[REVIEW] Oppo Find X3 Pro

  • 4 May 2021
  • 1 reactie
  • 246 Bekeken

Reputatie 7
Badge +6
  • Odido Superuser
  • 1528 reacties

Met de Find X3 Pro laat Oppo zien dat het menens is: het mengt zich in de strijd in de eredivisie van de telefoons. De nieuwste telg zou zich moeten kunnen meten aan de top van de tegenstanders. Qua prijs evenaart de X3 Pro de koploper, maar kan hij met z’n prestaties ook een gooi doen naar het kampioenschap?

 

 

Je draai vinden

Als je het doosje in handen krijgt, heb je heel wat vast te houden. Hoewel de trend is dat er steeds minder accessoires worden meegeleverd, is dat hier zeker niet zo. Met een USB-C-kabel, oortjes, hoesje en een forse oplader heb je meteen het complete pakket. Dat is maar goed ook, want het zou zonde zijn om een oude lader te gebruiken als de telefoon maar liefst 65 Watt kan hebben. Daarmee is de accu na ruim een half uur opladen al bijna helemaal vol. Ook draadloos opladen behoort tot de mogelijkheden.

Laten we de telefoon erbij pakken. Ik heb de Gloss Black mogen testen, die meer gloss is dan black. Hij zou prima dienst kunnen doen als spiegel, maar het ziet er wel fancy uit. Aan het “camera-eiland”, met maar liefst 4 camera’s, heeft Oppo een eigen draai gegeven. De verhoging loopt naadloos over naar de rest van de glazen achterkant en dat geeft een chique look, al is een (meegeleverd) hoesje bij een telefoon uit deze prijsklasse natuurlijk geen overbodige luxe. Zoals je anno 2021 mag verwachten is er 5G aan boord (zie onderaan voor een speedtest), ruimte voor twee simkaarten en eSim en kan hij overweg met WiFi 6. De vingerafdrukscan (onder het scherm) én gezichtsherkenning mogen ook niet ontbreken.

Dit is precies dezelfde plek als in mijn vorige review, maar dan zo’n 25 graden warmer.

Beeld en geluid

Het scherm is in één woord prachtig! Met een royale 3216x1440 pixels is het haarscherp en met maximale helderheid zelfs in de zon nog goed te zien. De refresh rate van 120 Hz zorgt ervoor dat bewegingen oogstrelend soepel zijn. Vooral in vergelijking met een telefoon die maar de helft haalt, is dat verschil goed merkbaar. OLED staat erom bekend dat het diepzwart goed laat zien en dit scherm is daarop geen uitzondering. Aan de zijkanten is het scherm iets gecurved, wat een mooi effect geeft bij horizontaal scrollen, maar wel de kleuren een beetje vertekent als je onder een hoek kijkt. De selfiecamera zit subtiel linksboven en leidt daardoor niet af. Als je de grote notch van de concurrent gewend bent, is dat een verademing.
Het geluid uit de speakers is vaak een zwakke plek en de lage tonen lijden daar het meest onder. Als je in landscape mode kijkt, komt het stereo-effect ook niet helemaal goed door. Hierdoor mist het geluid wat breedte en diepte. Op dat gebied moet de X3 Pro de andere toptoestellen dus vóór zich dulden, maar de vraag is of dat erg is. Gebruik je vaak oortjes of een koptelefoon, of hecht je minder waarde aan de geluidservaring, dan zal het je zeker niet in de weg zitten.

De kat in zijn natuurlijke habitat. Voor de toekomst van de muis moet worden gevreesd.

Goed gevonden

Zoals gezegd is de achterkant voorzien van vier camera’s, maar dat is in dit segment inmiddels wel de standaard. Net als een ultra-wide-lens. Al is de winst qua hoek niet zo groot, de rijke kleuren maken dat meer dan goed, ook in de nachtstand. Met slechts één klein schemerlampje als belichting is het resultaat verbluffend. Op 2x zoom corrigeert de software iets te veel voor ruis, waardoor sommige details verloren gaan. Ik hoop dat een update dat gaat oplossen.

Dit stilleven heet ‘Fruit bij Nacht’ en is geen reclame voor die andere telefoonboer.

Maar Oppo hobbelt niet blindelings de concurrentie achterna. Het introduceert ook iets nieuws: de microscoopcamera. Daarmee komen de kleinste dingen ineens wel heel dichtbij. Door de telefoon er bijna tegenaan te houden maak je schitterende close-ups. Een speciale lichtring om de camera heen zorgt voor een helder beeld. Of je deze functie vaak nodig gaat hebben valt te bezien, maar goed gevonden is het in elk geval wel. Een SD-kaartje kun je in deze telefoon helaas niet kwijt, maar dat hoeft met 256GB opslagruimte geen probleem te zijn.

Wie zegt dat het gras bij de buren altijd groener is?

Eindstand

De Find X3 Pro is een uitdager voor de toptoestellen en Oppo laat zien dat het serieus op weg is om bovenin mee te doen. Misschien is het daar nu nog niet, maar het is een merk om in de gaten te houden. Qua scherm komt het zeker mee, maar de camera laat een steekje vallen. Hoewel de andere telefoons in deze prijsklasse hem dus net voor blijven, zou het natuurlijk zomaar kunnen dat je als een blok valt voor de bijzonderheden zoals het design en de microscoopcamera. Dan zit je zeker goed, nu en in de toekomst: Oppo belooft updates tot en met Android 13.

V Design
V Scherm
V Microscoopcamera
V Snelle oplader, oortjes en hoesje meegeleverd
V 5G, Dual sim, eSim

X Zoomen
X Geluid

 

TMTVreviews


1 reactie

Reputatie 7
Badge +16

Mooie review @TMTV! Beetje laat, maar deze heeft me geïnspireerd om toch weer voor een Oppo te gaan, thanks! 😄👍

Reageer