Beantwoord

Wanneer komen er nieuwe modems voor glasvezel?Toon eerste reactie

43 reacties

Reputatie 7
Badge +10
Hallo EduardS,

Dit word niet ondersteund door T-Mobile. Dus als er problemen zijn dan moet je gewoon even het origineel modem aansluiten. het is ook niet in 3 tellen klaar. ik kan hier wel een handleiding voor maken maar dan moet je even een weekje wachten.
Graag, Hidden.nld. Ik kan wel een weekje wachten.
Hallo EduardS,

Dit word niet ondersteund door T-Mobile. Dus als er problemen zijn dan moet je gewoon even het origineel modem aansluiten. het is ook niet in 3 tellen klaar. ik kan hier wel een handleiding voor maken maar dan moet je even een weekje wachten.


Beste Hidden.nld; enig nieuws?
Reputatie 6
Badge +11
I... Voor alleen internet op glasvezel locatie kun je b.v. zelf een glasvezel naar ethernet converter aansluiten en dan de rest van firewall/NAT etc op een PC implementeren. ...

Hoe gaat dit bij T-Mobile Thuis in zijn werk?


Ik heb momenteel alleen 4G voor Thuis internet, dus geen glasvezel of DSL, maar heb een aantal maanden geleden wel het 1 en ander op papier uitgezocht.

O.a. dit (dergelijk) apparaat:
http://www.tp-link.com/us/products/details/cat-43_MC220L.html#specifications

levert je ethernet, dan is het uitvissen op welk VLAN internet zit (en hopelijk/aangenomen wisselt dit niet om de haverklap) Zie o.a.

https://forum.t-mobile.nl/search?q=VLAN

De rest is wat mij betreft een linux CPUboard/PC, b.v. een GigaByte moederbord met Intel Atom en 2 of meer RJ45. OpenWRT/LEDE heeft ook voor AMD64 images, maar een linux distro naar keuze met als basis iptables voor NAT/firewall kan ook, afhankelijk van in hoeverre je er in thuis bent.
In geval van mobiel i.p.v. glasvezel (4G via een USB connector) is o.a. een RaspberryPi of clone een oplossing die weinig kost.

Misschien is DMZ instellen (als dat kan / toegestaan is) op het apparaat wat je van de provider moet nemen een gunstigere oplossing i.p.v. een mediaconverter kopen.

Momenteel buig ik me over een glasvezel initiatief met keuze uit meerdere providers (geen van de groten) en daar zit er in ieder geval 1 bij waar je expliciet voor je eigen router moet zorgen (met wel goede hints van die provider), dus wat betreft T-Mobile Thuis was dit het.
Bedankt, tmoesel!
Reputatie 7
Badge +10
Hallo EduardS,

Ik heb helaas nog geen Media convertor die werkt en ook normaal verkrijgbaar is met de glasvezel waardoor ik nog even niet verder kan gaan. Heb het al wel voor elkaar gekregen. maar deze media convertor is niet verkrijgbaar.
Hidden.nld en tmoesel bedankt voor de hulp. Maar aangezien T-Mobile zich niet aan de wet conformeert en mij belet om eenvoudig een eigen router te gebruiken, zeg ik mijn abonnement op bij T-Mobile en stap over op een provider die wel klantgericht is.
Reputatie 7
Badge +6
Hi EduardS,

Begrijpelijk dat je een eigen modem wilt installeren. Je bent een stuk vrijer wat betreft mogelijkheden. Dit is echter geen eenvoudig klusje en daarmee niet voor iedereen weggelegd. Ook is het voor T-Mobile Thuis lastig om de veiligheid van het netwerk te garanderen als iedereen direct met eigen apparatuur het netwerk op kan. Mede hierdoor zijn we al geruime tijd in overleg hoe deze regelgeving te interpreteren en uiteindelijk implementeren. Ik ben ervan overtuigd dat we er uit komen. Tot die tijd ondersteunen we alleen het gebruik van ons eigen modem.

Mocht er iets specifieks zijn wat je met eigen apparatuur wilt bereiken, dan denkt het Forum graag mee. Misschien dat er meerdere wegen naar Rome zijn?
Beste Sander, het gaat mij niet om een eigen modem, maar om een eigen router. Daarover is de wet op dit moment al heel duidelijk; providers zijn verplicht om het gebruik van een eigen router mogelijk te maken. Dat doet T-Mobile tot nu toe niet en dus blijft T-Mobile in gebreke. Op 25 januari 2018 neemt Telfort de aansluiting over, zij ondersteunen het gebruik van een eigen router wel.
Reputatie 7
Badge +6
Hee EduardS,

Daarvoor kun je ook bij ons terecht hoor! Je kunt gewoon een eigen router achter ons modem aansluiten! Je maakt dan bijvoorbeeld gebruik van de wifi functionaliteit van de router. Hij kan dan niet als modem gaan werken. Alleen ons modem werkt dan als DHCP, anders gaan de twee apparaten elkaar dwarszitten.

Maar uiteindelijk is het je goed recht om van provider te wisselen. Ik hoop dan natuurlijk wel dat je over een jaartje weer bij ons komt kijken naar onze aanbiedingen! 😉
Beste Sander,

een modem kan en doet geen DHCP, dat is een functie van een router of switch. Ik kan geen router achter het modem van T-Mobile aansluiten. T-Mobile gebruikt voor glasvezel aansluitingen een gecombineerde modem-router. Ik kan wel een router achter de router van T-Mobile aansluiten in een DMZ. NAT over NAT dus en dat is nu juist niet de bedoeling. Als ik een router achter het modem (feitelijk dus achter het modem gedeelte van de modem-router) van T-Mobile wil aansluiten moet de router functie van de modem-router uitgeschakeld worden. Dat doe je door de modem-router in bridge modus te zetten. T-Mobile is wettelijk verplicht om dit desgewenst voor de klant mogelijk te maken. Maar helaas weigert T-Mobile tot nu toe om zich aan de wet te conformeren.

