[REVIEW] Samsung Galaxy Z Fold 4

  • 31 August 2022
  • 1 reactie
  • 108 Bekeken

Reputatie 7
Badge +6
  • Odido Superuser
  • 1528 reacties

Als je iemand vraagt om een mobiele telefoon te tekenen, krijg je waarschijnlijk een plaatje van rechthoekig apparaat met een scherm en een camera aan de voorkant en wat camera’s aan de achterkant. Dat heeft de Samsung Galaxy Z Fold 4 ook, maar er zit iets heel bijzonders tussenin: een vouwbaar scherm. Is deze eyecatcher het ideale toestel om na de zomer uit de startblokken te schieten?

 

 

Dubbel en dwars

Het doosje verraadt al dat je geen doorsnee telefoon hebt gekocht. Je krijgt een plat, vierkant doosje met, naast het toestel, alleen een USB-C-kabel. Voor een oplader en hoesje moet je zelf zorgen. Dat laatste is geen overbodige luxe gezien de forse prijs van deze gadget in boekvorm. Voor dat bedrag mag je niets minder verwachten dan een telefoon die van alle gemakken is voorzien. Gelukkig maakt hij dat waar met 5G, plek voor twee simkaarten, eSim en WiFi 6 en zelfs WiFi 6E op de 6GHz-band. Dat is nog eens toekomstbestendig. Een 5G-speedtest, de snelste tot nu toe, staat onderaan. Tussen gezichtsherkenning en de vingerafdrukscan (in de aan-uitknop) hoef je ook niet te kiezen, want hij kan het allebei, zowel open als dicht. De accu zit met 4.400 mAh in het midden, net als zijn voorganger. Toch zou de batterij langer mee moeten gaan omdat de schermen en processor zuiniger zijn. Draadloos opladen is mogelijk, net als bedraad snelladen tot 25 Watt. Er zijn toestellen die dat sneller kunnen, maar voor het behoud van de batterij is dit een begrijpelijke keuze. Bovendien is 50 procent in 30 minuten (en een uur voor de overige 50%) voor de meesten snel genoeg. Los van de kleuren komt de telefoon in drie smaken: 256GB, 512GB en 1TB, alle met 12GB werkgeheugen. Daar kun je lang mee vooruit.

Tijd om de Fold 4 eens van dichtbij te bekijken. Het scherm aan de buitenkant heeft een andere verhouding dan je gewend bent. Het is smaller, maar wel langer, waardoor je toch op 6,2 inch komt. Dat maakt bediening met één hand wel iets moeilijker. De camera zit bovenaan in het midden van het scherm. De speakers zitten boven en onder op de zijkanten van de voorkant, terwijl de USB-C-poort en de aan-uit- en volumeknop op het achterste deel zitten. Daar zitten ook drie camera’s, keurig op een rijtje op een nette verhoging. Beide delen van de buitenkant zijn gemaakt met Corning Gorilla Glass Victus+. Dat moet tegen een stootje kunnen, maar hopelijk heb je het niet nodig. Het scharnier ziet er eveneens degelijk uit en biedt genoeg weerstand om in positie te blijven. Dichtgeklapt is het geheel dikker dan de gemiddelde telefoon, maar hij zit niet oncomfortabel in de broekzak. Het toestel openklappen gaat soepel, maar zorg wel dat je hem goed vasthoudt. Door de gladde zijkanten gaat hij met vochtige handen lastig open. Is dat eenmaal gelukt, dan heb je ook wat. De binnenkant is bijna een en al scherm met maar een dun randje eromheen. De camera zit zelfs onder het scherm, in het midden van het rechterdeel. Het scherm is nagenoeg vierkant en met zijn 7,6 inch heb je eigenlijk een kleine tablet in handen. Het geheel ligt lekker in de hand en is met 263 gram zeker niet te zwaar.

Als je rechts kijkt, zie je links niks.

Vouwkunst

De Fold 4 start vlot op en is uitgerust met Android 12L dat gemaakt is voor grotere schermen en tablets. Dat geeft je extra functies zoals multitasken, waarbij je meerdere apps tegelijk open kunt zetten en naar wens kunt indelen. Zo haal je meer uit dat grote scherm. Bij het installeren vraagt hij welke zoekmachine je wilt gebruiken en welke apps je voorgeïnstalleerd wilt hebben. Dat is een aangename verrassing en een hele vooruitgang. Zo word je niet overspoeld met onnodige apps en houd je een overzichtelijk scherm. Alle andere vernieuwingen op het gebied van beveiliging in Android 12 zijn eveneens aanwezig, waarmee Samsung zich steeds meer als de privacyvriendelijke fabrikant onder de Android-telefoons lijkt te willen profileren en die ene concurrent zijn privacymonopolie wil afpakken. Hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen.

