Streamingdiensten verlagen bitrate

  • 20 March 2020
  • 3 reacties
  • 196 Bekeken

Reputatie 7
Badge +4

Na Netflix gaat ook YouTube streamen downscalen. Dit op verzoek vanuit de EU. De reden hiervoor is dat er mogelijk of op een aantal netwerken congestie optreedt als gevolg van thuiswerken en extra gebruik van diensten. Niet alle netwerken zijn hier op ingericht en dat kan problemen opleveren. Met name voor mensen die verplicht thuiswerken geen pretje. Om die reden heeft de EU commissaris een verzoek gedaan bij streamingdiensten om voor 30 dagen de hoeveelheid data te beperken. Dit betekent dat je een minder beeld kunt ervaren of bepaalde opties als HDR of Atmos Niet kunt gebruiken. Momenteel heeft zowel Netflix als YouTube gehoor gegeven aan dit verzoek.

Bij YouTube blijft de mogelijkheid om de beeldkwaliteit handmatig te verhogen. Zover ik kan zien is dit ook Netflix doorgevoerd. De resolutie lijkt te blijven, maar in mindere bitrate (macroblocking).

De oorzaak ligt echter niet bij de Nederlandse netwerken, maar bij die van met name Frankrijk, Duitsland en Spanje, alwaar te weinig capaciteit is. De AMX laat een lichte verhoging van dataverkeer zien, maar zit bij lange na niet aan de max. Toch kiezen de streamingaanbieders om dit Europa breed door te zetten. Mogelijk volgen ook andere streamingdiensten. De maatregel duurt vooralsnog 30 dagen. 

 

Update: Ook Disney+, Apple en Amazon Prime Video hebben aangekondigd gehoor te geven aan dit Europese verzoek. 


3 reacties

Reputatie 7
Badge +15

Disney+ volgt het voorbeeld van Netflix en YouTube en zegt het dataverkeer vanaf dinsdag met 25 procent te willen terugdringen. Netflix is daar al in geslaagd. 

Reputatie 7
Badge +4

Ik lees bitrates bij Netflix van nog geen 3Mbps voor HD en 7,6Mbps voor UHD. Dat is erg laag.

Disney+ is nog niet helemaal bevestigd. Ze hebben het over de landen waar ze launchen. Nederland is vorig jaar al gelanceerd. Het is onduidelijk of het nu wel of niet voor Nederland geldt.

Reputatie 7
Badge +15

Bij Apple+ wordt alles in sd gestreamd. Voor hoe lang het is is nog onbekend.

Reageer