Beantwoord

Roaming vanaf volgend jaar (2017)

  • 21 september 2016
  • 199 reacties
  • 27831 Bekeken

Reputatie 4
Badge +7
https://www.allaboutphones.nl/onbeperkt-gratis-roaming-vanaf-volgend-jaar-in-europa/
icon

Beste antwoord door Thalina 29 mei 2017, 10:09

[Update 29 mei 2017]Misschien hebben sommigen het topic al gespot, maar de FAQ over de EU Roaming Regulering staat online! Daar vind je alle informatie over wat er gaat veranderen. Vanaf deze week wordt iedereen per e-mail/sms geïnformeerd over de veranderingen van jouw prijsplan. Lees eerst even alle veelgestelde vragen door. Als je daarna nog een vraag hebt, stel deze dan gerust in het algemene topic. We helpen je daar graag verder!Om het forum overzichtelijk te houden, sluit ik dit topic. Uiteraard kun je in de FAQ vragen stellen!
Bekijk origineel

This topic has been closed for comments

199 reacties

Nou Vodafone is begonnen met zijn red abonnementen , voor €37,00 12 gb en onbeperkt bellen in heel Europa!!! Wanneer volgt t mobile?? Mijn abonnement loopt af in februari dus het word spannend
Reputatie 4
Badge +17
Hoi Marco,

Er gaat uiteraard ook bij ons iets nieuws komen, maar wat, wanneer en hoe durf ik nu nog niet te zeggen. Houd ons forum en de website in de gaten voor eventuele nieuwe informatie. 😉
Dit is vast en zeker voor alle nieuwe contracttanten?? Ik ga er van uit dat dit niet geldt voor alle klanten met een lopend abonnement.
Reputatie 7
Badge +20
Hi Mayoo'tje,

Daar kunnen wij nog niks over zeggen, maar zodra wij meer informatie hebben dan zullen wij het met jullie delen! Houd ons forum en website in de gaten! 🙂
Reputatie 2
Spannend!
Spannend???
Kom op, dit duurt toch veel te lang.
T-mobile loopt nu wel heel erg achter..
Dit is gewoon geld binnen harken, helaas..
Reputatie 2
De prijs/kwaliteit verhouding van T-Mobile en de loyaliteit naar de klant toe, zoals Datavrije Muziek en veel data, overal 4G+ in Nederland zijn goed te noemen.

De behoefte voor EU internet bij de consument is er, maar in de praktijk gaan deze gebruikers slechts een enkele keer of een paar dagen de grens over.

Bij KPN en Vodafone betaal je ervoor en dat zie je ook terug in de maandlasten.

Vanaf de zomer van volgend jaar mogen wij in ieder geval ook gebruik maken van internet uit de bundel binnen heel Europa. Dus het komt toch wel.
In de praktijk ga ik elke dag die grens over vandaar dat ik heel graag m'n bundel in de EU wil gebruiken.
Maar dat is persoonlijk..
Dan ben ik wel benieuwd of dat van de zomer voor nieuwe bundels geld of ook voor bestaande bundels. Ik moet in juni een keuze maken. Als ik daar geen zekerheid over heb word het toch kpn. Ondanks dat ik tot nu toe bedt tevreden ben over T-mobile.
Reputatie 2
Siepje5, dan kun je beter KPN en Vodafone in overweging nemen inderdaad.
Ben inderdaad benieuwd wanneer tmobile hier mee gaat beginnen..
Reputatie 1
Hoorde van een kennis die gisteren een nieuw abonnement afsloot:

Klantenservice meldt dat per mei/juni inderdaad aangepaste voorwaarden ingaan; Alle data en minuten te gebruiken in gehele EU.

Dat is goed nieuws.
Per Juni is het verplicht, ik kon al verlengen en werd hiervoor gebeld door t mobile, omdat ik veel in het buitenland ben gaf ik aan te wachten tot Juni waarop de medewerker tegen mij zei dat bij t mobile in januari zou gaan aanpassen
Reputatie 2
Particulier of zakelijk? Want zakelijk blijft de propositie voorlopig hetzelfde dacht ik.
Reputatie 1
Dat was de particuliere Klantenservice
Is er nog wat nieuws. Ik werk in NL en woon in BE. Blijkbaar is er sprake dat het max 60 dagen mag gebruikt worden. Ben dus ongeveer 220 dagen in NL
Het blijft spannend. T-Mobile heeft 4 opties om te doen:
(wil niet zeggen dat ik van 1 van deze 4 opties gelijk heb! het zijn mijn gedachten, dus pin je niet vast aan mijn gedachten)


1) Iedereen melden dat ze hun belminuten en dataminuten gewoon kunnen gebruiken in de EU (zonder extra kosten)
2) Alleen mensen met een 6GB abonnement krijgen deze vanuit hun bundel gratis (alle lage abonnementen niet, wat ze nu ook doen met datavrij muziek)
3) Pas wanneer je een nieuw abonnement afsluit mag je je belminuten en dataminuten gebruiken binnen de EU (dus niet geldig voor oude abonnementen, die je nu gebruikt)
4) Eenmalig geld vragen om je bundel altijd en overal te kunnen gebruiken

Uiteraard is optie 1 het beste, dus ik hoop dat ze slim genoeg zijn 🙂
Ik ben nu bezig om een abonnement af te sluiten (Stel bij) en heb idd voor de 6GB gekozen.
Is het dan beter om te wachten?
@asciarrino27
Je weet het maar nooit... Het is altijd vervelend wanneer je je contract moet gaan verlengen. Ik dacht 2 maanden geleden ook om maar alvast te gaan verlengen, voor Februari 2017. En dan komen ze opeens weer met Super Deals. Je weet het gewoon echt nooit wanneer je er goed aan doet. Soms is wachten slim, maar soms is het ook slim om nu af te sluiten (als je kan doen).

