HTC One M9 - Gebruikersreview deel 2


Hardware
Hitte
Meteen vol opstoken was de uitdaging. Ik was simpelweg benieuwd naar hoe warm deze telefoon wel zou worden. De M7 heeft er ook een handje van om warm aan te lopen én als dat gebeurd tijdens een spelletje (Carmageddon / Plague Inc als aanraders) dan was een lader ook te allen tijde een must. Mijn uitdaging was dan ook eigenlijk om de telefoon pril uit de doos vol te laten zweten en vol te belagen. An sich alles synchroniseren en meteen 100 apps tegelijk laten installeren en bijwerken was nog niet eens een hele gek test. De data binnen halen, alle apps die daarmee tegelijk open stonden en alle schrijfacties gaven hem een mooie, bijna vertrouwd zweetmoment. Duidelijk familie die M7 en M9. Na een avond spelen, alles er in te zetten en te kijken hoever ik de zaak kon pushen kwam ik echter tot 1 conclusie. Dit toestel is echt absurd snel!

Hitte, dat zat dus gewoon niet eens meer in mijn hoofd en het was de snelheid waar ik meer mee bezig was. De M7 bevat een Snapdragon 600…. Herinneren we die nog, die quad core 1.7 Ghz Krait 300 constructie? Een CPU die niet meteen langzamer zou moeten worden ervaren. Een 810 is óf 4x 1.5 Ghz A53 of 4x 2 Ghz A57 en daarmee wel sneller, maar het was meer dan ik verwachtte. Er zit duidelijk meer verbetering in per clock dan puur wat Ghz snelheid. Sense loopt niet heel soepel, Sense is op mij aan het wachten.

Dit komt door meer dan alleen de CPU en we mogen de 3Gb RAM hier hard voor bedanken. Ik heb bij de M7 nooit het gevoel gehad dat de GPU werkelijk te kort kwam voor die paar spelletjes die ik speelde of de paar grafische bewerkingen die langs kwamen, maar RAM… RAM kon het gebruiken. AutoCAD was toch een zwaarder programma om al op te starten, laat staan een projecttekening openen. Wat dat betreft is de M9 ook meer de M7 die het had moeten zijn. Geheugen is iets wat smartphones echt kunnen gebruiken en niemand zal spijt hebben van de 3Gb die je krijgt in dit toestel. Het is net dat beetje adem dat je nodig zal hebben, net dat beetje adem de vorige generaties mistte.

De M7 wordt ook warm, de M9 lijkt iets warmer te worden en merkbaar verschil voor en na de update is er niet. Hij lijkt nu wel iets koeler te zijn na de update, maar ik liep niet tegen een M9 aan die onbruikbaar was óf noemenswaardig warmer dan de M7 was. De update heb ik uit nieuwsgierigheid gedaan, niet uit noodzaak en zoals gezegd is het puur een psychologisch gevoel. Dat gezegd, de telefoon is wel warm en lijkt dat ook vrij makkelijk te worden. Een beetje uitdaging wordt eerder met meer gretigheid aangepakt, dan met weerstand uitgevoerd.


Accu
Dan komt de accu en op dit punt moet ik eerst benadrukken dat ik vrij autistisch ben op een nieuwe accu inwerken. De eerste dagen gaat de accu van 100% naar bij voorkeur <10% voordat deze weer de lader op gaat. Dit was zeker vroeger een geldige vorm van trainen en accu’s werden hier zeker voor langere duur beter van. Mijn M7 zou officieel hier geen last van hebben mogen vinden, maar na de eerste week dit te hebben gedaan is mijn accu altijd sterker en langduriger geweest dan die van collega’s (bedrijf had allemaal een M7).

De M9 krijgt daarom dezelfde behandeling én hier kwam de eerste verrassing.

De accu is irritant sterk en is niet ‘even’ leeg te trekken. Het probleem met mijn techniek is dat het het beste werkt als je niet de maximale stroomafname toepast. Geleidelijk en bij voorkeur dus gespreid opnemen/leeg trekken van de accu is het beste. Daar mogen wel een paar sessies gamen tussen zitten, maar probeer zeker de laatste uren langzaam te laten lopen.

