Invallen bij KPN, Vodafone en T-Mobile

  • 6 december 2011
  • 8 reacties
  • 853 Bekeken

AMSTERDAM - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft invallen gedaan bij KPN, Vodafone en T-Mobile. De providers worden verdacht van prijsafspraken.

De mededingingsautoriteit heeft een vermoeden dat de providers onderling afspraken hebben gemaakt over de prijzen voor mobiel bellen en internetten die aan consumenten worden doorgerekend.

Op dit moment wil de NMa nog niets zeggen over de inhoud of verwachte duur van het onderzoek.

Klokkenluiders
Nieuwsuur beschikt over twee verklaringen van klokkenluiders die aanleiding zijn geweest voor de inval. T-Mobile heeft echter vertrouwen in een goede afloop en een woordvoerder laat weten dat de provider alle medewerking verleent aan het onderzoek.

KPN laat weten dat vijf medewerkers gehoord worden in het kader van het onderzoek. "KPN verleent alle medewerking", aldus het bedrijf in een reactie. KPN heeft een eigen klokkenluidersregeling. Bij de Compliance Officer zijn over deze onderwerpen geen interne meldingen ontvangen.

Vanavond zal in het tv-programma uitgebreid verslag gedaan worden van een onderzoek van de PVV naar de praktijken bij providers dat het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden. PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel bracht de klokkenluiders in contact met Nieuwsuur.

Directie
De klokkenluiders willen anoniem blijven, maar het is duidelijk dat het om een voormalig directeur van één van de drie telecombedrijven gaat. De tweede klokkenluider is een huidig directielid bij één van de providers.

"In genoemde functie heb ik prijsafspraken tussen de telecomaanbieders KPN, Vodafone, en T-Mobile waargenomen”, aldus de voormalig directeur. “Er zijn maar weinig mensen die bekend zijn met de details van de prijsafspraken (...). Ik heb met meerdere van hen direct samengewerkt."


Mobiel internet
Volgens het huidige directielid hebben KPN- en Vodafone-salesdirecteuren overlegd over de optimale prijs voor mobiel internet voor prepaid. “In dit overleg werden de mogelijke prijzen uitgewisseld voor mobiel internet. Enkele maanden later stelde ik vast dat de genoemde prijzen inderdaad zijn ingevoerd."

Eerder dit jaar verhoogden alle providers de prijs voor mobiel internet. Ook werden bij de drie bedrijven datalimieten ingevoerd.

Tien jaar geleden kregen KPN, Vodafone en T-Mobile al boetes opgelegd omdat afspraken waren gemaakt over de vergoedingen aan tussenhandelaren.bron: nu.nl

8 reacties

Reputatie 7
T-Mobile bevestigt dat er op dit moment een NMa onderzoek gaande is naar de mobiele operators. Uiteraard verleent T-Mobile alle medewerking aan dit onderzoek. T-Mobile vertrouwt in een goede afloop van het onderzoek.
Ik denk dat Tmobile toch niets anders kan doen dan alle medewerking te verlenen aan dit onderzoek. Dit om geen negatieve reacties te krijgen.

Zowieso worden zulke prijs afspraken niet openlijk op papier gezet en anders worden ze goed verborgen. Het lijkt mij erg moeilijk om zulke zaken te traceren.
Ben het met je eens lente_90. Die boete's zijn niet misselijk. Maar wel goed dat er nu eindelijk wat aan gedaan wordt.
Reputatie 4
Badge +7
Er is wel degelijk iets aan de hand: http://webwereld.nl/nieuws/108806/-mobiele-operators-spraken-structureel-tarieven-af-.html?utm_source=&utm_medium=email&utm_campaign=&utm_content=&utm_term=%263990#source=newsletter

De drie grote mobiele operators hebben niet incidenteel maar jarenlang en structureel afspraken gemaakt over veel tariefwijzigingen. Dat beeld rijst op uit verklaringen van de klokkenluiders en toelichting van PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel, die het afgelopen half jaar zelf onderzoek deed naar misstanden in de telecombranche.
Waar ik dan erg benieuwd naar ben is hoe dit af gaat lopen en wat het gaat betekenen voor klanten. Als de NMA daadwerkelijk iets gaat vinden van prijsafspraken is dat een vorm van oplichting die we in nederland nog nooit op deze schaal hebben gezien. Ga eens na hoeveel klanten deze providers hebben en dus hoeveel gedupeerden er zijn. Het zal dan wel op een boete uitdraaien maar vervolgens kan men zijn gang weer gaan. We zullen er wel geen lagere tarieven of een vergoeding voor krijgen.
Reputatie 2
Waar ik dan erg benieuwd naar ben is hoe dit af gaat lopen en wat het gaat betekenen voor klanten. Als de NMA daadwerkelijk iets gaat vinden van prijsafspraken is dat een vorm van oplichting die we in nederland nog nooit op deze schaal hebben gezien. Ga eens na hoeveel klanten deze providers hebben en dus hoeveel gedupeerden er zijn. Het zal dan wel op een boete uitdraaien maar vervolgens kan men zijn gang weer gaan. We zullen er wel geen lagere tarieven of een vergoeding voor krijgen.


Waarbij een eventuele boete de staatskas in vloeit, providers deze weer doorbereken aan klanten omdat aandeelhouders hun aandelen niet graag lager zien worden. Zijn we uiteindelijk duurder uit.
ach het is niet alleen bij de telecom bedrijven. wat denken jullie van de internetproviders. het zelfde verhaal. erg schimmig .
Is toch geen nieuws! Dit is al jaren gaande... Maarja de mens wil zelf bedonderd worden!

Reageer