Dus echt een advies kan ik je er niet in geven. Die afweging moet je zelf maken en dat is lastig. Ik hoop natuurlijk dat ze met mijn abonnement straks ook zeggen dat ik al mijn bundels kan gebruiken in de EU. Maar ja, doen ze dat niet dan zit ik er nog 2 jaar aan vast.

Dus de vraag of je beter kunt wachten of niet, dat moet je echt zelf beantwoorden. Ik weet het eigenlijk ook niet. Als ik een glazenbol had dan was ik nu rijk geweest, of misschien wel de baas van T-Mobile 🆒
@Serviceweb
Bedankt.

Uiteraard een glazen bol ....
Maar het is nog lang. Misschien nog een paar dagen wachten mocht er een of ander nieuws komen over wat ze gaan doen 🙂
Reputatie 1
Jongens, allemaal onzin wat hierboven staat. Met alle respect voor het nadenken.
Als je de officiele EU-regels leest (link hieronder), is het heel duidelijk:

- de operator heft vanaf 1 juli 2017 GEEN roamingkosten meer
- bellen/sms/data kost hetzelfde als in het land waarin je je abb. hebt afgesloten
- gebruik van je bundel die je in je land van herkomst hebt afgesloten mag NIET met roaming-tarieven worden belast
Ofwel: als jij een 20 gig bundel in Nederland hebt, mag je die 20 gig ook in Italie gebruiken, zonder meerkosten.

Er zijn wat uitzonderingen en beperkingen, en die zijn heel logisch:
- als je een onbeperkt-bundel hebt, mag de operator een fair use afspreken. Dus: onbeperkt data mag in het buitenland bij een bepaalde redelijke grens toch een extraatje kosten, maar die kosten zijn dan realistisch. Ze spreken bijv. van 0,1 cent (0,001 euro) per MB als extra kosten bovenop een bepaalde hoeveelheid
- je moet kunnen aantonen dat je in het land woont waar je je abb. hebt afgesloten. Ook logisch, anders gaat iedereeen in goedkope landen abonnementen afsluiten.

En deze regels gaan voor IEDEREEN gelden, dat moet.
Dus ook bij bestaande abonnementen.

Hier lees je alles (flink doorworstelen, maar dan weet je het)

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1483545490353&uri=CELEX:32016R2286

Groet!
@stoerebink
Klopt, enkel is er blijkbaar ergens rond 15 dec 2016 een aanpassing gebeurd, dat max 90 dagen per jaar of 30 dagen opeenvolgend.

De provider is niet verplicht dit toe te passen, maar mag dit.

Dus in mijn geval ik ben 220 dagen in NL, dan mag de provider in theorie extra kosten aanrekenen.

Ik zal het artikel nog eens zoeken.
Reputatie 1
@asciarrino27
Ik lees dat niet in de link die ik in mijn artikel zette. En dat is écht de definitieve laatste.
Er wordt wel gerept over dat je maximaal 4 maanden aaneengesloten in het buitenland mag bellen, en daarna MAG de provider vragen of je nog eens je telefoon in eigen land gebruikt.
@stoerebink
Mooi. Voor mij zou dit een serieuze besparing betekenen.
Nu heb ik extra wifi router voor in NL om kosten te besparen met een prepaid internet (15 EUR per maand). Dan ben ik ervan af.
Thankx voor de info
Reputatie 1
Dit lees ik in de regels:

Overeenkomstig de vereiste betreffende de verblijfplaats of duurzame banden die een frequente en aanzienlijke aanwezigheid in het land van de roamingaanbieder met zich brengen, moeten de indicatoren ter staving van de waarschijnlijkheid van misbruik of afwijkend gebruik worden gebaseerd op objectieve indicatoren in verband met verkeerspatronen die een gebrek aan overwegende aanwezigheid in het binnenland van de klant in het land van de roamingaanbieder of een overwegend binnenlands gebruik van de mobiele binnenlandse diensten aantonen. Per definitie moeten dergelijke objectieve indicatoren gedurende een bepaalde tijdspanne worden vastgesteld. Een dergelijke tijdspanne moet lang genoeg zijn en ten minste vier maanden bestrijken, zodat roamingklanten gedurende voorzienbare vormen van periodieke reizen in de Unie retailroamingdiensten tegen binnenlandse prijzen kunnen verbruiken. Onbedoelde roaming in grensregio's mag geen negatieve invloed hebben op indicatoren betreffende aanwezigheid in het land van de roamingaanbieder.

In gewoon Nederlands:
"De operator moet kunnen aantonen dat het abonnement niet overmatig in het buitenland wordt gebruikt. Daarvoor komen tijds-indicaties waarin een abonnement in het buitenland aaneengesloten gebruikt mag worden. Die tijd is minimaal 4 maanden"

Correct me if i'm wrong...