[FAQ] EU Roaming Regulering vanaf 13 juni 2017


Reputatie 6
Badge +17
  • Oud T-Mobile Moderator
  • 1769 reacties
[UPDATE 7 december 2018]

De info uit dit topic was verouderd en er is een nieuw topic over aangemaakt. Ga gauw naar '[faq] Alles over gebruik binnen de EU' voor de meest actuele en relevante informatie.

Dit topic gaat op slot.

This topic has been closed for comments

171 reacties

Altijd EU internet ga ik dan wel opzeggen. Want. 1GB voor €7,50 vindt ik veel geld.
Ik zal mijn internet bundel verhogen van 5GB per maand naar 10GB per maand. Dat voor €6,00
Jammer dat bij T-Mobile Zwitserland er niet bij zit, bij KPN doet Zwitserland gewoon wel mee...
Er stond nog een vraag van mij open in het gesloten topic. Hopelijk krijg ik nog een duidelijk antwoord in dit topic.
Reputatie 6
@Thalina,

Ola!

Ik mis de Basis SO abonnementen? Deze doen ook mee toch mbt het gebruik van de bundels in de EU. Zijn daar nog bijzonderheden te vermelden?
Reputatie 3
Badge +2
Vanaf 13 juni kunnen alle T-Mobile klanten hun bel- data- en sms-bundel gebruiken in de EU, zonder extra kosten!
En dan krijg ik net een mail van T-Mobile met "Vanaf 15 juni verandert de manier waarop bellen, sms’en en internetten in de EU in rekening wordt gebracht."....
13 juni ? 15 juni ??
De pagina waar die mail naar verwijst zegt dan wel weer 13 juni.

Overigens blijf ik me afvragen of T-Mobile bij de Go abonnementen het buiten-de-bundel internet mag blokkeren binnen de EU-regeling, zeker als de normale bundel in Nederland is opgemaakt. Dat 384 kbps internet maakt expliciet deel uit van het abonnement dat ik heb afgesloten immers...
Ik snap het nog niet helemaal:
Ik heb nu een stel samen & stel bij abo, met een 3 gig databundel (in NL). Binnen die databundel is er 100 mb beschikbaar in de EU.

Snap ik nu goed dat na 15 juni die 100 mb vervalt en ik dan dus mijn volledige databundel (3 gig) kan gebruiken in de eu, zonder extra kosten?
@Silliegirl

Correct!
Ik heb nog een code dat ik een maal een maand 15 Gb extra internet krijg, is deze dan ook in Frankrijk geldig?
Reputatie 1
1. Hoe kan ik met mijn prepaidkaartje internetten in de EU(zone1) en óók bellen van en naar alle landen in zone 1.
Ik vind de verschillende antwoorden op de FAQ-vragen toch hier en daar tegenstrijdig. Daarom (nog maar een keer misschien) deze vraag.
2. Zit er verschil in de periode 1 t/m 12 juni 2017 en de periode daarna?
Aanv.: Toestel is een Samsung S3mini
Per 1 juni 2017 gaan de minuten en MB’s die je met Sim Only bel- en internetbundels in Europa gebruikt uit je bundel. Ook KPN doet dit. T- mobile wacht daarmee echter tot het wettelijk verplicht wordt op 13 juni.
Jammer voor de klanten van T-mobile die de eerste weken van juni op vakantie gaan en dus duurder uit zijn. En vreemd dat de ene provider deze service wel biedt en een andere niet.
Ik wil dan ook graag mijn eu bundel opzeggen......
Reputatie 1
wat word er gedaan bij een stel samen en bij ,abo met de max 250 mb in het buitenland .
verdwijnen die zomaar uit je abo .
wand daar heb je voor betaald in je abo ?
als dat zo is dan is het eenzijdige aanpassing van je abo dan zou het er op neer komen om je abo te stoppen of aan te passen klopt dat
Mogelijk ook een idee: blijft de max 250 Mb beschikbaar in Zwitserland? Dan blijft dat voordeel behouden en verdwijnt er niets uit je abonnement.
Het blijft bijzonder trouwens dat andere providers Zwitserland wel onder de EU regeling laten vallen.
Reputatie 7
Badge +20
Hey allemaal,

