UDM Pro installatie

 • 22 februari 2021
 • 12 reacties
 • 178 Bekeken

Reputatie 1

Hi there!

Na aanleiding van een aantal privéberichten en mijn eigen vraag van een aantal maanden geleden (zie dit topic) heb ik besloten om een conversatie te starten over het instellen van je Unifi-apparatuur icm. het T-Mobile netwerk.

Mijn situatie

Ik heb een T-Mobile glasvezel abonnement met 1Gbps up/down. Daarnaast neem ik TV van T-Mobile af. Voorheen gebruikte ik een Fritzbox 7581 icm een 7590. Ik had echter regelmatig wifi-problemen en heb daarom besloten om over te stappen op Unifi-apparatuur, sindsdien heb ik geen problemen meer. 

 

Mijn apparatuur

 • UDM Pro. 
 • US-8-60W-EU. Ik heb hier gekozen voor een PoE switch, dat maakt het makkelijker met de nieuwe Unifi-6 apparatuur die niet standaard worden geleverd met een PoE-adapter.

 • USW-FlexMini. Kleine switch met PoE-ondersteuning voor de werkkamer op zolder.

 • 3x de nieuwe Unifi 6 Lite access points.

Stappenplan

Dit stappenplan is gericht op het instellen van een UDM (Pro) icm TV. Voor overige combinaties of andere apparatuur, check de FAQ onderin! 

Laten we starten met een eerste adviespunt. Laat je huidige set-up staan zoals het is (dan ligt het internet er ook niet meteen uit, scheelt weer.). Persoonlijk liep ik namelijk tegen problemen aan doordat ik mijn UDM-Pro direct aansloot op het netwerk en meteen begon met instellen. Je wilt namelijk je switch aansluiten op een router die reeds functioneert. Op je switch sluit je vervolgens je UDM-Pro aan. Zo kun je beginnen met instellen zonder dat je internet tijdens het instellen wegvalt.

Stap 1.

Sluit je switch aan op de reeds functionerende router. De UTP-kabel loopt van een willekeurige internet-poort op je router naar poort 1 op je switch. Deze poort zal straks op de mediaconverter worden aangesloten.

Stap 2.

Sluit je UDM (Pro) aan op de switch. De UTP-kabel loopt van poort 2 op de switch naar de WAN-poort op de UDM. 

Stap 3.

De eerste twee stappen dienen om het netwerk door te leiden naar de UDM (Pro). Ondanks dat het misschien raar klinkt, moet je nu de switch aansluiten op de UDM (Pro). De UTP-kabel loopt van poort 1 op de UDM (Pro) naar poort 3 op de switch.

Stap 4.

Nu gaan we de zojuist aangesloten apparatuur instellen. In het geval van een UDM (Pro) is een Ubiquiti account vereist om het apparaat op te zetten. Remote access (toegang vanaf een afstand) kan later worden uitgeschakeld, als je dat wil. Je kunt nu, mits je dat nog niet gedaan had, je switch en UDM van stroom voorzien. Geef beide apparaten even de tijd om op te starten. Om het jezelf makkelijker te maken kun je een laptop aansluiten op een van de overige poorten van je UDM of switch. Via setup.ui.com kun je dan je UDM voor het eerst instellen (ik ga niet door het hele initiële proces heen, maar skip naar het moment dat je toegang hebt tot de instellingen van je Unifi-netwerk. Mocht je hier niet uitkomen, laat ff weten in de comments). De instellingen die ik nu deel zijn vanaf mijn computer overgenomen, maar zijn als het goed is ook via de telefoon te volgen (als je je UDM via je telefoon opzet). Het kan dan wel zijn dat instellingen zich op een andere plek bevinden. 

 • Ga naar je Unifi-netwerk instellingen. 