Carmageddon, altijd leuk… Accu ging braaf omlaag en normaal is 30% om een 7 a 8 in de avond laag genoeg om die 10% mark wel te halen bij slapen gaan. Jammer dus. De accu kwam bij van die maximale drain en hield braaf zijn spanning vast. TV maar aangezet op de mobiel terwijl ik op de echte tv ook aan het kijken was. Nog steeds niet.

Ook de dagen erop merkte ik dit verschijnsel. Maximale drain gaat best netjes, maar de accu herstelt hiervan en blijkt dan vrij lang zijn spanning vast te houden voordat een echte drop terug komt. De M7 ging de eerste week met gemak leeg elke dag en dankzij trainen van de accu én wat er mag draaien kwam ik met gemak op 2 dagen voor een vrij lange periode. Het is de 4G netwerk drain die de M7 onder de 1.5 dag grens weet te trekken (ik schakel zo snel mogelijk naar wifi om de 4G drain te voorkomen). De M9 toont dus nieuw uit de doos een sterkere accu en in ieder geval minder gevoeligheid voor de 4G netwerk drain. Dat 4G werkelijk zo’n drain brengt is makkelijk aan te tonen, de M7 ligt nu zonder netwerk op tafel en verbruikt net onder de 20% in 24 uur. Buiten whatsapp en netwerk doet alles het gewoon nog op die telefoon, deze moet bovendien nog worden opgeschoond.De accu is dus onder normaal gedrag prima én zelfs met een spelletje spelen sla je niet meteen een problematische deuk in je accu. Er is echter nog een enorme verbetering te behalen voor HTC, want de telefoon wordt bij mij ‘standaard’ warmer dan nodig lijkt. Waar de M7 warm wordt als je deze zware belasting geeft, wordt de M9 dat simpelweg bij normaal gebruik. Beetje youtube/facebook of andere tijds verdrijvende activiteiten leverde een warmere telefoon op dan ik had verwacht. Het lijkt er dan op dat de tweede cluster van cores beduidend langzamer zouden kunnen staan dan ze nu doen. Wat dat betreft zou HTC nog zeker hier aan mogen tweaken hoeveel van Sense langzamer kan en wat zeker rustiger mag worden beheerst. Er is duidelijk te veel vermogen actief in de kalmere momenten én dat zou bij optimalisatie een nog langere accu gaan betekenen. De M9 lijkt erg vergevend op zijn accu te zijn als deze weinig doet en ook als we slechts op de langzamere cores draaien is er meer uit de accu te halen dan op het eerste gezicht lijkt. Het is pas als de sterkere 2 Ghz A57 cores gaan ratelen dat de deuken significant worden, helemaal als we het ongecontroleerd los laten in bijvoorbeeld een benchmark.

De accu is dus goed, is in normaal gebruik een volle dag (ook de reviews geven het al een uur of 6 non-stop gebruik) te gebruiken en kan aardig goed tegen een klap van een uurtje gamen.


Camera
Ja, dit wordt niet te verdedigen. 20MP en dan zo’n resultaat is jammer te noemen. De sensor is goed, dat is te zien in alle reviews en er kunnen zeker goede foto’s mee gemaakt worden, maar het is geen ultrapixel noch is de app op dit moment er op afgestemd. Daarbij bevat de app wel een paar opties die handig lijken, maar het is allemaal nog ‘net niet’. Je kunt een volumenknop instellen als sluiter óf als zoomen… Jammer dat niet beide volumeknoppen worden benut. Zoom op de 1 en sluiter op de ander had snelle foto’s kunnen ondersteunen.

De ultrapixel mis je zodra je hem niet meer hebt, want schemer / avond / binnenshuis is te zien. Ook tegenlicht is een ongewenst fenomeen bij deze sensor. De normaal zeer goede Sense camera schiet nu te kort met onbekende hardware. De foto’s zijn flets, kleuren missen en bij schemer kan je beter je selfie ultrapixel van je af richten dan met de Toshiba sensor te gaan stoeien. Ik snap de wens van 20MP maar mensen, had dan de M8 aangeprezen op zijn dual camera en had daar een 20MP + 4UP van laten maken.

