[REVIEW] Realme X50: Een betaalbaar 5G toestel.

  • 18 oktober 2020
  • 3 reacties
  • 728 Bekeken

Reputatie 3

Realme ondermijnt de OnePlus Nord in termen van prijs - en levert prima een aantrekkelijke telefoon. Het is waar dat de camera beter zou kunnen zijn, en dat er weinig compromissen zijn op het gebied van ontwerp en schermtechnologie, maar het is onwaarschijnlijk dat je voor deze prijs een allround betere telefoon zult vinden dan de X50 5G. 

Pluspunten:
Zeer betaalbare prijs
Snelle en vloeiende prestaties
Batterij met lange levensduur
Fast Charge technologie
120Hz verversingssnelheid
 
Minpunten:
Cameraresultaten zijn inconsistent
Heeft geen quad-camerasysteem nodig
Aan de zijkant gemonteerde vingerafdruksensor is niet altijd snel

Met de release van de OnePlus Nord ging OnePlus de stad in om zijn "eerste telefoon uit het middensegment" op de markt te brengen. Maar het is niet de enige telefoon in deze prijsklasse die het overwegen waard is.
 
Realme - een zusterbedrijf van OnePlus, Oppo en Vivo - heeft zijn eigen versie, de X50 5G, die nog minder kost.  Het is alsof de Nord niet genoeg was.  Hoe moeilijk het ook is om het te bekritiseren op basis van het specificaties levert de inspanning van Realme op tot een echt boeiende, betaalbare ervaring?
 
Ontwerp & Design
Afmetingen: 163,8 x 75,8 x 8,9 mm / Gewicht: 195 g
Glazen voor- en achterkant, kunststof frame
Vingerafdruksensor in aan / uit-knop
 
In de afgelopen jaren is het voor fabrikanten moeilijker geworden om telefoons te maken die er uniek uitzien. Afgezien van kleurkeuzes - is er weinig te onderscheiden van een van die glazen rechthoeken die we allemaal in onze zakken dragen. Dat wordt nog een grotere uitdaging als je deel uitmaakt van een familie van smartphonemerken - Oppo, OnePlus, Realme - die allemaal vergelijkbare maten, vormen en materialen gebruiken. Voor Realme is er hier in ieder geval een poging om er niet uit te zien als een low-end OnePlus- of Oppo-telefoon.

Qua grootte is de X50 merkbaar groter dan de OnePlus Nord en chunkier dan de Find X2 Neo. Hij is ongeveer 9 mm dik - wat behoorlijk fors is voor een smartphone, vooral in combinatie met zijn gewicht van bijna 200 gram. Korte versie: de X50 5G is groot.
 
Om het wat visuele aantrekkingskracht te geven, heeft Realme zijn gebruikelijke trucjes gedaan om verschillende kleuren en afwerkingen in het glas aan de achterkant te combineren, en dat betekent dat de achterkant enorm verschillende reflecterende patronen kan aannemen, afhankelijk van de hoek waarin je hem vasthoudt. Het is deze look die de Realme zijn uniek design geeft.
 


Ondanks zijn visuele aantrekkingskracht, lijdt de glanzende glazen afwerking behoorlijk zwaar aan vingerafdrukken. Als je er maar aan denkt om het aan te raken, is de glans in een mum van tijd vervangen door een vettig uitstrijkje.  Afgezien daarvan is het enige dat op de achterkant opmerkelijk is het lange pilvormige camerasysteem dat vier afzonderlijke camera's bevat.  

Het is een vrij standaard benadering van camera-ontwerp en steekt een beetje uit de achterkant van de telefoon, maar op een manier die de balans verstoort.


De voorkant van de X50 5G ziet eruit als de meeste andere huidige toestellen.  Dat wil zeggen dat het dunne randen aan de zijkanten heeft en een perforatorcamera in de bovenhoek. In dit geval is het een opstelling met twee camera's die iets meer ruimte in beslag neemt dan een enkele uitsparing.

 
Dus waar zijn de compromissen? In een telefoon die minder kost dan de al scherp geprijsde Nord van OnePlus, moet er toch een paar zijn, toch? Ja. Gelukkig zijn het meestal vrij kleine bezuinigingen aan de ontwerpkant. De kin aan de onderkant van het scherm is bijvoorbeeld dikker, wat meer zegt over het weergavepaneel dat Realme voor deze prijs heeft weten binnen te krijgen. Net als de Nord heeft de X50 5G een plastic frame, maar in tegenstelling tot de Nord is er een fysieke vingerafdruksensor in plaats van een in-display.
 
