[Info] Scam gesprek buitenlands nummer voorkomen en ID-fraude met je simkaart

 • 18 December 2018
 • 47 reacties
 • 50678 Bekeken

Reputatie 7
Badge +20
 • T-Mobile Moderator
 • 10543 reacties

Ben jij gebeld door een onbekend buitenlands telefoonnummer? Bel dan dat telefoonnummer niet terug! Je kan namelijk hoge kosten maken door terug te bellen. Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor en de impact ervan neemt toe. 

 

Wij hebben gemerkt dat criminelen steeds nieuwe routes vinden en daarom worden de protocollen voor het uitvoeren van simswaps verder aangescherpt. Bovendien willen we onze klanten ook bewust maken van dit actuele probleem. In dit artikel lees jij de in en outs van de zogenoemde simswapping - een vorm van fraude waarbij criminelen controle over je 06-nummer nemen en geven we je ook tips om scam gesprekken te voorkomen. 

 


 

Wat is simswapping?

Bij simswapping neemt iemand met criminele intenties jouw mobiele telefoonnummer over op een andere simkaart en een ander toestel zonder dat je hiervoor toestemming hebt gegeven.  

   

Hoe werkt dit?  

Een crimineel speurt het internet af op zoek naar persoonlijke gegevens, zoals geboortedatum, 06-nummer en adresgegevens. Hij kan ook in het bezit zijn gekomen van jouw gegevens door diefstal van die gegevens of door een datalek van een andere organisatie. Hij neemt hiermee ongewenst jouw identiteit aan en misleidt vervolgens de telecomaanbieder om je nummer over te zetten op een andere simkaart.
     

Met je oorspronkelijke simkaart heb je daarna geen toegang meer tot het netwerk. Je kunt dan niet meer bellen, geen berichten meer versturen en niet meer mobiel internetten. 


In sommige gevallen gebruik je je telefoonnummer ook om jezelf te identificeren bij websites en apps door middel van sms verificatie – zoals bijvoorbeeld je bank-, social media-, bitcoin brokers, DigiD- en creditcard account. Deze controle sms-jes komen niet meer bij jou binnen, maar bij degene die je 06-nummer heeft overgenomen. In combinatie met eerder verkregen persoonsgegevens kan hij zich toegang verschaffen tot alle web portals. 
 

Als je merkt dat je slachtoffer bent geworden van simswapping, is het vaak al te laat. Neem in dat geval altijd zo snel mogelijk contact op met je telecomaanbieder. Ben je klant bij T-Mobile, dan kun je contact opnemen met onze klantenservice. 

 

Wat doet T-Mobile tegen simswapping?

Wij vinden het belangrijk criminelen een halt toe te roepen om simswapping tegen te gaan en doet dit op drie manieren:      

 1. We hebben onze protocollen en processen nog verder aangescherpt. Klanten die hun simkaart kwijt zijn of een kapotte simkaart hebben, kunnen alleen nog in de T-Mobile winkel hun nieuwe simkaart activeren. Klanten die echt niet in de gelegenheid zijn om naar de winkel te komen, worden doorgeschakeld naar een speciaal team dat met extra controle stappen alsnog in uitzonderlijke gevallen de nieuwe simkaart kan activeren.   
 2. Als we zien dat er een poging is gedaan om te simswappen, nemen we contact op met de klant om hierop te wijzen. Daarbij adviseren we extra waakzaam te zijn op verdachte zaken.   
 3. Via al onze kanalen brengen we het gevaar van simswapping bij klanten, dealers en medewerkers op regelmatige basis onder de aandacht.  

Alle onze systemen worden continu en conform de laatste standaarden bijgewerkt om de veiligheid van onze diensten te blijven bewaken. 

 

Wat kan ik zelf doen tegen ID fraude?