Gelukkig lijkt het merendeel van de problemen puur te worden veroorzaakt door de software, want bij genoeg licht lijken de filters redelijk achterwege te blijven. Ook de optie om te kunnen inzoomen is heerlijk, eindelijk pak je een foto van je tv met tussenstanden (zojuist kwalificatie China GP) aan de andere kant van de kamer zonder er heen te lopen. Leesbaar en bruikbaar, nog niet mooi maar…

Een goede foto vereist veel van de cameraman en mijn spiegelreflrex heeft me dat zeker geleerd. De sensor durf ik daarom zeker als goed te noemen, maar de filters zijn slecht en amateuristisch ingesteld. Anandtech heeft het hier volledig bij het juiste eind en ik raad dan ook aan dat stuk te lezen als je meer wil weten van de sensor. Voor nu en hier, het is de ‘slechte camera’ in zijn totaal die ik had verwacht. Veel pixels en niet de lichtintensiteit tot prachtige avond foto’s of video’s.

Een positief puntje en waarom ik durf te stellen dat we hier voornamelijk over software praten is de optie van slowmotion. Schijnbaar zit dat tegenwoordig in de Sense camera, want ook mijn M7 heeft tegenwoordig een slowmotion optie. Slowmotion is echter wel iets beter op de M9, een nogal pijnlijk resolutie verschil t.o.v. de M7 gezien er een vol beeld op 720p 120 fps bij de M9 langskomt. Dat is dus te merken én het ziet er goed uit. Een leuke optie in Sense 7 en zeker de moeite waard om mee te spelen… Deze zomer zullen zeker een paar waterballonen meer gaan zien ;)

https://www.youtube.com/watch?v=miLYVq7RpuE


Voor de rest is het wachten tot de software het gaat compenseren.


Scherm
Het scherm is minder ‘slecht’ dan gesuggereerd werd. Volgens de tests is de M7 voorzien van het beste scherm en wint de M8 maar op een paar puntjes van de M7. Dit was toch een puntje waar enig ongemak om de hoek kwam kijken. De M7 heeft een geweldig scherm en daar vanaf wijken ga je merken. Anders gesteld, voor 2 jaar lang was dat het scherm wat alle informatie met mij deelde. Het nieuwe scherm heeft dan wel, net zoals de M8, de tap-optie. Twee keer tikken en het scherm gaat aan. Heerlijk om even notificaties te controleren al lijkt deze M9 wel een beetje op mij op een zondag… soms moet er 3 of 4 keer getikt worden voordat er activiteit komt. Toch zijn het dit soort toevoegingen die langzaam optellen naar “de M9 is wat de M7 eigenlijk al had moeten zijn”.

De M9 is dus anders én zo slecht niet. Alleen als ik de schermen naast elkaar leg en dan ga vergelijken is er een afwijking te zien. Een afwijking die met de camera van mijn DesireHD niet te zien valt overigens, maar goed dat is ook al een hele oude smartphone tegenwoordig.

Een afwijking waarin de M7 helderder en meer contrast vertoont. Niet noemenswaardig, niet storend, maar als je ze naast elkaar legt wel te merken. De M9 heeft een prima scherm dat voldoet in normaal gebruik. De zomer is er nog niet en specifiek zonnebril op het strand zal nog moeten blijken, maar de angst is wel weg.


Software
Nu zitten de vorige onderdelen al stiekem gevuld met software en hun invloeden, maar het is bij een telefoon als deze toch een eigen hoofdstuk. Iedereen met een HTC zal Sense al kennen, maar het verschil tussen de Sense 7 op de M7, wat het niet officieel is, en de echte Sense 7 is een wereld van verschil.