We zullen alle vragen zo goed mogelijk beantwoorden in onze reacties, maar mocht er iets doorheen glippen, trek ons dan gerust nog even aan de mouw! ;)

Er zijn wat vragen over de buitenlandbundels (@J@ack, @DecibelOnTour), zoals EU Internet; wat hier mee gaat gebeuren en of deze op te zeggen zijn. We hebben een speciale pagina aangemaakt, waarop precies uitgelegd staat wat er met jouw bundel gebeurt en als je wilt kun je ook aangeven dat deze opgezegd moet worden. Deze bundels worden dan per 13 juni opgezegd. Een voordeel van de bundels is overigens dat Zwitserland er wel bij blijft, dat is misschien voor sommigen hier een handig voordeel (@Melly22, @Kroetone)!

Ook lijkt er wat onduidelijkheid over de abonnementen, ik zie vragen over Basis Sim (@KoenM) en Stel Samen & Stel Bij. Alle abonnementen doen mee aan de nieuwe regulering, daar is dus geen uitzondering in. @Janjanendekids, je krijgt jouw volledige bundel nu in het buitenland, dus niet alleen de 250 MB. Je gaat er dus alleen maar op vooruit! Dat had @DamianSelhorst goed gezien op de vraag van @Silliegirl! :D

@Euro: Muberra zal jou zo spoedig mogelijk van een reactie voorzien op de vraag die nog open stond in het oude topic!

@Eric_E: De datum 15 juni is de datum waarop de wijzigingen van kracht moéten zijn en wij implementeren dit in onze abonnementen vanaf 13 juni. Ietwat onduidelijk, maar dan weet je ook weer hoe dat in elkaar steekt!
Je hebt overigens niet het internet op lagere snelheid wanneer de bundel op is, dit geldt voor Stel Samen & Stel Bij en Go. Wanneer de bundel verbruikt is kun je aanvullers aanschaffen om te kunnen blijven internetten over de grens!

@Irma71: Nee, deze bundel uit september is echt specifiek voor het gebruik in Nederland en is dus niet in Frankrijk te gebruiken.

@Soyyo: Voor PrePaid kun je de informatie uit deze pagina aanhouden, daar staat alle informatie over de wijzigingen van PrePaid. 🙂 In de periode tot en met 12 juni verandert er verder nog niets, dan kun je dus gewoon de oude tarieven aanhouden van jouw aansluiting.

@Sklichem: Elke provider houdt er weer een andere datum op na inderdaad. Wij hebben besloten dat wij dit goed kunnen aanbieden vanaf 13 juni. Met Neem je data mee op reis! bij jouw Stel Samen & Stel Bij abonnement hadden wij al eerder ingespeeld op deze veranderingen, dus eigenlijk waren wij daar als eerste bij!

Hopelijk heb ik al jullie vragen zo goed kunnen beantwoorden voor nu, maar als er nog vragen zijn, dan horen we dat natuurlijk graag van jullie!
Reputatie 1
@Janjanendekids, je krijgt jouw volledige bundel nu in het buitenland, dus niet alleen de 250 MB. Je gaat er dus alleen maar op vooruit! Dat had @DamianSelhorst goed gezien op de vraag van @Silliegirl!