:8
Reputatie 7
Badge +6
Hi EduardS,

Wat betreft de Bridge modus, het opengooien van de admin functie of het gebruik van eigen modems zijn we nog in overleg met de instanties. Meer dan dat kan ik er op dit moment niet van maken.

Wat ik wel graag hier zie, is een discussie over de mogelijkheden! Wat zien we dan graag, wat willen we dan graag? Zou je het modem blijven gebruiken als je admin rechten hebt? Zou je een eigen modem gaan gebruiken? Met welk doel? Voorzien jullie ook problemen bij veel van onze klanten met betrekking tot privacy en veiligheid en als iemand zonder al te veel technische kennis een eigen modem gaat gebruiken?
Reputatie 7
Badge +10
Zou je het modem blijven gebruiken als je admin rechten hebt? Voordeel hiervan is per poort kunnen aangeven of deze voor Internet of TV word gebruikt. Bridge mode en eigen voip
Zou je een eigen modem gaan gebruiken? ja, ben een ITer 🙂 Voor de meeste mensen is Bridge al voldoende. scheelt weer een media convertor. en je kan VOIP behouden.
Met welk doel? Betere WiFi makkelijkere TV (TP-Link acher C7)
Voorzien jullie ook problemen bij veel van onze klanten met betrekking tot privacy en veiligheid en als iemand zonder al te veel technische kennis een eigen modem gaat gebruiken? Voor zowel een eigen modem als bridge mode zijn de risico's hoog als je niet weet waar je mee bezig bent. (zoeken op internet naar een oplossing geeft nu al een risico volle DMZ mode) als het modem in bridge mode staat en je plaatst een switch inplaats van een router zou dat in theorie betekenen dat elk apparaat een extern ip krijgt die direct toegankelijk is vanaf internet.

Beste oplossing is Bridge mode welke Internet en TV over de zelfde kabel toelaat.
Het huidige VLan idee is heel mooi maar ook onhandig. je zou hiervoor ook destination based routing op kunnen toepassen in de router. en vanaf de router het IPTV verkeer kunnen scheiden in een ander vlan.
Ik kan je bevestigen dat het geen enkel probleem is om een eigen router/firewall te gebruiken EN voip te behouden. De truc zit hem erin dat t-mobile 2 ipadressen uitdeelt op je verbinding.

Normaal op je draytek krijg je een wan en een management adres.
Als je nu eerst je eigen router aan vlan 300 hangt op de uplink ( via media convertor of de sfp in een compatible switch duwen) , krijg je daar een extern ip op.

Als je die hebt, duw je een sfp met een utp aansluiting in de wan poort draytek aan een trunkpoort waar je de vlans 300 en 640 tagged naartoe stuurt..
Hij zal zich dan ook op vlan 300(internet en voice) melden en een ip krijgen.
Zodoende werkt je telefoon nog via de draytek en je internet via je eigen router/firewall.

Oja, het tv vlan is 640 en kan je ook direct vanaf de uplink pakken en via accesspoorten van je switch naar je ontvangers sturen.

Is dit allemaal aba-cadabra voor je en begrijp je het niet, blijf lekker met het draytek modem werken tot er bridge mode mogelijk is ;)
Voor de netwerk goeroe's/ it specialisten, veel plezier met hobbyen met de info.

Oja, ter info, ik gebruik een Cisco SG500 waar de sfp voor glasvezelverbinding in zit en dus ook gekoppeld is daarme met de fiber.
Als firewall gebruik ik een Sophos UTM met home licentie (gratis!) die ik draai op een vmware host. Dit is een HP Proliant ML110 G7.
Deze setup werkt als een speer, super stabiel en nooit problemen.
Reputatie 7
Badge +7
Wauw bedankt voor de uitgebreide informatie @RoGEK en @Hidden.nld, dit gaat klanten zeker helpen!

@Hidden.nld er zitten zeker wat haken en ogen aan vrije modemkeuze voor klanten, hier wordt op de achtergrond al druk over nagedacht!
Ik vind dat de draytek vigor 2132 net als de standaard modem van T-Mobile te weinig lan aansluitingen heeft .
aangezien je van de twee van de vier aansluitingen al nodig hebt als je een tweede TV-Modem hebt.
heb je kinderen die studeren dan ben je al verplicht om er een router te plaatsen .
belachelijk dat T-Mobile deze niet plaatst en je als klant deze zelf moet aanschaffen.
ik heb voorheen een andere provider gehad , waar buiten de TV aansluiting minimaal 4 lan-poorten vrij zijn voor een PC aansluiting, wat mij een normaal aantal lijkt voor een gezinsaansluiting.
dus bij deze , T-Mobile zorg voor een vernieuwde versie van deze modem of kom redelijkerwijs met een oplossing voor gezinnen met dit probleem.
@ferdinandus: voor een paar tientjes heb je een 8 poorts gigabit switch die aan de netwerk uitgang kan zetten. Een router hoeft niet, een switch is voldoende.
Bedankt allemaal voor jullie reactie, Heb toch zelf een nieuwe router aangeschaft een linksys e8350. Want heb mijn t-mobile internet verhoogd naar 750/750. De klantenservice zei dat t-mobile bezig is met nieuwe modems testen omdat er zo veel geklaag over is. dus hopelijk hebben we binnekort allemaal betere glasvezel modem. En trouwens al mijn apparaten thuis zijn wifi AC. 😃

Reageer