Info

Latency, ping, jitter, packet loss, lag en frame rate

Latency, ping, jitter, packet loss, lag en frame rate
Reputatie 7
Badge +4

Dit topic is een korte en duidelijke handleiding en gaat daarom niet overal even diep op in.

In dit topic vind je een uiteenzetting over de volgende onderwerpen, hoe je dit kan verlagen, en wat goede signaalwaarden zijn:

  • Latency

  • Ping

  • Jitter

  • Packet loss

  • Lag

  • Frame rate

Deze termen kunnen relevant zijn als je gamet, streamt, of met anderen communiceert via bijvoorbeeld voice over internet (VoIP). In dit topic tref je vaak de afkorting ‘ms’ aan, wat staat voor milliseconden. 1000 milliseconden staan gelijk aan één seconde. Voor alle concepten die met ms werken geldt: des te lager de waardes, des te beter.

Dit topic gaat uit van een bekabelde verbinding in haar adviezen en signaalwaarden. Daarnaast gaat het topic uit van een structureel probleem met de verbinding. Bij een enkel incident wordt een reset van het apparaat en eventueel ook het modem aangeraden.

Overigens wordt in dit topic om de haverklap aangeraden om de prestaties van eigen hardware te controleren. Op het internet zijn verschillende programma’s die de prestaties van jouw apparaat kunnen bijhouden en als je meer inzicht wil hebben in de prestaties van jouw apparaat is het verstandig om een dergelijk programma te downloaden. Eventueel kan je deze inzichten ook via taakbeheer opdoen, al bestaan er tal van gratis uitgebreidere programma’s.
 


Latency

Met latency meet je de snelheid waarmee jouw apparaat communiceert met een server. De hoogte van de latency is de optelsom van de snelheid van de communicatie op de heen- en terugweg van de server. Deze snelheid kan beïnvloed worden door de mate waarin jouw apparaat deze informatie kan verwerken.

In feite is dit dus de snelheid waarmee jouw apparaat informatie ophaalt van de server. Dit kan een grote impact hebben op jouw online gebruikservaring. Een hoge latency zorgt er namelijk voor dat het lang duurt voordat de informatie jouw apparaat heeft bereikt. Hierdoor duurt het laden van programma’s en pagina’s langer en kan je vertraging ervaren wanneer je online met anderen communiceert.

Hoe verlaag ik mijn latency?

Je latency is het eenvoudigst te verlagen door een zo direct en snel mogelijke verbinding te leggen met het modem. Hierom raden wij je altijd aan om zoveel mogelijk bekabeld te werken, aangezien dit de connectie tussen het apparaat en het modem veel sneller maakt.
 

Daarnaast is het ook belangrijk om te overwegen of jouw hardware opgewassen is tegen het programma dat je probeert te gebruiken. Als jouw apparaat veel moeite heeft om het programma te runnen, zal jouw apparaat daardoor ook andere taken minder goed uitvoeren, zoals de communicatie van en naar het modem. Vaak heeft dit de grootste impact op jouw latency. Hierom raad ik je aan om zoveel mogelijk onnodige programma’s en processen te sluiten. Het kan ook helpen om dit op andere apparaten in jouw netwerk te doen als jouw netwerk overbelast wordt.
 

Verder kan een extra node in jouw netwerk, zoals een switch, voor vertraging zorgen. Bij wijze van test zou je het apparaat direct aan kunnen sluiten op het modem, waardoor je uit kan sluiten of de extra node in jouw netwerk voor vertraging zorgt.

 

Welke signaalwaarden horen bij latency?

Als je bekabeld werkt, is de hoogte van de latency in Nederland doorgaans tot 10 ms, maar ook nog vaak genoeg tot 20ms. Persoonlijk vind ik een latency tot omstreeks 100ms vrij probleemloos, alleen vooral als je écht aan bijvoorbeeld high-speed gaming doet kan ik ook zeker begrijpen dat elke milliseconde die een frame kost ongewenst is. Daarentegen spreken ze hier zelfs van een threshold van 200ms voordat je problemen met lag kan ervaren.
 

Houd er rekening mee dat de latency snel kan oplopen als je met internationale servers communiceert. Dit komt door de sterk vergrote afstand waardoor het langer duurt om met de server te communiceren.

