Beantwoord

Malware op Android telefoon?


Reputatie 1
  • Verbannen gebruiker
  • 1083 reacties
Heb een Samsung Galaxy Note telefoon en daar staat als antivirusprogramma AVG Mobilation op. Nu word ik de laatste tijd af en toe spontaan doorgelinkt naar 1 of ander pornosite sex#uckteen.com, terwijl ik hele normale websites bezoek. Heb al een paar keer de browsergeschiedenis, cookies en het cachegeheugen gewist maar het blijft terug komen. Nu zag ik bij het automatisch doorlinken in de gauwigheid ook "targetpay" in de adresbalk verschijnen en nu ben ik een beetje bang dat mijn telefoon zijn eigen leven gaat leiden en dat ik straks met een gigantische rekening opgezadeld zit......! Nu is mijn vraag of het inderdaad mogelijk is dat een vorm van malware of op je mobiel uit zichzelf gaat inbellen op 0900-nummers of iets dergelijks (weet niet precies hoe dat werkt)? Alvast bedankt voor de antwoorden!
icon

Beste antwoord door Chris076 24 mei 2013, 13:08

@Dwieb

Vervelend dat dit gebeurd!
De site die je bezoekt kan (om inkomsten te genereren) een automatisch link naar de site opgenomen hebben. Ook kan er (theoretisch) een app geinstalleerd zijn die hier voor verantwoordelijk is. Je hebt bij het installleren wel 'toestemming' gegeven hiervoor (het overzicht met: deze app heeft toegang tot.....) Ik denk dat het verstandig is om een backup te maken van jouw gegevens en het toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Hierna kun je de software opnieuw uit de play-store halen.

Bekijk origineel

11 reacties

Reputatie 6
@Dwieb

Vervelend dat dit gebeurd!
De site die je bezoekt kan (om inkomsten te genereren) een automatisch link naar de site opgenomen hebben. Ook kan er (theoretisch) een app geinstalleerd zijn die hier voor verantwoordelijk is. Je hebt bij het installleren wel 'toestemming' gegeven hiervoor (het overzicht met: deze app heeft toegang tot.....) Ik denk dat het verstandig is om een backup te maken van jouw gegevens en het toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Hierna kun je de software opnieuw uit de play-store halen.
Reputatie 1
Denk niet dat het in mijn geval afkomstig is van een downloaden van een app, dus dan zal het wel een of andere Google Adsense reclame probleem zijn. Maar als je automatisch wordt doorgelinkt naar zo een site, kunnen er dan zonder dat je weet zomaar kosten in rekening worden gebracht?
Reputatie 6
@Dwieb

Bij het doorlinken is dit niet mogelijk, de kosten zijn voor het gebruik van internet/data.
@Dwieb

Ik heb precies hetzelfde probleem op mijn galaxy s advance. Mij is door de T-Mobile helpdesk verteld om een hard reset (terug naar fabrieksinstellingen) te doen. Ze wisten niet zeker of het een virus kon zijn, maar als het een virus was zou het als het goed is verwijderd moeten zijn na die reset. Succes.
Reputatie 6
Badge +12
@Dwieb, Lisaaa_

Hebben jullie al gekeken of een Virusscanner helpt op jullie toestel?
Wellicht dat deze malware of virussen vindt.