Ja, er zitten dezelfde rare foutjes in die bij Lollipop binnen zijn geslopen, maar Sense 7 loopt toch beter op de M9. Daarbij raad ik iedere persoon die naar HTC overweegt te gaan hier even tijd voor te maken. Een HTC is namelijk de helft hardware en de andere helft hoe je met deze hardware werkt. De directe ervaring stelt dat er veel in te stellen is en met Sense 7 kun je nu naar hartenlust nog meer kleurtjes, balkjes en andere onzin instellen. Ik zeg onzin, want ik was langer bezig mijn wallpaper te zoeken in een backup dan het me kostte om mijn telefoon door 5 thema’s heen te blazen.

Sense is een schil dat zeer soepel en open werkt. Instellingen zijn over het algemeen makkelijk te vinden, zo niet dan is er nog een heleboel te vinden in het ontwikkelaars menu. Sense is daarnaast sinds een tijdje los bij te werken en maakt het dus voor HTC mogelijk om op korte termijn nieuwere versies te leveren. De camera app zal zeer zeker hieronder gaan vallen en hopelijk zien we op korte termijn dus ook nog wat hardware matige verbeteringen. Het punt is dat door de grote interactie die Sense met zijn hardware brengt een HTC meer uit drie onderdelen bestaat:
- Design
- Hardware
- Sense

Hiermee doet het wat Samsung al jaren probeert; een geheel leveren dat mensen aantrekt. De algehele ervaring van Sense is wel afwisselend op basis van smaak, maar Touchwiz wordt niet voor niets minder groot gemaakt waar Sense steeds meer vrije opties krijgt. Vrij is hier wel essentieel, want als je niet vergeet om alles te backuppen kan je spelen wat je wil en alsnog terug gaan naar het uiterlijk waar je jaren geleden mee begonnen bent.


Verbeteringen
In het kort kan er gesteld worden dat de M9 beter had gekund. Het scherm had prima dichter bij die van de M7 kunnen zijn waarmee zowel een paar hardware opties een nog betere accu hadden geboden, als dat het beeld net ietsje beter was geweest. Het is geen slecht scherm, het valt zelfs niet tegen als je het ziet, maar leg het niet naast je M7 neer. Net niet de donkere tinten, helderheid of brightness die het had kunnen hebben is gewoon jammer.

Zo is ook op de 810 zelf wel wat aan te merken. Deze uitermate goede processor wordt gewoon niet zo warm als werd beweerd, en ik durf te stellen dat de M7 mijn handen beter heeft gebrand dan de M9. Daarbij is een warm wordende mobiel helemaal niet het einde van de wereld, zolang we maar geen 55 graden situaties gaan halen. Helaas wordt de 810 dus wel warm en zou dit ook best aangepakt kunnen worden. Programma’s zouden ingedeeld mogen worden naar hoe hard ze mogen draaien en uit de bigLITTLE naar LITTLE worden ingedeeld. Dat zal nog betere resultaten op accu en performance bieden als dat we geen onnodige cores gaan draaien voor de simpelere apps. De ervaring van “wat is dit ding snel” is mooi, maar niet geheel nodig. De 810 lijkt een wat losgeslagen hengst t.o.v. paradepaardjes te zijn. Erg snel en zeer krachtig, maar “Sense wacht op mij” is dus niet altijd de beste term. De 810 lijkt te snel naar big te willen gaan waar LITTLE best mogelijk zou mogen zijn. Positief gesproken, dit is mierenneuken over een procesmanagement, waar bij ontvangst mijn eerste test meer als een klein kind op “doet vuur au” niveau was.