 


Ping

In feite is ping de methode waarmee je latency meet. Hierdoor is het begrip vrij gelijk aan latency, alleen is ping dus de tijd die het kost voor het testsignaal om jouw apparaat te bereiken. Vooral in de gamewereld worden deze termen vrij veel door elkaar heen gehaald en in veel gevallen wordt latency ook ping genoemd.

Hoe verlaag ik mijn ping?

Gezien de grote gelijkenissen tussen ping en latency zijn de methodes om jouw ping het makkelijkst te verlagen ook erg gelijk aan die van latency. Daarom wijs ik graag op dezelfde methodes die ook onder latency beschreven staan:

 

Je ping is het eenvoudigst te verlagen door een zo direct en snel mogelijke verbinding te leggen met het modem. Hierom raden wij je altijd aan om zoveel mogelijk bekabeld te werken, aangezien dit de connectie tussen het apparaat en het modem veel sneller maakt.

 

Daarnaast is het ook belangrijk om te overwegen of jouw hardware opgewassen is tegen het programma dat je probeert te gebruiken. Als jouw apparaat veel moeite heeft om het programma te runnen, zal jouw apparaat daardoor ook andere taken minder goed uitvoeren, zoals de communicatie van en naar het modem. Vaak heeft dit de grootste impact op jouw ping. Hierom raad ik je aan om zoveel mogelijk onnodige programma’s en processen te sluiten. Het kan ook helpen om dit op andere apparaten in jouw netwerk te doen als jouw netwerk overbelast wordt.

 

Verder kan een extra node in jouw netwerk, zoals een switch, voor vertraging zorgen. Bij wijze van test zou je het apparaat direct aan kunnen sluiten op het modem, waardoor je uit kan sluiten of de extra node in jouw netwerk voor vertraging zorgt.

                                                                          

Welke signaalwaarden horen bij ping?

Wederom zijn de signaalwaarden van een goede ping vrij gelijk aan die van latency, namelijk:

 

Als je bekabeld werkt, is de hoogte van de latency in Nederland doorgaans tot 10 ms, maar ook nog vaak genoeg tot 20ms. Persoonlijk vind ik een latency tot omstreeks 100ms vrij probleemloos, alleen vooral als je écht aan bijvoorbeeld high-speed gaming doet kan ik ook zeker begrijpen dat elke milliseconde die een frame kost ongewenst is. Daarentegen spreken ze hier zelfs van een threshold van 200ms voordat je problemen met lag kan ervaren.

 

Houd er rekening mee dat de latency snel kan oplopen als je met internationale servers communiceert. Dit komt door de sterk vergrote afstand waardoor het langer duurt om met de server te communiceren.

 


Jitter

Jitter geeft de verandering aan van jouw ping, en daarmee de latency, over een korte tijdsperiode. Hiermee kan je ‘ping pieken’ ontdekken, vaak zijn deze op hetzelfde moment dat je ook een hapering ervaart tijdens een game, film, of programma. Dat komt doordat er enige tijd geen communicatie is tussen het apparaat en de server, waardoor het apparaat niet weet wat er tijdens de volgende stappen en frames gebeurt. Hierdoor ontstaat lag.

In feite meet jitter hiermee de consistentie van de gebruikservaring. Dit kan zowel consistent goed als ook consistent slecht betekenen.

Hoe verlaag ik mijn jitter?

Omdat jitter onlosmakelijk verbonden is aan jouw latency en ping kan je het beste focussen om deze zo goed mogelijk aan te pakken. Ook is het slim om de internetkabel te controleren op kinken of om deze bij, wijze van test, te verwisselen met een andere internetkabel.

 

Welke signaalwaarden horen bij jitter?

Om geen last te hebben van haperingen wil je de jitter het liefst onder de 30ms houden. Meestal ligt dit een stuk lager als je het apparaat bekabeld hebt aangesloten, maar als je veel last hebt van lag is de kans groot dat je hierboven zit.

 


Packet loss

De communicatie tussen het apparaat en de server wordt altijd opgedeeld in hele kleine stukjes, genaamd packets. Soms komt de communicatie niet helemaal aan, dit wordt dan aangeduid als packet loss. Zolang de packet loss minimaal blijft, vormt dit vrijwel geen probleem voor de verbinding en de gebruikservaring. Veel packet loss kan als gevolg hebben dat je haperingen ervaart of dat de bandbreedte lager lijkt.

Hoe verminder ik mijn packet loss?

