Beantwoord

Eigen router (Ubiquiti USG) met Zyxel VMG8825-T50

  • 11 juni 2019
  • 55 reacties
  • 22524 Bekeken

Reputatie 3
  • is een Top Poster
  • 23 reacties
Hallo!

Sinds afgelopen weekend ben ik klant bij T-Mobile Thuis en maak ik gebruik van het glasvezel van Reggefiber en heb ik een mooie 500/500, met vaste telefonie en TV.

Als tweaker wil ik natuurlijk het uiterste uit m'n netwerk te halen. Aangezien het een nieuwe woning is, kon ik het netwerk vanaf 0 opbouwen. Zo heb ik eindelijk mijn Ubiquiti apparatuur binnen kunnen halen.

Ik maak gebruik van de USG, 8 ports PoE switch en twee in-wall AC's. Komende dagen heb ik dus genoeg om te spelen.

Maar nu. Ik heb het Zyxel modem ontvangen en toen ik belde met T-Mobile om bridge modus in te schakelen zodat ik mijn eigen spul kon gebruiken, kreeg ik het nieuws dat dat niet kon.
Dit verbaasde mij een beetje. Tot nu toe heb ik ervaring met twee providers:
  • Caiway
  • Ziggo
Bij mijn ouders thuis heb ik glasvezel van Caiway aangesloten. Hier konden wij direct onze eigen apparatuur op aansluiten zonder problemen. TV en telefonie werkt ook prima, maar dat gaat bij hun (volgens mij?) nog over coax.
In mijn oude woning had ik Ziggo. Hier werd het modem in bridge mode gezet waarna ik zonder problemen mijn eigen apparatuur kon aansluiten. Hier ging TV ook over coax, natuurlijk.

Nu is de manier van werken bij T-Mobile vrij nieuw voor mij. Ik heb al een hoop topics gelezen van o.a. @Hidden.nld (bedankt!) en begreep inderdaad dat bridge mode e.d. niet mogelijk is. Ook telefonie gaat niet werken met eigen apparatuur.

Hieruit heb ik dus opgemaakt dat ik verplicht het Zyxel modem moet gebruiken voor in ieder geval telefonie. Maar nu was ik benieuwd of er anderen hier waren die TV over eigen apparatuur mogelijk hebben gemaakt? Dit is het onderdeel wat ik nog niet helemaal kan vinden. Wat ik wel las, was het instellen van een DMZ. Maar heeft dit invloed op TV?

Zullen er in de toekomst bij T-Mobile meer mogelijkheden komen voor het gebruik van eigen apparatuur? Niet zo zeer dat er ondersteuning komt vanuit henzelf, maar dat het makkelijker gemaakt worden om bijvoorbeeld telefonie en TV over je eigen apparatuur te laten gaan zodat het standaard modem volledig in de ban gedaan kan worden.

Bedankt alvast!
icon

Beste antwoord door Bjarn 18 juni 2019, 23:59

@Gurney Here it is! Succes met de setup. Laat me maar weten als je nog vragen hebt.

https://medium.com/@bjarn/how-to-set-up-a-home-network-with-ubiquiti-devices-and-t-mobile-thuis-2d286887009b(cc: @Hidden.nld @Pieter_B @Sander)
Bekijk origineel

55 reacties

Reputatie 7
Badge +10
Hallo @Bjarn

usg aansluiten op mc vlan300 internet en dan achter je usg zyxel aansluiten. zet hier Tagged vlan 300 op en je kan de zyxel als ata gebruiken.
voor tv moet je een bridge maken op vlan 640 maar dan kan je niet tv en internet door elkaar gebruiken. zet je tv dan ook in een apart vlan in je interne netwerk.
Reputatie 3
Ah super!

Dus als ik het goed begrijp zou het er uiteindelijk zo uit moeten zien:

Reputatie 1
Hi @Bjarn, fijn topic want ik ben hier ook mee bezig toevallig! Ik heb alleen geen telefonie en ik gebruik een Unifi Cloud key om het netwerk te managen, icm een USG en een Unifi Switch en AP's. Ik heb voorlopig alleen internet aan de praat gekregen zonder T-mobile modemrouter (Huawei in mijn geval), door in de netwerkinstellingen voor de WAN poort het VLAN ID voor data (300) mee te geven. Dat werkt, maar tv moet ik nog aansluiten.

Ik vraag me wel af hoe ik dat ga doen, want ik kan in de WAN instellingen van USG maar 1 VLAN ID invullen (nu 300). Maar zo te zien stel jij die 640 VLAN pas in het lokale netwerk in. Klopt dat?

Cheers!
Reputatie 7
Badge +2
@Bjarn

Je staat voor een uitdaging om zowel internet als IPTV via je USG te laten werken.
Omdat Tmobile dus ook met dit nieuwe modem is afgestapt van het "Bridged" model en nu "Routed" doet, ontstaat er een nieuw probleem aan de gebruikerskant.