Laten jullie even weten of dit heeft geholpen?
@Dave670

Verschillende virusscanners (AVG, Lookout, Avast en Norton) gaven aan dat er geen problemen zijn gevonden op het toestel. Ik heb toch maar het zekere voor het onzekere genomen en een hard reset gedaan. Ik blijf het gek vinden, aangezien ik de browser alleen maar gebruik om mijn schoolrooster te checken en alleen officiële apps als twitter, whatsapp, instagram etc. download via de google play store. 
Reputatie 1
@Dave670: hier idem AVG die aangeeft dat er niets aan de hand is. Verder heb ik weinig of geen apps gedownload uit de Playstore, al helemaal geen rare apps. Mijn surfgedrag is verder ook niet echt vreemd te noemen, bezoek geen 18+ of andere vage sites. Dacht eerst even dat het was begonnen op de website van powned.tv, daar check ik het nieuws af en toe. Het bleek dat er daar ook een paar andere mensen waren die er last van hadden. Heb mijn cachegeheugen, cookies en browsergeschiedenis gewist in eerste instantie. Daarna niet meer op de website van powned.tv geweest maar het kwam toch weer terug op een andere website ook met Adsense reclame, weet niet of dat toeval is.......!? Weer hetzelfde verhaal gewist en nu heb ik er geen last meer van maar vertrouw het toch nog niet helemaal. Er staat te veel informatie op mijn telefoon om zo maar even te wissen en mocht het een virus zijn dan kopieer je dat met een backup ook mee......... Heb me laten vertellen dat de enige kosten die er gemaakt zouden kunnen worden via Internet gebruik zijn en dat heb ik "onbeperkt". Desalnietemin een raar verhaal, mocht ik er meer over te weten komen dan laat ik het nog even weten!
@Dwieb

Ik kreeg deze site na het openen van een link van twitpic (een twitterfotoservice), waar ook ads op zitten. Ik denk dan dat het eerder met ads te maken heeft. De kans lijkt mij vrij nihil dat je malware/virussen binnen kan halen zonder op vage sites te gaan of vage apps te downloaden. Voor zoverre ik weet (en gelezen heb op internet) komen androidvirussen altijd op je telefoon door downloads. Aangezien ik niks raars gedownload heb buiten apps waarvan ik zeker weet dat ze veilig zijn denk ik niet dat het een virus kan zijn. Ik heb na de hard reset ook nergens meer last van gehad, dus laten we het erop houden dat het een probleem veroorzaakt door ads is, en geen virus. 

Edit: de meeste androidvirussen zorgen voor hoge kosten buiten je internetbundel, dus als het wel een virus is zie je dat snel genoeg terug op je factuur. Ze maken de telefoon trouwens ook erg sloom en zorgen ervoor dat de batterij enorm snel leeggaat, zolang dat niet het geval is vermoed ik weinig problemen. 
Reputatie 1
@Lisaaa: bedankt voor je privebericht, kan via mobiel niet bij mijn Inbox dus kon even niet antwoorden! Ik zal eens even op een ander forum navragen of het toevallig met Adsense of Adwords
reclame campagne te maken kan hebben. Juist ook wat jij schrijft bevestigt namelijk mijn vermoeden dat het ergens in die hoek zit. De website waar het om gaat sex#uckteens.com heb ik ook nog gecheckt bij Kaspersky en die heeft hem in principe goedgekeurd als zijnde geen malware. Ik houd je op de hoogte!
@Dwieb: al wat meer bekend over hoe het zit met adsense en adwords? Mijn telefoon heeft in ieder geval geen raar gedrag meer vertoont. Heb de trustgo antivirus app gedownload (die scoorde 100% in een antivirustest) en die zei dat er niks raars op mijn telefoon zit. Ik denk dat het dus niks was, met die site. 
Beste Dwieb, ik heb het zelf ook gehad en opgelost. Hoe ik heb gedaan : Ik ging naar mijn instellingen en zocht op : Back-up maken. Ik had dus een back-up van me hele telefoon gemaakt en daarna in de instellingen de telefoon gereset ( terug naar fabrieksinstellingen). Toen ging de telefoon opnieuw opstarten en kwam er een beeld dat je je back-up kan gebruiken. Je hebt alles weer terug met de back-up, Je mails je whatsappjes je foto's echt alles. Alleen de slechte bestanden die u mogelijk heeft gedownload zijn weg. Bij mij was het probleem toen ook verdwenen.

Mvg Kevin

Reageer