dus als ik het goed begrijp komt die max 250mb bij je abo of verdwijnt die zomaar in het niets
dat er iets veranderd weet ik dat is regelgeving .
maar als ik iets abo koop en verandert iets tussen tijds en die max 250mb verdwijnt dan is dat toch een eenzijdige aanpassing dat is een aanpassing van je abo
Dat ik mijn mb in het buitenland kan gebruiken komt door eu regelgeving iets verwijderen is toch een aanpassing
Bij KPN en Vodafone doen ze dit al vanaf 1 juni. Bij Tele2 vanaf 8 juni.
Wat is de reden dat T-Mobile dit pas per 13 juni doet?
Reputatie 3
Badge +2
@Eric_E: De datum 15 juni is de datum waarop de wijzigingen van kracht moéten zijn en wij implementeren dit in onze abonnementen vanaf 13 juni. Ietwat onduidelijk, maar dan weet je ook weer hoe dat in elkaar steekt!
Het is (en was) mij heel duidelijk. Maar de mail klopte dus gewoon niet en is inmiddels door een tweede mail gecorrigeerd...
Sorry, onze vorige mail klopte niet. Hierbij ontvang je de juiste informatie.
Je hebt overigens niet het internet op lagere snelheid wanneer de bundel op is, dit geldt voor Stel Samen & Stel Bij en Go.
Ik heb een Go abo...
Wanneer de bundel verbruikt is kun je aanvullers aanschaffen om te kunnen blijven internetten over de grens!

Dat dit de regeling volgens T-Mobile is is mij duidelijk hoor. Maar ik ben dus erg benieuwd op welke regels uit de EU verordening (((EU) 2016/2286)) dit gebaseerd is. Ik heb de mogelijkheid om die uitzondering te maken nog niet kunnen ontdekken. Sterker, overwegingen 12 en 13 bij de verordening lijken dit uit te sluiten.

Overweging 12 stelt dat "de roamingaanbieder tijdens periodieke reizen van die klanten in de Unie in de regel geen andere limiet opleggen wat betreft de volumes voor mobiele diensten waarover zij kunnen beschikken, dan de binnenlandse limiet"

Overweging 13 geeft de mogelijkheid daar in het geval van "open databundels" beperkingen aan te stellen. Bedoeld om "georganiseerde doorverkoop aan personen die niet woonachtig zijn in de lidstaat van de roamingaanbieder en met die lidstaat evenmin duurzame banden hebben die frequente en aanzienlijke aanwezigheid in die lidstaat met zich brengen" te voorkomen. Ten eerste is bij Go geen sprake van een "open data bundel" en door het verlagen van de snelheid buiten de bundel neemt T-Mobile al maatregelen waardoor het oneigenlijk gebruik zoals bedoeld in de overweging wordt voorkomen.

Voor wat betreft overweging 12, dat 'trage' internet buiten de bundel is expliciet verkocht als deel van mijn abonnement. Zie onder punt 4.Dus, op grond van welk deel van de verordening heeft een Go abonnement geen traag internet buiten de bundel binnen de EU ?
@janjanendekids
Die 250 MB zitten vanaf het begin al in je abonnement. Je hebt een internetbundel voor in Nederland en uit die bundel mag jij op dit moment 250 MB verbruiken in de EU. Na 13 juni mag je de hele internetbundel gebruiken in de EU.

Er zijn geen 250 losse MB's, dus die kunnen er ook niet extra bij komen.


@eindgebruiker
Daar heeft David al een antwoord op gegeven:
Elke provider houdt er weer een andere datum op na inderdaad. Wij hebben besloten dat wij dit goed kunnen aanbieden vanaf 13 juni.
Als je bij Stel Samen Stel Bij abonnement in aanvulling op het standaard 64 Kbps onbeperkt internet een snelle NL bundel aanzet krijg je er ook 'gratis' 50 tot 250 MB bundeltje internet erbij om te gebruiken buiten Nederland, in Regio 1.

Blijft deze regeling gelden, deze is met name interessant voor landen die wel in Regio 1 vallen maar niet in EU èn als je de normale NL bundel hebt opgebruikt.

Als ik het doortrek naar 13 juni zou de NL bundel nu gelden in NL/EU en blijft het aanvullende 'gratis' Regio 1 bundeltje voor het buitenland gelden.

Klopt mijn aanname?
Het recht om 250MB van het abonnement in het buitenland te gebruiken, kost geld. Aangezien je nu niets meer aan dat recht hebt, moet dit abonnement goedkoper worden ( of anders moet je dit abonnement per direct kunnen opzeggen).
Omzetten naar een GO abonnement mag volgens mij in iedergeval wel had ik begrepen van klantenservice, en dan gaan je kosten ook omlaag.

