Beantwoord

Glasvezel 750: Snelheid onder de 100Mbps, zelfs op 5GHz/ac en Gigabit Ethernet


Sinds kort heb ik mijn glasvezel aansluiting van 50 naar 750 overgezet. Ik merk echter dat de snelheden achter blijven. Deze komen maar zelden boven de 100Mbps. Dat geldt voor bedraad en draadloos. En voor desktop, laptop, tablet en telefoon.

Ik heb daarom ook de nieuwe Devolo Magic 2 mesh/powerline aangeschaft ter vervanging van de oude access points. Ik gebruik het standaard Draytek modem (Vigor2132F), met daarop vaste telefoon, 2 settopboxen voor TV en 2 LAN poorten in gebruik. LAN 1 gaat naar een gigabit switch (NAS/Camera); LAN 2 gaat naar de powerline. Deze bedient 3 adapters. LAN 3 is niet in gebruik en LAN 4 is voor TV.

Met wifi explorer en netspot heb ik gekeken naar de beste plaatsing van de adapters en de keuze van kanalen. Vanwege een dead-spot in de buurt van het modem, heb ik de wifi van de Draytek nog actief (een 4e Devolo vond ik daar overkill).

Op zolder werk ik met een desktop op ethernet. Deze heeft tevens een 5GHz/n wifi verbinding op 300Mbps, waarbij de adapter rond de 430 levert. Verder werk ik met een laptop die een 5GHz/ac wifi verbinding heeft op 867Mbps (adapter levert afhankelijk van afstand rond de 700).

Met Speedtest (maar ook met fast.com, speedofme, net-analyzer en open-signal) meet ik zowel op de computer als met de telefoon snelheden van rond de 90Mbps. Ook wanneer ik mijn laptop rechtstreeks aan het modem hang (LAN 1 of 2), blijven de snelheden laag. Het kan er aan liggen dat ik daarvoor een USB/Ethernet adapter moet gebruiken, dus daar wil ik me niet op verkijken.

Ik heb al gemerkt dat de Draytek geen snelle wifi levert. Mogelijk zijn er ook instellingen nog aan te passen.

Wat is het beste advies om e.e.a. te testen en aan te passen?

icon

Beste antwoord door Hidden.nld 5 April 2019, 19:26

Bekijk origineel

33 reacties

Reputatie 3
WiFi snelheid is ongeschikt om je glasvezel snelheid te testen.
Mijn UniFi accesspoints hebben een radioverbinding tussen de 1000Mbps en 1300Mbps maar een speedtest komt echt niet hoger dan 300-500Mbps.
En voor een telefoon is dat al vrij hoog.
In Windows test je vooral je browser.
Gebruik bij voorkeur de speedtest app uit de store.
Een laptop met een USB naar netwerkconverter is, helaas, ook behoorlijk onbetrouwbaar.
Draytek router en WiFi is een slechte, of beter niet werkende, combinatie. Deze router is een lachertje.
Haalt misschien net 50Mbps.

Beste test is een krachtige PC met gigabit netwerkkaart en een goed en betrouwbaar netwerk.
Dus geen powerlan of dat soort zaken.
WiFi snelheid is ongeschikt om je glasvezel snelheid te testen.
(...)
Beste test is een krachtige PC met gigabit netwerkkaart en een goed en betrouwbaar netwerk.
Dus geen powerlan of dat soort zaken.


Hallo @koopmaro,

Dankje voor je antwoord. Het was me al duidelijk dat een goede speedtest het beste werkt via een directe UTP verbinding met je modem/router. Maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Ook niet voor mij, want Apple laptop/iMac. De "gewone" gebruiker maakt meestal gebruik van WiFi. In mijn geval kan ik wel gebruik maken van powerline en dan UTP naar iMac. Ik besef dat er verval zal zijn en nooit het maximale zal bereiken. Maar dat is het punt ook niet helemaal.