Als je packet loss op meerdere apparaten tegelijk ervaart, kan het zowel aan de node in jouw netwerk liggen waaraan ze allemaal verbonden zijn als ook dat de bandbreedte niet voldoende is om alle apparaten van genoeg packets te voorzien. Bij wijze van test zou je jouw internetsnelheid kunnen verhogen, als dit niet de oplossing blijkt te zijn kan je jouw internetsnelheid weer verlagen. Daarnaast zou je kunnen controleren of het niet aan de node ligt door alle apparaten direct op het modem aan te sluiten.

 

Overigens kan het ook zo zijn dat je gebruik maakt van verouderde hardware die moeite heeft om alle processen te runnen. Een gevolg hiervan is dat het apparaat moeite heeft om alle processen te runnen en inkomende informatie te verwerken, waardoor packets in mindere mate verstuurd of verwerkt worden.

 

Welke signaalwaarden horen bij packet loss?

In principe is het beter om voor packet loss te kijken over een langer interval, zoals vijf tot vijftien minuten. Het liefste zou je de packet loss willen beperken tot maximaal 5%, al ligt dit gemiddeld een stuk lager.

 


Lag

Lag is het effect van een hoge latency of ping. Doordat de communicatie tussen jouw apparaat en de server te lang duurt, ontstaat er een vertraging in de gebruikservaring, dit heet lag. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de toetsen die je indrukt pas x milliseconden later geregistreerd worden door de verbinding, of dat je het gedrag van andere gebruikers pas een x milliseconden later doorkrijgt. In principe is er altijd vertraging maar zodra dit merkbaar wordt, spreken we van lag. Tijdens het gamen kan je hier ook een melding van krijgen, meestal is deze in de vorm ‘waiting for server,’ al kan dit ook aan de capaciteit en kwaliteit liggen van de specifieke server waarmee je verbonden bent.

Hoe verminder ik mijn lag?

Omdat lag onlosmakelijk verbonden is aan jouw latency en ping, kan je het beste focussen om deze zo goed mogelijk aan te pakken. Ook is het slim om de internetkabel te controleren op kinken of om deze, bij wijze van test, te verwisselen met een andere internetkabel.

 


Frame rate (fps)

Net als een film bestaat een programma uit losse beelden die aan elkaar worden geplakt om een ogenschijnlijk bewegend beeld te tonen. De frame rate geeft aan hoeveel beelden je in een seconde ziet, vandaar dat het wordt gemeten in de eenheid fps, wat staat voor ‘frames per second.’

Meer beelden in een seconde zorgt ervoor dat het beeld vloeiender overkomt. Als je een lage frame rate hebt, kan het ten koste gaan van de scherpte van een programma dat je runt, waardoor het schokkerig en niet-vloeiend kan overkomen. Daarnaast kan een hoge ping ervoor zorgen dat het lang duurt voordat de beelden aankomen waardoor je lag kan ervaren.

Hoe verhoog ik mijn frame rate?

Als je problemen hebt met latency of ping kan je het beste eerst die problemen aanpakken. In het geval dat deze waardes goed zijn, is de kans erg groot dat jouw apparaat moeite heeft om het programma effectief te runnen. Het beste kan je nagaan welke videokaart, processor en monitor je gebruikt om deze vervolgens te vergelijken met de voorgeschreven hardware van de softwareontwikkelaar. Daarnaast is het ook goed om te controleren of het programma meer fps ondersteunt dan dat je haalt, al zal dat bij de meeste programma’s geen barrière zijn.

 

Hiervoor is ook de verversingssnelheid, gemeten in Hertz, belangrijk, welke aangeeft in welke snelheid fps getoond kan worden op de monitor. Je zal namelijk wél meer fps kunnen halen dan de verversingssnelheid, maar als deze lager ligt dan de verversingssnelheid van de monitor of andere hard- en software, dan zal deze hogere fps alsnog niet getoond kunnen worden.

 

Welke signaalwaarden horen er bij frame rate?

Hoewel een fps van 24-30 in veel gevallen al een goed beeld geeft, zijn er genoeg fanatieke gamers die een fps van 60 willen halen. In principe is het ook mogelijk om een fps ver boven 60 te halen, namelijk zelfs in de honderden, alleen is er geen wetenschappelijk bewijs dat een fps van boven de 60 merkbaar is voor het menselijk oog. Daarnaast is er ook veel discussie over de hoeveelheid frames die een menselijk brein kan verwerken in een seconde.