KPN heeft ook "Routed IPTV" en bij toeval kwam ik een topic op tweakers tegen, waarbij iemand ook de USG gebruikt om zijn IPTV aan de praat te krijgen.

Heb zelf alleen internet, kan dus zelf eventueel niets voor je uitwerken als het gaat om een config.
Zelf heb ik tijdelijk de Edgerouter Lite V3 er tussenuit gehaald, om wat testen te kunnen doen met die nieuwe Zyxel.

Denk dat we even moeten kijken of er een netwerk spec met een USG of Edgerouter aan de slag gaat, om zowel Interent als IPTV werkend te krijgen. Dan hopelijk zijn config kan delen om te testen.

Voor nu is denk ik de kortste klap, de Zyxel in bedrijf houden, totdat er ergens een config opduikt die bewezen werkt.
Reputatie 3
@Gurney
Heb het nóg niet werkend. Maar zoals @Pieter_B sta ik voor een uitdaging. Houd ik opzich wel van en ik geloof echt wel dat het mogelijk moet zijn, dus wie weet!

Ik laat m'n bevindingen hier wel weten en zal, mocht het lukken, een leuke guide schrijven.
Reputatie 7
Badge +10
Hallo @Bjarn

er zijn meer wegen naar Rome.
vanaf je uplink van de usg moet je de volgende vlans pakken.
t300 t640
zet t640 in bridge door naar de stb met u640.
Reputatie 3
Hallo @Bjarn

er zijn meer wegen naar Rome.
vanaf je uplink van de usg moet je de volgende vlans pakken.
t300 t640
zet t640 in bridge door naar de stb met u640.

Thanks! Ga ik mee aan de slag.

Telefonie wordt nog wel even een uitdaging, maar geloof dat het wel moet werken zolang het maar langs de Zyxel gaat.
Reputatie 7
Badge +6
Hoi @Bjarn,

Welkom bij Thuis en op de Community! Je bent al heerlijk bezig en de antwoorden volgen al. Ik kan alleen maar van een afstandje met bewondering kijken naar de technische bravoure die hier voorbij komt!

:applaus:
Reputatie 7
Badge +10
@Pieter_B Gelukkig werkt tv ook gewoon bridged.
Reputatie 7
Badge +2
@Pieter_B Gelukkig werkt tv ook gewoon bridged.

Daar was ik ook niet bang voor, daar is het grootste gedeelte van het netwerk nu nog nog op ingericht.
Maar dan vervalt het concept van de Zyxel "Any port Any service", maar dat is dan een keuze van de klant zelf.

Wat ik lees van de overgang van de KPN, dat er nogal wat klanten waren met hun goed werkende bridged die plotseling geen beeld meer hadden na de overgang op routed.
En als de trend doorzet, gaat alles en iedereen over op routed, met als gevolg dat je straks toch niet meer wegkomt met de bridged vanuit een VLAN.

Hopelijk kan @Bjarn een zetje in de goede richting komen met een config voor een USG, volgens mij kan het door mij genoemde topic zeker een goede bron/basis zijn.

We gaan afwachten, jij zit dichter bij het vuur @Hidden.nld
Reputatie 3
@Pieter_B
Mijn doel is om IPTV uiteindelijk te laten werken over de ingebouwde switches in m'n in-wall AC's. Gezien deze ook vlan tagging ondersteunen zou het in theorie moeten werken.

Met het routed concept ben ik nog nieuw, gezien bij de vorige providers alles bridged ging. Maar dat zal niet lang meer duren, leuke uitdaging!

Al had TMT nou ondersteuning voor bijvoorbeeld een HDHomerun, had het het allemaal makkelijker gemaakt, maar helaas 🙂.

Helaas zit ik nu op werk, maar vanavond zal het verhaal zich vervolgen!
Reputatie 3
Update: VOIP achter de USG WERKT!

Behoorlijk blij. Mijn telefoon werkt, terwijl mijn USG als router functioneert. Hoe heb ik dit voor elkaar gekregen?

Momenteel ziet mijn netwerk er zo uit:

Mediaconverter > USG WAN1 (VLAN 300) > LAN LAN1 > Unifi Switch > AC's, PC's etc
.........................................................................VOIP LAN2 > Zyxel > Telefoon

In het begin werkte dit niet, omdat de Zyxel geen SIP gegevens ontving. Maar toen dacht ik van he, wat nou als ik de Zyxel eerst op de MC aansluit en niet op m'n USG, zoals normaal moet van T-Mobile, ontvang ik dan de SIP gegevens wel? En ja. Ik had telefonie en het account stond netjes opgeslagen.Uiteindelijk weer getest en voilà! VOIP werkt, met de USG direct op de MC. Dus je normale netwerkverkeer komt niet langs de Zyxel.