Hoe kan ik de snelheid meten, en, mocht deze veel lager zijn dan wat ik mag verwachten, hoe kan ik dat verbeteren? T-Mobile een ander modem/router laten leveren, of er zelf een aanschaffen? Is er een mogelijkheid om te weten te komen wat de werkelijke snelheid is "aan de bron", dus direct op de glasvezel draad? Zijn er instellingen van de Draytek die e.e.a. verbeteren?

Als de ISP een snelheid zegt te leveren van 750, daar een modem/router bij levert dat van glasvezel naar gigabit ethernet gaat en je daar achter een nieuw 5GHz/ac mesh netwerk hebt waar de snelheden tussen de adapters hoger zijn dan de WAN verbinding, dan mag de gebruiker er toch van uit gaan dat het maximale er uit te halen valt.
Reputatie 6
Badge +11
@rbiemans Het kan goed zijn dat T-Mobile jouw abo technisch gezien nog niet heeft omgezet en daardoor momenteel nog op een 100Mbps verbinding zit.

Mocht het wel daadwerkelijk 750 zijn, vergeet dan dat WiFi enz maar even, maar hang 1 computer met gigabit ethernet direct aan LAN1 en ontkoppel de rest even tijdelijk, ook WiFi uitzetten, zoals ook koopmaro al naar hint. Dan moet je in staat zijn om op 750Mbps te komen als je de desktop applicatie van speedtest.net gebruikt.

Uit andere soortgelijke vragen blijkt vaak dat de eigen hardware+software de zwakste schakel is.

Als criterium zou ik stellen: sluit een 2de PC aan op LAN2 en zorg dat je met een eigen snelheidsmeting van de PC op LAN1 naar de PC op LAN2 meer daan 750Mbps haalt. Kopieer maar een bestand van 1000MB van de ene naar de ander PC. Moet in 10 seconden klaar zijn.
Uit andere soortgelijke vragen blijkt vaak dat de eigen hardware+software de zwakste schakel is.

Hallo @tmoesel,

Dankje voor je antwoord. Het blijkt idd in mijn geval ook precies zo te zijn. Eerlijk is eerlijk, ik ben er met enig gemak ingestapt, in de overtuiging dat de combinatie wel goed zou moeten zijn. Dus niet helemaal eerlijk richting T-Mobile, maar de vraag blijft wel staan:

Hoe krijg ik het beter?

Ik heb alles uitgezet en alleen de iMac aan de Draytek gehangen op LAN 1. En het is precies zoals je zei (en wat ik eigenlijk ook zelf al wel had mogen concluderen): de snelheid is goed, maar de set-up maakt alles traag.

Hoe kunnen "gewone" gebruikers weten wat de beste oplossing is?

(Misschien moet ik de titel van de vraag aanpassen...)

Reputatie 6
Badge +11
De 'gewone gebruiker' moet het vaak doen met de getallen die op de dozen staan van o.a. wifi- en powerline adaptors. Beide principes zijn makkelijk, mooi en snel maar de moeten het doen met gedeelde bronnen (de lucht en het elec netwerk). Daar zitten meerdere adders onder het gras.

Een gigabit ethernetkabel heeft acht aders en kan over 100 meter 2 richtingen 1 gigabit aan tegelijkertijd.

Powerline is net als wifi maar 1-richtingsverkeer om te beginnen, dus om de beurt zenden en ontvangen. Verder moet je de capaciteit bij powerline delen door het aantal adaptors.

Bij wifi is het getal op de doos de maximale theoretische ruwe snelheid, is nogal fake maar is al sinds het bestaat de manier. De echte snelheid moet je sowieso met de code-rate (iets tussen de 1/2 en 5/6) vermenigvuldigen. Verder kan wifi lang niet altijd de volle freqentieband gebruiken, dus nog een keer met 0,75 of 0,25 vermenigvuldigen. Tenslotte zijn er verstoorders waardoor nog eens een deel corrupt raakt en opnieuw verzonden moet worden.