   

 • Kies voor ‘Networks’. Maak een nieuw netwerk aan. Met als doel ‘VLAN Only’. Noem het netwerk ‘Internet’ en zet 300 als VLAN ID. Alle overige instellingen kun je op de default waardes laten staan.
 • Maak nog een nieuw netwerk aan. Met als doel ‘VLAN Only’. Noem het netwerk ‘IPTV’ en zet 640 als VLAN ID. Alle overige instellingen kun je op de default waardes laten staan.
 • Maak nog een nieuw netwerk aan. Met als doel ‘VLAN Only’. Noem het netwerk ‘Management’ en zet 100 als VLAN ID. Alle overige instellingen kun je op de default waardes laten staan.
 • Als je je Unifi-netwerk voor het eerst opzet, is de kans groot dat je nu enkel de drie zojuist aangemaakte netwerken ziet. Wanneer dat het geval is, maak dan nog twee nieuwe netwerken aan. 

  Let goed op! Je gebruikt hier dus VLAN 300.

 • Nu moeten we een aantal profielen aanmaken die we later toe kunnen passen op onze poorten. Dit zijn er een aantal, dus die zijn te vinden via deze link. Ik wil niet het forum overbelasten met al mijn screenshots haha. Het is belangrijk dat je deze profielen goed overneemt en naloopt. Het aanmaken van profielen vind je in Settings → Profiles → Switch Ports. 

Stap 5.

Nu moeten we de zojuist aangemaakte profielen toepassen op de switch. Ga de instellingen uit en kies voor ‘Devices’. Als het goed is, zie je hier je UDM en je switch staan. Als je op de switch klikt, krijg je rechts zijn eigenschappen te zien. Bovenin zie je het aantal poorten van jouw switch. Wanneer je hier op klikt, dan kun je of de poort direct bewerken of je komt bij een lijstje met je poorten terecht, als je daar met je muis overheen beweegt zie je een potloodje om een poort te bewerken. Zet het volgende profiel op de aangegeven poort:

 • Poort 1 → Fiber Trunk
 • Poort 2 → WAN Trunk
 • Poort 3 → LAN
 • De overige poorten kun je op All laten staan. Zet de poort waar je de TV op wilt aansluiten op IPTV (640). 

Stap 6. 

Als het goed is, zou nou alles moeten werken. Mocht dat niet het geval zijn, laat het ff weten in de comments. Het kan zijn dat ik iets verkeerd heb verteld (is al weer bijna 2 maanden geleden dat ik door deze struggle heen moest met 0 netwerkervaring haha)

 

Mocht je na aanleiding van deze conversatie nog opmerkingen en/of vragen hebben, post ze dan hieronder. Een aantal vragen worden (hopelijk) beantwoord in onderstaande FAQ.

Frequently Asked Questions (FAQ):

 1. Ik heb geen TV van T-Mobile, maar neem wel internet af. Hoe werkt de installatie voor mij? Wanneer je geen TV hebt van T-Mobile is de installatie eenvoudiger. Je hebt dan namelijk geen verschillende VLAN-ids meer. Je kunt simpelweg de kabel vanuit de mediaconverter direct in de WAN-poort (of via de SFP+ WAN poort) van je UDM steken. Vergeet dan niet om de poort te taggen met VLAN 300 (internet).
 2. Ik heb een all-in pakket en heb naast internet en TV ook bellen van T-Mobile. Werkt dat samen met de Unifi-apparatuur? De instellingen voor telefonie zijn niet bekend. Er is echter wel een oplossing om je telefoon werkend te krijgen icm je Unifi-apparatuur. Je dient dan je T-Mobile router aan te sluiten op je Unifi-netwerk en dan kun je het bellen via de traditionele manier opzetten. Let op! wanneer je de T-Mobile router nog nooit hebt gebruikt, moet je deze eerste even aansluiten op de mediaconverter. De router heeft even nodig om de instellingen voor telefonie op te halen. Na een paar minuten kun je de router weer ontkoppelen en deze aansluiten ergens op je nieuwe Unifi-netwerk. Zet het profiel van de poort waarop je de router van T-Mobile aansluit op ‘Internet + Management’.
 3. Waarom heb je, in het geval van sommige Unifi-routers / security gateways, een switch nodig voor TV + internet? T-Mobile werkt met gescheiden VLAN-id’s. VLAN 300 voor internet. VLAN 640 voor IPTV en VLAN100 voor management. Om die reden moet je Unifi vertellen dat je provider met meerdere VLANs werkt. In het geval van een USG of USG-Pro kun je via een json-bestand meerdere VLAN’s op je WAN-poort instellen. Dit kan bij een UDM of UDM Pro niet. Je hebt daarom een switch nodig om dit probleem af te vangen. Deze oplossing is niet ideaal en het is daarom afwachten of Unifi nog aan komt zetten met ‘Meerdere VLAN-ondersteuning op je WAN-poort’. 