De echte update zal moeten komen in een aanpak op die verschrikkelijke camera. De wijziging van de camera is mij nog niet duidelijk geworden, de ultrapixel bood een aparte markt/beleving en leverde zeer aangename resultaten. De Toshiba sensor is niet slecht, maar de UltraPixel had ook best groter gemaakt kunnen worden naar een 8 of 10 MP. Het lijkt echt de samenwerking tussen software en hardware te zijn waar het nu fout gaat. Daar de 810 een beest is ter ondersteuning, durf ik te stellen dat de camera nog niet volledig benut wordt en we meer hieruit zullen gaan zien. Slowmotion geeft al een goed beeld van wat de sensor kan en het gebrek aan ‘resultaat’ komt hard terug van de filterinstellingen en ruisbenaderingen. Normaal wijs ik bij dit soort foto’s ook hard naar de gebruiker die simpelweg staat te stunten. RAW schijnt er echter aan te komen en dat zal heel veel oplossen voor de echte fotoliefhebbers. De sensor bevat potentie en zelfs al mis ik de gevoeligheid van de UltraPixel, met RAW en de 810 ter ondersteuning valt er mee te werken. RAW is echter het omzeilen van de slechte filterinstellingen en voor ieder normaal persoon of simpele snelle foto zal er dus hard gewerkt moeten worden. Laten we hopen dat HTC zich bewust is van hoe veel ze nog te gaan hebben en dat die haastige update voor de camera, CPU en accu gebruik slechts een eerste poging was. Gelukkig is Sense dus los van Android updates te doen en zou een verbetering er toch aan moeten kunnen komen. Des te eerder des te sterker deze M9 zal komen te staan.


Conclusies
De M9 is een prachtig toestel dat beschikt over een paar geweldige verbeteringen maar ook pijnlijke aanpassingen aan de andere kant. De M8 is een geduchte tegenstander, de oude M8 en niet diens M8s vervanger!

Ook met dat de grootste problemen van de M9 puur softwarematig zijn, betekent dat de M9 veel meer potentie te tonen heeft. Zijn grootste zwakte is momenteel hoe de camera niet tot zijn recht komt en alhoewel er mooie mogelijkheden aankomen is dit een probleem. Direct mooie foto’s maken doe je niet met de M9. Prachtig dat ik eindelijk eens kan inzoomen, maar de huidige camera verliest van de kwaliteit die de UltraPixel bood. Daar tegenin is de sensor wel degelijk van niveau zoals de slowmotion optie weet te tonen. Helaas is dit dus nu een verlies totdat HTC het oplost, echter dit kan gelukkig op afstand worden opgelost.

Dan houdt het echter ook op met de ellende. De processor is simpel niet heet en uitermate krachtig. Hoe geweldig ik ook dit ervaar als een verfrissende snelle interface, waar Sense al niet als Touchwiz bekend stond, is het nu focussen en opschieten om Sense niet te laten wachten. Zoals gezegd mogelijk zelfs te snel en zou er meer bespaard kunnen worden. Niet alles hoeft zo snel te draaien en mogelijk is de 810 nog iets te wild afgesteld voor normaal gebruik. Ik heb geen hitte problemen weten na te bootsen toen de firmware er nog niet op zat, maar om het een koude kikker te noemen was ook niet mogelijk.

Helaas ben ik niet diep ingegaan op de camera voor de update en kan ik niet zeggen hoeveel verbeteringen HTC voor zijn vlaggenschip heeft weten te brengen in de eerste ronde. Dit had zeker kunnen tonen op welke mate HTC hier tijd en moeite in steekt. Anandtech gaf in ieder geval aan dat er een wezenlijk verschil was in het gebruik en daarom hebben ze de camera ook in feite opnieuw beoordeeld. Qua CPU en GPU zit het zeker goed, de M9 zal niet snel te kort schieten en met de firmware ook niet te warm worden.

De accu heeft een beduidend indrukwekkende kracht én, met de betere ondersteuning op netwerk, zie ik de M9 de M7 nog ruim voorbij schieten. De accu neemt merkbaar toe per dag dat ik hem train en ik vermoed dat de accu testen te snel en te haastig gedaan zijn in de reviews. Een accu in 2 a 3 uur leeg trekken is gewoon zot en niet realistisch, benchmarks gaan hier hun praktisch nut voorbij. Het verschil tussen de accu in de benchmark en in de meer realistische belasting gaf een flink verschil aan. Wat ik helemaal graag had gezien is hoe een M7 of S4 nu zich verhoudt na 2 jaar in alle scores. Tenslotte, voor veel mensen is dat de positie van waaruit je overstapt. We zijn voorbij de curve dat een mobiel na 1 jaar gewoon te oud is. Buiten mijn stuitergedrag op de M7, is de telefoon nog niet verouderd. Het had een M10 kunnen worden als ik de M7 wat beter had behandeld.

