Sticky Beantwoord

[Belangrijk!] Phishing of spamberichten in omloop

  • 30 October 2013
  • 109 reacties
  • 130897 Bekeken

Volgens mij heb ik een phishing mail ontvangen, wat kan ik hier aan doen?

 

Belangrijk! Klik nergens in de mail op een knop of op een link, ook niet om te kijken wat er dan zou gebeuren! Stuur daarnaast ook geen persoonlijke informatie door!

Klikken op links in de mail kan zogeheten malware binnenhalen en soms omzeilt deze malware ook nog je firewall. Het kan gebeuren dat de ransomware bestanden vergrendelt, waarna er "losgeld" wordt geëist om de bestanden vrij te laten geven. Het is ook niet zeker of het na het betalen dan daadwerkelijk vrijgegeven wordt.

Van tijd tot tijd ontvangen we berichten over zogenaamde phishing e-mails. Dit zijn e-mails van fraudeurs die zich voordoen als een bedrijf. In deze berichten wordt dan vaak aangegeven dat er nog een betaling openstaat en dat deze voldaan moet worden om vervolgstappen te voorkomen.

Hoe kun je valse e-mails herkennen?
► Het logo van T-Mobile is magenta en bevat geen grijstinten
► Links in een officiële e-mail van T-Mobile verwijzen alleen naar URL's met daarin t-mobile.nl of tmnl.nu
► T-Mobile vraagt je nooit om te betalen in bitcoins
► De e-mailadressen zijn in veel gevallen ook al een signaal van phishing. In de mail-headers (of berichtkop) kun je het werkelijke e-mailadres van de afzender zien. Daar kun je dubbelchecken waar de e-mail vandaan komt.
► De inhoud van de e-mails is vaak slordig geschreven, er staan bijvoorbeeld veel spel- en grammaticale fouten in de tekst.

Spear phishing: Phishing via WhatsApp

Er is ook een nieuwere vorm van phishing actief en dit noemen we 'Spear phishing'. Iemand doet zich voor als een bekende van je en komt met een verhaal dat hij/zij iets moet betalen. Met vage antwoorden en reacties probeert deze fraudeur je te overtuigen om geld over te maken naar een rekeningnummer. Hier zie je een voorbeeld:


In dit topic plaatsen we updates over actieve phishing mails en als je twijfelt of een bericht van ons afkomstig is kun je hier ook een bericht achterlaten! We kunnen dan kijken of het echt of phishing is!

icon

Beste antwoord door David 18 October 2021, 14:49

Bekijk origineel

109 reacties

Hallo Hajar, bedankt voor je reactie. Maar dit is geen antwoord van mijn vraag.

De vraag is: we moeten de valse e-mail berichten sturen naar desbetreffende organisatie. In dit geval T-mobile thuis. Maar in tegendeel krijg ik van Klantenservice T-mobilethuis dat deze NIET valse e-mail is en afkomstig is van T-mobile thuis.

Dit vond ik in hoge mate onverantwoord.

Nogmaals: heeft T-mobile thuis een adres voor valse berichten?

Alvast bedankt.

Reputatie 7
Badge +20

Hi @ABC12345 

Je kan dit doorsturen naar phishing@t-mobile.nl. Ik hoop dat je zo verder komt!

Reputatie 7
Badge +20

[Update 10 mei 2021]

Op dit moment zijn er een aantal phishing e-mails in omloop in de vorm van een nieuwsbrief en die gaan over tips over online veiligheid. 

Krijg jij een mail van het mailadres klanten@mailing.t-mobile.ml met de tekst 'Hoe veilig ben je online?' in de onderwerpregel? Wees dan op je hoede, want dit gaat om een phishing mail. Op deze pagina van Opgelicht kun je er ook meer over lezen. Het “.ml” gedeelte is geen vergissing, dat is echt het adres. Ze gebruiken dit in de hoop dat er overheen gelezen wordt. 

Let op! Deze e-mails zijn niet van ons afkomstig! 
Klik dus nergens op, markeer als spam en verwijder deze e-mail!

Mocht je twijfelen over de e-mails die je ontvangt, vraag het dan gerust even aan ons, want dan kunnen wij je verder helpen!

