Beantwoord

T-Mobile stopt in Nederland in 2019 na zeventien jaar met mms

  • 2 februari 2017
  • 30 reacties
  • 3479 Bekeken

Reputatie 4
Badge +9
Zag er nog geen topic over, dus hierbij:

Bron: Tweakers - T-Mobile stopt in Nederland in 2019 na zeventien jaar met mms

T-Mobile stopt in Nederland in januari 2019 met mms. Dat bevestigt de provider tegen Tweakers nadat er een melding opdook in de prijslijsten van de nieuwe abonnementen. Volgens T-Mobile is mms een sterk verouderde techniek.

Het stoppen van mms is volgens de provider logisch, want de techniek is uit de tijd. "De maximale berichtgrootte is slechts 320KB", aldus woordvoerster Kathleen Loods. "Daar kun je nog net een gecomprimeerd foto mee versturen maar een muziek- of videofragment ter grootte van maximaal 320KB is in deze tijd helemaal niks."

Bovendien is de populariteit van de dienst al een tijdje aan het teruglopen. "Vergeleken met de populaire berichtendiensten zoals WhatsApp en Facebook Messenger is het aantal gebruikers en berichtenverkeer van mms een druppel op een gloeiende plaat. Exacte aantallen zijn niet beschikbaar."

Dat T-Mobile stopt met mms, staat sinds het ingaan van de nieuwe abonnementen in de prijslijsten die online beschikbaar zijn. Diverse tweakers tipten de redactie over de melding "de MMS Dienst zal per januari 2019 niet langer worden aangeboden", die in een voetnoot staat. KPN stopt per 1 juli 2017 met mms. Wanneer en of andere providers ophouden met de dienst, is nog niet bekend.

De opvolger van sms en mms is rcs, maar T-Mobile heeft geen plannen voor een Nederlandse introductie van die techniek. "Rcs vraagt hoge investeringen en kent in de praktijk nog steeds problemen die een goede werking van rcs-diensten in de weg staan. Het zit hem voornamelijk in de interoperabiliteit tussen verschillende technische implementaties van de netwerkproviders waardoor de end-to-end werking niet goed kan worden gewaarborgd."

Mms gold als multimediale variant van sms en is een dienst om onder meer foto's, geluidsfragmenten en video's te versturen via het mobiele netwerk. Vanwege de relatief hoge kosten en de onzekerheid over of de ontvanger de foto wel kon bekijken of via een link op de computer de foto moest raadplegen, kreeg het nooit veel populariteit. Met de opkomst van mobiel internet via 3g en later 4g is de dienst overvleugeld door de vele diensten waarmee telefoongebruikers foto's, video's en muziekfragmenten naar elkaar kunnen sturen. T-Mobile biedt sinds 2002 mms aan.
icon

Beste antwoord door ShadowLea 14 maart 2017, 06:32

Bestond dat überhaupt nog dan? Jeetje, 1984 belde, ze willen hun technologie terug.Kreeg destijds toen ik mijn HD2 kocht al te horen dat MMS niet meer werd ondersteund, en je gewoon email of een instant messenger moet gebruiken. Dat was in 2009...Voor de mensen die nog MMS gebruiken, de vervangers zijn Email, Whatsapp, Facebook Messenger, Google Hangouts, of als je liever iets met wat meer versleuteling gebruikt, Telegram Messenger.
Bekijk origineel

30 reacties

Prima toch, ik vraag me af of er nog wel mensen zijn die er gebruik van maken. Tegenwoordig heb je verschillende apps om plaatjes te sturen en dat kost niets. Ze hadden het van mij dit jaar al mogen doen.
Reputatie 2
Ja, ik gebruik het geregeld. Dus ben er niet echt blij mee. Een lang sms je word vanzelf een mms. En ff een foto sturen doe ik ook vaak via mms. Vind het fijner dan WhatsApp, dat gebruik ik haast niet. Heb ook meer vertrouwen in 't mobile, dan een of andere app gezien de privacy. Niet dat ik boeiende dingen verstuur, maar het is de gedachten. Wat is de volgende stap? Sms er uit? Of bellen er uit? Alles kan inmiddels toch via internet. Gebruik internet alleen voor de ps4, email en soms wat opzoeken. Laat mij lekker ouderwets zijn.
Reputatie 1
Ik mis MMS niet eens nooit gebruikt. Alleen SMS En zelfs dit gebruik ik niet meer. Dan telegram, whatsapp ect. MMS en SMS antiek 😛
Reputatie 4
Hoi 150,

MMS is inderdaad behoorlijk antiek! Maar zo zie je maar weer dat er toch nog mensen zijn die het wel fijn vinden, al is het zeldzaam. Maak jij nog gebruik van rooksignalen of de postkoets ? 😛
Reputatie 7
Badge +9
Bestond dat überhaupt nog dan? Jeetje, 1984 belde, ze willen hun technologie terug.