25 reacties

Reputatie 2

Hoi,

Ik zit met het volgende:

Al vanaf het begin overstap na de 1gig verbinding geregeld last en nu constant van lag en veel te hoge ping. Baal hier goed van.

Wij hebben:

2 pspro 4
1 game pc

Op alle 3 wordt Fortnite gespeeld of andere games

Op de pc een ping van 4
Op de ene ps4pro een ping van 90/120
Andere ps4pro een ping van 20/25

-Internet verbinding 1gig up/down
-Alles bedraad

-Alles rechtstreeks op het modem aangesloten.

-Modem reset gedaan heeft niet geholpen.

-Beide pspro aangesloten met een gekocht utp kabel van een 1 meter en getest rechtstreeks op het modem  maar de ping blijft bij beide consoles hetzelfde. Dus ligt niet aan de internet kabels

-De hoge ping is er ook als je als enige op het netwerk gamed.

- Er draaien geen downloads op de achtergrond of andere programmas.

- verder geen  switch of andere tussenliggende apparaten.

-Modem is een Zyxel T-54

Denk dat de modem niet helemaal lekker is. Ook als ik eens in de tijd een speedtest doe als ookla speedtest. Dan kom ik tot minder dan de helft aan de aanbevolen snelheid up en down. Voorbeeld is down ipv 800 is dan rond de 400 en up is 800 dan rond de 150.

 

Graag een oplossing,

 

Mvg Chris

Reputatie 7
Badge +9

Hi @Chriscross76, goed dat je hiervoor aan de bel trekt.

Het is natuurlijk niet fijn als je in de laatste cirkel een vette lagg spike krijgt en daardoor de game verliest. Ik kijk graag met je mee. Ik heb direct een lijnmeting uitgevoerd en ik zie alleen de TV Boxen bedraad aangesloten zitten. Heb je toevallig de game consoles niet aangesloten op dit moment? Mag ik je vragen om een bekabelde speedtest te doen?

De instructies hiervoor vind je op onze website.

Volg alle stappen alsjeblieft zorgvuldig, graag de screenshots in het topic delen in plaats van naar onze e-mail. Een aanvraag met ontbrekende stappen kunnen we niet in behandeling nemen.

Ook ben ik benieuwd naar een bekabelde pingtest. Kan je CMD openen en de volgende commands uitvoeren en een screenshot maken van de pingresults? Alvast bedankt!

Ping -n 50 1.1.1.1 & Ping -n 50 8.8.8.8

Reputatie 2

Hoi,

De ps4 zijn beide aangesloten op de router. 

Ben erachter dat als ik de ps4 loskoppel en de pc aansluit heb ik een strakke ping van 4.

Dit gebeurt ook als ik boven de andere ps4 loskoppel en de pc erachter hang heb ik ook een strakke ping van rond de 4.

Misschien ligt het aan beide ps4. 

Kan op het moment geen speedtest doen want ik ben niet thuis.

 

Mvg

Chris 

Reputatie 7
Badge +9

Ja ik zie beide PS4's ook niet terug op mijn lijnmeting @Chriscross76. Ik ben erg benieuwd naar de testen, ik zie ze vanzelf verschijnen! 

Reputatie 2

Hierbij de speedtest via de pc . Niets aan de hand zo te zien. Ps4 zijn beide aangesloten. Raar dat ze niet zichtbaar zijn?

Mvg

Chris

Reputatie 2

De ping results komen nog…

 

Reputatie 2

Hierbij de ping results. Werkt niet of ik doe iets verkeerd?

Mvg Chris

 

 

Reputatie 2

Windows 11 werkt anders. Denk dat je dit bedoelt. Mvg Chris

 

Reputatie 7
Badge +9

Hey @Chriscross76, dat ziet er in een eerste oogopslag niet verkeerd uit. Je mist trouwens de 50 na -n bij je ping, dan ping je namelijk in 50 stappen.  

