Beantwoord

Zyxel + Orbi (RBK53, wired)

  • 4 november 2019
  • 3 reacties
  • 382 Bekeken

Hoi allemaal!

 

Ik ben onlangs lid van TMobile - Thuis (TV + Internet, glasvezel, premium) en ben momenteel bezig mijn netwerk te optimaliseren en zoveel mogelijk bekabeld aan te sluiten. Er liggen al veel UTP kabels door mijn woning heen, maar het overgrote deel komt momenteel samen in de meterkast. Hier komt ook de glasvezel binnen, en is momenteel de T-Mobile Zyxel router geplaatst.

 

Ik maak gebruik van een tweetal fysieke machines, welke gebruik maken van het internet (een desktop en een HTPC); verder maak ik gebruikt van de IPTV (set top box) van TMobile; en voor de draadloze WiFi apparatuur ben ik in het bezit van een Orbi RBK53 set, met router en 2 satelieten.

 

Ik heb schematisch proberen te tekenen hoe de huidige kabels lopen, met de afgescheiden woonruimtes. Vooral de stuk van de Zyxel naar de Switch (deze komt uit bij de tv meubel, waar onder andere de SetTopBox staat, maar ook de HTPC) heb ik mijn twijfels ben of dat kan. Zo ja, zijn er specifieke switches nodig, ivm de VLAN split tussen IPTV en internet?

 

Indien het kan, hoe stel ik dan de beide routers in, (Zyxel en Orbi) als het gaat om de DHCP Server (IP ranges) en modes (router / bridge)?

 

icon

Beste antwoord door yalerta 4 november 2019, 14:37

De Zyxel modem heeft geen aparte poorten waarop VLANs zijn ingesteld.

 

Bekijk origineel

3 reacties

Reputatie 5
Badge +2

De Zyxel modem heeft geen aparte poorten waarop VLANs zijn ingesteld.

 

Klopt, via een simpele 1GBPS switch heb ik nu het bekabelde internet en IPTV werkend. Nu nog aan het klussen met de Orbi satalites (wired backhaul werkt nog niet via de Zyxel).

Sinds een maand ben ik ook klant bij T-mobile en flink zitten stoeien met de instellingen om achter het T-mobile ruoter mijn eigen Orbi RBK50 als eigen router werkend te krijgen. Het internet was geen probleem, gewoon een UTP kabel van de Zyxel naar de Orbi en out of the box werkte dat meteen. Het tv kijken werkte echter niet en de T-mobile helpdesk kon ook de tv kastjes niet zien. Mijn opstelling in volgorde van binnenkomst van glasvezel in huis: 1. T-mobile media ontvanger 2. Zyxel router van T-mobile. Gewoon out of the box. Ik heb alleen de WIFI uit gezet. 3. ORBI RBK50 (hangt op de 1e verdieping)hier heb ik de volgende apparaten in geplugt 3a RBS50 (staat in de woonkamer) 3b Oude Netgear r8000 x6 in Access point stand (staat op zolder) 3c UTP aansluiting voor de studeerkamer 3d NETGEAR GS108E-100PES ProSAFE plus 8-poorts Gigabit-switch. Hier heb ik de UTP aansluitingen naar woonkamer, slaapkamer etc in zitten en mijn NAS. Bij de UTP aansluiting in de woonkamer heb ik een D-Link domme switch ingeplugd waar het TV kastje van T-mobile in zit. Tot vanavond lukte mij het niet om het TV signaal door te krijgen naar het TV kastje. Na wat uitzoekwerk (lange UTP kabel en verschillende configuraties proberen) wist ik dat de Orbi dit signaal niet doorgaf. Helpdesk T-mobile begreep het ook niet en wist geen oplossing. In eerste instantie zagen zij het tv kastjw ook niet als het direct ingeplugd was in de Zyxel. Later zagen ze hem wel maar konden hem niet uitlezen. Na een paar dagen het probleem met rust gelaten (weet niet of T-mobile aan de achterkant nog iets gedaan heeft)(communiceren is niet hun beste vak) vond ik vandaag een optie in de instellingen van de Orbi waarmee ik het probleem heb opgelost. Dus zonder allemaal VLaN's in te stellen. In de instellingen, bij installeren en dan WAN instellen staat een optie IGMP-proxy uitschakelen. Deze staat standaard aangevinkt waardoor deze optie dus uit ataat. Als je deze aanzet (vinkje weghaalt) en je zet je tv kastje even uit en weer aan dan werkt het bij mij nu wel! YES! Nu kan ik mijn hele netwerk gewoon via ORBi laten beheren inclusief de parental controle van Circle én TV kijken. Morgen ga ik het tweede tv kastje installeren in de slaapkamer. Hopelijk lukt die nu in 1 keer.

Reageer