Kreeg destijds toen ik mijn HD2 kocht al te horen dat MMS niet meer werd ondersteund, en je gewoon email of een instant messenger moet gebruiken. Dat was in 2009...

Voor de mensen die nog MMS gebruiken, de vervangers zijn Email, Whatsapp, Facebook Messenger, Google Hangouts, of als je liever iets met wat meer versleuteling gebruikt, Telegram Messenger.
Reputatie 4
@ShadowLea

Wow in 2009 al!! Dat was goede voorbereiding op het digitale tijdperk van Whatsapp en de andere vervangers. Handig dat je het nog even deelt voor alle Forum gebruikers. Maar mochten ze er niet uit komen, de postduif zal altijd blijven vliegen! 😛
Reputatie 2
En welke van de gene die jij opnoemt zal je aanbevelen op een s7 shadowlea? Whatsapp heb ik, en dat gebruiken de meeste mensen volgens mij. Facebook is niets voor mij. En Google en die telegram wat? Lijkt dat een beetje op whats app?
Reputatie 2
En ik kom uit de tijd van de buzzers, als je weet wat dat is 😉
Reputatie 7
Badge +9
Ik weet wat semafoons zijn. 🙂 (wij noemden ze pagers ipv buzzers.) .
Heb er zelf ook een gebruikt voor de smartphones in kwamen. 🙂

Whatsapp is de grootste en het dichtst bij MMS. Grote bedrijven gebruiken Whatsapp tegenwoordig zelfs als service kanaal. Whatsapp is overigens al een tijdje van Facebook, maar de privacy wetten vanuit de EU zijn veel strenger dan de VS.

Google+/Google Hangouts (zelfde, naam wisselt nogal eens) zit bij je Google Account, maar daarvoor moet de ander dus ook een email account gebruiken.

Telegram is een wat meer privacy serieuze dienst, met een zware versleuteling van de berichten. Maar de ander moet dan ook Telegram hebben, en dat hebben veel mensen niet.

Qua gemak en bereik is Whatsapp de beste optie, omdat vrijwel iedereen daar al mee te bereiken is.
Reputatie 2
Als je ze ook hebt gebruikt, ben je ouder dan ik dacht 😉. Bedankt voor de uitleg, het is helemaal helder. Vraag me alleen af, waarom er niet meer mensen telegram gebruiken ipv whats app.
Reputatie 7
Badge +9
Hm, vermoeddelijk omdat niemand in hun vriendenlijst het gebruikt, en ze dus eerst allemaal de app moeten installeren. Dat is ook hetgeen wat Blackberry Messenger de kop heeft gekost. Whatsapp had iedereen al jaren, dus men wilde niet overstappen. En veel mensen hechten weinig waarde aan hun privacy.
Hierbij mijn mening over het stoppen met MMS.Ik gebruik geen Facebook, Whatsapp of andere idiote programma,s om de eenvoudige redenen dat ik niet vertrouw.Ik heb beslist geen geheimen maar ben er op tegen
dat alles wat ik verstuur eerst langs servers moet in de USA en daar beoordeeld word op ????????.Schijnbaar gaat het de telecom providers ook hier weer om het grote geld en geld klant vriendelijkheid niet meer omdat iedereen er van uit gaat dat iedereen Whatsapp gebruikt.Ik sta punt om mijncontract met t-mobile te verlengen maar ik heb nu mijn grote twijfels.Niet iedereen is verknocht aan Social media.Ik vind mijn privacy belangrijker dan al het andere.
Reputatie 7
Badge +20
Hey Pake,

Begrijpelijk dat je dan inderdaad minder blij verrast bent over dit nieuws. Aan de andere kant heb je nog bijna 2 jaar om deze dienst te gebruiken en rond te kijken naar een alternatief voor MMS. Onze Klant- en Samsung Expert ShadowLea heeft hierboven al een hele rits alternatieven geopperd, waaronder bijvoorbeeld Telegram Messenger. Deze richt zich meer op de privacy van de gebruiker, dus wellicht is dat een optie?