De sensor is aan de zijkant van de telefoon gemonteerd in de vorm van een platte toets die ook dienst doet als slaap / waak / aan / uit-knop. Voor het grootste deel werkte het betrouwbaar tijdens het testen, met slechts af en toe een misfire en het niet herkennen van een afdruk. Het lijkt zeker betrouwbaarder en consistenter dan een goedkope in-display vingerafdruksensor.
 
Over het geheel genomen heeft de X50 ondanks zijn grootte, gewicht en een paar compromissen in materialen een geruststellende stevigheid. Het is een solide telefoon.

Scherm
6,57-inch LCD-paneel, vernieuwingsfrequentie van 120 Hz
1080 x 2400 (Full HD +) resolutie
Realme UI, gebaseerd op Android 10
 
Een ander gebied dat Realme een beetje compromitteert, is met de display-technologie. De X50 5G gebruikt een LCD-paneel in plaats van AMOLED, wat het ontbreken van een ingebouwde vingerafdruksensor verklaart. Maar laat dat je niet afschrikken.
 
Ondanks dat het de reputatie heeft slechter te zijn dan OLED-schermen, is het LCD scherm oké en biedt het een mooie kleurweergave. Groen en blauw zijn levendig zonder oververzadigd te zijn. Wit is echt wit terwijl zwart donker genoeg is - zelfs als je niet hetzelfde inktzwarte gevoel krijgt dat je zou krijgen van een AMOLED-scherm.
 
Het scherm van de X50 5G is echter niet het helderste ter wereld.  In vergelijking met de OnePlus Nord - terwijl het scherm van de Realme er schoner uitziet - is het nergens zo helder.  Maar als je ze nooit naast elkaar zou zien, zou je het niet merken - in ieder geval niet voordat je naar buiten ging in de zomer, wanneer het helder is, en dan wordt het moeilijk te lezen.
 
De grootste aantrekkingskracht van de X50 5G is volgens ons de vernieuwingsfrequentie van 120 Hz. Het maakt supergladde animaties mogelijk binnen de gebruikersinterface en betekent dat Realme kan profiteren van een aantal mooie live-achtergronden die animeren met een vloeiendheid die zo aangenaam is om naar te staren.
 
Buiten dat, als je eenmaal vastzit aan je games of mid-Netflix-binge, houdt het scherm goed stand. Het is relatief scherp, maar als je goed kijkt, zul je merken dat sommige van de fijnere details niet zo scherp zijn als op een Quad HD-paneel.  Maar als je eenmaal een YouTube-video hebt geladen of door je fotogalerij begint te bladeren, heb je hier weinig te klagen.  Zolang je maar binnen bent.
 
Prestaties & Batterij
Snapdragon 765G-processor
6 GB / 8 GB RAM en 128 GB / 256 GB opslag
4200 mAh batterij, 30 W Fast Charger
 
De X50 5G draait op het steeds populairder wordende Snapdragon 765-platform,  In de benchmarktests zul je zien dat het geen vlaggenschip is. Gebruik je het toestel dagelijks voor gaming, sociale media en internet dan zul je niet teleurgesteld zijn. Niets over de daadwerkelijke prestaties vertelt dat je een sub-premium telefoon gebruikt. 

De batterij is ongelooflijk efficiënt in de stand-bymodus, dus als je de X50 uren achter elkaar op de in stand-by laat liggen, zul je geen lege batterij vinden als je ernaar terugkeert. In feite zal het comfortabel dagen achter elkaar blijven zitten als u het type persoon bent dat uw telefoon niet zo vaak gebruikt.
 
Bij matig tot zwaar gebruik komt het comfortabel de dag door en ga je zonder zweten naar bed. Afhankelijk van hoeveel Minecraft of GTA we speelden, ontdekten we dat ergens rond de 40 procent normaal was voor ons typische gebruik met een paar uur gamen gedurende de dag.
 
Op onze lichtere gebruiksdagen ontdekten we dat het bijna een tweedaagse batterij was. En met zijn snelle oplaadmogelijkheden, voelden we ook niet de noodzaak om hem 's nachts aan te sluiten. Het gebruikt hetzelfde snelladen van 30W als de OnePlus Nord en Oppo-telefoons, wat betekent dat je met slechts 30 minuten aangesloten ongeveer 70 procent van de batterij opnieuw kunt opladen.