Begin met de volgende 3 dingen:

 1. Wees terughoudend met het delen van persoonsgegevens op het internet of het bewaren van inloggegevens in bijvoorbeeld je e-mail accounts of social media accounts. Veel bedrijven en diensten gebruiken bijvoorbeeld jouw telefoonnummer, geboortedatum, adres of rekeningnummer ter verificatie van je identiteit. Vraag je af hoe goed deze gegevens zijn afgeschermd in combinatie met je inloggegevens. 
 2. Gebruik unieke wachtwoorden voor je verschillende accounts en bewaar deze op een aparte plek. Kies voor wachtwoorden die moeilijk te raden zijn en speciale tekens bevatten. 
 3. Gebruik waar dat kan een tweede stap om je accounts extra te beveiligen (tweestapsverificatie). Bij voorkeur via speciale authenticatie-apps, zoals bijvoorbeeld Google AuthenticatorMicrosoft Authenticator of LastPass Authenticator, maar dit kan ook per sms. Door nieuwe fenomenen zoals simswapping is het gebruik van speciale authenticatie-apps nog veiliger dan het gebruik van sms als tweestapsverificatie. Het gebruik van authenticatie-apps verdient dan ook de voorkeur.

 

Wat kan ik doen om hoge kosten voor gesprekken met buitenlandse scam nummers te voorkomen?

1: Wis onbekende buitenlandse telefoonnummers uit je gemiste oproep lijst in je toestel, zodat je ze niet per ongeluk kunt (terug-) bellen.

 

2: Heb je familie of vrienden in het buitenland wonen, zet (voor zover je dat al niet hebt gedaan) hun buitenlandse telefoonnummer (met hun naam) in je adressenboek van je toestel.

 

3: Word je gebeld door een onbekend buitenlands telefoonnummer? Neem dan niet op en bel vooral niet terug

 

4: Heb je per ongeluk wel een onbekend buitenlands telefoonnummer terug gebeld, neem dan contact op met T-Mobile via de Community of de telefonische klantenservice, om na te gaan of er eventueel kosten zijn gemaakt.Dit kun je ook zelf, door in te loggen op je persoonlijke My T-Mobile account of via de My T-Mobile App, kijk dan bij verbruiksoverzicht.

 

Het advies van T-Mobile blijft om geen oproepen te beantwoorden afkomstig van buitenlandse telefoonnummers die je niet kent en om deze nummers ook niet terug te bellen. T-Mobile kan er niets aan doen als je zelf het nummer terugbelt. Wij verbreken wel na twee uur automatisch de verbinding om hoge kosten door misbruik te voorkomen.

Wij onderzoeken momenteel wat we nog meer kunnen doen aan preventie van dit soort ongewenst gebruik.

 

Ben je slachtoffer geworden van simswapping? Doe dan aangifte bij de politie en meld je bij onze klantenservice!


47 reacties

Momenteel krijg ik veel telefoontjes uit Algarije. Soms met maar 1 minuut tussenpozen. Ik neem niet op en bel niet terug en blokkeer onmiddellijk. Misschien is het handig om een lijst aan te leggen van die nummers? Of er zou een mogelijkheid moeten zijn bellers uit bepaalde landennummers totaal te blokkeren. Is dat mogelijk op een iphone?

+213 6 57951382
+213 6 57262505
+213 6 70208608
+213 6 70006536
+213 6 70340121
en nog veel meer...
.
Reputatie 7
Badge +20
Hey @egniwelles,

Dankjewel voor je reactie! Het is altijd goed om elkaar even op de hoogte te houden!

Een dergelijke lijst zou handig zijn, maar is eigenlijk niet te doen. Dergelijke nummers zijn namelijk continu anders en de lijst zou pagina's na pagina's lang worden. Als je Google (of zelfs al onze Community) er op naslaat, dan zie je ontzettend veel verschillende nummers uit alle windstreken. Er is dus geen peil op te trekken..

Het beste is om vreemde, buitenlandse nummers altijd even te checken. Zelf neem ik deze nummers sowieso nooit op, ook omdat ik niemand ken uit Algerije of waar dan ook vandaan gebeld wordt op dat moment. Als het écht bekenden zijn, dan laten ze wel een voicemail achter of sturen even een berichtje.

