Bezoek aan onze reparateur, Dynafix!


Reputatie 4
  • T-Mobile Medewerker
  • 6111 reacties
Afgelopen week zijn we met een groep T-Mobile medewerkers en Klant-Experts afgereisd naar Nuth in Limburg, om daar een bezoek te brengen aan de reparateur waar alle toestellen van T-Mobile klanten terecht komen: Dynafix. Reparaties en alles wat daarmee te maken heeft zijn onderwerpen die we veel terugzien op ons Forum. Voor ons is het dus erg interessant om een keer een kijkje in de keuken te kunnen nemen..

Na een lange reis werden we hartelijk ontvangen met (hoe kan het ook anders) Limburgse vlaai en kregen we door middel van een presentatie meer informatie over het bedrijf en de reparaties die er worden uitgevoerd. Dynafix is inmiddels uitgegroeid tot de Dyna-Group en is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Ze hebben ondertussen bijna 1000 werknemers en naast het repareren van toestellen, worden er ook zaken als tv’s en koffiezetapparaten gerepareerd.

Verder is bijvoorbeeld ook Dynalogic onderdeel van deze groep, dit bedrijf houdt zich bezig met alle logistieke zaken. Het bezorgen van bestellingen voor T-Mobile, maar ook voor bedrijven als Zalando en Coolblue. Ook heeft de Dyna-Group onderdelen die zich richten op E-commerce en totale IT-oplossingen voor bedrijven. Aan alles is dus te merken dat het bedrijf groeiende is. Ik zal me verder concentreren op de toestelreparaties, omdat dit natuurlijk voor ons het meest relevant en interessant is! 😉

Een aantal opvallende feiten die mij zijn bijgebleven over de reparaties:

- Per jaar worden er 70.000 reparaties (!!) uitgevoerd door Dynafix voor T-Mobile klanten

- De gemiddelde doorlooptijd van een reparatie is 9 kalenderdagen

- 85% van alle reparaties wordt binnen de garantie gerepareerd, 15% buiten de garantie

- Van alle toestellen die binnenkomen, zorgt in 30% van alle gevallen een software-update voor de oplossing van het probleem… Dit was voor ons een redelijke eyeopener, omdat dit in principe dus een onnodige reparatie is; een software-update kan je als klant namelijk ook eenvoudig thuis zelf uitvoeren, zonder dat je het toestel een tijdje kwijt bent. Hier kom ik later nog even op terug.

Nadat we de nodige achtergrondinformatie hadden gekregen, was het tijd voor een rondleiding door het bedrijf. Nadat we ons in witte pakken hadden gehesen en een beschermend rubberen enkelbandje om onze schoen kregen, om zo te voorkomen dat we statische lading konden overbrengen op apparaten, waren we klaar om met eigen ogen te bekijken wat er nou echt gebeurt op het moment dat een toestel gerepareerd wordt.

Hieronder een aantal gemaakte foto's gedurende deze rondleiding:We begonnen onze rondleiding in het depot. Daar stonden alle shuttles van de bedrijven waar Dynafix zaken mee doet. De magenta shuttles zijn (natuurlijk) van T-Mobile.Voor veel merken (zoals bijvoorbeeld Samsung) heeft Dynafix alle onderdelen die nodig zijn voor een reparatie, standaard op voorraad. Die worden in het depot opgeslagen en kunnen tijdens een reparatie worden besteld door de medewerker die op dat moment een toestel aan het repareren is. Vervolgens gaat de logistieke molen draaien en duurt het gemiddeld 5 minuten voordat het onderdeel op de plek van bestemming is.. Dit gaat dus volledig geautomatiseerd en zeer snel. Hieronder zie je een deel van de voorraad van alle onderdelen.Vervolgens hebben we een kijkje genomen bij de reparatie-afdeling. Deze afdeling is verdeeld in merken. Zo is er een speciaal Samsung en Apple gedeelte en zijn er daar weer medewerkers die gespecialiseerd zijn in een bepaald type, bijvoorbeeld de iPhone 5S of de Galaxy S4. Die medewerkers repareren dus voornamelijk hetzelfde type toestel. Ook is er een speciale soldeerafdeling, omdat dit om heel precies en deskundig werk gaat waar een aantal medewerkers dagelijks mee bezig zijn.

Omdat het om zeer gespecialiseerd werk gaat, krijgt een nieuwe medewerker eerst alles te weten over één type toestel. Naarmate hij langer in dienst is wordt deze kennis door middel van trainingen uitgebreid, zodat hij ook kan worden ingezet op andere afdelingen. Dit ook, om ervoor te zorgen dat er flexibel kan worden gepland. Als er veel Samsung toestellen moeten worden gerepareerd kunnen medewerkers die normaal op de Apple afdeling werken, dus daar worden ingezet. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat de gemiddelde reparatietijd zo kort mogelijk is en jij als klant zo snel mogelijk over een goed werkend toestel kunt beschikken!