Zo te lezen is die 100Mbps geen overwachte waarde, maar best wel aardig eigenlijk. Maar je snapt het wel, als je 750Mbps binnenshuis wilt, zul je ethernetkabels moeten leggen, maar hoeft niet voor alles. Ikzelf vind b.v. tussen NAS en PC belangrijk, dus die hangen beide direct aan een switch. Een camera kan e.v.t. wel op powerline.
Een gigabit ethernetkabel heeft acht aders en kan over 100 meter 2 richtingen 1 gigabit aan tegelijkertijd.

Powerline is net als wifi maar 1-richtingsverkeer om te beginnen, dus om de beurt zenden en ontvangen. Verder moet je de capaciteit bij powerline delen door het aantal adaptors.

(...)

Zo te lezen is die 100Mbps geen overwachte waarde, maar best wel aardig eigenlijk. Maar je snapt het wel, als je 750Mbps binnenshuis wilt, zul je ethernetkabels moeten leggen


Hallo @tmoesel,

Mijn aanname was (na er veel over gelezen te hebben) dat met de nieuwe G.hn standaard en de mesh wifi en adapter met gigabit poort, de snelheid toch nog behoorlijk zou zijn. Ik had al gerekend op de helft en dan min nog wat. Dus ergens richting 600Mbps. Da's acceptabel i.c.m. een 750 aansluiting. Zelfs 300/400 zou ik nog OK vinden.

De situatie laat het niet toe een netwerkkabel te trekken. En vanwege de bouw is wi-fi ook geen oplossing (beton/staal). Dus bleef powerline over. En dat heeft altijd goed gefunctioneerd. Modem -> UTP -> Gigabit poort -> Powerline -> Gigabit poort -> UTP -> desktop.

Overal is te lezen dat de Draytek met 2.4GHz geen echte oplossing biedt. De tips voor verbetering van WiFi zijn meestal open deuren. Bovendien zijn in de meeste woningen de modems/routers/aansluitingen te vinden op de slechtst mogelijke plek (meterkast, ver weg van plaats van gebruik).

Ik was dan wel voorbarig met de opmerking/titel over de tegenvallende snelheden, maar het blijft toch lastig om alles op elkaar af te stemmen en betere resultaten te boeken.
Reputatie 6
Badge +11
... maar het blijft toch lastig om alles op elkaar af te stemmen en betere resultaten te boeken.
Het is in beginsel ook lastig vanuit een andere invalshoek, namelijk dat het niet echt duidelijk is wat de eisen zijn van applicatie(s) die internet nodig hebben en waarom je van 50 naar 750 bent gegaan.

Downloads gaan natuurlijk aanzienlijk sneller, maar verder kan ik zo niks verzinnen waarvoor je 750/750 Mbps nodig hebt. Zelfs iets als iSCSI target (eigen type bestandssysteem) in de cloud is met 7ms ping niet echt aan te raden, want toch nog te langzaam ondanks de 750 Mbps.
Zoals al aangegeven, kijk welke verbindingen in huis er baat bij hebben om gigabit te zijn (en ook echt te kunnen).
Reputatie 7
Badge +8
Hi @rbiemans, mooi dat dat je met de tips van @koopmaro en @tmoesel al het één en ander uit hebt kunnen sluiten en vast hebt kunnen stellen dat de binnenkomende verbinding in ieder geval goed is!

