Beantwoord

Stroomstoring, dus geen mobiel netwerk?

  • 18 januari 2017
  • 9 reacties
  • 1337 Bekeken

Gisteren was er een stroomstoring in Amsterdam. Tot mijn schrik werkte toen ook het mobiele netwerk niet en waren we dus volledig afgesloten van de buitenwereld, geen nieuws, geen mogelijkheid om te bellen. Is dat altijd het geval bij een stroomstoring?
icon

Beste antwoord door Pilovali 18 januari 2017, 14:07

Hallo en welkom op het T-Mobile forum,In elke T-Mobile mast zit een UPS (accu). Normaal gesproken kan die tussen 1 en 3 uur stroom geven voor de mast. Bij drukke gebieden (zoals in Amsterdam) is het vaak maar 1 uur, omdat er veel meer mensen op 1 mast zitten.

Aangezien de storing om 04:00 gebeurde, en de meeste mensen pas om 06:00-07:00 wakker werden, was het netwerk dus al plat.Als het voorspelbaar was (bijvoorbeeld aangekondigde onderhoud), dan kon T-Mobile een COW (draagbare mast) of een aggregaat plaatsen. Wat gisteren gebeurde is gewoon puur overmacht. Elke provider had hier last van.Meestal wordt de vermogen van masten die het wél doen opgeschroefd, zodat het een beetje kan compenseren.
Bekijk origineel

9 reacties

In maart 2015 gebeurde hetzelfde in Noord-Holland. Toen verschilde het per mast of er een UPS (uninterruptible power supply), een soort batterij om korte stroomuitval of pieken en dalen in het net te ondervangen, of zelfs een dieselgenerator voor stroom (of beide) aan gekoppeld zat. Volgens mij valt daarom dus ook delen van het net uit. Ik heb nog geen kaart kunnen vinden waar de omvang van de storing op af te zien is.
Hi EvanR,

Welkom op de forum van T-Mobile.
Vervelend genoeg komt het voor dat als er een stroomstoring is dat er dan ook niet gebeld kan worden, ook niet mobiel. Op sommige plekken hebben de masten UPS, wat Apie ook al schreef. Is dat niet het geval dan is er even geen netwerk en kan je niet bellen. Daar kan T-Mobile ook niet echt veel aan doen.

Gelukkig komt het niet vaak voor en vervelend genoeg nu al 2x op die zelfde plek.
Laten we maar hopen dat het nu niet meer gaat gebeuren.
Reputatie 5
Badge +17
Hallo en welkom op het T-Mobile forum,

In elke T-Mobile mast zit een UPS (accu). Normaal gesproken kan die tussen 1 en 3 uur stroom geven voor de mast. Bij drukke gebieden (zoals in Amsterdam) is het vaak maar 1 uur, omdat er veel meer mensen op 1 mast zitten.
Aangezien de storing om 04:00 gebeurde, en de meeste mensen pas om 06:00-07:00 wakker werden, was het netwerk dus al plat.

Als het voorspelbaar was (bijvoorbeeld aangekondigde onderhoud), dan kon T-Mobile een COW (draagbare mast) of een aggregaat plaatsen. Wat gisteren gebeurde is gewoon puur overmacht. Elke provider had hier last van.

Meestal wordt de vermogen van masten die het wél doen opgeschroefd, zodat het een beetje kan compenseren.
Hartelijk dank voor de uitleg!
Misschien is het toch een idee om zendmasten uit te rusten met accu's / generatoren die het wat langer uithouden of zelfvoorzienend zijn. Omwille van de veiligheid, want hadden we 112 nodig gehad, dan hadden we pech. Ik moet er niet aan denken.
Reputatie 1
De oorzaak van de stroomstoring zou wel een cyberaanval kunnen zijn. Het is niet de eerste keer dat een stad werd platgelegd door zo een stroomstoring. In december 2015 werd de Oekrainse stroomvoorziening helemaal buitenwerking gesteld door een malware t.w. BlackEye3. Meer over deze aanval vind je op de engelstalige SANS security blog: https://ics.sans.org/blog/2016/01/01/potential-sample-of-malware-from-the-ukrainian-cyber-attack-uncovered

De volgende website is dan wel in het nederlands geschreven: http://blog.sbo.nl/veiligheid/vitale-infrastructuur-belangrijk-doelwit-van-nation-state-sponsort-cyber-aanvallen/

Deze keer hebben een tweetal mensen het niet overleeft helaas: http://nos.nl/artikel/2153510-amsterdam-onderzoekt-twee-doden-tijdens-stroomstoring.html
Reputatie 3
Jeetje, wat een trieste gebeurtenis! Je zal er toch niet aan moeten denken! Het is inderdaad puur overmacht, en ook nog eens enorm toevallig. Hoe groot is nou de kans dat het netwerk platligt, dat er geen stroom is, en dat je net 112 nodig hebt?
Reputatie 5
Badge +17
Er was wel iemand overleden door dat 112 niet gebeld kon worden. Normaal gesproken pakt je telefoon een netwerk van bv KPN of Vodafone voor 112. Helaas lag alles eruit.
Puur overmacht.
Reputatie 3
Ja, inderdaad! Blijft wel treurig...
Het blijft inderdaad treurig en puur overmacht. Gelukkig is T-Mobile daar niet voor verantwoordelijk. Wel fijn om te horen dat in elke mast een UPS zit.

Reageer