[NIEUWS] Aanscherping gedragscode tegen misbruik betaalde SMS-diensten

  • 16 juni 2016
  • 0 reacties
  • 200 Bekeken

Reputatie 6
De Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en handhaving van de gedragscodes voor sms- en mobiele internetdiensten (MID) in Nederland, heeft de sms-gedragscode aangescherpt. Het bestuur van de stichting wil met aanscherping van de regelgeving misverstanden rond de aankoop van betaalde sms-diensten voorkomen door de consument beter bewust te maken van handelingen die leiden tot aankoop.

Met de aanscherping van de gedragscode is het voor de consument meteen duidelijk dat er een betaalde sms-dienst wordt afgenomen. In plaats van te bevestigen met “OK”, moet de klant vanaf nu “BETALEN” terug sms’en. In het bevestigingsbericht komt bovendien te staan dat men een betaalverplichting aangaat en wat de verschuldigde kosten zijn. Daarnaast is het bevestigingsbericht uitgebreid met informatie over hoe en waar de gebruiker zich kan afmelden zodat de betaalverplichting vervalt. Tevens krijgt het Loket Handhaving van de Stichting Gedragscode Mobiele Diensten meer bevoegdheden om de naleving van de code te handhaven. Het loket kan het stopzetten van de betalingen versnellen en misbruik beboeten.

Begin dit jaar steeg het misbruik van betaalde sms-diensten behoorlijk. Aanbieders van malafide sms-betaaldiensten worden steeds vindingrijker in hun praktijken. Consumenten en telecombedrijven hebben hier veel last van: consumenten doordat ze ongewild of onbewust op kosten worden gejaagd en providers doordat hun klanten klagen over onverwachts hoge facturen. De betaalde sms-diensten worden via de factuur van de telecomprovider in rekening gebracht. In veel gevallen worden consumenten geheel of gedeeltelijk gecompenseerd.

De tekst van de sms-gedragscode van de Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten is te vinden op www.payinfo.nl onder Gedragscode.

De Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten is een gezamenlijk initiatief van alle partijen die betrokken zijn bij het aanbieden van SMS- en Mobiele Internet Diensten in Nederland. Dit zijn de providers, betaalplatform leveranciers, beheerders van de betaalsystemen en de bedrijven of personen die de diensten aanbieden en leveren.

Het doel van de Stichting is om - in aanvulling op bestaande wet- en regelgeving - een zelfregulerend evenwichtig en uniform speelveld in de markt van mobiele diensten in Nederland te waarborgen. In dit speelveld staat het op eerlijke en transparante manier aanbieden van diensten aan de eindgebruikers centraal, en ontstaat een gelijk speelveld voor de partijen die zich in deze markt begeven.

0 reacties

Geen reactie

Reageer