Ik zie inderdaad nog steeds de playstation's niet terug op mijn lijnmeting. Zou je eens een volledige powerflip willen uitvoeren? Het media converter staat namelijk al langer dan 50 dagen online. Dit doe je zo:

 

Powerflip

  1. Haal de stekker van het modem en Media Converter/ONT uit het stopcontact.
  2. Wacht minimaal 10 seconden
    • Sluit eerst je Media converter/ONT weer aan en laat die 30 seconden opstarten. Sluit daarna pas het modem weer aan op de stroom.
  3. Doe de stekker terug in het stopcontact van het modem en laat alles volledig opstarten
  4. Controleer of de verbinding stabiel is.
Reputatie 2

Hoi,

Ik heb de power flip zoals je omschreven hebt uitgevoerd. 

Mvg Chris

Reputatie 2

En heb je al wat kunnen ontdekken betreft de ps4 zichtbaarheid in het netwerk?

Mvg

Chris

Reputatie 7
Badge +9

Ik kan de playstations nu zien @Chriscross76! Hoe is de stabiliteit na de powerflip? 

Reputatie 2

Helaas nog steeds dezelfde hoge ping als daar voor de powerflip. Blokkeerd de Zyxel modem de ps4?

 

Reputatie 7
Badge +9

Dat lijkt me niet @Chriscross76. Hoe hoog is de ping op je PS4? Wat komt eruit als je de ping test over 50 stappen laat pingen? 

Reputatie 2

Hoe bedoel je dat precies...50 stappen?

Dus 50x achter elkaar een speedtest op de ps doen en dan het ping verschil checken?

 

Mvg

Reputatie 7
Badge +9

Hierbij de ping results. Werkt niet of ik doe iets verkeerd?

Mvg Chris

 

 

Hier heb je als command: Ping -n 1.1.1.1, dit moet Ping -n 50 1.1.1.1 worden @Chriscross76. Dan zal hij over 50 stappen pingen en krijg je een duidelijker resultaat. 

Reputatie 2

Bij deze: De onderste 2 test gingen als stroop. Nog steeds slechte ping  op de ps4 ....best verschil in ping. Pc ping test vrij stabiel

 

 

Reputatie 2

Voordat je vraagt wat de speedtest op de pc nu dan opleverd.  Dus dan vraag ik mij nog steeds af waarom het verschil zo groot is.  Pc geeft gewoon strakke test weer.

 

Reputatie 2

Pc speedtest is anders dan de ps speedtest dat snap ik ......maar dat ping verschil mag toch niet zo groot zijn

Reputatie 7
Badge +9

Dat is inderdaad vreemd. Zou je de PS4 is met een andere kabel willen aansluiten @Chriscross76

Reputatie 2

Zoals in mijn eerste bericht al had vermeld.  Beide ps4 met een utp kabel van 1 meter direct op het modem aangesloten. En zelfde probleem met de ping.( Nieuwe utp uit de verpakking) De pc  naar beneden gesleept en ook met die kabel rechtreeks op de modem aangesloten en geen problemen ..

Reputatie 2

Heb zelf nog contact gezocht met een bedrijf dat gespecialiseerd is in ps4pro etc. Of het aan de ps4pro's kan liggen dat die ping van beide  zo hoog zijn.  Ze hadden dit nog nooit meegemaakt en konden ook zo geen oplossing bieden... Weet je zeker dat er in het modem niet iets geknepen word waardoor dit ontstaat?

Reputatie 2

Blijft nog steeds een raadsel 

Reputatie 7
Badge +16

Er wordt niets geknepen of gecapped door ons, op geen enkel apparaat. Deze fout zit duidelijk in de PS4 of de verbinding daarnaartoe, niet in het netwerk of een onderdeel daarvan. De ping op een gaming console is altijd hoger dan een bekabeld aangesloten pc of laptop. Daar ontkom je niet aan. Waarom dat precies is: daar kunnen oneindig veel redenen aan ten grondslag liggen, maar een vermoedelijke oorzaak kan liggen in je gaming activiteit (bijvoorbeeld). Ik snap dat het zo frustrerend is, maar ben wel bang dat onze hulp nu ook stokt. We kunnen weinig support bieden als het op slechts 1 apparaat of 1 specifiek apparaat speelt. Dan lijkt het euvel bij de leverancier/producent van dat product te liggen. Succes!

Reputatie 2

Het betreft op 2 ps4pro bekabeld met dit probleem....op beide die hoge ping ...de een 25 de ander 90/125. Dus beide ps4 zouden intern een fout moeten hebben? Blijft vreemd dat de pc dit niet heeft. Jammer dat we hier niet verder mee komen. Toch bedankt voor de hulp.

Mvg

Reageer