Nogmaals dank voor de oplettendheid! Als je nog vragen voor ons hebt, laat het gerust weten!
Hoi,

ik heb precies het zelfde probleem.

zojuist gesproken met Tmobile en heel simpel ze kunnen er niks aan doen.
handmatig blokkeren is gewoon zowat niet te doen omdat er ook bij mij
direct terug gebeld wordt met net een ander nummer.

ik heb zelf een iPhone met een jailbreak versie
en gelukkig is hier een tweak voor om land codes te blokkeren
dus gelukkig wordt ik niet meer gespamd door +44 nummers

misschien een handige tip,
check even voor een blokkeer app voor op de telefoon die land codes herkent en automatisch blokt.

mocht je een iphone hebben met jailbreak
https://www.idownloadblog.com/2018/06/13/callblocker/

voor iPhones die niet een jailbreak hebben zijn er wel apps in de app store
die de zelfde blok functie hebben alleen daar moet je voor betalen

mocht je een android toestel hebben,
misschien werkt deze app voor jouw
deze optie is er dus om land codes te blokkeren
✔️ Blokkeer een nummerbereik met de “Begint met”-optie.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vladlee.easyblacklist&hl=nl

mocht het voor jouw werken,
spreid deze informatie zodat meerdere mensen hiervan weten

groet
Tosenko
Tot nu toe ben ik door 22 verschillende Duitse mobiele nummers gebeld, gaat 1 of 2 keer over en dan wordt de verbinding verbroken, omdat ik internationaal zaken doe is dit zeer vervelend. Het kan tenslotte ook een potentiële klant zijn. Het zijn voornamelijk T-mobile Duitsland of Vodafone Duitsland nummers. Kunt u mij uitleggen wat de “truc” hierachter is ? Wat kan men doen ? Hoe kan dit voorkomen worden ?
Reputatie 2
Ik word elke dag gebeld door elke x andere Duitse 06 nummers ik heb nu al 24 nummers geblokkeerd. Smorgens elke keer rond 08:40 en savonds ook
er zitten geen kosten aan als je terug belt tenminste ik heb onbeperkt bellen dus kost me niks
maar wat zijn dit voor nummers??
Reputatie 2
Tot nu toe ben ik door 22 verschillende Duitse mobiele nummers gebeld, gaat 1 of 2 keer over en dan wordt de verbinding verbroken, omdat ik internationaal zaken doe is dit zeer vervelend. Het kan tenslotte ook een potentiële klant zijn. Het zijn voornamelijk T-mobile Duitsland of Vodafone Duitsland nummers. Kunt u mij uitleggen wat de “truc” hierachter is ? Wat kan men doen ? Hoe kan dit voorkomen worden ?

Tot nu toe ben ik door 22 verschillende Duitse mobiele nummers gebeld, gaat 1 of 2 keer over en dan wordt de verbinding verbroken, omdat ik internationaal zaken doe is dit zeer vervelend. Het kan tenslotte ook een potentiële klant zijn. Het zijn voornamelijk T-mobile Duitsland of Vodafone Duitsland nummers. Kunt u mij uitleggen wat de “truc” hierachter is ? Wat kan men doen ? Hoe kan dit voorkomen worden ?
Bij mij dus ook inmiddels 24 nummers geblokkeerd
Reputatie 2
Zitten geen kosten aan als je onbeperkt bellen hebt.
Tmobile kan hier verder niks aan doen
ik roep “bommen drugs gestolen geld terrorist Isis gestolen rs6 wapens gestolen geld bommen “ door de telefoon misschien luistert de politie wel mee en ik geef er niks om als politie bij mij binnen valt dan leg ik uit dat ik lastig gevallen word en dat ik dat roep dat ze misschien ophouden 😂😂
Reputatie 2
[Afbeelding in bijlage]
Afgelopen week drie keer gebeld uit Algerije op twee verschillende T-Mobile nummers. Beide nummers worden weinig gebruikt voor gesprekken of sms. Opvallend was, dat de Algerijnse oproepen steeds kort na het sporadische gebruik door ons zelf was. Hierdoor wordt de kans vergroot dat je toch terugbelt. Het lijkt alsof men kan "meekijken" wanneer je zelf je toestel gebruikt en weer afmeldt. Als dat zo is zou er een lek in het systeem moeten zitten. Zijn hier ook andere ervaringen mee?

