Beantwoord

IPv6: Wanneer? (De 2021-editie)

  • 4 November 2021
  • 57 reacties
  • 9999 Bekeken


Toon eerste reactie

57 reacties

Reputatie 5
Badge

De prefix 2a02:4250::/32 is volgens mij al wel toegewezen aan t-mobile thuis. Kan toch niet zo moeilijk zijn om deze dan beschikbaar te stellen over de tmobile thuis adressen. 
heb ook mobiel van tm en daar zit wel ipv6 op. Gevolg is dat veel internet niet via wifi maar mobiele data gaat omdat v6 voor v4 gaat 😬

 

Denk dat het iets makkelijker gezegd is dan gedaan 😉

Je hebt te maken met CPE’s, Wifi punten, STB, DHCP Servers, DNS Servers , TV Systemen, Voice Systemen Peering, Transit en ik kan nog wel even doorgaan. 

Dan heb ik het nog niet eens over de clients bij klanten thuis, niet alles kan met ipv6 overweg. Dus je moet voorzichtig zijn met uitrollen en kijken naar dualstack etc.

Denk dat er vast en zeker over wordt gesproken maar het wat meer voeten in de aarde. Dan iedereen denkt. 

Inderdaad. IPv6 heeft best wel wat support nodig in het netwerk. Maar kan ALLE T-mobile apparatuur er mee overweg? Een missing link in de chain kan alles blokkeren. En vergeet niet dat T-mobile moet leveren over de netwerken van allerlei last mile providers: KPN netwerk, OpenDutchFiber en waarschijnlijk nog een handvol glasvezelboeren met allemaal eigen technologie die ook weer allerlei eigen voorzieningen nodig hebben.

IPv6 support in end user apparatuur is vaak ook niet optimaal. Om redelijk met IPv6 support om te kunnen gaan met een delegation van een /56 of /60 (een enkele /64 heeft geen zin m.i.) moet je in de meeste apparatuur eigenlijk een vaste /56 of /60 range hebben. T-mobile kan al geen vast IPv4 aan, het lijkt me dat er dan ook soortgelijke beperkingen zijn voor IPv6 (dat zou mogelijk grote wijzigingen aan de authenticatie infrastructuur  vereisen).

IPv6 is interessant voor de wat meer ervaren techneut. Maar dat is niet de doelgroep voor T-mobile thuis: T-mo is een budget provider met bijbehorende beperkingen gericht op de gewone gebruiker. Pas als er grote IPv6 only websites komen wordt IPv6 voor de gewone gebruiker relevant.

Overheids websites moeten OOK IPv6 supporten maar blijven voor iedereen voorlopig over IPv4 bereikbaar. Daaraan gerelateerde argumenten zijn m.i. daarom kompleet bogus.

 Maar er is nog een beperking en dat is support. T-mobile kan de uitbreiding van het netwerk over IPv4 al niet aan, zie al de problemen die ze daar mee hebben. Hoe graag ik ook zou zien dat T-mo IPv6 zou leveren, ik begrijp dat ze dat nu niet kunnen voorlopig.

En ja, ik heb al heel wat jaren IPv6. Voor 2010 had ik al een IPv6 tunnel bij Xs4all, daarna native. Ook bij mijn huidige provider heb ik native IPv6. Als het T-mobile ooit lukt mijn verbinding te activeren ga ik IPv6 doen via een HE tunnel. Echt niet ideaal, maar ik begrijp de beperkingen van T-mobile. Als je wel IPv6 wilt zul je een andere provider moeten zoeken die dat wel support. Gezien het feit dat ik alleen Open
Dutch Fiber kan krijgen voor glasvezel hier en dus alleen T-mobile (zo open is dat netwerk van ODF niet) ben ik veroordeeld tot T-mobile en dus tot een HE tunnel.

 

 

Is er inmiddels al iets bekend over ipv6 support?

Reputatie 7
Badge +4

Hi @dvoijen, hier is op dit moment nog niks over bekend - sorry! Maar als hier ontwikkelingen over zijn, dan laten we dat uiteraard aan jullie weten. 

Hey people,

I would like to say there is an elegant solution for all legacy devices with poor IPv6 support - thats opt-in.

I’ve had that with my previous ISP, and it worked great.

Just add small checkbox in account setting to enable IPv6, and voila. That’s <2 weeks of developer work.

This way you can save yourself from extra questions from tech-unsavvy users, while having this feature tested by advanced users.

Reputatie 2

Duurt wel eeeerrrrggggg laaaaannnnngggg T-Mobile NL

Heb je er last van? Ik zie het probleem nog niet zo, ik heb wel IPv6 maar merk er niks van, kwam er toevalig achter dat het geactiveerd was, (Ziggo geen T-Mobile)

Wanneer (IPV6) T-Mobile Team..? 🤔😒

 

📱📲

 

Grt, 🙏

H.U,

📝

Reageer