Puntje bij paaltje is de M9 gewoon een prachtige telefoon die beschikt over indrukwekkende hardware. Met software updates kunnen de problemen met de camera worden aangepakt en zou zelfs de bigLITTLE beduidend efficiënter kunnen worden gebruikt. De 810 is een indrukwekkende CPU en gecombineerd met Sense 7 is het een juweel van een telefoon.

De M9 is een no-brainer als je van het uiterlijk houdt, Sense waardeert en niet net een M8 hebt gekocht. Alleen geld kan een reden zijn, want zelfs de M7 is nog niet werkelijk toe aan vervanging. Smartphones komen nu in een levensduur van 2 of meer jaar terecht en dat is te merken. De M9 is beter, nieuwer en krachtiger dan de M8, maar zelfs een perfect werkende M7 is nog geen slecht toestel in vergelijking.

Daarmee komen we tot het eind. De M9 komt naar voren als je niet te veel om het geld geeft en wil wachten op RAW. Dat zijn de grootste minpunten. Als alternatief op uiterlijk maakt de S6 Edge een geduchte concurrent en de M8 is financieel gewoon een optie.

7 reacties

- Update -

Zoals te zien was in de review was de batterij vrij snel af te trainen en langer mee om te gaan. In de tussentijd is anderhalve dag gemakkelijk te halen, maar merk ik ook wat 'fouten' in het bigLITTLE verhaal.Mijn huidige verbruik is een ruime 2 dagen. Erger gezegd, anderhalve dag is eigenlijk te kort voor mijn trainingsschema en ik heb afgelopen week enkele malen de telefoon met lage percentages weggelegd om dan maar op werk / in de auto te gaan laden. Niet ideaal, want bij het trainen wil ik van 100% tot een 4-5% en dan weer volledig terug naar 100%.

Afgelopen dagen was het vnl. whatsappen, wat mails en notificaties waarmee ook meteen te zien is wat dat doet met de batterij. Zodra de telefoon actief wordt gaat het verbruik hard omhoog en daalt de batterij. Er is ook te zien dat zodra je dan stopt de batterij keurig netjes stabiliseert en soms vrijwel horizontaal lijkt te lopen (zoals op het eind nu). De twee grote drops zijn echter mijn live-stream momenten. Zaterdagmiddag naar de winkel via 4G en zondagavond via de wifi. Geen scherm, puur stream met radio en daar zit dus duidelijk een probleem. Dat mag absoluut niet zoveel stroom verbruiken, laat staan het verbruik benaderen van een spelletje spelen...

Ik heb gezegd dat bigLITTLE nog grove verbeteringen vereist en zal hier de komende tijd nog wat meer op gaan letten en hopelijk wat inhoudelijks over kunnen tonen. Ondanks dat is de batterijduur dus vrij lang te noemen in idle en flink onderhevig aan persoonlijk gebruik. Buiten dat mijn persoonlijk stream app (XiiaLive) waarschijnlijk onnodig op de A57's draait, is het vrij makkelijk om meerdere dagen te halen. Voor iedereen die dit ook wenst kan ik ook alleen adviseren om de instellingen te gebruiken die op dit forum worden geadviseerd te gebruiken:
- Zet 'scanning always available' uit
- Zet 'auto-switch to mobile network' uit

Verder heb ik zelf ook 'auto sign-in to hotspots' uitgezet en is er inmiddels een status quo aan app's die nog wel vrij mogen draaien. (Er zijn wel wat Google dingen disabled).
Reputatie 5
Hmm die wakelocks heb ik ook op mijn M8, ligt aan lollipop volgens mij, binnenkort maar even xposed op mn rom gooien, dan kan ik tenminste greenify draaien. Mijn M7 haalt nu 2 á 3 dagen daardoor.
-Update 2-

Afgelopen nacht heeft HTC de camera een update gegeven. Alhoewel dit niet voor iedereen de meeste winst wist te leveren (Iwan meldde dat de M8 niet RAW kon schieten) is er nu in de camera een RAW optie. Hoofdzakelijk voor de M9 zoals het nu lijkt.

