Beantwoord

Vraag over de grootte van 1 GB bij databundel

  • 8 juli 2017
  • 1 reactie
  • 1031 Bekeken

Dus dit viel mij laatst op; ik betaal voor een databundel van 3GB maar in mijn overzicht staat "over van 3000mb" (zie foto).
Misschien dat sommige mensen het niet weten maar 1 GigaByte bestaat uit 1024 Megabytes, dus een 3GB bundel zou 3072MB moeten hebben.

Op kleine bundels zoals 1 - 5GB valt dit wel mee, maar mijn plan is om binnenkort te verhogen naar 20GB, krijg ik dan 20.000MB (19,53GB) of krijg ik dan 20.480MB? Dat is een verschil van bijna een halve GB, vind ik best nog wel veel eigenlijk.
icon

Beste antwoord door niekbergman 8 juli 2017, 13:55

Hoi b1sti11n!Ik kan begrijpen dat dit wat verwarring bij je oproept!Helaas is het zo dat er vaak verwarring is over hoeveel een gigabyte nou precies is. Dit komt omdat verschillende systemen verschillende rekenstelsels gebruiken om een gigabyte aan te geven.Volgens het SI-stelsel (het internationale stelsel van eenheden) is een gigabyte 1 miljard bytes, oftewel 1000 megabytes. Er is ook een andere rekenstandaard, gebaseerd op machten van 2. Hiervandaan komt de 1024 Megabytes waaraan jij refereert. Eigenlijk zou hier, volgens de IEC (International Electrotechnical Commission) aan gerefereerd moeten worden als 1 GiB (gibibyte / binary gigabytes).Voor zover mij bekend is gebruikt T-Mobile de definitie van 1 gigabyte zoals deze in het SI-stelsel is opgenomen, dus 1 giga (1 miljard) bytes, oftewel 1000 megabytes.Zie onder andere de volgende links voor meer informatie:https://nl.wikipedia.org/wiki/Gigabyte

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gibibyte

https://nl.wikipedia.org/wiki/Veelvouden_van_bytes
Bekijk origineel

1 reactie

Hoi b1sti11n!

Ik kan begrijpen dat dit wat verwarring bij je oproept!

Helaas is het zo dat er vaak verwarring is over hoeveel een gigabyte nou precies is. Dit komt omdat verschillende systemen verschillende rekenstelsels gebruiken om een gigabyte aan te geven.

Volgens het SI-stelsel (het internationale stelsel van eenheden) is een gigabyte 1 miljard bytes, oftewel 1000 megabytes. Er is ook een andere rekenstandaard, gebaseerd op machten van 2. Hiervandaan komt de 1024 Megabytes waaraan jij refereert. Eigenlijk zou hier, volgens de IEC (International Electrotechnical Commission) aan gerefereerd moeten worden als 1 GiB (gibibyte / binary gigabytes).

Voor zover mij bekend is gebruikt T-Mobile de definitie van 1 gigabyte zoals deze in het SI-stelsel is opgenomen, dus 1 giga (1 miljard) bytes, oftewel 1000 megabytes.

Zie onder andere de volgende links voor meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gigabyte
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gibibyte
https://nl.wikipedia.org/wiki/Veelvouden_van_bytes

Reageer