Reden dat ik niet wil omzetten van Stel Samen Stel Bij naar GO is dat ik voor mijn ipad en laptop-dongel de MB deler (multisims) gebruik. Hotspot opzetten via telefoon kan ook maar draint de batterij erg snel, daar kan je zelfs niet de hele dag mee werken als je twee telefoons gebruikt met in elke één simkaartje van een duosim-paar.

Een apart tablet abonnement is afzetterij en dan is het voordeliger om te kiezen voor bijvoorbeeld Vodafone Red Super abonnement i.c.m. Ziggo abonnement op factuuradres, dan krijg je er zonder kosten twee extra simkaarten voor data (dus multisims, geen duosims) bij, zonder extra kosten.
Reputatie 1
Ik zie dat men hierover ook een email heeft ontvangen, met haar persoonlijke situatie erin wat dit voor hem/haar inhoud. Ik heb geen email hierover ontvangen? Komt dit nog? Of moet ik dit zelf (informatie) van internet afhalen?
Reputatie 1
Inmiddels ook de email ontvangen 😉
Reputatie 4
Hoi T-mobile tijgers!

Het is begrijpelijk dat jullie nieuwsgierig zijn naar de veranderingen en wat dat precies voor jullie abonnement betekent. Hier ben ik om jullie vragen te beantwoorden en te helpen. Het is een spannende tijd met de wijzigingen, maar wij zijn er erg blij mee. Het is alleen maar voordeliger voor jullie geworden, want nu kan je zorgeloos gaan genieten van je internet in de EU. Meer data en meer surfplezier, zonder extra kosten. Zo ga je heerlijk voorbereid op reis! 🆒

@Janjanendekids,

Het antwoord van David & Kaassausje klopt helemaal. Na 13 juni zal de 250 MB komen te vervallen en mag jij jouw volledige internetbundel van 3 GB gaan gebruiken. Dus in plaats van 250 MB, kan jij genieten van 3 GB data in de EU, zonder extra kosten. Lekker toch? :)

@Eindgebruiker,

Wij hebben ervoor gekozen om voor 13 juni te gaan!

@Eric_E,

Ik heb het voor je nagevraagd aan de EU-specialisten en het heeft ermee te maken dat het niet het doel van de regulering is. De verlaging van de internetsnelheid nadat de MB's op zijn in Nederland is iets extra's wat wij bieden aan onze klanten. Het internet wordt juist stopgezet in de EU als de databundel op is zodat je geen onverwachte kosten maakt.

@Jeroen Hermans,

Als je een snelle internetbundel voor jouw Stel Samen & Stel Bij abonnement wilt aanschaffen na 13 juni dan blijf je nog steeds '50 tot 250 MB' ontvangen om te gebruiken in de zone 1. Dat is in dit geval alleen Zwitserland. Dus je blijft de extra MB's krijgen, maar je kan het alleen gebruiken in Zwitserland. Heel handig als je vaak in Zwitserland bent, juist omdat we deze uitzondering alleen hebben gemaakt voor de Stel Samen & Stel Bij abonnementen. We willen onze klanten blijven verwennen!

Ik zie dat je al een tijdje mag verlengen. In dit geval mag je altijd overstappen naar onze fantastische GO abonnementen. Vooral tijdens onze Unlimited Madness actie die nu loopt. 😃 Je hebt goed gezien dat je dan wel de MB-verdeler kwijtraakt, dus in jouw geval is het misschien nog verstandig om er even mee te wachten.

@Matti100,

De 250 MB komt te vervallen, zodat je juist jouw volledige internetbundel kan gebruiken. Als de klant een internetbundel van 3 GB heeft, kan die na 13 juni de volledige 3 GB data gaan verbruiken in de EU, in plaats van maar 250 MB. Het is alleen maar voordeliger geworden, zonder extra kosten!

@PSA,

Top om te horen dat je de mail ook hebt ontvangen. Alle klanten krijgen sowieso bericht voor 13 juni! Ik hoop dat je blij bent met de wijzigingen 😃
beste mensen, ik wil graag mijn EU-internet bundel opzeggen