Nieuwsgierigheid ten top bleken ook Anandtech de eerste "Quick Look" hierop te hebben gewaagd. Helaas, ook hier bleek toch een review mentaliteit achter te zitten, want de comment van SeannyB op het artikel slaat in mijn optiek de spijker op de kop.

RAW is leuk, maar RAW wordt veel leuker [b]als je gebruikt waar het voor is]/b].

De onderstaande foto's zijn haastige foto's. Ik heb ze expres snel genomen om te kunnen vergelijken met hoe ik normaal RAW gebruik en hoe ik normaal een foto zou maken. Er is opzettelijk niet herhaaldelijk geschoten en gezocht naar de meest optimale foto! Ik vind het dan ook extreem belangrijk om dit te benadrukken, want om eerlijk te vergelijken met de oude foto, dient er zo gelijkwaardig gefotografeerd te worden!

In mijn optiek zijn er namelijk 3 soorten foto's:
- De foto die je even tussendoor schiet van iets leuks, moois, grappigs maar niet bijzonder
- De foto die toch net wel even wat mooier kan, mag en waar je wat tijd voor neemt
- De foto die aandacht verdient, uren later achter de pc bijstellen tot hij in de archieven kan

De eerste, is waar HTC een flinke steek laat vallen. Zowel AnandTech als ikzelf zijn op geheel gelijke mening dat de normale JPG een bedroevend niveau bied. Helaas, hoe mooi initieel ook de foto van de orchidee leek, komt dat nu nog harder naar voren.

De tweede is waar RAW of anders gesteld, de mogelijkheden die op de GUI van naar voren komen, waardevol wordt.

De derde is waar de wijze van opslag, RAW, pas waardevol wordt.


Om te beginnen heb ik hier ter vergelijking eerst de oude foto van voor de update en een normale JPG nu van na de update geplaatst.Zoals je kan zien, er is een vrij scherp beeld en het ziet er niet per se slecht uit. Toch zijn de kleuren niet geheel natuurgetrouw en, moeilijk om natuurlijk aan te tonen, zo ziet de orchidee er hier ook niet uit. De kleuren zijn veel voller en minder gesatureerd dan hier te zien is.

Dan komt dus nu de JPG die HTC zelf maakt van de RAW foto naar voren. Met puur zelf aan de instellingen te zitten en HTC nog zelf de JPG te laten maken, komt dit als verschil:


Optie 2 als het ware. Als gebruiker enkel wat aanpassingen aan kleurbalans, sluitertijd en voila. Al veel dichter bij wat er in de kamer staat.


En het is geen overdrijven of DSLR cursus die je nodig hebt. Zoveel opties zijn er niet (zeker niet als je een DSLR hebt), maar het is net die stap meer die HTC eigenlijk al jaren in de app had moeten zetten.

De laatste stap is dan weliswaar niet geheel naar waarde, want ik zit achter mijn thuis pc met slecht ongekalibreerd scherm en 'even in Photoshop' dit bij te werken. Toch, is er vrij snel nog een stap verbetering te zien.


Links is in dit geval de bijgewerkte versie en het heeft toch net een tandje beter zijn kleuren, scherpte en contrast staan. Als dit niet voor een review zou zijn, maar als moment van iets belangrijks, dan was dit nog vele malen nauwkeuriger bijgewerkt.

Dit is wat RAW je biedt, de volledige vrijheid om alles bij te stellen én het bevestigt wat ik eerder stelde.

De sensor is uitstekend te noemen, het is de software.

Ondanks dat AnandTech niet RAW benutte waar het voor bedoeld was (uitvoerig bijstellen en aanpassen van foto's t.o.v. even wat kleurbalansen voor 'lichtere' foto's), is het wel dat zelfs zonder OIS de sensor van de M9 uitstekende foto's kan maken.

Als amateur fotograaf ben ik zeer tevreden met deze 20MP RAW camera die mij nu echt goede foto's laat schieten!


