Een paar dagen geleden kreeg ik ineens een smsje dat ik geabonneerd zou zijn op een “dienst”. Aangezien ik niets heb geactiveerd of geklikt ging ik uit van spam, toch nog even mijn verbruiksgegevens bekeken maar hier bleek niks aan extra kosten gemaakt te zijn. Afgedaan als spam. Totdat ik vandaag enkele dagen later weer een zelfde berichtje kreeg. Dit zette me aan om op het internet te gaan graven. Tot mijn grote verbazing is dit een grote fraude situatie en heb ik de tijd genomen om het helemaal uit te zoeken.

Hoe kan het in vredesnaam dat een overduidelijke nepdienst zomaar zonder enige informatie verstrekking, acceptatie of wat dan ook geld in rekening kan brengen via je “betrouwbare” verlener van communicatie. Na het lezen van veel vergelijkbare reacties is het mij overduidelijk dat deze partij via malware wellicht via apps of advertenties een abonnement weet af te sluiten. Het bedrijf dat erachter zit is http://bmobil.net/ gevestigd te Singapore met een Miroslav Dimitrov als directeur (in Bulgarije...) dit is openbare informatie verkregen via linkedin.

Vervolgens kom je terecht bij Payinfo, in eerste instantie niet een erg betrouwbaar uitziende website. Waar je dan inderdaad dit soort fraude abonnementen kan stopzetten. Zodoende dit gedaan, vervolgens naar de Tmobile settings waar je allerlei betaalvormen via je telefoonrekening kan stopzetten. Als klant ben ik hier nooit over geïnformeerd dat ik zomaar in een dergelijke situatie terecht kan komen door T-mobile. Dit soort transacties zouden in eerste plaats niet eens mogelijk moeten zijn of zeer streng gecontroleerd moeten worden. Waarom staan mijn settings überhaupt standaard aan, is het niet veel beter als dit soort fraude veel voorkomt de betalingsettings automatisch uit te zetten.
De totale financiële schade is nog beperkt gebleven tot 10 euro. waarvoor ik een klachtenformulier heb ingediend, ik ga er vanuit dat dit netjes door T-mobile wordt opgelost. ECHTER de schade in mijn vertrouwen in T-mobile is nog verre van herstelbaar. Een bedrijf dat toelaat dit soort fraude “diensten” zomaar de toegang wordt verleend tot haar betalende klanten bestand is ongehoord.
In feite treedt T-mobile hierdoor op als een financiële dienstverlener van transacties, en moet dan voldoen aan de voorwaarden van de AFM. Ik verneem graag de reactie van T-mobile want ik neem niet genoegen met een zwak antwoord. En bij het uitblijven van een passende oplossing zal ik inderdaad stappen ondernemen richting het AFM.
Beste antwoord door eric
Een financiële dienst is als T-Mobile bijvoorbeeld je een lening verstrekt voor een nieuw toestel. Dan voeren ze ook een lasten en inkomen check uit, volgens de richtlijnen van de AFM. Je kan een bepaalde hoeveel geld buiten je bundel besteden aan b.v. roaming, extra databundels, het bellen naar het buitenland, naar 09xy nummers of premium sms. Dat valt allemaal in de overeenkomst die jij met de provider hebt afgesloten. Boven een maximum kan de provider je afsluiten en een aanbetaling vragen, nog steeds conform de algemene voorwaarden.
Wel heeft de overheid en consumenten bond een aantal jaren aan alle providers gevraagd om een blokkade mogelijkheid voor premium sms. Via allerlei websites of enails worden mobiele gebruikers verleid om zich op een sms abonnement aan te melden. De stichting payinfo is dus opgericht door alle providers en sms dienstaanbieders en er is publiekelijk bekend gemaakt dat je daar in kan zien welke sms abonnementen je hebt en eventueel kan blokkeren.