Begrijp ik het goed dat de snelheid bedraad op de desktop wel goed is en dat je op zolder rond de 300/400 Mbps haalt met Wifi? Dan bljift over de iMac die rond de 100 Mbps zit (telefoon laat ik voor het gemak even buiten beschouwing). Bieden jouw Devolo's de optie om hier bedraad een apparaat op aan sluiten? Ik heb zelf mijn desktop ook op zolder staan en een goed geïsoleerde woning. Ik maak gebruik van een wifi mesh naar boven (3 adapters) en ik heb de pc op zolder bedraad aangesloten op de adapter. Je zal via Wifi nooit de volle snelheid halen maar door de iMac bedraad op een Devolo aan te sluiten haal je al 2 stappen weg (van Devolo via Wifi naar je iMac en de conversie van Wifi via de USB adapter).
Het is in beginsel ook lastig vanuit een andere invalshoek, namelijk dat het niet echt duidelijk is wat de eisen zijn van applicatie(s) die internet nodig hebben en waarom je van 50 naar 750 bent gegaan.

We werken met een aantal mensen op verschillende locaties en hebben doorlopend webinars, conference calls en samenwerkingen op documenten. Daar zitten nogal eens grote data bestanden bij die we "even" moeten delen. Dat is dan naast het gewone huis, tuin en keuken gebruik van het gezin. Die 750 heb ik genomen omdat ik al was uitgegaan van verval, maar ik had gewoon niet verwacht dat het zo veel minder zou zijn.
Hi @rbiemans, mooi dat dat je met de tips van @koopmaro en @tmoesel al het één en ander uit hebt kunnen sluiten en vast hebt kunnen stellen dat de binnenkomende verbinding in ieder geval goed is!

Inderdaad. Erg blij met de feedback van @koopmaro en @tmoesel! Dikke duim omhoog.

Begrijp ik het goed dat de snelheid bedraad op de desktop wel goed is en dat je op zolder rond de 300/400 Mbps haalt met Wifi?


Nee. Mijn werkplek is op zolder en daar haal ik zo rond de 90Mbps. Ik heb voor de test de iMac naar beneden gesleept en daar rechtstreeks op LAN1 de meting gedaan die op 826Mbps uitkwam. Maar ja, in de meterkast gaan zitten werken is natuurlijk geen optie.

Dan bljift over de iMac die rond de 100 Mbps zit (telefoon laat ik voor het gemak even buiten beschouwing). Bieden jouw Devolo's de optie om hier bedraad een apparaat op aan sluiten? Ik heb zelf mijn desktop ook op zolder staan en een goed geïsoleerde woning. Ik maak gebruik van een wifi mesh naar boven (3 adapters) en ik heb de pc op zolder bedraad aangesloten op de adapter. Je zal via Wifi nooit de volle snelheid halen maar door de iMac bedraad op een Devolo aan te sluiten haal je al 2 stappen weg (van Devolo via Wifi naar je iMac en de conversie van Wifi via de USB adapter).


Ik heb de nieuwe Magic 2 variant van Devolo met G.hn en mesh/ethernet. Dus wifi mesh in combinatie met powerline. Daar zitten 2 gigabit UTP poorten op. Nieuwbouwhuis met nieuwe bedrading en, helaas, veel beton en staal. De iMac is aangesloten op ethernet. De laptop via WiFi. In eerste instantie met de laptop de speedtest gedaan op WiFi, daarna met USB/UTP adapter, maar die aansluiting gebruik ik eigenlijk nooit.

Om netwerken gescheiden te houden heb ik de NAS en camera op LAN2 gezet en LAN1 met korte UTP draad op de Devolo gestoken. Mijn oude dLan 500/1200 heb ik opgeruimd. En ook mijn oude AP's heb ik opgeruimd.
Reputatie 7
Badge +10
als binnendoor niet gaat is misschien buitenom mogelijk. stp buitenkabel en langs de regenpijp omhoog. er zijn altijd mogelijkheden te bedenken.
pof en gewoon met de stroomdraden mee naar boven.

er gaat niets boven een directe kabel verbinding
De verwarring ontstaat vooral wanneer je kijkt naar de software tools die je tot je beschikking hebt en waarbij je dan denkt dat er toch iets niet helemaal kan kloppen.


