Beantwoord

HG659 alternatieve DNS forceren


Goedendag,

Ik zou graag willen weten of er een oplossing voorhanden is, om de HG659 router alsnog gebruik te
laten maken van een DNS server van mijn eigen keuze.

Deze router heeft maling aan de adressen die ik invoer.

Groet

Hardwareversie: VER.B
Softwareversie: V100R001C243B023
icon

Beste antwoord door andy88 15 juni 2017, 17:23

Ik heb even voor jullie gekeken en een afwijkende DNS server opgeven op de Huawei HG659 is prima te doen onder het standaard user account.Na het inloggen zijn dit de stappen:

1) Klik op thuisnetwerk.

2) Klik in het linkermenu op LAN-interface.

3) Klap het venster 'DHCP-server' uit.

4) Kies bij DNS-modus 'Handmatig de DNS-server voor LAN-apparaten configureren'.

5) Voer hier het IP-adres in van je DNS server.Have fun!
Bekijk origineel

13 reacties

Reputatie 7
Badge +6
Hey mavyonline, allereerst welkom Thuis!

Je wilt via een andere vertaalslag het internet op. Dat zou moeten lukken. Ik lees verhalen van mensen die via een andere DNS online gaan. Kun je die van Open DNS of Google eens proberen?

En een vervolgvraag: waarom wil je eigenlijk een andere DNS gebruiken? Die van ons is goed hoor! 😉
Reputatie 7
Badge +6
Mmh, het blijkt toch lastiger dan gedacht. Volgens mij kun je in ieder geval wel per apparaat gebruik maken van een andere DNS, maar niet op het modem zelf. Ik begrijp dat zoiets makkelijker is, dan gaan meteen al je apparaten via die DNS, maar ik vermoed dat dit toch niet kan.
Ik heb even voor jullie gekeken en een afwijkende DNS server opgeven op de Huawei HG659 is prima te doen onder het standaard user account.

Na het inloggen zijn dit de stappen:
1) Klik op thuisnetwerk.
2) Klik in het linkermenu op LAN-interface.
3) Klap het venster 'DHCP-server' uit.
4) Kies bij DNS-modus 'Handmatig de DNS-server voor LAN-apparaten configureren'.
5) Voer hier het IP-adres in van je DNS server.

Have fun!
Reputatie 7
Badge +6
Yes, andy88, bedankt voor het uitvogelen!

@mavyonline, lukt het met de uitleg van andy88?
Reputatie 3
Dat werkt alleen als je je lanof wlan de apparaten met een ander DNS wil laten verbinden dan de standaard van het modem. Het modem zelf met een alternatieve dns verbinden kan niet.
Reputatie 1
@dikkedikkie

Waarom zou dit nodig zijn?

Het modem doet namelijk nooit zelf een DNS request. Dit gebeurt altijd door een client device.
Als jij in jou DHCP in stelt dat alle devices met hun IP-Lease het gewenste DNS krijgen toegewezen, is alles toch in orde? De oplossing van andy88 is daarom ook de enige juiste oplossing.
Beste mensen.

U schijnt allen niet geheel door te hebben wat ik bedoeld heb in mijn originele post.

Ik zoek gewoon een manier om de DHCP server van het modem, een DNS adres van mijn keuze door te laten geven naar alle verbonden apparaten. De normale manier scheen het modem zoals eerder gemeld, maling aan te hebben gehad.

Wie verstand heeft van het instellen van netwerken zal alle redenen kunnen inbeelden waarom dit gewenst kan zijn.

Voor elke situatie moet een andere oplossing mogelijk zijn. Zodoende kan er nooit gesteld worden dat er slechts 1 juiste oplossing kan zijn voor alle situaties. De meest gebruikelijke situatie is overigens dat het gateway ip adres, hetzelfde is als het dns adres dat doorgegeven wordt via dhcp. Zo was het ook met dit modem, en zodoende deed het modem dit dns verzoek wel degelijk zelf.


T-mobile bied op dit moment naar mijn weten geen fatsoenlijke oplossing om kinderen te beschermen voor negatieve rotzooi op internet waarvan ik vind dat deze geen onderdeel mogen zijn van minderjarigen tot minstens 16 jaar.

Zodoende wil ik dat het modem het DNS adres van OPENDNS doorgeeft aan alle apparaten om de kinderen hier zoveel mogelijk te beschermen voor websites met pornografie, malware, datingsites, sites met moord beelden en andere onfatsoenlijkheden.

Overigens lijkt het er op dat het modem zich inmiddels wel in staat heeft gesteld om de adressen welke ik maanden geleden heb ingesteld, daadwerkelijk door te geven.

Dank voor het meedenken.