Inmiddels de tip van Tosenko opgevolgd en onderstaande app op mijn Android gezet.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vladlee.easyblacklist&hl=nl

mocht het voor jouw werken,
spreid deze informatie zodat meerdere mensen hiervan weten
Hoi,

ik heb precies het zelfde probleem.

zojuist gesproken met Tmobile en heel simpel ze kunnen er niks aan doen.
handmatig blokkeren is gewoon zowat niet te doen omdat er ook bij mij
direct terug gebeld wordt met net een ander nummer.

ik heb zelf een iPhone met een jailbreak versie
en gelukkig is hier een tweak voor om land codes te blokkeren
dus gelukkig wordt ik niet meer gespamd door +44 nummers

misschien een handige tip,
check even voor een blokkeer app voor op de telefoon die land codes herkent en automatisch blokt.

mocht je een iphone hebben met jailbreakhttps://www.idownloadblog.com/2018/06/13/callblocker/
voor iPhones die niet een jailbreak hebben zijn er wel apps in de app store
die de zelfde blok functie hebben alleen daar moet je voor betalen

mocht je een android toestel hebben,
misschien werkt deze app voor jouw
deze optie is er dus om land codes te blokkeren
✔️ Blokkeer een nummerbereik met de “Begint met”-optie.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vladlee.easyblacklist&hl=nl
mocht het voor jouw werken,
spreid deze informatie zodat meerdere mensen hiervan weten

groet
Tosenko

Wist niet van het bestaan van dergelijke apps. Staat nu op mijn android toestel. Bedankt voor de tip.
00213-663343505 staat nu op rekening voor 2 uur bellen in totaal 152,52 euro. Wat nu?
Reputatie 7
Badge +10
@BobdeLeeuw het lijkt er op dat je heb teruggebeld en vervolgens je telefoon heb weggelegd, de maximale gesprekstijd is 2 uur dan word automatisch de verbinding verbroken.
Hoi Hidden, nee helaas ik heb bij mijn zoon's telefoon gekeken en dat nummer stond niet in zijn gebelde nummers (IPhone).
De dame van de klantenservice gaf aan dat meerdere klanten dit helaas hebben gehad.
Voor nu wordt er standaard de helft van de kosten vergoed (erg netjes!!) en ze heeft mijn nummer genoteerd indien zich er meer mensen met dezelfde situatie melden.
Reputatie 7
Badge +20
Hoi allemaal,

Ik heb een Samsung Galaxy S9 en als ik bij telefoon naar de instellingen ga kan je daar een functie activeren die spam oproepen blokkeerde, Ik heb zelf geen last van spam oproepen dus heb hem niet getest.

Op Google discover zag ik een artikel dat klanten van KPN, Vodafone en T-mobile hier erg veel mee te maken hebben.
Graag geef ik aan dat ook ik enkele malen gebeld ben door een nummer uit Algerije. Eerst enkele weken geleden tijdens mijn vakantie en vervolgens vandaag door twee verschillende nummers.
In afwachting van een belangrijk telefoontje op dat tijdstip, was ik vanmorgen onderweg zo onhandig, om snel op terugbellen te drukken zonder naar het nummer te kijken. Gelukkig lukte terugbellen toen niet (misschien was het nummer al door jullie geblokkeerd??)
Reputatie 6
Badge +8
Goedemorgen @PieterVoorburg

Echt super dat je dit met ons en de rest van de Community deelt om zo iedereen op de hoogte te houden, dat waarderen we enorm! 😀 Hopelijk hebben ze je vandaag niet lastig gevallen. Het is de laatste tijd flink raak met gebeld worden door nummers uit het buitenland. Nummers blokkeren is voor ons niet mogelijk, dat kan alleen jij zelf! Ik raad je dan ook aan om het nummer te blokkeren en meteen te verwijderen uit je bellijst zodat je ze niet per ongeluk terugbelt.

