Beantwoord

Toestel ongerepareerd terug, geen bericht + reden onavaardbaar

  • 8 september 2016
  • 3 reacties
  • 361 Bekeken

Reputatie 3
Ik heb mijn toestel Sony Xperia Z3 16B (die nog geen een jaar oud is) ter reparatie aangeboden met referentie nummer REP 354757 bij de TM winkel. Reden hiervoor dat ik geen beeld heb op mijn scherm, maar de rest (achtergrond verlichting, etc. etc.) doet het nog (maar ja, heb je niks aan als je niks kan zien).

Deze volgens de rapport is bij TM binnen gekomen op 20-08-2106. Naar aanleiding van advies van de TM winkel medewerker, heb ik gewoon netjes 2 weken gewacht voor een resultaat. Ik zou dan een SMS bericht krijgen en/of e-mail als het toestel terug is.

2 weken voorbij, heb ik op 5-09-2016 via de website gecheckt hoe het ermee zit. Het stond als "Na uittake controle wordt toestel klaargezet voor verzending.". Omdat ik niet tevreden ben met de uitleg, heb ik TM benaderd zowel telefonisch en via Twitter. Telefonisch gaf me aan dat toestel wordt nog klaargezet voor verzending (naar de winkel), maar via Twitter zegt TM dat het toestel al in de winkel ligt.

Ik ben zojuist bij de winkel geweest, en ja, het toestel ligt daar gewoon. Ongerepareerd wel te verstaan.
De rapport brief is gedateerd 24-08-2016. Vanaf dat datum tot en met 8-09-2016 omstreeks 20:00 uur heb ik geen bericht ontvangen van TMobile, in welk vorm ook: SMS, email, telefonisch.

In de rapport brief is geschreven als reden van ongerepareerd terugsturen dat toestel onherstelbaar beschadigd is, veroorzaakt door vocht, vallen, stoten of klemmen --en hiermee vervalt de garantie.

1. Waarom ben ik niet op de hoogte gehouden over het status van de reparatie?
2. Reden van terugsturen is niet acceptabel: ik ben heel zuinig met mijn spullen, telefoontoestel inclusief. Hij is nooit gevallen, gestoten of geklemd --ik zit in de ICT, ik weet heel goed hoe fragiel en broos electronica is. Vocht? Xperia Z3 is waterproof!

Ik zou graag door middel van dit schrijven alsnog mijn garantie claimen, dat TMobile Nederland mijn toestel alsnog kan repareren.

Graag ontvang ik uw reactie tegemoet.
icon

Beste antwoord door Trajh91 16 september 2016, 13:01

Ja, ik heb het toestel geroot

6 woorden die je complete garantie de grond in helpen.

Garantie op toestellen geldt alleen op het moment dat het toestel volledig in de staat is zoals deze is geleverd, waarbij o.a. geldt dat de software ook volledig origineel moet zijn. Wanneer het toestel geroot is, is de software op het toestel niet meer volledig origineel. Voor Dynafix is dit dan ook een reden om niet over te gaan tot reparatie.

Neemt niet weg dat je volledig gelijkt hebt met het BER-verhaal: Dynafix behoort jou, wanneer de garantie is vervallen, een prijsopgaaf te sturen. Dat is de werkwijze van Dynafix. Op basis van de prijsopgaaf kan je dan bepalen of je het toestel wil laten repareren of niet, of zelfs overgaat tot de aanschaf van een compleet nieuw toestel. Aangeven dat het toestel niet gerepareerd gaat worden, omdat het toch duurder is dan de dagwaarde van het toestel, kan er naar mijn mening niet in.

Speelt nog wel een ander ding mee: als je een toestelverzekering hebt afgesloten bij ACE/Dynasure, dan heb je hier weer niets over te zeggen. De verzekeraar bepaalt in dit geval of het toestel nog gerepareerd gaat worden of dat het toestel BER verklaard wordt. Dat kan je vergelijken met het total loss raken van een auto: dit bepaal je ook niet zelf, maar bepaalt je verzekeraar.

In alle gevallen kan je het beste contact opnemen met Dynafix zelf. Zij gaan over de reparaties en zullen je ook kunnen vertellen waarom het toestel niet gerepareerd is. Zoals al gezegd: T-Mobile fungeert in deze enkel en alleen als tussenpersoon (die alleen de boel in ontvangst neemt) en kan om die reden ook eigenlijk niets voor je betekenen. Je zit hier dan ook verkeerd met je klacht.