Groet
Reputatie 6
Badge +11
@mavyonline
Waarschijnlijk snap ik ook niet geheel wat je bedoeld, maar even zoeken naar opendns levert het zelfde principe antwoord op als andy88 heeft gegeven:
=> Enter the OpenDNS addresses, 208.67.222.222 and 208.67.220.220, in Primary DNS Server and Secondary DNS Server fields.

Wellicht heb je te maken met 1 of andere web interface bug of in jouw exemplaar van het modem. Je kan een ander ADSL modem nemen (deze HG659 is 'verplicht' vanuit T-Mobile gezien) als je denkt dat de gegeven suggesties niet de juiste zijn, een ander modem in bridgemode zetten en dan de hele IP netwerking in een linux PC stoppen. Ik zelf het ook een verplichte Huawei van T-Mobile en heb vrijwel alles uitgezet / gebypassed en gebruik o.a. dnsmasq voor wat jij wilt.

Als je ook TV + vastbellen van T-Mobile hebt is een ander DSL modem denk ik geen uitweg. Dan wellicht contract uitzitten en kijken of je ergens anders meer flexibiliteit krijgt.
Waar het in feite om ging, is dat ik weken lang, met 5 verschillende apparaten, met allerlei andere browsers, met tientallen reboots van alle betrokken apparaten, met succes de dns adressen in de webinterface heb weten te veranderen naar die van opendns, google, en verscheidene andere dns adressen, maar dat de router ondanks dat de webinterface steeds aangaf dat die adressen ingevoerd en opgeslagen waren, dus niet die adressen doorgaf aan de lokale apparaten.

Dit heeft zichzelf inmiddels dus om onbekende redenen gecorrigeerd.

Groet!
Reputatie 6
Badge +11
@mavyonline
Ik had je laaste alinea niet goed gelezen en niet gezien dat het nu werkt. Bij mij was ooit elke dag wat aan de hand, vandaar dat ik vrij snel me gewend heb tot eigen oplossing waarvan ik de broncode onder controle heb. De modenrouters die je krijgt van je provider zijn niet zelden een block aan het been en kost soms heel veel tijd terwijl om uit te vissen wat er mis gaat omdat ze nogal dichtgetimmerd zijn (dus o.a. geen willekeurige logbestanden inzien) en originele handleiding van fabrikant ook vaak niet makkelijk te vinden is. En dat terwijl 1 configuratie regeltje veranderen in b.v. dnsmasq.conf precies laat zien wat er mis gaat. Zelfs de veel geprezen Fritzboxen hebben hier en daar hiaten en je kunt niet even snel een lijst met b.v. MAC adressen overdragen in een configuratiebestand.
Reputatie 7
Badge +6
Hey mavyonline,

Bedankt voor de update! Fijn dat het nu wel werkt. Begrijp ik het goed dat het modem nu wel voor alle apparaten iets filtert? Dat is erg apart! Zoals Andy88 aangeeft, zou dat juist niet mogelijk zijn.

Als het niet teveel moeite is, zou je kunnen achterhalen waarom het nu wel werkt? Of de instellingen hier kunnen doorgeven? Dan kunnen we proberen te achterhalen waarom het nu wel werkt. Als blijkt dat het modem met onze firmware deze functionaliteit wel ondersteunt, is het natuurlijk fantastisch om andere klanten hiervan op de hoogte te stellen. 🙂
Hey mavyonline,
Begrijp ik het goed dat het modem nu wel voor alle apparaten iets filtert? Dat is erg apart! Zoals Andy88 aangeeft, zou dat juist niet mogelijk zijn.


Hallo Sander,

Ik zie helaas nergens, dat andy88 aangeeft dat iets niet mogelijk is.


Als het niet teveel moeite is, zou je kunnen achterhalen waarom het nu wel werkt? Of de instellingen hier kunnen doorgeven? Dan kunnen we proberen te achterhalen waarom het nu wel werkt. Als blijkt dat het modem met onze firmware deze functionaliteit wel ondersteunt, is het natuurlijk fantastisch om andere klanten hiervan op de hoogte te stellen. :)


Dit zou ik waarschijnlijk kunnen achterhalen door middel van digitaal forensisch onderzoek in combinatie met het bestuderen van de firmware broncode.

Helaas zie ik op geen enkel vlak de mogelijkheid om dit te gaan doen, en ik zie het nut er niet van in, als ik blijkbaar de enige persoon in nederland ben, welke dit probleem heeft ervaren.

groet
Reputatie 7
Badge +6

Hallo Sander,

Ik zie helaas nergens, dat andy88 aangeeft dat iets niet mogelijk is.


Oeps, je hebt helemaal gelijk! Ik verwarde het met een ander topic! Een andere DNS is zeker mogelijk, Mijn fout!

Voor de rest, nee hoor, geen punt! Gewoon genieten van de diensten, dat is veel belangrijker. 😃

Reageer