Houd er overigens rekening mee dat MMS bij meerdere providers stop wordt gezet, aangezien er veel alternatieven aanwezig zijn waar veel mensen gebruik van maken. Ik begrijp dat je jouw redenen hebt om MMS te gebruiken, maar de service wordt steeds minder ondersteund. Voor nu kun je dus nog gewoon MMS'en, maar houd er rekening mee dat het in ieder geval bij ons in 2019 stopt en bij andere providers dit ook zal gebeuren.

Mochten wij je kunnen helpen met advies, vragen of andere zaken, dan horen we dat graag van je!
Reputatie 7
Badge +9
Hierbij mijn mening over het stoppen met MMS.Ik gebruik geen Facebook, Whatsapp of andere idiote programma,s om de eenvoudige redenen dat ik niet vertrouw.Ik heb beslist geen geheimen maar ben er op tegen
dat alles wat ik verstuur eerst langs servers moet in de USA en daar beoordeeld word op ????????.


Zucht. Geloven mensen dat fabeltje van de roddelpers nog steeds? Daar wordt je toch zo moe van...

De servers van Facebook voor de EU staan al jaren in Zweden en Ierland.

Voor iedereen die zich druk maakt om de privacy en de 'spionage'. Basis informatie die ondertussen iedereen hoort te weten:

> MMSjes en SMSjes zijn niet versleuteld. De SMS en MMS protocollen hebben geen enkele vorm van encryptie of bescherming. Het zijn letterlijk open brieven.

SMSjes en MMSjes zijn open, onbeveiligde berichten zonder enige versleuteling of data bescherming. Iedereen met een beetje technische kennis kan deze onderscheppen en lezen, waaronder je provider en de AIVD, NSA, CIA, Interpol en als je pech hebt, zelfs de Russen. Ook blijven ze onbeperkt op de servers van de providers staan. (Ik geloof dat de data bewaar wet 5 jaar is momenteel.)

> Onder de Privacy Shield overeenkomst tussen de EU en de VS, die ook is ondertekend door Google en Facebook, is het voor overheidsinstanties, justitie en bedrijven verboden persoonsdata te gebruiken voor massa surveillance. Alleen in specifieke gevallen, en met een gerechtelijk bevel, mag bepaalde selectieve data onderzocht worden door specialisten.

Dat gerechtelijke bevel krijgen ze echt niet voor jou keuze tussen cafeïne vrije koffie of rooibos thee. Dan moet er wel eerst sterk bewijs zijn dat jij mogelijk banden hebt met een terroristische organisatie of criminele bendes.

> Whatsapp gesprekken hebben een end-to-end encryptie. Duur woord, wat het in houd is dat alleen de zender en ontvanger de berichten kunnen lezen. De verzender zet er een slot op, en de ontvanger is de enige met de sleutel.

Op de server is hij niet leesbaar. Tot grote ergernis van veel inlichtingendiensten.

> De man die in London een paar dagen geleden is ingereden op het publiek, een man neer stak en het parlementsgebouw probeerde te bereiken, had een paar minuten eerder erover lopen pochen op Whatsapp naar z'n vrienden. Als je nog bewijs zoekt dat er niet wordt gecontroleerd, aldaar.

Om die reden is de Home Secretary van de UK (Minister van binnenlandse zaken) nu aan het schreeuwen dat Whatsapp een 'schuilplaats is voor terroristen', en dat 'overheiden toegang zouden moeten krijgen'. Facebook weigert daarin mee te werken.

Je gebruikt dus de onbeschermde dienst, en loopt te klagen over de beschermde dienst.

Beetje verkeerd om...
Reputatie 2
Shadowlea, jij weet echt veel !! Ik leer nog eens wat hier. Maar waarom is telegram veiliger dan whats app, terwijl whats app geencrypteetd is? Ik wist niet eens dat sms data 5 jaar bewaard werd. Nu weer de roze brigade wat ik allemaal als avond eten heb gegeten 😉. Mag ik trouwens vragen hoe oud je bent?
Reputatie 7
Badge +9
Telegram gebruikt ook een end-to-end encryption. Het verschil is dat Telegram ook opties heeft voor een wachtwoord op de app en zelfvernietigende berichten.

