Vraag

Bij T-Mobile zit je goed👍🏻

  • 28 september 2017
  • 5 reacties
  • 396 Bekeken

Reputatie 7
Badge +20
Primeur: eerste 5G-antenne in Amsterdam geactiveerd
https://www.ad.nl/economie/primeur-eerste-5g-antenne-in-amsterdam-geactiveerd~ac37e1c1

5 reacties

Is dit echt wel 5g? Of een variant op 4g?
https://tweakers.net/nieuws/130163/t-mobile-zet-eerste-mast-met-massive-mimo-voor-hogere-capaciteit-aan.html
Reputatie 2
Binnenkort is een dagje Amsterdam plannen om deze nieuwe techniek te ervaren.
Reputatie 3
Badge +13
Een maatstaaf voor écht 5G is er nog niet. Dit is een opstapje naar 5G en wordt als een onderdeel gebruikt voor de toekomstige 5G-netwerken. Hetzelfde idee als toen we van 4G naar 4G+ gingen. Echter is het zo dat er nu een nieuwere manier van het sturen van signaal is gebruikt. Standaard wordt er signaal over een heel gebied uitgezonden. Bij Massive MIMO wordt het signaal gericht gestuurd naar de gebruikers van het netwerk. Zo kan het signaal verder reiken en meer data doorvoeren.
Reputatie 6
Badge +11
Zoals al aangegeven, is dit geen 5G, maar T-Mobile weet de termen '4G' en '5G' goed te gebruiken bij marketing en reclame. Het is bundelvorming van radiogolven toegepast op 4G standaarden.

https://newsroom.t-mobile.nl/t-mobile-nederland-activeert-eerste-antenne-met-5g-technologie-in-amsterdam/

Het persbericht geeft het goed weer. Maar het is primair Huawei met chinese staatssteun die hun nieuwste producten met een sticker van T-Mobile erop mogen inzetten. Verder is dit hoofdzakelijk in feite niet-mobiel: 4G/LTE-TDD, hier ingezet op 2600MHz (band38) presteert het beste in statische setup, dus b.v. stilstaande mensen of 4G voor Thuis, niet 350 km/h tot 500 km/h voor 4G/LTE-FDD.

Wat verder opvalt is dat het aantal T-Mobile medewerkers met grofweg 10% is afgenomen, terwijl in kwartaalrapportage de focus ligt op meer marketing en sales personeel.

Het radiogedeelte (dus Huawei antenna- en base-station infrastructure) mag dan goed gebruikmaken van het frequentiespectrum dat TMO-NL heeft gekocht van de NL staat, het vaste gedeelte en inrichting doet pijnlijk ouderwets aan. T-Mobile is de enige van de 4 mobile netwerkproviders in NL die een verbinding niet langer dan ongeveer een dag in stand kan houden, waar anderen dagen tot weken stabiel verbonden blijven. Ook klantenbeheer of accounting loopt achter op concurrenten en ook geen spoor van IPv6 b.v.
Reputatie 2
Badge
De ontwikkeling van het netwerk gaat dus gestaag verder. Heel goed.
Ik merk vooral dat mijn mobiele verbinding in de hoofdstad wel echt super is. Dat was niet altijd het geval, bij een andere aanbieder waar ik hiervoor zat.
Ga vooral daar mee verder T-Mobile!

Reageer