Ik snap trouwens dat je een medewerker van T-Mobile wil spreken, echter is dit forum een klant helpt klant forum. Dat betekent dat klanten eerst de kans krijgen om je vraag te beantwoorden, op het moment dat ze dat kunnen. T-Mobile medewerkers springen alleen bij op het moment dat dit nodig wordt geacht, of er niet binnen 24 uur een antwoord is gegeven. T-Mobile medewerkers kunnen antwoorden op topics ook als het juiste antwoord markeren, omdat zij van mening zijn dat de vraag die gesteld wordt daarmee volledig beantwoord is. Vandaar ook dat mijn vorige reactie als antwoord staat aangemerkt.

Als je vragen hebt waarbij je echt een T-Mobile medewerker wil spreken, zonder tussenkomst van andere klanten, kan je terecht op Twitter, Facebook, de chat en de mail en je kan natuurlijk ook telefonisch contact opnemen via 1200 of 06 2400 1200.
Bekijk origineel

3 reacties

Reputatie 3
Badge +7
T-Mobile repareert de toestellen zelf niet en gaat ook niet over de garantie bij reparaties. Hiervoor huurt T-Mobile het bedrijf Dynafix in. Een bedrijf dat overigens door vrijwel alle providers ingehuurd wordt.

Bij Dynafix zitten een aantal reparateurs die iets te snel toestellen terug sturen naar de consument op het moment dat ze iets tegen komen dat ze nog niet kennen, vaak ook met een slap excuus als waterschade of val- of stootschade, terwijl hiervan totaal geen sprake is en dit ook aan het toestel te zien is. Daardoor willen toestellen nog wel eens ongerepareerd terug komen.

In dit geval sta je volledig in je recht. Zelfs wanneer blijkt dat jouw toestel waterschade heeft, zijn ze nog verplicht om het toestel te repareren. Wanneer een waterdicht toestel waterschade heeft, kan je spreken van een defect en dit wordt door Sony op basis van garantie gerepareerd.

Je kan het beste proberen om je klacht in te dienen bij Dynafix en te kijken wat zij ervan zeggen. Dynafix heeft fotomateriaal als bewijs in dit soort gevallen. Deze foto's moeten ze ook overleggen op het moment dat een toestel niet wordt gerepareerd. Let er bij de foto's wel even op dat het ook echt jouw toestel is. Ze willen nog wel eens foto's van andere toestellen meesturen.
Reputatie 3
Even voor de duidelijkheid: ik heb de antwoord van Trajh91 NIET gemarkeerd noch geaccepteerd als een antwoord. Naar mijn mening is deze topic / vraag nog niet beantwoord.

Hallo Trajh91,

bedankt voor je reply. Het is nog steeds mij de irritatie dat bedrijven (o.a. TMNL) deze soorten bedrijven zoals Dynafix inhuurt, en dan later de uitkomst laten bindend, een soort 'handenwassen' van de hele verantwoordelijkheid.

Anyways,
het is me nog niet acceptabel dat Dynafix heeft de laatste woord over het economische kant van de reparatie. Als de reparatie bepaald geld gaat kosten en Dynafix wilt deze niet voor hun rekening komen, dan kunnen ze (of TMNL in dit geval) mij op de hoogte brengen, 'beste klant, dit gaat je zus en zo kosten, akkoord? [ja/nee]' ?

Het is volgens ene Roy van TMobile NL (Handspecialist) via Twitter dat mijn toestel BER (Beyond Economic Repair) is verklaard.

Citaat :

Jouw toestel is BER (Beyond economic repair) verklaard. Dit houdt in, zoals ook al vermeld is, dat de reparatie duurder zou zijn dan de aanschaf van een nieuw toestel. De reden hiervoor is omdat jouw toestel geroot is. Op het moment dat je toestel andere 'niet oorspronkelijke' software bevat, vervalt per direct de garantie.

Je zou, mits je het niet eens bent met de conclusie van onze technici, een second opinion kunnen laten uitvoeren. Dit dien je te doen bij een erkent Sony repaircentre. Mochten ze daar anders concluderen, dan repararen/vervangen wij je toestel alsnog onder de garantie.