Hieronder zie je een van de soldeer-specialisten van Dynafix in actie. Een vaste hand is dan een vereiste, het gaat om zeer precies en nauwkeurig werk.Met de komst van de nieuwe waterdichte toestellen, zijn er ook nieuwe bijzondere apparaten nodig. Je ziet hier een oven die daar speciaal voor is gemaakt. Deze oven zorgt ervoor dat de lijm week wordt, waardoor het toestel open kan worden gemaakt en de reparatie kan worden gestart.Wat mij persoonlijk erg is bijgebleven is de constante blik op de performance en service-levels. Het hele systeem is erop gericht om de toestellen zo goed en snel mogelijk te repareren. Zo is er een speciale afdeling die nadat de reparatie is afgerond, test of het probleem ook daadwerkelijk is verholpen. Ook nadat deze afdeling alle toestellen heeft getest, worden er daarna nog steekproeven gehouden om de kwaliteit van de reparaties zo goed mogelijk te kunnen waarborgen. Er wordt van maandag tot en met zaterdag 24/7 gewerkt om alle toestelreparaties zo snel mogelijk te laten verlopen.

Klant-Expert Nimorea zegt daarover: ‘Ongeveer 90 % van alle reparaties gaan de eerste keer gewoon goed, en hoewel ik eerst het idee had dat de helft van de klanten ontevreden was, bleek dat erg mee te vallen. Natuurlijk zien wij op het forum voornamelijk de slechte ervaringen. Maar gelukkig gaat het dus meestal gewoon goed! Telefoons die binnen komen worden diezelfde nacht nog gesorteerd, en de volgende morgen kunnen de mensen al beginnen met werken aan de reparaties. Ze gaan daar dag en nacht door.’

Een andere opmerkelijke conclusie van het bezoek, was dus dat een software-update bij bijna 1/3 van alle toestellen die worden gerepareerd – het probleem oplost. Wij werden hier nadrukkelijk op gewezen en ik schrok best van deze cijfers. Dat verklaart natuurlijk ook waarom er bij veel problemen door ons als moderators altijd wordt gecheckt of de fabrieksinstellingen al zijn hersteld en of de laatst beschikbare software op het toestel staat.. Dat het percentage zo hoog was, had ik zelf echter niet verwacht.

Mocht je dus problemen hebben met je toestel, controleer dan ALTIJD de software en reset de fabrieksinstellingen van het toestel desnoods. Zorg in dat laatste geval dan wél dat je een back-up maakt van je gegevens zodat deze niet verloren gaan. Gedurende een reparatie wordt een toestel altijd leeggemaakt, dus met dat gegeven in je achterhoofd is een back-up maken niet onverstandig! Via onze Toestelhulp pagina kan je jouw toestel selecteren en stapsgewijs zien hoe je dit kunt doen.

Lost dit het probleem écht niet op? Dan kan je via onze website eenvoudig een reparatie starten. Jouw toestel komt dan terecht bij Dynafix en is daar dus in deskundige handen. Daar was ik al van overtuigd, maar dit kan ik nu ook vanwege mijn eigen ervaringen zeggen! Wanneer er onduidelijkheden zijn over het reparatietraject dan kan je die natuurlijk altijd hier op ons Forum aan ons stellen.

4 reacties

Reputatie 7
Badge +9
Leuk leuk leuk 🙂

Geen foto van de vlaai? :P

En ja, het percentage problemen dat met een reset wordt opgelost is hilarisch hoog. Daarom hameren wij er ook altijd zo op dat je na een update ALTIJD moet resetten als je problemen ondervind. Alleen vinden de meeste klanten dat teveel werk. (Gek, want 2 weken reparatie duurt langer.)
Reputatie 4
Geen foto van de vlaai ShadowLea... Ik zal er in de toekomst rekening mee houden! 😉
Reputatie 6
Badge +8
Leuk en compleet verslag Willem , was wat dingen vergeten maar alles is weer boven komen drijven.

Was een leuke dag met veel indrukken 😉
Erg leuk verslag en geweldig dat jullie de tijd hebben willen nemen om Dynafix te bezoeken. Een kapot toestel is nooit leuk en dan is het goed te weten dat er vele mensen hard werken om het toestel weer goed te krijgen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ook een echt goede omschrijving van de storing enorm helpt om snel en effectief te repareren!

Reageer