Beantwoord

1080p 60Hz upgrade of downgrade van het signaal

  • 10 september 2020
  • 32 reacties
  • 1375 Bekeken

Ik hoop dat iemand van T-mobile het kan uitleggen. Ik las elders op dit forum over de zogeheten upgrade naar 60Hz voor het nieuwe Tv-platform. Dit zou beter zijn maar het druist in tegen alles wat ik over videosignalen heb geleerd. Het beste is namelijk zo dicht mogelijk bij het bronsignaal blijven en dat is 25i en niet 30i, 30p of 60p. Als je al iets doet ga je naar 25p of 50p.

 

De uitleg van de moderator @Jason is dat ze nu echt HD ontvangen en doorsturen. Ik ga je proberen uit de droom te helpen. Ten eerste 1080i25 is al full HD! Een signaal van 1080i25 omzetten naar 1080p60 is niet beter dan gewoon het originele signaal doorsturen. Het is zelfs extra destructief.

De door T-mobile zo bejubelde Apple TV heeft zelfs een setting die je refresh rate (bv 50 of 60Hz)aanpast aan de framerate (24, 25,50, 30 of 60) van je bronmateriaal zodat je de beste kwaliteit kan kijken. Uitleg van Apple

 

Bij de Nederlandse Tv-zenders moet je 25i aanleveren, anders komt het niet op de buis. Ik heb het opgezocht en ja TV-uitzendingen worden echt nog interlaced en met die lage framerate opgenomen.

Ga je dat dan veranderen naar een andere resolutie of framerate verlaag je de kwaliteit! Dit is een feit, of je het nu kunt zien of niet. Ik heb vaak genoeg resoluties, framerates, interlaced en progressive materiaal om moeten zetten naar andere formaten en het wordt altijd slechter. Vooral wanneer je het eindresultaat nog eens comprimeert. En dat doen jullie want een stream van 50Mb/s (aanleverspecs vd Npo) is wat veel, zelfs voor glasvezel.

HD slaat op de beeldresolutie (1920x1080) en niet op de framerate. De framesnelheid voor televisie-uitzendingen kan een factor 25 zijn (25,50,100) in Europa (PAL/Secam met 50 Hz stroomnet) en een factor 30 (30,60,120) in de NTSC landen oa VS en Japan met 60Hz stroomnet.

Nederland houdt zich aan de PAL framerate omdat onze wisselstroom 50 Hz is. In de tijd van beeldbuizen was dit de makkelijkste oplossing. Het interlacing was ook speciaal voor beeldbuizen bedacht.

Om van 25 interlaced naar 25 progressive te gaan worden de 50 halve beelden samengevoegd tot 25 hele frames per seconde. Hierdoor loopt de kwaliteit terug omdat het beeld in elkaar gevouwen moet worden. Je kan ook van 25i naar 50p en ook dan gaat de kwaliteit omlaag. Bij beide coversies wordt er een ‘educated gues’ gedaan naar hoe het beeld ongeveer zou moeten zijn. De exacte informatie is er namelijk niet. Vooral bij beweging gaat de conversie vaak mis. Het verschil tussen de halve frames van het opgenomen beeld is namelijk groter. Het object beweegt namelijk over een grotere afstand in de 1/50 seconde.

Ga je nu van 25i (dat wat zenders aanleveren) naar 60p dan laat je een computer 25 halve en 10 hele frames verzinnen. Ga je van 25i naar 60i moet de computer 25 frames aan elkaar lijmen en 10 verzinnen. Wanneer je kunt kiezen tussen 25i (origineel), 25p, 50p, 30i of 60p welke is dan de slechtste keuze? Jawel 60p! Wanneer je dat niet ziet na het lezen van dit verhaal moet je terug naar de basisschool en je breuken opnieuw leren. Wanneer je zonder verstand van kennis met videosignalen wilt prutsen moet je maar op Youtube gaan zitten en geen betalende klanten een drol verpakt in glitterpapier voorschotelen.

 

Al het gezwets over minder motion blur, scherper beeld enzovoort bij het veranderen van het beeld na de opname is onzin. Motion blur, scherpte, kleuren, kortom de beeldkwaliteit hangt van de opname af. Alles wat je daarna doet verlaagt de kwaliteit. Soms kun je het iets mooien maken maar dat is dan een speciaal effect of je corrigeert de kleur. That’s it!

icon

Beste antwoord door Hans-Juriën 10 september 2020, 09:50

@len_tour dank voor je uitvoerige bericht. Het 60Hz verhaal is teveel een eigen leven gaan leiden op de Community. De TV-signalen worden op max. 50 FPS geleverd en heeft 60Hz inderdaad geen toegevoegde waarde (of leidt zelfs tot problemen). Zelf ben ik ook geen expert op dit specifieke onderwerp, maar wil wel even reageren hierop. Het hangt af van de combinatie van de TV en de TV Box of 60Hz geselecteerd wordt en of het werkelijk een probleem oplevert. Mijn TV thuis switcht ook naar 60Hz, maar ik ervaar hier geen problemen door op vlak van beeldkwaliteit. 

Voor de gevallen waar dit wél leidt tot een probleem, kan onze back office de configuratie aanpassen zodat deze weer op 50Hz staat. Binnenkort hebben we een update van de software waarin iedereen dit zelf kan aanpassen via het Instellingen menu wanneer dit nodig is.

Bekijk origineel

32 reacties

Reputatie 2

Het zij je @Jason graag vergeven. Ik vind het heel erg in je te waarderen dat je je hebt uitgesproken zoals je hebt gedaan. Moedig en integer!  Chapeau!

Dank @len_tour voor je uiteenzetting. Helder en duidelijk. Weer wat geleerd!! Maar het is niet raadzaam om de instelling op 1080P/60 te zetten, toch?

Nee, dat lijkt mij niet optimaal. De keus is tussen 50i en 50p. Ik gok dat ze nu beide werken maar in de toekomst zou het kunnen veranderen. Wanneer dat gebeurt kun je de andere instelling proberen. De instelling die het soepelst draait zou ik behouden.

Mijn televisie geeft nog altijd 720p aan en ik heb geen optie om dit aan te passen. Entone-68, fokuson 3.19.14, firmware 14.8.69

Reputatie 2

@wilcokooistra  Kun je aangeven over welke TV-box beschikt ZOALS vermeldt staat aan de ONDERZIJDE van je TV-box?

Ik beschik over een Amino Aria 610x waarvan in het MENU van de TV-box “Entone-68” wordt aangegeven.

 

Reputatie 5
Badge +2

@wilcokooistra Zo te zien zit je nog op het oude platform. Daar zit die functie niet op. Als je een oude afstandsbediening hebt, zou je kunnen proberen wat hier staat.

@TMTV ik heb de nieuwe afstandsbediening hoe kom je op het nieuwe platform? Ik ben nog niet eens een jaar abonnee en dan nu al een verouderde tv box? Of komt er ook een update voor deze ontvangers?

Reputatie 5
Badge +2

@wilcokooistra Je wordt automatisch overgezet naar het nieuwe platform. Dat doen ze in batches. Een week van tevoren krijg je daar een mail over. De tv-box wordt dan geüpdatet, dus je krijgt geen nieuwe.

Reageer