P.S.
Ik ben mij zeer bewust dat de kleurstelling nu wat te vibrant over komt qua achtergrond, maar mijn focus lag op de bloem en niet mijn vloer. Daarbij, ondanks dat er nu een lichte verschuiving naar het groen lijkt te zijn, is mijn apartement zeker niet zo grauw als de JPG doet geloven. Met gele gordijnen op de achtergrond zou er altijd een 'warme waas' moet heersen en die is duidelijk afwezig in de normale JPG's
Reputatie 4
Badge +5
Wow is me dat ff een review. Zeer groot compliment.
:)

Hahaha, wat kan ik me vermaken met jouw foto toevoegingen! (op het gehele forum overigens)

Dank!
We zijn een jaartje verder met de telefoon, wat Android updates links en rechts en het leek me leuke om toch nog een kleine update te geven.

Ik blijf bij mijn oorspronkelijke review, de M9 is geweldig qua hardware en had nogal wat tijd nodig om ook software-matig volwassen te worden. Het is dan ook vrij verblijdend om onlangs te vernemen dat ook Android N of 7 richting de M9 nog zal worden verspreid.

Alhoewel ik met spijt en verdriet moet melden dat mijn prachtige orchidee vorig jaar onverwachts overleed aan 'beestjes' heb ik de foto-kunsten prima kunnen door-oefenen op zijn opvolgers. De app heeft niet heel veel zichtbare verbeteringen nog mogen ervaren, maar laten we eerlijk stellen:


Dat zijn geen verkeerde plaatjes.

Ook wat betreft het andere aspect, accu, is het een halve hobby/obsessie/sport geworden om Android af te richten. Met name Android wil ik hier even noemen als grootste euvel. Mijn nog steeds geliefde M7 heeft namelijk na jaren dienst als mobiel nu de veredelde functie (doch zeker niet onder gewaardeerd) van 'universele afstandsbediening' op zich genomen. Doordat op die telefoon nu alle verbindingen uit staan en het scherm alleen aangaat bij het wisselen van kanalen, haal ik gemiddeld 20 dagen op een accu...

De M9 zal dit nog wel eens kunnen verbreken, want na africhten (vooral Google apps uitzetten) van alles wat maar aan wil staan en verbinding wil hebben, haal ik een interessant aantal dagen.En, alhoewel mijn telefoon gebruik dus spartaan zal zijn voor de gemiddelde student met een goede reistijd, saaie set docenten en ongetwijfeld een actiever whatsapp / facebook (staat momenteel uit) / instagram (heb ik niet eens) / Twitter (login kwijt)... leven, ik bel, lees mijn emails en reageer op mijn berichten.

Het is niet dat ik de telefoon actief vermijd, maar ik denk wel dat mijn leven niet om de telefoon draait. Voor mij is het leuker om te benadrukken dat het gebruik nogal veel vrijheid beide richtingen op biedt.

Mijn grootste ergernis blijft bij dit toestel hoe gretig Android de sterkere cores wil gebruiken voor absurd simpele taken. Het toestel staat continu in 'battery saving' om eigenlijk die onzin tegen te gaan. Het toestel is zelden traag of lagging en toch haal ik dit soort resultaten, mijn optiek een prima afweging.

De HTC 10 is het dit jaar niet voor mij geworden, daar was de M9 te goed tegenover... Mogelijk een 11, maar ik zag een Zenfone 3 Ultra langskomen... laten we zeggen dat Asus even goed een bepaalde kant op leek te hebben gekeken 😃
Reputatie 5
Zenphone, hmm dat heeft ook veel weg van een P9 van huawei, ook een aardig toestelletje moet ik zeggen. ik ben nog in twijfel wat ik ga doen, begin android wel een beetje zat te worden met al die onzin die er tegenwoordig bij komt kijken om je toestel energiezuinig te maken, dat doen microsoft en apple toch echt beter. Multitasken doe ik wel maar het hoeft wat mij betreft echt niet realtime naast elkaar te draaien.

Reageer