WiFi op de iMac is n-standaard met maximaal 300Mbps. En die wordt volgens de tools ook gewoon gehaald. Met die snelheid zou ik al tevreden zijn.


En op de laptop is het met de ac-standaard als 867Mbps ook wel optimistisch. Wanneer je dan kijkt naar de Devolo Cockpit waardes, dan lijkt het erop dat deze met 679Mbps en 508Mbps communiceren. Dus zou je als leek aan gaan nemen dat alles lekker loopt.

Dus blijft voor mij, en ik denk voor veel mensen, de vraag hoe je zeker weet wat de echte snelheden zijn waarmee je draait. En of er tools zijn die je helpen met uitzoeken wat deze zijn en hoe je e.e.a. kunt verbeteren. Want het lijkt zinloos om een 750 aansluiting te nemen en daarvoor te betalen, terwijl je praktisch gezien niet hoger komt dan 100Mbps door omstandigheden die je als niet technische eind-gebruiker gewoon nooit kunt achterhalen.
Reputatie 6
Badge +11
Naast bestanden kopieren en dan aan de hand van de tijdsduur uitrekenen hoe snel de verbinding is, bestaat er o.a. de tool Iperf (versie 3).
Voor Apples
https://www.google.com/search?q=iperf3+on+os-x
makkelijkste zo te zien:
https://www.macobserver.com/tmo/answers/how-to-test-speed-home-network-iperf
In Linux zit dit er standaard bij, bij Windows moet je ook zelf iets regelen. Zo kun je de snelhied tussen verschilen type aparaten testen.
Reputatie 6
Badge +11
Met een stofzuiger kun je een oude cassette of video band door een buis of andere afgesloten holte zuigen. Daar weer een touwtje aan en aan dat touwtjes weer een ethernetkabel. Heb laast nog 40 meter kant en klare ethernetkabel van allekabels door een grondbuis 'gezogen'.
Reputatie 7
Badge +10
Je internet verbinding is zo snel als de zwakste schakel.
vanaf internet naar je modem
vanaf je modem naar je devolo
vanaf je devolo naast je modem naar de devolo in de andere ruimte, en dan de snelheid vam de devolo via wifi naar je apparaat.


controleer de snelheid van de verbinding op de draytek deze is oranje 100mbit en groen

en controleer de snelheid van je powerline adapters met de software van de fabrikant.

de snelheid die je aangeeft op de wifi delen door 2 is een realistische waarde
Ook ik heb sinds 2 dagen 750 Mbit aansluiting,kwam ook niet boven de 60 Mbit uit,raar maar waar andere switch ertussen die schakelt van 100/1000 en deze gaf een oranje poort aan,niet goed dus. Gauw online een D-Link DGS-1008D 8-poorts Gigabit Switch aangeschaft,ertussen gezet en mijn poorten keurig groen. Modem 1x opnieuw gestart en ziehier het resultaat. https://www.speedtest.net/result/8167885205.png
Reputatie 3
@JohnLeine Die speedtest ziet er al een heel stuk beter uit!

Test je via je browser of de Windows app van speedtest?
Die laatste komt meestal nog hoger uit.
Via Chrome browser gedaan
Reputatie 7
Badge +10
test eens met de desktop app.
resultaten zijn niet betrouwbaar bij snelheden boven de 100mbit. staat ook op speedtest.net aangegeven.
Even de desktop app geinstalleerd,maar de resultaten blijven uitstekend.

https://www.speedtest.net/my-result/d/2494a95e-77f6-4448-bc5a-8618c4df32ed
Reputatie 7
Badge +10
netjes, met onbetrouwbaar bedoelde ik dat de snelgeid in de browser lager aan gegeven word dan ket de app
Reputatie 7
Badge +2
Zodra mensen overstappen van een "huis tuin en keuken" gebruik van hun netwerk, dan adviseer ik om min of meer toch over te stappen op 'enterprise' hardware.
Maak op uit het verhaal hier dat men een top prestatie probeert te halen uit "huis tuin en keuken" toestellen .. maar dat niet voorelkaar krijgen.

