5 Tips

Hoe veilig is jouw online data? 5 tips om veiliger thuis te werken.

  • 28 January 2022
  • 3 reacties
  • 173 Bekeken
Hoe veilig is jouw online data? 5 tips om veiliger thuis te werken.
Reputatie 6

Hoeveel foto’s heb jij van jezelf online staan, of hoeveel geld heb je al overgemaakt via een openbaar netwerk? Werk je vanuit huis en gebruik je een VPN? Allemaal situaties waarin het belangrijk is dat we ons bewust zijn van ons gedrag. 
 

We besteden steeds meer en meer van onze tijd en energie in online zijn. Tweakers meldt dat we alleen al in het derde kwartaal van 2021 346 petabyte aan mobiele data verbruikt hebben in Nederland. Dat is een stijging van 31% ten opzichte van 2020.

Om je een beeld te geven hoeveel data dat is:

Eén petabyte is ongeveer vergelijkbaar met een 1,8 kilometer hoge toren van gestapelde cd-rom schijven, zonder doosje (volgens Wikipedia). Doe dat 346 keer. En besef je vervolgens dat we het dan alleen hebben over mobiele data, in één kwartaal. Juist. Dat is ontzettend veel data!

Daarom is het ook ontzettend belangrijk om bewust te zijn van wat we met onze data doen. Zeker met de veronderstelling dat de kans vrij groot is dat dit alleen maar zal toenemen. En al helemaal met de ontwikkeling van de metaverse in het vooruitzicht. Wat is dan een betere dag om hier extra bij stil te staan dan tijdens de Europese dag van de Privacy. Inderdaad, dat is vandaag.
 

Een belangrijk uitgangspunt in informatiebeveiliging en privacy is dat als je iets niet gebruikt je het ook uit moet zetten.  - TAVL


We hebben onze Superuser: @TAVL om wat tips gevraagd. Hij is namelijk coach op het gebied van privacy en security awareness.

5 tips om veiliger thuis te werken

  1. Gebruik oplossingen als VPN’s en webwerken
  2. Sla bestanden op via de opslag van je organisatie
  3. Versleutel je bestanden voordat je ze verstuurt
  4. Beveilig je wifi extra goed door de instellingen aan te passen
  5. Maak gebruik van virusscanners.

Eenvoudige bonus tip

Zet uit wat je niet gebruikt. Dit lijkt ontzettend makkelijk om te doen, toch vergeten we het behoorlijk vaak. Of we denken er überhaupt niet aan. Dus om ervoor te zorgen dat dit nu wel scherp op het netvlies staat deze 5 tips, gedeeld door de expert.

Wil je meer weten over het toepassen van deze tips, of heb jij die cruciale tip die nu niet genoemd is, laat het ons weten in de comments! 

Meer over dit onderwerp

 


3 reacties

Reputatie 7
Badge +14

Deze topic, dit onderwerp zou iedereen moeten lezen. Het gaat echt om onze internet veiligheid.

Tips kunnen nooit geen kwaad, je kan er veel van opsteken.

Doe er je voordeel in ons alle belang! 
Vriendelijk dank @Maurice  en @TAVL 

Mooi artikel @Maurice en @TAVL

  • Maak gebruik van virusscanners.
    ​​​​​​​Een mooi overzicht is te vinden op av-test.org ( Android | MacOS | Windows ). dit zijn vooral zakelijke security pakketten - waarop dit artikel gericht lijkt te zijn - voor thuis gebruikers kun je ook terecht op av-test.org ( Android | MacOS | Windows ).

De tests laten vooral resultaten zien van Internet Security pakketten en tonen scores voor veiligheid, prestaties en gebruiksvriendelijkheid. Hier valt trouwens duidelijk op te maken dat de standaard beveiliging van Microsoft vandaag de dag zeker niet slecht is.

Voor wat betreft de bonus tip, zet uit wat je niet gebruikt is het misschien een idee een paar voorbeelden te geven. 

  • De meest belangrijkste tip ontbreekt helaas, welke dit is? Houdt je Operating System (besturingssysteem) up to date! Stel het uitvoeren van updates niet (te lang) uit omdat er soms updates kunnen zijn die “High Risk Vurnability's” (ernstige beveiligingslekken) oplossen.

Handige linkjes:

 

Reputatie 7
Badge +4

Daar heb je helemaal gelijk in. Alle apps én jouw besturingsysteem natuurlijk ook.

Reageer