  1. Ja, ik heb het toestel geroot om backup programma Titanium Backup Root te kunnen installeren, en verder is het zeker niet geknoeid met de ROM. Het defect aan deze telefoon is zeker niet het directe gevolg van het rooten. Het gaat om het scherm, hardwarematig. Ik zou graag alsnog de garantie claimen; ik vind dat TMobile NL als retailer defecten die niet het gevolgd zijn van rooten moeten repareren onder garantie. Dit is nog in conform met Europese Richtlijn 1999/44/EC, met het uitwerking hiervan in het Burgerlijk Wetboek 6, art. 237.
  2. het bepalen of het toestel BER is, lijkt me aan mij de klant te bepalen. STEL dat ik op de hoogte was gesteld over de status van het toestel, o.a. geinformeerd dat om deze te repareren zoveel euro’s gaat kosten en ik daarmee akkoord ging, dan is het toch aan mij zelf te bepalen of ik beyond *my* economy te (laten) repareren? Ik zie verder ook niet hoe of wat is de relatie tussen het aanschaf van nieuwe toestel en root elkaar mee te maken heeft. Dat dhr. Roy beweert mijn toestel 'niet oorspronkelijke' software bevat --dat de garantie dus vervalt, is ook niet klopt. Toestel was, is, en altijd zou voorzien van de originele software van Sony.

Ik zou graag alsnog de garantie claimen.
Graag verneem ik een reactie van TMobile NL.
Reputatie 3
Badge +7
Ja, ik heb het toestel geroot

6 woorden die je complete garantie de grond in helpen.

Garantie op toestellen geldt alleen op het moment dat het toestel volledig in de staat is zoals deze is geleverd, waarbij o.a. geldt dat de software ook volledig origineel moet zijn. Wanneer het toestel geroot is, is de software op het toestel niet meer volledig origineel. Voor Dynafix is dit dan ook een reden om niet over te gaan tot reparatie.

Neemt niet weg dat je volledig gelijkt hebt met het BER-verhaal: Dynafix behoort jou, wanneer de garantie is vervallen, een prijsopgaaf te sturen. Dat is de werkwijze van Dynafix. Op basis van de prijsopgaaf kan je dan bepalen of je het toestel wil laten repareren of niet, of zelfs overgaat tot de aanschaf van een compleet nieuw toestel. Aangeven dat het toestel niet gerepareerd gaat worden, omdat het toch duurder is dan de dagwaarde van het toestel, kan er naar mijn mening niet in.

Speelt nog wel een ander ding mee: als je een toestelverzekering hebt afgesloten bij ACE/Dynasure, dan heb je hier weer niets over te zeggen. De verzekeraar bepaalt in dit geval of het toestel nog gerepareerd gaat worden of dat het toestel BER verklaard wordt. Dat kan je vergelijken met het total loss raken van een auto: dit bepaal je ook niet zelf, maar bepaalt je verzekeraar.

In alle gevallen kan je het beste contact opnemen met Dynafix zelf. Zij gaan over de reparaties en zullen je ook kunnen vertellen waarom het toestel niet gerepareerd is. Zoals al gezegd: T-Mobile fungeert in deze enkel en alleen als tussenpersoon (die alleen de boel in ontvangst neemt) en kan om die reden ook eigenlijk niets voor je betekenen. Je zit hier dan ook verkeerd met je klacht.

Ik snap trouwens dat je een medewerker van T-Mobile wil spreken, echter is dit forum een klant helpt klant forum. Dat betekent dat klanten eerst de kans krijgen om je vraag te beantwoorden, op het moment dat ze dat kunnen. T-Mobile medewerkers springen alleen bij op het moment dat dit nodig wordt geacht, of er niet binnen 24 uur een antwoord is gegeven. T-Mobile medewerkers kunnen antwoorden op topics ook als het juiste antwoord markeren, omdat zij van mening zijn dat de vraag die gesteld wordt daarmee volledig beantwoord is. Vandaar ook dat mijn vorige reactie als antwoord staat aangemerkt.

Als je vragen hebt waarbij je echt een T-Mobile medewerker wil spreken, zonder tussenkomst van andere klanten, kan je terecht op Twitter, Facebook, de chat en de mail en je kan natuurlijk ook telefonisch contact opnemen via 1200 of 06 2400 1200.

Reageer