Tevens is het bedrijf geregistreerd en gevestigd in Berlijn, en moet dus voldoen aan de zeer strenge Duitse wetgeving. In tegenstelling tot Whatsapp, wat onderdeel is van Facebook, wiens hoofdkantoor in de VS zit.

Je wordt bij Whatsapp wel beschermt door de EU, maar de onderhandelingen over data sharing zijn constant bezig, en Trump heeft een hekel aan privacy bescherming.

100% beschermd is het natuurlijk nooit. En als je een echt serieuze reden hebt om privacy nodig te hebben, zoals activisten en journalisten in landen die mensenrechten niet in hun woordenboek hebben staan, is ook Telegram niet veilig genoeg.

Alle data in Nederland mag sowieso 5 jaar worden bewaard. Waaronder ook je NS reisgeschiedenis, AH bonuskaart geschiedenis, Airmiles pas, abonnement gegevens en dergelijke. Vandaar dat je soms 2 jaar na afloop van het abonnement ineens gebeld wordt door bijv. de lokale krant met een aanbieding.

Gelukkig is de wettelijke bewaarplicht er sinds 2015 wel af. Sinds 2009 moesten providers verplicht 12 maanden je data bewaren, maar dat is door het Europees Hof ongeldig verklaard omdat het in strijd was met de privacywetgeving. Maar er is in Nederland geen verplichte verwijderwet.

Providers mogen de data niet gebruiken of inzien (daarom kunnen ze ook niet zien waar je MB's aan opgaan), maar die servers zijn, net als alle servers, nooit 100% veilig.

Ik ben overigens 26. 🙂 Haha, op dit gebied weet ik redelijk wat, maar vraag mij niet wie de ministers zijn(waren) of hoe je een ei bakt, want dat weet ik dan weer echt niet. :P

Ik ben aangesloten bij Access Now (de mensenrechten organisatie voor online rechten en privacy), vandaar mijn kennis op dit gebied. 🙂

Oh, dat doet mij eraan denken: Voor wie hun privacy rechten belangrijk vinden, vanaf vandaag wordt in Brussel RightsCon gehouden; een van 's werelds grootste en belangrijkste events op het gebied van mensenrechten en technologie. Zowel de grote spelers (Google Facebook, Twitter, Cisco, etc), en vertegenwoordigers van de overheden (incl Nederland), het Internationaal Strafhof, de EU, de VN en grote universiteiten zijn aanwezig, evenals ICANN en The Web Foundation.

https://www.accessnow.org/rightscon-brussels-is-here/

Misschien interessant om te volgen. 🙂
Reputatie 2
Die zelf verwijderende berichten heeft facebook messenger ook. Tenminste daar kwam ik ze geloof ik wel eens tegen.
En een wachtwoord op een app, tja... Ik heb al een vinger scan op me telefoon, dus je komt er toch al niet zo snel in als het goed is.

Ik begin het idee te krijgen dat privacy een hot item is geworden de laatste tijd. Vroeger vonden we het wel best en hoorde je er nooit iemand over. Of zouden de bedrijven tegenwoordig meer op je privacy gericht zijn dan vroeger?

26, mooie leeftijd. Ik wilde je net ten huwelijk vragen, ik hou wel van meiden met rood haar, maar ja... als je niet eens een ei kan bakken:8. Je moet wel een aanvulling zijn op mij, koken is niet me sterkste punt. Vaak is het zwart. Ben ook vaste klant bij thuisbezorgd.nl

Maar als jij zo veel weet, kan je mij ook misschien vertellen of de cloud veilig is?

Mensen krijgen steeds meer digitale dingen, foto's, loonstroken, belasting aangifte of je t mobile factuur. Alles sla je je op, ik doe dat op een pc. Maar je moet ook backuppen. Je wil niet dat je ineens alles kwijt ben. Wat is dan de optie, een nas, de cloud bij een of andere aanbieder of ouderwets een externe harde schrijf?
Reputatie 7
Badge +9
Ik ben persoonlijk een groot fan van alles op een externe harde schijf. Daar kun je tenminste ook gewoon bij als je een keer géén internet hebt, en om bij je data te komen moeten ze fysiek inbreken in je woning.