Zag dat @koopmaro al een beetje op mijn lijn is aangesloten, door de speler te benoemen welke ik meestal adviseer om in huis te halen Ubiquiti.
Dit is een speler welke, zeker voor kleine MKB's, is aan te raden om aan te schaffen voor gebruik.

Maar dan hoor ik iedereen zeggen, maar Cisco is toch de grote speler ... ja, als je 10 keer zoveel wilt uitgeven voor een systeem ... ja, maar het begint een feit te worden dat Ubiquiti dezelfde performance kan leveren met zijn devices voor veel minder kosten (geen abonnementen e.d. zoals bij Cisco).

Om een klein beetje een idee te krijgen hier een YT video : Ubiquiti UniFi + UniFi Protect


Om te laten zien hoe eenvoudig het opzetten van een Ubiquiti, hier een andere netwerk specialist die ook veel informatie deelt over andere UIbiquiti devices.

Even voor de duidelijkheid, dit is geen verkooppraatje, maar om aan te geven dat een veel eisende netwerkomgeving ook een andere benadering nodig heeft om het optimaal te krijgen.

Mijn insteek is altijd, voor elke functie die je nodig hebt een eigen device.

Router => alleen routing/firewall
Switch => alleen switching
Wifi => Access points

Dus weg met de 3 in 1 devices ... de "huis tuin en keuken" devices.
Ook ik heb sinds 2 dagen 750 Mbit aansluiting,kwam ook niet boven de 60 Mbit uit,raar maar waar andere switch ertussen die schakelt van 100/1000 en deze gaf een oranje poort aan,niet goed dus. Gauw online een D-Link DGS-1008D 8-poorts Gigabit Switch aangeschaft,ertussen gezet en mijn poorten keurig groen. Modem 1x opnieuw gestart en ziehier het resultaat. https://www.speedtest.net/result/8167885205.png

Hallo @JohnLeine,

Dankje voor de reactie ook. In mijn geval zit de switch op LAN2 en de Powerline op LAN1. Ik dacht dat het de beste optie was om de Powerline als enkele aansluiting zonder er ook nog een switch bij te zetten te verbinden.
Naast bestanden kopieren en dan aan de hand van de tijdsduur uitrekenen hoe snel de verbinding is, bestaat er o.a. de tool Iperf (versie 3).

Hallo @tmoesel,

Ik ga dit aankomende week eens proberen. Lijkt me zeker de moeite waard. Dankje voor de tip.
Maak op uit het verhaal hier dat men een top prestatie probeert te halen uit "huis tuin en keuken" toestellen .. maar dat niet voorelkaar krijgen.

(...)

Dus weg met de 3 in 1 devices ... de "huis tuin en keuken" devices.


Hallo @Pieter_B,

Dankje voor je reactie.

Om met dat laatste te beginnen: daar kan ik het wel mee eens zijn. Maar dan zou ik eigenlijk ook verwachten dat T-Mobile misschien iets actiever zou kunnen zijn met het aanbieden van een oplossing die daar bij past (geen Draytek). Of minstens OK is met het gebruik van andere apparatuur met tips over de beste instellingen (Internet, TV, Telefonie). Bijv. ergens een topic posten met "wat als je meer uit je 750 verbinding wilt halen?", met daarin een lijstje van mogelijke apparaten en de beste instellingen (misschien een mini handleiding?).

De top prestatie die men wil halen is ingegeven door de beschikbaarheid van de snelle aansluiting. Ik heb eerder gekeken naar Ubiquity, maar uiteindelijk gekozen voor de combinatie powerline+mesh van de nieuwe Develo, i.p.v alleen mesh. Het zou dus kunnen dat de belofte van Devolo niet klopt, maar waarom zou ik daar aan moeten twijfelen?

Reageer