Sticky

T-Mobile Tegen Simswap

  • 19 maart 2021
  • 0 reacties
  • 217 Bekeken
T-Mobile Tegen Simswap
Reputatie 5

Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor en de impact ervan neemt toe. Als organisatie voeren wij een permanente strijd tegen criminelen en wordt er hard aan gewerkt om hen te slim af te zijn. Na aangifte door ons is de politie in Zuid-Limburg een onderzoek gestart. Vandaag heeft een doorzoeking plaatsgevonden door de politie en daarmee is een belangrijke vervolgstap genomen in het onderzoek naar simswapping – een vorm van fraude waarbij criminelen controle over je 06-nummer nemen. We zijn cybercriminelen al langer op het spoor en hebben daarbij de hulp van de politie ingeschakeld. Een aantal weken geleden werden in deze zaak al aanhoudingen verricht. Naar aanleiding van verdachte omstandigheden zijn er bij aanvullend politie onderzoek nu inbeslagnames gedaan van computers en simkaarten in de regio.

Ook hebben we gemerkt dat criminelen steeds nieuwe routes vinden, door middel van ‘social engineering’, daarom worden de protocollen voor het uitvoeren van simswaps verder aangescherpt.

Bovendien willen we onze klanten ook bewust maken van dit actuele probleem. Hieronder volgt dan ook een uitleg wat men zelf kan doen tegen simswapping, ofwel het verwisselen van simkaarten behorend bij een mobiel nummer.
 

Wat is simswapping?

Bij simswapping neemt iemand met criminele intenties jouw mobiele telefoonnummer over op een andere simkaart en een ander toestel zonder dat je hiervoor toestemming hebt gegeven.  

   

Hoe werkt dit?   

Een crimineel speurt het internet af op zoek naar persoonlijke gegevens, zoals geboortedatum, 06-nummer en adresgegevens. Hij kan ook in het bezit zijn gekomen van jouw gegevens door diefstal van die gegevens of door een datalek van een andere organisatie. Hij neemt hiermee ongewenst jouw identiteit aan en misleidt vervolgens de telecomaanbieder om je nummer over te zetten op een andere simkaart.
     

Met je oorspronkelijke simkaart heb je daarna geen toegang meer tot het netwerk. Je kunt dan niet meer bellen, geen berichten meer versturen en niet meer mobiel internetten. 


In sommige gevallen gebruik je je telefoonnummer ook om jezelf te identificeren bij websites en apps door middel van sms verificatie – zoals bijvoorbeeld je bank-, social media-, bitcoin brokers, DigiD- en creditcard account. Deze controle sms-jes komen niet meer bij jou binnen, maar bij degene die je 06-nummer heeft overgenomen. In combinatie met eerder verkregen persoonsgegevens kan hij zich toegang verschaffen tot alle web portals. 
 

Als je merkt dat je slachtoffer bent geworden van simswapping, is het vaak al te laat. Neem in dat geval altijd zo snel mogelijk contact op met je telecomaanbieder. Ben je klant bij T-Mobile, dan kun je contact opnemen met onze klantenservice. 

 

Wat doet T-Mobile eraan om simswapping tegen te gaan?

Wij vinden het belangrijk criminelen een halt toe te roepen om simswapping tegen te gaan en doet dit op drie manieren:      

  1. We hebben onze protocollen en processen nog verder aangescherpt. Klanten die hun simkaart kwijt zijn of een kapotte simkaart hebben, kunnen alleen nog in de T-Mobile winkel hun nieuwe simkaart activeren. Klanten die echt niet in de gelegenheid zijn om naar de winkel te komen, worden doorgeschakeld naar een speciaal team dat met extra controle stappen alsnog in uitzonderlijke gevallen de nieuwe simkaart kan activeren.   
  2. Als we zien dat er een poging is gedaan om te simswappen, nemen we contact op met de klant om hierop te wijzen. Daarbij adviseren we extra waakzaam te zijn op verdachte zaken.   
  3. Via al onze kanalen brengen we het gevaar van simswapping bij klanten, dealers en medewerkers op regelmatige basis onder de aandacht.  

Alle onze systemen worden continu en conform de laatste standaarden bijgewerkt om de veiligheid van onze diensten te blijven bewaken. 

 

Wat kan ik zelf doen?

Begin met de volgende 3 dingen:

  1. Wees terughoudend met het delen van persoonsgegevens op het internet of het bewaren van inloggegevens in bijvoorbeeld je e-mail accounts of social media accounts. Veel bedrijven en diensten gebruiken bijvoorbeeld jouw telefoonnummer, geboortedatum, adres of rekeningnummer ter verificatie van je identiteit. Vraag je af hoe goed deze gegevens zijn afgeschermd in combinatie met je inloggegevens. 
  2. Gebruik unieke wachtwoorden voor je verschillende accounts en bewaar deze op een aparte plek. Kies voor wachtwoorden die moeilijk te raden zijn en speciale tekens bevatten. 
  3. Gebruik waar dat kan een tweede stap om je accounts extra te beveiligen (tweestapsverificatie). Bij voorkeur via speciale authenticatie-apps, zoals bijvoorbeeld Google Authenticator, Microsoft Authenticator of LastPass Authenticator, maar dit kan ook per sms. Door nieuwe fenomenen zoals simswapping is het gebruik van speciale authenticatie-apps nog veiliger dan het gebruik van sms als tweestapsverificatie. Het gebruik van authenticatie-apps verdient dan ook de voorkeur.


Ben je slachtoffer geworden van simswapping? Doe dan aangifte bij de politie en meld je bij onze klantenservice!


This topic has been closed for comments