Nu ga ik eens proberen om IPTV aan de praat te krijgen. Dat gaat nog wel een klusje worden denk ik. Morgen weer een update 🙂
Reputatie 3
Wilde even een update plaatsen. Het is mij gelukt om álles aan de praat te krijgen. Heb het netwerk wel moeten aanpassen hiervoor omdat de WAN port van de USG maar 1 VLAN accepteert. Feature request voor meerdere VLAN's loopt al langer bij Ubiquiti maar nog geen update over, helaas.

Ik zal later deze post aanpassen met een kleine guide 🙂 De Zyxel wordt zoals eerder vernoemd alleen gebruikt voor telefoons aan te sluiten.

Mijn TV's staan aangesloten op een port op de ingebouwde switches van mijn In-Wall AP's.
Reputatie 1
Fijn dat je het aan de praat hebt gekregen @Bjarn. Kijk uit naar je guide om TV ook aan de praat te krijgen met gebruik van de USG! 🙂
Reputatie 3
@Gurney Here it is! Succes met de setup. Laat me maar weten als je nog vragen hebt.
https://medium.com/@bjarn/how-to-set-up-a-home-network-with-ubiquiti-devices-and-t-mobile-thuis-2d286887009b

(cc: @Hidden.nld @Pieter_B @Sander)
Reputatie 7
Badge +10
als ik het goed zie heb je de usg en zyxel op vlan 300 staan. Dit werkt niet bij WBA omdat deze op Mac geregistreerd word.
Reputatie 3
als ik het goed zie heb je de usg en zyxel op vlan 300 staan. Dit werkt niet bij WBA omdat deze op Mac geregistreerd word.

It works! Ik zit op het WBA netwerk van Reggefiber/KPN 🙂
Reputatie 1
@Gurney Here it is! Succes met de setup. Laat me maar weten als je nog vragen hebt.https://medium.com/@bjarn/how-to-set-up-a-home-network-with-ubiquiti-devices-and-t-mobile-thuis-2d286887009b
(cc: @Hidden.nld @Pieter_B @Sander)


Mooi werk @Bjarn! Ik ga je howto snel ff zelf proberen. Dank alvast!
Dank @Bjarn ook ik ga je howto spoedig testen.
@Bjarn dank voor je uitzoekwerk, ik heb bijna dezelfde config echter zonder de USG. Is die nu absoluut noodzakelijk om dit zo te kunnen inrichten?
Reputatie 3
@fouk Het is inderdaad nodig om de USG te gebruiken. Misschien dat een EdgeRouter ook werkt, maar dat durf ik niet te zeggen.
Zonder router kan je lokale netwerk het T-Mobile netwerk / het internet niet bereiken.

@Cr0naut Succes!
Reputatie 7
Badge +2
@fouk

Hier iemand die een blog heeft gemaakt, genaamd: T-Mobile Thuis Fiber with EdgeRouter Lite

Heb hier zelf in de meterkast ook nog zo'n Edgerouter lite hangen, maar ik neem alleen internet af .. dus ben ik klaar met de VLAN 300 only.

@Bjarn mooie begrijpelijke uitwerking gemaakt, top!
@Gurney Here it is! Succes met de setup. Laat me maar weten als je nog vragen hebt.https://medium.com/@bjarn/how-to-set-up-a-home-network-with-ubiquiti-devices-and-t-mobile-thuis-2d286887009b
(cc: @Hidden.nld @Pieter_B @Sander)


Hey! Ik had je post op Medium gelezen en daaronder een reactie geplaatst, maar ik vroeg me af of dit ook werkt met het Huawei Modem...
Reputatie 1
Hi @Bjarn, ik heb je howto doorlopen en het werkt, waarvoor superveel dank! Enige wat ik nog zou willen doen is zorgen dat ik zowel IPTV als Internet zou kunnen doorgeven op dezelfde poort op de switch. Jij doet dit in feite met een functie van de UBNT Access points, maar ik heb hier een normale (unmanaged) switch tussen zitten. Ik heb namelijk een utp kabel van de meterkast naar mijn tv meubel liggen, waar meerdere apparaten staan die allemaal internet (vlan 300) nodig hebben en nu dus ook de t-mobile decoder, die het iptv vlan (640) nodig heeft. En t'is nu het één of het ander.

Mocht je nog suggesties hebben om dit te omzeilen (zonder wifi te hoeven gebruiken), hoor ik het graag!
Reputatie 3
He @Gurney,

Aangezien je een unmanaged switch hebt is het inderdaad het een of het ander. Je zou een extra unifi switch zonder PoE kunnen nemen, die vallen nog mee qua prijs.
Maar je zou in dit geval een trunk moeten maken naar die switch net als ik naar mijn AP en vervolgens de switch porten instellen op lan of vlan 300.

Reageer