De cloud is redelijk veilig, de zwakste schakel is de gebruiker zelf. De meste Cloud hacks zijn veroorzaakt door onveilige wachtwoorden en mensen die inloggen over onveilige verbindingen (openbare WiFi).

Goede cloud diensten hebben meerdere backups en hebben hun servers in verschillende regio's staan in verband met bovengemelde Privacy Shield overeenkomst. Tevens worden de bestanden verplinterd, zodat alleen de gebruiker het hele bestand krijgt.

Maar dat zijn niet de gratis diensten. Dat zijn de cloud diensten waar je duizenden euro's per jaar voor betaald.

Gratis diensten als Apple Storage, DropBox en Google Drive hebben wel een vorm van beveiliging, maar ik zou er persoonlijk niet mijn privacygevoelige data in op slaan. Ik zou er bijvoorbeeld niet mijn medisch dossier aan toe vertrouwen.

Haha, helaas, toch maar even door zoeken! Er is vast wel iemand met rood haar die wél kan koken! 😛
Reputatie 2
Bedank voor de info. Dus de conclusie is, beter een nas nemen, kan ik overal via internet er bij, en thuis zonder internet. En heb het in eigen beheer dan.
Ik vraag me wel af, wat kan je dan met die gratis cloud diensten als ze niet helemaal veilig zijn? Is de beveiliging beter als je er voor betaald bij bv Google?

Ach, me vriendin is blond, die verf ik gewoon eens een keer rood s nachts 😆.
Reputatie 7
Badge +9
De gratis cloud diensten zijn handig voor bestanden die niet privacy-gevoelig zijn.

Het maakt bijvoorbeeld niet bijster veel uit of Google of de NSA mijn bestanden met uitleg over de basisinstellingen van een DSLR, Samsung Bloatware lijst, Android batterij besparings tips of mijn lijst met stockphoto websites kan inzien. Dat is vrije data, en het de bestanden zijn sowieso open voor iedereen met de link.

Ook is het handig als backup locatie voor de foto's die je maakt met je smartphone, en om documenten en bestanden te delen met andere mensen. Maar als het gaat om bestanden die niemand anders mag zien, is een gratis cloud geen goed idee.

En een kopie van het boek Terrorism For Dummies op een gratis cloud dienst zetten is overigens ook geen goed idee. :8

Bij Google is de beveiliging alleen hoger als je betaald voor Google Work. Dan heb je een zakelijk abonnement, en krijg je client-side encryptie (Google heeft dan niet de sleutels.)

Met een consumenten versie van Google Drive, zowel gratis als betaald, zijn de bestanden alleen versleuteld op de server, en Google heeft de sleutels. Transport tussen gebruiker en server gaat over SSL, maar dat is niet 100% veilig. Gelukkig staan de servers wel in de EU.

Dropbox heeft alleen Europese servers voor betaalde zakelijke klanten met meer dan 250 gebruikers. De gratis dienst host alleen in de VS, en je data is dus niet beschermd door de EU. Dropbox heeft wel een goede versleuteling, maar je bent gebonden aan de VS z'n variant van privacy wetten.

Apple's iCloud is erger. Apple garandeert alleen privacy bescherming voor data op de iPhone zelf, zodra je een backup maakt naar de iCloud is die bescherming eraf, en mogen justitie en Apple zelf gewoon in je data kijken.

Een ander nadeel van Cloud stoage is dat je afhankelijk bent van externe servers. Zo is er een tijd geleden een blikseminslag geweest bij een datacentre van Google in België, en 0,1% van de data is verloren gegaan.

0,1% lijkt vrij weinig, maar 0,1% van ongeveer 2EB is 2 miljoen GB. Dat zijn ongeveer 400 miljoen (smartphone)foto's. Dat is nogal een schade.

Een NAS is inderdaad een prima oplossing, maar zorg dan wel dat deze achter een goede firewall en een goede router staat. Goedkope routers (ook die van providers) zijn vrij slecht beveiligd.