 


12 reacties

Geweldige post Bryan. Dank je wel daar zullen veel

mensen wat aan hebben.

Beste Bryan,

 

Goede duidelijk How-To :thumbsup:

 

Heb het inmiddels ook al 2 weken zo draaien, ik heb alleen vlan100 achter wegen gelaten

zag het nut van die vlan100 niet, :shrug_tone2: maar alles werkt prima hier. 

Reputatie 1

Beste Bryan,

 

Goede duidelijk How-To :thumbsup:

 

Heb het inmiddels ook al 2 weken zo draaien, ik heb alleen vlan100 achter wegen gelaten

zag het nut van die vlan100 niet, :shrug_tone2: maar alles werkt prima hier. 


de vlan100 is niet altijd nodig idd. Deze wordt gebruikt voor management en heb je dus nodig als je een switch management access wilt geven. In het geval van een pakket met bellen moet je de T-Mobile router management access geven zodat ie die telefoon settings kan managen enzo. Zelf heb ik de vlan ook niet nodig, maar heb ik zo staan als ik ergens toch een switch of access point met LAN poorten wil aansluiten. Dan zou ik daar weer kunnen splitsen als ik dat wil.

Badge +2

Hi @Bryan96, wat tof dat jij uit jezelf dit topic hebt aangemaakt. Lekker bezig! Ik denk dat jij hier heel veel mensen blij mee gaat maken, waaronder wij. Als er iets tof is, dan is het om te zien dat de Community wordt ingzezet waarvoor hij is bedoeld. Thanks voor het duidelijke verhaal en keep up the good work! :) 

 

Reputatie 1

Hi @Bryan96, wat tof dat jij uit jezelf dit topic hebt aangemaakt. Lekker bezig! Ik denk dat jij hier heel veel mensen blij mee gaat maken, waaronder wij. Als er iets tof is, dan is het om te zien dat de Community wordt ingzezet waarvoor hij is bedoeld. Thanks voor het duidelijke verhaal en keep up the good work! :) 

 

Bedankt voor je compliment op mijn topic! Nu je hier toch bent, heb ik meteen een vraag haha. Ik las in andere topics (deze bijvoorbeeld) dat je voor het nieuwe platform geen VLAN meer nodig hebt voor IPTV. Kun je dit bevestigen? Want dat zou betekenen dat mijn setup anders wordt zodra ik overga op het nieuwe TV platform.

Reputatie 7
Badge +2

@Bryan96 

Perfecte uitleg, denk dat een groep mensen hier echt wel mee uit de voeten kan bij het inzetten van een UDM (Pro).

Heb dan wel niet een UDM (Pro), maar heb pfSense voor mijn Unify netwerk zitten, plus dat mijn controler op de NAS draait.

Denk dat er ook wel mensen zijn die interesse hebben hoe je bijv. de AP’s en radio’s kunt scheiden, dus een afzonderlijke radio voor 2.4G,  5G en (in jouw geval) 6G. Daar bovenop een gescheiden Guest AP setup via zijn eigen VLAN.

 

 

En welkome uitbreiding naar mijn gevoel bij dit uitstekende topic!

Wie weet kunnen we deze markeren als een ‘pinned’ topic, maar dat is aan een moderator.

Badge +2

Hi @Bryan96, goede vraag! Toevallig vertellen wij daar in dit topic meer over: 

Als jij een DSL verbinding hebt, heb je dus wél VLAN nodig voor IPTV. In dit geval blijft jouw set-up ook hetzelfde! Maak je gebruik van Glasvezel? Dan hoeven er geen specifieke TV-VLAN settings ingesteld te worden. Had je dit voorheen met Interactieve TV wel? Dan kan je deze settings dus verwijderen.

