Android accu kalibreren

  • 7 januari 2019
  • 0 reacties
  • 1542 Bekeken

Reputatie 4
Badge +2
Kalibreer je accu voor Android

Android vertelt aan je telefoon hoeveel stroom er nog in de accu zit. Na verloop van tijd kan het echter voorkomen dat deze waardes niet kloppen. Dan schakelt je telefoon bijvoorbeeld uit terwijl je nog 10% in je accu hebt. Om dit probleem op te lossen is je accu kalibreren de beste oplossing. Hiermee zorg je ervoor dat Android de juiste stroomwaarden met je telefoon communiceert.


Een kalibratie is heel snel gedaan: laat je telefoon helemaal leeg lopen, totdat hij zichzelf uitschakelt. Laat je telefoon een paar uur liggen zodat al de reststroom eruit verdwijnt. Laad dan je telefoon in één keer op zonder je telefoon te gebruiken. Houd hem nog een uur langer aan de lader, ook al zegt het batterij-icoontje op het scherm dat de accu vol is. Zo weet je zeker dat de accu helemaal vol zit. Eenmaal gedaan, dan is je accu gekalibreerd. Als je dit proces ongeveer eens in de twee maanden doet zorg je ervoor dat je accu langer meegaat dan voorheen.
Met bovenstaande tips haal je verreweg de grootste verbeteringen in accuduur. Tips zoals Bluetooth, NFC, of de trilmotor uitzetten etc helpen elk voor een heel klein beetje, maar minder dan één van bovenstaande tips.

Accu versleten?

Soms is een accu van een smartphone of tablet simpelweg versleten. De huidige accu's, gemaakt van lithium-ion, zijn na aantal cycles versleten. Een cycle is van 0 tot 100%. Een cycle kan dus ook uit meerder oplaadbeurten bestaan, bv van 30% naar 100%, tussentijds laten leeglopen naar 50%, en dan van 50 naar 80% opladen. Apple claimt dat een recente MacBook na 2009 rond de 1000 oplaadcycli kan meegaan, voordat de accu als opgebruikt kan worden beschouwd. Sinds de accutechniek in een Macbook hetzelfde is als in een iPhone of Android-apparaat, is het aannemelijk dat deze apparaten ook ongeveer 1000 cycli kunnen meegaan voordat het aan capaciteit verliest.

Op Android kan je helaas niet checken op hoeveel cycli jouw accu is. Wel zijn er een aantal apps beschikbaar die meten hoeveel mAh er bij het opladen in je accu wordt gestopt. Dit wordt dan vergeleken met de capaciteit van de originele accu. Zo kan je alsnog zien hoeveel capaciteit je batterij nog over hebt.
Na ongeveer 1,5 tot twee jaar is het normaal dat je accu slijtage gaat vertonen. Een oplossing zou zijn om een powerbank mee te nemen als je nog geen nieuwe telefoon wilt. Apps die claimen je "cellen" van de accu te fixen zijn broodjes aap. Je kan geen hardware fixen door middel van een app.

Bluetooth of NFC uitschakelen?

Vaak wordt de tip gegeven Bluetooth of NFC uit te schakelen om accu te besparen. Helaas leveren deze tips erg weinig op, behalve gebruikshinder als je één van de functies een keer nodig hebt. Ik heb beide permanent ingeschakeld staan, en merk geen effect op mijn accuduur. Dit komt omdat sinds bluetooth 4 er BLE aanwezig is. Hierdoor gebruikt bluetooth alleen energie als het wordt gebruikt. Dit zal niet zal veranderen in de komende bluetoothversie, bluetooth 5. Daarnaast verbruikt NFC op een gehele dag maar rond de 0,25 tot 0,5%. Het uitschakelen van bluetooth en NFC maakt dus weinig verschil op je accuduur.

De levensduur van je accu verlengen

De levensduur van je accu kan je wel met een aantal kleine trucjes verlengen. Zo is het verstandig om je telefoon niet al te lang aan de lader te laten nadat hij vol is. Bij het continu opladen terwijl de accu vol is, blijft er spanning op de accu staan. Deze spanning verdwijnt als je de oplader uit het stopcontact haalt, wat beter voor de accu is. Dit kan een probleem zijn als je 's nachts je telefoon oplaadt en dus voor meerdere uren je telefoon vol is. Ikzelf heb de eigenschap om wakker te worden van m'n oplader als mijn telefoon vol is aangezien de oplader een hoge, piepende toon begint te maken. Dan plug ik de oplader uit de stroom en verdwijnt de spanning van de accu.
Waar lithium-ion accu's heel slecht tegen kunnen is hitte. Probeer je apparaat dus zo niet teveel te gebruiken midden in de zon, en laat hem daar zeker niet in liggen. Het opladen van je apparaat terwijl hij warm is, bijvoorbeeld tijdens het gamen, zal voor alleen nog maar hitte zorgen waardoor je accu sneller zal slijten. In het verlengde hiervan ligt de opmars van Quick Charging en snelladen via USB Type C.


Door de grote hoeveelheden watt die de opladers in de accu stoppen zorgt dit ook voor de nodige warmte, wat weer slecht is voor de accu. De fabrikanten zijn hier zich ook van bewust, en proberen de hitte zoveel mogelijk in de opladers zelf te laten plaatsvinden. OnePlus en Oppo zijn hier het verst in met hun dash-charge techniek. Hier blijft de telefoon nagenoeg koel bij snel opladen, en blijft de hitte in de speciaal ontworpen oplader. Wat precies de langetermijn gevolgen zijn van snel opladen is nog niet bekend, aangezien de technologie daarvoor nog niet lang genoeg op de markt is.

Mythes en fabels

Ook zijn er een aantal fabels over de accu in het algemeen de wereld in geworpen die met de huidige lithium-ion accu's niet meer accuraat zijn.
Zo zou het helemaal op- en ontladen van een accu nodig zijn. Dit maakt tegenwoordig weinig uit. Lithium-ion accu's hebben geen "geheugen" en hoeven niet volledig opgeladen of ontladen te worden om hun capaciteit te houden. Tussentijds opladen is dus geen enkel probleem.
Een ander fabeltje die schadelijk voor de accu zou zijn is dat volledig laten leeglopen van je accu schadelijk is: hier houden de fabrikanten al rekening mee. Merk je wel eens het kleine beetje stroom dat in je accu blijft, waardoor je de telefoon een paar seconden kan inschakelen terwijl hij leeg is? Dat is de reststroom die voor het behoud van je accu nog aanwezig is.

Ten slotte resulteert een oplader met meer voltages en amperes niet altijd in een snellere oplaadtijd, in tegendeel zelfs. Een tablet of smartphone heeft een maximaal aantal watt wat hij kan verwerken. Gaat een oplader hier overheen, dan zal het apparaat de input automatisch laten dalen zodat er geen overbelasting ontstaat. De daling van de input gaat meestal zelfs zover, dat hij beneden het optimale wattage zit. Dit is voor de veiligheid. Als gevolg zal je apparaat langzamer opladen dan dat je de standaard oplader gebruikt.

0 reacties

Geen reactie

Reageer