Een NAS, evenals een offline schijf, is natuurlijk ook nooit 100% onkwetsbaar. Als je de NAS in RAID laat draaien is je schijf wel beschermd tegen stroom-gerelateerde issues. (een NAS heeft twee schijven. In RAID dient de 2e schijf als backup van de eerste. Kost je de helft aan ruimte, maar het is wel veiliger voor je data.)

Een belangrijke optie bij elke cloud en account dienst is trouwens de 2-staps verificatie. Dan moet elk nieuw apparaat dat toegang wil krijgen eerst een code invoeren die naar jouw telefoonnummer wordt gestuurd. (per sms).

Blond is wel het makkelijkste om rood te verven. 🆒
Reputatie 7
Badge +18
Beste Pake,

Ik denk dat Signal Private Messenger het beste voor jou is. Absoluut 100% privacy (ook te controleren door onafhankelijke externe partijen) en alles wat je stuurt is versleuteld. Edward Snowden gebruikt het ook. Gratis te downloaden uit de Playstore/Appstore.
De ontwikkelaar van de app heeft geen (commerciële) banden met wie dan ook en bewaart niets op de centrale server.

Ik gebruik de app al vele maanden naar volle tevedenheid.
Reputatie 6
Badge +17
Hoi fdpg1963,

Bedankt voor het delen van jouw tip 🙂 Leuk dat je dit doet, altijd handig voor anderen!
Reputatie 3
Badge +2
De man die in London een paar dagen geleden is ingereden op het publiek, een man neer stak en het parlementsgebouw probeerde te bereiken, had een paar minuten eerder erover lopen pochen op Whatsapp naar z'n vrienden. Als je nog bewijs zoekt dat er niet wordt gecontroleerd, aldaar.
Mja, dat zegt niet zo veel hoor. De terroristen die in Parijs verschillende aanslagen pleegden, hebben net voor de aanvallen gecommuniceerd via normale sms'jes.

Overigens worden SMSjes onder de bewaarplicht niet bewaard, het gaat (of eigenlijk: ging want de wet is door de voorzieningenrechter in maart 2015 buiten werking gesteld) alleen om de metadata. Dus van wie, aan wie, locatiegegevens en wanneer. En dus niet de inhoud van het bericht. De termijn was 1 jaar, geen 5.

Als het gaat om het zoeken naar een alternatief : ga eens kijken wat degenen gebruiken waarmee je contact wil hebben. En of die eventueel bereid zijn om iets anders te gaan gebruiken. Want je kan de mooiste app die er is uitzoeken maar als vervolgens blijkt dat je de enige bent die het gebruikt... tja...
Reputatie 7
Badge +18
De man die in London een paar dagen geleden is ingereden op het publiek, een man neer stak en het parlementsgebouw probeerde te bereiken, had een paar minuten eerder erover lopen pochen op Whatsapp naar z'n vrienden. Als je nog bewijs zoekt dat er niet wordt gecontroleerd, aldaar.
Mja, dat zegt niet zo veel hoor. De terroristen die in Parijs verschillende aanslagen pleegden, hebben net voor de aanvallen gecommuniceerd via normale sms'jes.

Overigens worden SMSjes onder de bewaarplicht niet bewaard, het gaat (of eigenlijk: ging want de wet is door de voorzieningenrechter in maart 2015 buiten werking gesteld) alleen om de metadata. Dus van wie, aan wie, locatiegegevens en wanneer. En dus niet de inhoud van het bericht. De termijn was 1 jaar, geen 5.

Als het gaat om het zoeken naar een alternatief : ga eens kijken wat degenen gebruiken waarmee je contact wil hebben. En of die eventueel bereid zijn om iets anders te gaan gebruiken. Want je kan de mooiste app die er is uitzoeken maar als vervolgens blijkt dat je de enige bent die het gebruikt... tja...


De starter van dit onderwerp, "Pake", maakt zich zorgen om zijn privacy en dan is Signal ideaal want die versleutelt gesprekken niet alleen maar bewaart ook geen metadata. Maakt ook geen onversleutelde backups en slaat niets op je telefoon op. Zelfvernietigende berichten heeft ie ook.

De app is met 1 miljoen downloads niet zo populair als Whatsapp maar goed, hij is ook gratis in de Play/App store en werkt prima. Leuk weetje: WhatsApp gebruikt de encryptie software ontwikkeld door Signal!
En wat is het alternatief als je geen internet hebt en wel een foto wilt verzenden??

Reageer