Camera's
Quad camerasysteem
48 MP f / 1.8 primair (25 mm-equivalent)
8 MP f / 2.3 ultrabreed (equivalent aan 16 mm)
2 MP macro- en dieptesensoren
Dubbele 16 MP en 2 MP (diepte) selfiecamera's
4K-video met 30 fps
 
Als er zich een herhaalde frustratie voordoet in de smartphonewereld in 2020, zijn het telefoons met meer camera's dan nodig. De X50 5G past helaas in die categorie. Het heeft vier camera's aan de achterkant - de primaire camera wordt vergezeld door een ultrabrede camera en twee sensoren met een lage resolutie: één voor diepte, de andere voor macro - wanneer de twee belangrijkste voldoende zouden zijn. Er is hier ook geen telezoom te vinden.

Ondanks dat je geen speciale zoomlens hebt, kun je met de camera-interface schakelen tussen de ultragroothoek-, 1x, 2x en 5x zoomweergave. De laatste twee gebruiken een digitale zoomlens op de sensor van de primaire camera. Dat betekent onvermijdelijk dat de details afnemen als je inzoomt - en dat de dingen behoorlijk vlekkerig worden bij het 5x-teken.

Bij goed daglicht kan de primaire camera voldoende foto's maken. Het lijkt echter de kleuren te overwerken, waardoor het beeld vaak een beetje te verzadigd en contrastrijk is. Als je dicht bij een object komt en scherpstelt (zonder over te schakelen naar de portretmodus), kan dit een mooi ogend achtergrondvervaging / bokeh-effect creëren, met behoud van mooie kleuren, en zelfs een behoorlijke klus om highlights en schaduwen te egaliseren.

 


 
Toen we overschakelden naar de ultrabrede camera, ontdekten we dat - hoewel het geweldig was om dat bredere gezichtsveld te hebben - de beelden vaak donkerder lijken en ook merkbaar minder gedetailleerd en scherp lijken. Gezien de minder indrukwekkende 8-megapixelsensor en f / 2.3-diafragma (versus 12-megapixel-afbeeldingen en f / 1.8-diafragma) is dat tot op zekere hoogte logisch.
 
Wat betreft de selfiecamera's waren we onder de indruk van de resultaten van de primaire 32-megapixelsensor, temeer omdat we zo gewend zijn dat selfiecamera's meestal verschrikkelijk zijn, vooral als het gaat om dynamisch bereik. De camera aan de voorkant fotografeerde met een heldere lucht achter ons en was in staat om High Dynamic Range (HDR) te gebruiken om ons gezicht goed verlicht te houden en toch een dynamische lucht te hebben, zonder ernstig overblazen / verbleken in de wolken.


 
Over het algemeen bevinden we ons in hetzelfde dilemma met de X50 5G als met de OnePlus Nord. Als er kosten moeten worden bespaard op camera-afdelingen, hadden we veel liever gezien dat Realme een systeem met twee camera's gebruikte met twee even goede camera's dan één fatsoenlijke camera, vergezeld van een niet zo goede ultrabreed en twee andere relatief zinloze sensoren.

Conclusie
Met de X50 5G ondermijnt Realme de OnePlus Nord. Voor het geld is het een zeer geslaagde telefoon die je dag in dag uit betrouwbaar van dienst zal zijn. Als je primaire doel bij het kopen van een telefoon is om waar voor je geld te krijgen, dan krijg je hier een heleboel telefoons. De X50 is snel en kan de hele dag doorgaan zonder problemen.

Het is waar de camera beter zou kunnen zijn, en dat er weinig compromissen zijn op het gebied van ontwerp en display-technologie, maar het is onwaarschijnlijk dat je voor deze prijs een allround betere telefoon zult vinden dan de Realme X50 5G.
 


3 reacties

Reputatie 7
Badge +7

Mooie review. Netjes uiteen gezet. Wel mis ik nog wat meer over het besturingssysteem? Hoe is dat opgezet? Hoe schoon is het? 

 

Klein minpuntje; jezelf liken is niet tof. ;)

Reputatie 7
Badge +19

Mooie review en uitgebreid 🤗🤗🤗

Reputatie 3

Mooie review. Netjes uiteen gezet. Wel mis ik nog wat meer over het besturingssysteem? Hoe is dat opgezet? Hoe schoon is het? 

 

Klein minpuntje; jezelf liken is niet tof. ;)

De Realme X50 draait op RealmeUI 1.0 met Android 10. De software grotendeels gelijk aan stock Android met eigen functies en andere inconen. Een aantal voorgeinstalleerde apps als Facebook en Neflix. Waarvan de Neflix app niet te verwijderen is.

De Like op de review is verwijderd ;)

 

Reageer