 

Voorbeelden van de phishing e-mails (ook in bijlagen):

 

 

Reputatie 7
Badge +20

Let dus goed op!

Reputatie 7
Badge +20

[Update 1 juli 2021]

Spearphishing was al bekend bij velen, dit is een manier om via WhatsApp geld afhandig te maken van nietsvermoedende mensen. De fraudeur doet zich dan voor als een naaste van de persoon die ze willen frauderen, met een noodsituatie waar veel geld voor nodig is. 

Deze manier van frauderen heeft nu een vervolg gekregen, zoals te lezen is in dit artikel van AD.

De situatie

De man werd benaderd door zijn “dochter”, maar hij rook gelijk onraad en ging hier verder niet op in. Later werd hij gebeld zogenaamd door iemand van ING met de melding dat er geprobeerd was om geld af te schrijven van zijn rekening. In paniek volgde de man de instructies van deze “medewerker”, oftewel de fraudeur, op en daardoor konden er alsnog duizenden euro’s worden gepikt van zijn bankrekening.

We doen ons best om zoveel mogelijk informatie te verspreiden over dit soort acties, maar wees dus altijd extra scherp op verdachte zaken! Mocht je ergens over twijfelen, dan kun je het altijd laten weten, hetzelfde geldt voor vragen! Stay alert! :triangular_flag_on_post:

Reputatie 7
Badge +20

[Update 18 augustus 2021]

Goedemiddag allemaal,

Op dit moment is er weer een nieuwe phishingactie aan de gang. Hierbij een voorbeeld van deze e-mail:

Er is ook een vergelijkbare mail die bedoeld zou zijn voor klanten met een zakelijk abonnement. Klik hieronder voor dit voorbeeld:

 

 

Aan de tekst, titel, geen optie tot afmelden en logo kun je al zien dat dit een phishingbericht is. Klik dus niet op de link!

Let op! Deze phishingmail is gebaseerd op actuele mails die we op dit moment verzenden, omdat we wel daadwerkelijk bezig zijn met een mailing over het updaten van onze My T-Mobile-omgeving. Houd er dus rekening mee dat je goed controleert of een mail daadwerkelijk van ons afkomstig is of van een fraudeur. 

Klik hieronder voor een voorbeeld van de e-mail die écht van ons afkomstig is:

 

Bij twijfel kun je altijd de tips uit dit topic volgen of even contact met ons opnemen om navraag te doen!

Reputatie 7
Badge +20

[Update 25 augustus 2021]

Goedemorgen allemaal,

We ontvangen berichten dat er weer een nieuwe ronde SMS’jes worden verzonden over het hebben van een voicemailbericht of gemiste oproep. Klik niet op de link uit deze SMS! Meer info over dit onderwerp vind je in dit topic.

Hieronder vind je een voorbeeld van deze SMS:

 

Het is druk vandaag qua phishingmeldingen, want er is ook een andere phishingactie gaande. Bij deze manier van phishen krijg je via SMS allerlei willekeurige, vreemde teksten binnen. 

Het idee is dat je reageert op deze rare SMS’jes en dan zijn ze uiteindelijk uit op toegang tot jouw social media-accounts. Reageer dus niet op deze berichten, want dat is wat de phishers willen!

Dit zijn berichten die door bots worden verzonden, dus hier is vanuit ons jammer genoeg weinig aan te doen. De enige oplossingen zou zijn om de nummers te blokkeren of jouw nummer te wijzigen als de overlast te groot is.

Zie hier een voorbeeld:

 

Reputatie 7
Badge +20

[Update 18 oktober 2021]

Goedemiddag allemaal,

Er komen wat meldingen binnen van phishingmails die worden verstuurd vanuit onze naam. Het gaat hierbij om een automatische incasso die mislukt zou zijn.

Je ziet aan het e-mailadres en de naam van de afzender dat dit niet onze gegevens zijn en ook het klant- en factuurnummer zijn nep. 

Klik dus niet op de links en controleer bij twijfel altijd jouw My T-Mobile om te kijken of er daadwerkelijk een factuur voldaan moet worden.

Voorbeeld van de e-mail

 

Reputatie 7
Badge +6

Ook deze herinnering is spam. Te herkennen aan de typefout in het onderwerp. 

Voorbeeld van de phishing e-mail

 

Reageer