Met de twee schermen laat Samsung niets te wensen over. De kleuren spatten ervan af, vooral in de stand ‘Levendig’, zonder daarbij detail te verliezen. AMOLED zorgt voor een haarscherp licht-donkercontrast en maakt het binnenste scherm vouwbaar. Vooral als je fan bent van de dark mode en die vaak in een donkere omgeving gebruikt, ben je hier aan het juiste adres. Dat geldt ook voor wie graag een filmpje kijkt en hoge eisen aan de beleving stelt. Met een verversingssnelheid van 120 Hz voelt alles ontzettend soepel aan en door de krachtige processor hoef je niet bang te zijn voor haperingen. Het langwerpige scherm aan de buitenkant is vooral geschikt voor als je snel iets op wilt zoeken of een berichtje wilt sturen. Bij filmpjes blijft een groot deel ongebruikt, maar dat is niet erg. Daarvoor heb je het grote binnenscherm, dat bij uitstek geschikt is voor entertainment zoals films en games en natuurlijk videobellen. Maar ook als je op een rommelige webpagina zit of langere stukken tekst moet typen, komt het van pas. Je kunt de tekst groter maken zonder vaker te moeten scrollen en dat helpt om het overzicht te bewaren. Het toetsenbord is slim aan de buitenkanten uitgelijnd, zodat het ondanks de breedte van de telefoon makkelijk met twee duimen te bedienen is.

Natuurlijk!

Er zit geen gat in het scherm voor de camera, maar de camera zit erachter, midden in de rechterhelft van het toestel. Beter zou zijn geweest om de camera in de hoek te maken, zodat deze buiten het beeld van een filmpje valt. Daar waar het scherm eroverheen zit, zitten de pixels minder dicht bij elkaar. Dat verschil zie je wel, maar het leidt niet af. Dat geldt ook voor de vouw. Als je het toestel helemaal openklapt, is het scherm zelf perfect recht en zie je geen kromming in het midden. Alleen het bovenste beschermlaagje reflecteert wat omgevingslicht. In het donker merk je daar niets van en als het scherm verlicht is ook niet. Bij een donker scherm in een lichte omgeving ze je het een beetje en als je onder een hoek kijkt, is de vouw iets donkerder. En je voelt ‘m als je eroverheen veegt. Maar al met al staat het design de techniek niet in de weg.

Voor het geluid heeft Samsung de handen ineengeslagen met Dolby en dat is te horen. De stereo-speakers laten alle lagen van een film mooi horen en verdringen elkaar niet. Er zit zelfs een subtiel surroundeffect in dat uitstekend gedoseerd is. Beide speakers zitten op het linkerdeel, waardoor al het geluid van links komt als je het toestel opengeklapt rechtop houdt. Voor een optimaal resultaat hadden de speakers beter kruislings kunnen zitten.

Hier wordt gewerkt om het aantal wespen op peil te houden.

Camera's

De meerwaarde van zo’n groot scherm wordt nog duidelijker als je foto’s gaat maken. Voor de snelle selfie kun je de camera in het buitenscherm gebruiken of die onder het binnenscherm. Die laatste levert duidelijk minder scherpe foto’s op. Is dat erg? Nee hoor, want door het design kun je ook de camera’s op de achterkant gebruiken voor een zelfportret. Je vouwt de telefoon open en draait 'm om. Zo wordt het buitenscherm je zoeker en leg je jezelf haarscherp vast. Datzelfde design biedt ook meteen een statief. Als je de Fold half openklapt, kun je hem zowel staand als liggend op tafel zetten. Zo kan iedereen op de groepsfoto. De resultaten zijn hoe dan ook prachtig. De portretstand kan voor- en achtergrond goed uit elkaar houden, de groothoeklens kent maar weinig vervorming en de 3x zoomlens werkt het best voor macrofoto’s. De foto’s blijven gedetailleerd en net als met de andere lenzen zijn de kleuren schitterend en fel, zonder onnatuurlijk te worden. Verder is het veel prettiger om een wat groter toestel vast te houden als je nauwkeurig de positie wilt bepalen. Wil je de foto’s nog meer naar je hand zetten, dan is er de Pro-stand. Ook die is op dit formaat veel makkelijker te bedienen.

De kat zoekt het hogerop.

Conclusie

De Samsung Galaxy Z Fold 4 is niet alleen een opvallende verschijning, het design biedt ook mogelijkheden voor multitasken, fotografie en entertainment. Door het grote scherm kun je zowel productief zijn als ontspannen op het hoogste niveau en je kunt er de camera optimaal mee bedienen met verbluffende foto’s als resultaat. Deze telefoon is vooral geschikt voor wie van bijzondere gadgets houdt en veel over heeft voor topkwaliteit en -functionaliteit.

V Uniek design
V Schermkwaliteit
V Camera’s
V 5G, Dual sim, eSim, WiFi 6
V Geluid
V Privacy-opties

X Prijs
X Soms lastig te openen
X Vouw soms zichtbaar

 

TMTVreviews


1 reactie

Reputatie 7
Badge +16

Ondanks jouw prachtige review, heb ik dit jaar voor een Oppo telefoon gekozen. Maar blijf vooral zo doorgaan want dankzij deze reviews kunnen we alle types onder de loep nemen! 😄

Reageer