Geeft dit jou genoeg duidelijkheid? Let me know als je nog andere vragen voor mij hebt!

Reputatie 1

Hi @Bryan96, goede vraag! Toevallig vertellen wij daar in dit topic meer over: 

Als jij een DSL verbinding hebt, heb je dus wél VLAN nodig voor IPTV. In dit geval blijft jouw set-up ook hetzelfde! Maak je gebruik van Glasvezel? Dan hoeven er geen specifieke TV-VLAN settings ingesteld te worden. Had je dit voorheen met Interactieve TV wel? Dan kan je deze settings dus verwijderen.

Geeft dit jou genoeg duidelijkheid? Let me know als je nog andere vragen voor mij hebt!

Dat is inderdaad duidelijk, dank daarvoor! In het geval van glasvezel icm TV + internet betekent dat dus dat je geen extra switch meer nodig hebt (je hebt namelijk alleen nog maar de internet VLAN nodig op je WAN-poort). Ik zal dit topic eens updaten als ik op het nieuwe T-Mobile TV zit.

 

Hi @Bryan96, wat tof dat jij uit jezelf dit topic hebt aangemaakt. Lekker bezig! Ik denk dat jij hier heel veel mensen blij mee gaat maken, waaronder wij. Als er iets tof is, dan is het om te zien dat de Community wordt ingzezet waarvoor hij is bedoeld. Thanks voor het duidelijke verhaal en keep up the good work! :) 

 

Hi @Lisa wat super dat jullie dit forum een beetje bijhouden, stimuleren en aanmoedigen. Zoals ik al gezegd heb bovenaan in het commentaar nogmaals dank @Bryan96 en ook @Pieter_B voor de contributie. Levendig, Leuk!

Maar nu @Lisa er toch ook is misschien is het dan het vragen waard om een iets meer permanente oplossing te vinden voor het punt waar mensen tegenaan lopen in deze thread:

Die heeft niet direct iets te maken met deze thread van Bryan maar mensen zouden er wel tegenaan kunnen lopen. Mss kunnen jullie voor een selecte groep mensen die iets meer hobbymatig hiermee bezig zijn op verzoek een statisch IP adres verzorgen. Dat maakt de afhankelijkheid van de helpdesk ook wat minder ;-)

Hi Brian,

Speciaal een account aangemaakt om je te bedanken, want heb sinds vandaag ook een UDMPRO.

Ik heb wel een vraag: is het niet mogelijk om het switch gedeelte van de UDMPRO hiervoor te gebruiken? (Wellicht dat er dan een kabeltje in 2 poorten moet, maar dat scheelt weer een apparaat)

In ieder geval nogmaals bedankt voor de uitgebreide uitleg en screenshots, ik ga het vast werkend krijgen zo :)

Michel

Reputatie 1

Hi Brian,

Speciaal een account aangemaakt om je te bedanken, want heb sinds vandaag ook een UDMPRO.

Ik heb wel een vraag: is het niet mogelijk om het switch gedeelte van de UDMPRO hiervoor te gebruiken? (Wellicht dat er dan een kabeltje in 2 poorten moet, maar dat scheelt weer een apparaat)

In ieder geval nogmaals bedankt voor de uitgebreide uitleg en screenshots, ik ga het vast werkend krijgen zo :)

Michel

Ik heb het niet geprobeerd, maar misschien dat het wel kan. Als je T-Mobile TV hebt, heb je sowieso geen switch meer nodig. Laat maar weten of het je lukt! Want dan kan ik mooi de FAQ bijwerken haha

Ik heb het niet geprobeerd, maar misschien dat het wel kan. Als je T-Mobile TV hebt, heb je sowieso geen switch meer nodig. Laat maar weten of het je lukt! Want dan kan ik mooi de FAQ bijwerken haha

Je FAQ mag je zo laten, ik dacht er 2 virtuele switches van 4 van te maken en daarmee weg te komen, maar dat pikt de UDMPRO niet. Nu werkend met inzet van de toch al aanwezige USW-Lite-8-PoE.

Nogmaals dank!

(Wel even de STB moeten herstarten, nog nooit zo blij geweest om TellSell te zien :))

Reageer