Nogmaals bedankt voor het delen van deze informatie. Mocht ik je verder nog ergens mee kunnen helpen, laat het gerust weten!

Ik ben vandaag ook gebeld door een buitenlands nummer 0223 82 58 22 36. Ik ben deze beller dan ook meteen gaan blokkeren. maar ik stond buiten en er zaten een paar regen druppels op het scherm en in plaats van blokkeren ging de iphone terug bellen. Ik heb toen ik dit zag meteen opgehangen. Maar nu eenmaal thuis zie ik in de mijn tmobile app dat er 1seconde is terug gebeld en dat daarvoor 1 euro 27 wordt gerekend.

Ik heb er wat berichten over gelezen en begrijp hieruit wat het standpunt van tmobile is, dat het je eigen fout is. Maar moet tmobile niet zelf wat verantwoordelijkheid nemen in deze? Welke dienst rekent er nu 1,27 per seconde? En wat gaat er gebeuren als tmobile deze kosten niet betaald aan die Malinees? Gaat deze een incassobureau inschakelen om het geld hier te innen? 

vandaag al 2 telefoontjes gekregen die laten overgaan en onmiddelijk ophangen . nummers natuurlijk niet teruggebeld.

Nummers waar het over gaat komen uit de comoren : +269.363.70.17 en +269.365.48.01

beide nummers op blok gesmeten en als spam aangegeven.

hopelijk hiermede voldoende ingelicht naar de rest van de community hier :D

Hallo Ook ik ben vandaag al diverse keren gebeld door  onbekende nummer (2 stuks).

Ik heb ze op de zwarte lijst gezet. Zijn ze dan ook geblokkeerd ???

 

Reputatie 7
Badge +20

Hi @koerijn 

Van welk toestel maak je gebruik? Als het goed is zijn die nummers dan geblokkeerd.

Reputatie 7
Badge +20

Zojuist gebeld door +213594620175 

Let op blokkeer zo’n nummer in je telefoon en bel nooit terug.

 

LET OP, niet opnemen en zeker niet terugbellen!

 

Ben zojuist ook gebeld door een nummer uit Algerije:

 

+213537139093

 

waarschijnlijk ook scam/phishing/fraude.

 

groeten!

 

Ze blijven stalken 😖

En als ik het internet er zo eens op nakijk, valt het me op dat vooral T-Mobile klanten worden lastiggevallen door callcenters uit Algerije.

Dus nu vraag ik me af of T-Mobile ooit eens is gehackt en het klantenbestand is gekopieerd en onze gegevens zijn doorverkocht…?

Zijn onze persoongegevens wel veilig en goed beschermd bij T-Mobile? 

Reputatie 7
Badge +20

Hi @Ajrk,

Geen zorgen, we zijn niet gehackt en de persoonsgegevens van onze klanten zijn zeker veilig! 

Dit soort praktijken komt vaker voor en daarin zijn wij ook zeker niet de enige provider bij wie klanten hier hinder van ondervinden. Dit gebeurt bij iedere provider, omdat het heel willekeurig gebeurt. Lees bijvoorbeeld ook dit artikel van Nu, met wat meer info toen het in september gebeurde. Daarnaast kun je ook op andere communities van andere providers vergelijkbare situaties vinden.

Mocht je nog aanvullende vragen hebben, let us know!

Ach, jullie hebben er maar een paar, ik word nu minder maar er zijn tijden geweest dat ik minstens 15 keer per dag werd lastig gevallen door callcenters en  oplichters, nu met de mogelijkheid om te blokkeren word het minder, maar heb minimaal 100 buitenlandse nummers geblokkeerd en dan nog een hoop 085….. nummers, totaal een 350 nummers schat ik zo.

Reageer