Vraag

[INFO] De antenne's van T-Mobile

  • 10 december 2016
  • 1 reactie
  • 980 Bekeken

Reputatie 6
Je ziet ze op veel plekken hangen of staan op een mast of gebouw, de antenne's van T-Mobile. Maar wat is nu precies een antenne en welke techniek schuilt erachter? In dit topic laat ik jullie in vogelvlucht zien wat een antennelocatie nou allemaal inhoud.

Het antennepaneel
Je ziet vaak genoeg meerdere soorten antenne's (panelen) gemonteerd aan een mast. Maar hoe herken je nu welke antenne van T-Mobile is? T-Mobile gebruikt momenteel nog twee soorten antenne's.
Allereerst de antenne's die momenteel (tijdens de ombouw) gebruikt worden. Deze antenne's zijn voorzien van twee panelen naast elkaar, waarbij de zogeheten RRU's (later meer) veelal achter deze panelen gemonteerd zitten.

VoorbeeldHet blauwe gedeelte van het paneel bevat de antenne voor 3G900/4G900. Het gele gedeelte van het korte paneel wordt gebruikt voor 3G2100. Het oranje gedeelte bevat 2G1800/4G1800. Zoals het je wellicht opvalt, blijven er twee gedeeltes over. Deze kunnen eventueel gebruik worden door Tele2 en zowel 4G800 als 4G2600 mee uit te zenden (wanneer de locatie gedeeld wordt met Tele2).

Daarnaast gebruikt T-Mobile ook nog een soort antenne die ingezet zijn/worden op locaties waarbij de ruimte beperkt is. Deze antenne's zul je steeds minder zien, daar ze veelal vervangen worden/zijn door de bovenstaande.

VoorbeeldBij deze variant zitten de RRU's vaak onder bij de kast gemonteerd, daar er gewoonweg te weinig plaats is om deze in de mast te monteren.

RRU
De vierkante 'kastjes' die je veelal achter de panelen ziet hangen zijn de zogenaamde RRU's oftewel de Remote Radio Units. Een RRU is een versterker die de antenne's aanstuurt. Om het simpel te houden, een RRU verbindt de kast met de antenne en zorgt voor voldoende signaal.BTU
De BTU (Base Transceiver Unit) oftewel de grote kasten onder aan een mast bevatten alle elektronica die benodigd is om een antenne te laten werken. Tevens bevatten deze kasten ook accu's om bij stroomuitval toch nog te kunnen functioneren. T-Mobile maakt gebruik van twee soorten kasten.

De oude kasten
Hierbij staan de RRU's bij de kasten en hangen ze niet bij de antenne's zelf.De nieuwe kastenStraalverbindingen
Naast de antenne en de RRU hangen er ook vaak straalverbindingen in een mast. Deze 'schotels' zorgen voor een point-to-point verbinding wanneer er op een bepaalde locatie geen glasvezel voorhanden is. Zo kan er toch een snelle verbinding gerealiseerd worden op deze locaties. Zie je een mast waar opvallend veel van deze schotels hangen, dan is dát waarschijnlijk het punt waar de glasvezel binnenkomt en doorgestuurd wordt naar andere locaties.Werking van een antenne
In onderstaande afbeelding is goed te zien hoe een antenne zend. Uiteraard is dit maar één mogelijkheid. Alle (nieuwe) antennes kunnen op afstand geregeld worden, de hoek waaruit de antenne zend (tilting) kan aangepast worden aan de situatie. In verstedelijkt gebied staat de antenne veel meer naar onderen te zenden (capaciteit is belangrijk) dan in dunbevolkt gebied waar dekking veel belangrijker is.Antennelocaties bevatten veelal (met enkele uitzonderingen) 3 sectoren. Elke sector neemt ruim 120 graden voor zijn rekening. Als een mobieltje precies tussen 2 sectoren invalt, kan het ontvangst dus minder zijn dan als een antenne precies op het mobieltje gericht staat.Wanneer er nog vragen zijn of andere tips/aanvullingen, let me know!

Bron: 4Gmasten.nl / Google

1 reactie

Reputatie 7
Badge +20
Hartstikke tof, KoenM! Leuk geschreven, daar kunnen veel anderen weer hun baat mee doen, met al die info. :)

Zet 'm gelijk op de voorpagina!

Reageer