gaat gebeuren. Ook hier zou een eigen modem uitkomst bieden, waarachter je een eigen sip client kan instellen.

 

@yalerta stroomverbruik komt volgens mij redelijk overeen. Heb het zelf niet gemeten. Een voeding is altijd veel zwaarder dan het standaardverbruik, omdat bij piekverbruik (om een telefoon over te laten gaan vooral) veel stroom gevraagd wordt van de voeding.

Ik moet even navragen of de waardes bekend zijn en zo ja wat ze waren. Kan zijn dat je me een keer aan m'n jasje moet trekken, ik vergeet dat soort terugkoppelingen soms te geven 😉

Reputatie 7
Badge +1

Het is mij niet helemaal duidelijk of je deze router ook krijgt als je oude Draytek word vervangen, b.v. als je in de verre verre toekomst over gaat (moet) 😬 naar het nieuwe tv platform.

Of krijgt men dan de bestaande T50 Zyxel  eerlijk gezegd zou dat in mijn beleving een vorm van discriminatie zijn t.o.v. klanten die al heel lang betaald hebben voor de Draytek.

 

 

Reputatie 7
Badge +16

Hoi @BeMu, de T-54 wordt voorlopig alleen nog geleverd aan nieuwe glasvezelklanten. Het modem zal (nog) niet bij Draytek, Huawei of T-50 swaps worden geleverd.

@sublimerote bridged modus kan bij ziggo omdat telefonie daar over een apart vlan gaat. Bij T-Mobile Thuis gaat telefonie over het internet vlan en dat is ook exact de reden dat we geen bridged modus ondersteunen. Een apart vlan voor telefonie is een gigantische it change en bovendien vraagt wba voor elke vlan geld, dus ik vermoed dat dit niet gaat gebeuren. Ook hier zou een eigen modem uitkomst bieden, waarachter je een eigen sip client kan instellen.

Dank je voor die uitleg!

Fijn dat ik nu de technische/financiële reden weet (waardoor ik er makkelijker begrip voor kan opbrengen).

Mijn eigen ASUS router is AC/WPA-2, dus met AX/WPA-3 zou deze T-54 hardwarematig voor mij vooruitgang zijn, maar de Asuswrt-Merlin (3rd party) firmware verliezen zou wel heel veel pijn doen…

SIP achter eigen router heb ik inderdaad in mijn achterhoofd, maar dan biedt T-Mobile voor dat onderdeel niet langer meerwaarde en zou ik op een goedkopere (SIP) provider (kunnen) overstappen...

Reputatie 6
Badge

Hi @yalerta 

 

De SFP poort is niet te gebruiken met de T-Mobile firmware. Ten tijde van de Draytek glasvezelmodems gebruikten we SFP, maar aangezien we inmiddels met 4 verschillende netwerken en zowel PtP als PON gebruiken, wordt het een chaos om hier SFP modules voor te gebruiken. Bovendien wordt de vezel elke keer als het modem verplaatst wordt belast. Omdat wij 'm niet gebruiken (zie boven), is ook deze functie uitgeschakeld. 

Maar een SFP  zou mooi de Huawei ONT of de media converter op de WAN kunnen vervangen. Dan ben je gelijk van de beperkingen van het vervangen van de ONT af bij GPON zodat de meer ervaren gebruiker direct de SFP module in een eigen router of switch kunnen gebruiken. En zo kwetsbaar is een fatsoenlijke fiber ook weer niet. En een verplaatsen van de media converter of de ONT geeft toch hetzelfde effect?

Ik krijg hopelijk midden dit jaar een GPON aansluiting en zou HEEL blij met een SFP ONT zijn….. Gewoon weer minder kabelzooi in de meterkast. Geen aparte voeding, geen aparte doos voor de ONT. Ideaal. gewoon de SFP in de switch en mijn eigen router.

Reageer