[REVIEW] Oppo A77 5G

  • 13 July 2022
  • 2 reacties
  • 542 Bekeken
[REVIEW] Oppo A77 5G
Reputatie 7
Badge +6
  • Odido Superuser
  • 1528 reacties

Het zal je niet ontgaan zijn dat alles duurder wordt en dat geldt ook voor de nieuwste telefoons. Oppo heeft de achtervolging ingezet met toestellen die zich met de top kunnen meten qua prestaties, maar ook qua prijs. Gelukkig zijn ze de consument die, zeker in deze tijden, niet te veel kan of wil uitgeven aan een telefoon niet vergeten. Maar dan wil je wel weten of er niet te veel is bezuinigd of op de verkeerde dingen. Is de A77 de perfecte telefoon voor wie op de kleintjes let?

 

 

Zuinigheid met vlijt

Ondanks de bescheiden prijs is Oppo scheutig geweest met de accessoires: een al aangebrachte screenprotector, een transparant hoesje en een 33 Watt-oplader met USB-C-kabel die iets meer dan een uur nodig heeft om de royale 5.000 mAh-accu vol te laden. Alleen een setje oortjes ontbreekt, maar die heb je misschien zelf nog wel liggen. Dat hoeven niet de nieuwste te zijn, want de A77 is uitgerust met een 3,5mm-aansluiting, met een iets dikkere rand onderaan tot gevolg. De camera aan de voorzijde is verwerkt in een notch en biedt gezichtsherkenning. De vingerafdrukscan zit in de verzonken aan-uitknop aan de rechterkant. Dat is voor het grootste deel van de wereldbevolking geen probleem, maar voor de 10 procent linkshandigen onder ons, zoals ondergetekende, is het minder handig. Het is ook iets om rekening mee te houden als je zelf een hoesje koopt. Qua uiterlijk doet de A77 met zijn rechte zijkanten in eerste instantie denken aan de laatste twee generaties van de concurrent die bijna vier keer zo duur zijn, maar als je hem vastpakt, voel je meteen dat de achterkant van plastic is. Onder de naam ‘Glow’ weet Oppo een palet aan kleuren van de achterkant te laten stralen. Mijn zwarte testexemplaar is op dat gebied niet zo bijzonder, maar de blauwe versie is altijd prachtig, weet ik van eerdere reviews. Het camera-eiland is recht-toe-recht-aan met twee forse lenzen.

Op technisch gebied komt de telefoon in twee smaken: 64GB opslag en 4GB werkgeheugen óf 128GB respectievelijk 6GB. Met name die eerste is aan de krappe kant als je bedenkt dat je na installatie maar zo’n 43GB overhoudt. Deze aantallen kun je wel verhogen. Het werkgeheugen kun je uitbreiden ten koste van het opslaggeheugen (4+3 of 6+5) en om de opslag te vergroten kun je een micro-SD-kaart plaatsen. Die komt op de plaats van de tweede simkaart, dus je kunt niet beide tegelijk gebruiken. Als je gehecht bent aan eSim en draadloos opladen zul je even verder moeten zoeken en als je een van de gelukkigen bent die een WiFi 6-router heeft: daar kan dit toestel niet mee overweg. Maar als 5G een van je eisen is, ben je hier aan het juiste adres. Onderaan staat een speedtest.

 

Software, beeld en geluid

Tijd om de telefoon in actie te zien. Als je hem aanzet, staat Android 12 er al op. Dat geeft je door middel van het privacydashboard de mogelijkheid om je gegevens beter in de hand te houden. Dat is geen overbodige luxe, want vergeet niet dat de maker van het besturingssysteem ook eigenaar is van een enorm advertentieplatform. Het siert ze dat ze je bij het instellen van de telefoon laten kiezen uit verschillende zoekmachines, waarbij je niet richting Google gedirigeerd wordt. Maar er is ook ruimte voor verbetering. Er zitten een hoop voorgeïnstalleerde apps op die lang niet allemaal even nuttig zijn en de toch al schaarse opslagruimte in beslag nemen. Twee daarvan, te weten Facebook en LinkedIn, starten automatisch op de achtergrond op als je het toestel aanzet, zonder de apps zelf te openen. Hier is dus nog een wereld te winnen. Verder moet je de precisie en subtiliteit van de trilfunctie bij toptoestellen missen. De trilmotor heeft maar één stand en dat is hard, zowel in trillingen als geluid.

De keuze voor het scherm is gevallen op een ‘ouderwets’ LCD-paneel in plaats van (AM)OLED, waar de meeste telefoons (en televisies) tegenwoordig mee worden uitgerust. Nadeel daarvan is dat het hele scherm verlicht wordt, dus ook de donkere delen. Hierdoor is het contrast minder groot en zie je duidelijk de randen van het scherm als je bijvoorbeeld een film kijkt of de dark mode gebruikt. Als je het gewend bent, zul je je er niet aan storen, maar als je je oude AMOLED-telefoon inruilt voor deze zal het als een stap terug voelen. Hoewel het scherm niet Full HD is, is het voldoende scherp en de kleuren zijn mooi.
Het geluid is vaak een struikelblok, zeker in deze prijsklasse, maar Oppo bewijst dat dat niet per se het geval hoeft te zijn. Als je in landscape mode een filmpje kijkt, krijg je een mooi ruimtelijk stereo-geluid te horen dat goed in balans is en genoeg detail bevat. Zelfs de duurdere toestellen kunnen daar nog iets van leren.

 

Camera's

Hier is Oppo wat zuinig geweest. Er prijken maar twee lenzen op de achterkant, waarvan er eentje alleen voor de scherpte-diepte is. Effectief is er dus maar één camera. Een ultragroothoeklens moet je missen en het zoomen is beperkt tot 2x. Maar binnen de mogelijkheden mag het resultaat er zijn. De foto’s zijn scherp en mooi van kleur. Met de portretstand lever je daar wel iets op in en bij veel contrast worden lichte delen soms iets te licht. Geen perfectie dus, maar in deze prijsklasse een goede prestatie.

 

Conclusie

Als je een telefoon zoekt voor een klein budget ligt een miskoop op de loer. Met de A77 hoef je je daar geen zorgen om te maken. Oppo heeft de prioriteiten op een rij en biedt een goedkope telefoon voor wie vooral bereikbaar wil zijn, maar niet het neusje van de zalm hoeft. Je koopt een degelijke basistelefoon in een fraai vormgegeven jasje.

V Prijs-kwaliteitverhouding
V Design
V 5G, Dual sim/Micro-SD
V Accu
V Geluid

X Weinig opslag (64GB)
X LCD-scherm
X Weinig camera-mogelijkheden
X Geen draadloos opladen en eSim

 

TMTVreviews


2 reacties

Reputatie 7
Badge +14

Prachtige foto’s maakt die Oppo in samenwerking met @TMTV 😂

Reputatie 7

Echt weer heel leuk geschreven en zoals @CrisTien ook al zegt: wat een prachtig foto's! 😁🎈

Reageer