Beantwoord

Amino/Aria 610 x Dolby 5.1

  • 6 June 2019
  • 6 reacties
  • 5429 Bekeken

Brian (T-Mobile Moderator) schreef 8 maanden geleden:
Hi x , de nieuwe TV Box (Amino/Aria 610) heeft alleen een HMDI uitgang en deze ondersteunt ook geen AC3. De enige optie is ben ik bang dus echt via de optische uitgang.

Vraag
Is het inderdaad ook zo dat de Amino/Aria 610 x (let op de toegevoegde x) geen Dolby / AC3 ondersteunt via HDMI (de optische TOS link ontbreekt)?
Ik heb de HDMI aangesloten op mijn AV (Marantz 1604) en zie inderdaad altijd alleen maar stereo inkomend signaal, ook wanneer AC3 is geselecteerd in menu Amino/Aria 610 x

In het menu van de Amino/Aria 610 x kun je wel kiezen voor AC3.

Is er een relatie met beschibaarheid van T-Mobile eigen POP's of via KPN's wholesale?
Vraag: is er wel Dolby 5.1 met de settop box met hard disk?

Opmerking:
1. Wat een matige kwaliteit van Amino/Aria 610 x en afstandsbediening, het goedkoopste van het goedkoopste (voor de inkopers van T-Mobile Thuis).
Gelukkig een 1 jarig contract afgesloten, daarna zien wij wel weer.
2. Welke settop box je ontvangt weet je pas als je de doos open maakt, daardoor kun je niet van tevoren de juiste user guide selecteren.
icon

Beste antwoord door Sander 11 June 2019, 09:21

Bekijk origineel

6 reacties

Hallo @jmlka52 ,

Ik weet het niet zeker, maar ik geloof Brian als hij zegt dat via HDMI AC3 niet werkt. De box heeft naar mijn weten inderdaad geen Toslink, maar dit zou ik moeten controleren. De opties voor geluid in het menu doen volgens mij niks...

Er is inderdaad een verschil tussen ODF en WBA locaties. De streams op ODF zijn van hogere kwaliteit en bieden soms extra's als meertalige ondertitel- en audiosporen of in jou geval ondersteuning voor Dolby (eventueel 5.1). Dit verschilt per zender en omdat ik op WBA zit kan ik je hier verder geen duidelijkheid in geven.

De tv box met harddisk recorder maakt naar mijn weten geen verschil, maar dit kan ik misschien wel testen voor je. Weet niet of mijn tv aangeeft wat voor soort geluid hij ontvangt.

Mag ik vragen waarom je AC3 nodig hebt? Je krijgt met stereo toch ook geluid vanuit je reciever? Als je het graag wil hebben "omdat het leuk is" dan zou ik het gewoon zo laten. Er zijn amper zenders die het doorgeven, dus de toegevoegde waarde is gering.
Hallo jibbewillem,
Dank je wel voor de reactie. Helaas zit ik ook op een WBA locatie.

"Mag ik vragen waarom je AC3 nodig hebt? Je krijgt met stereo toch ook geluid vanuit je receiver? Als je het graag wil hebben "omdat het leuk is" dan zou ik het gewoon zo laten. Er zijn amper zenders die het doorgeven, dus de toegevoegde waarde is gering. "

De settopbox (STB Amino/Aria 610) is HDMI aangesloten op de AVR die het video signaal doorgeeft aan de TV. De AVR geeft het geluid door (5.1 luidsprekers). Bij mijn vorige provider (Telfort) hebben ten minste de volgende kanalen/zenders Dolby:

NPO 1 (DD 5.1)
NPO 2 (DD 5.1)
NPO 3 (DD 5.1)
RTL 4 (DD 5.1)
RTL 5 (DD 5.1)
SBS 6 (DD 5.1)
RTL 7 (DD 5.1)
NET 5 (DD 5.1)
Veronica / Disney-XD (DD 5.1)
RTL 8 (DD 5.1)
RTL Z (DD 5.1) (sinds 1 jan. 2019)
SBS 9 BG (DD 5.1)
BBC First (DD 5.1/2.0)
BBC One (DD 5.1/2.0)
BBC Two (DD 5.1/2.0)
ARD (DD 5.1/2.0)
ZDF (DD 5.1/2.0)
WDR (DD 5.1/2.0)
RTL Television (DD 5.1/2.0) (deze is sinds 13-3-19 HD icm Dolby)
CNN (DD 2.0)
ID (DD 5.1)
Discovery Science (DD 5.1)
De Film1 kanalen (indien geabonneerd)
De Netflix app (sinds update 30 augustus ’17)

dus veel zenders hebben dit. Als je bekend bent met Dolby dan weet je dat films veel realistischer zijn, als er in beeld een auto van links naar recht rijdt hoor je dat ook zo. Ook vliegen je de kogels om de oren. Daarnaast is er een muziek zender (Brava, maar heet tegenwoordig anders) waarbij je de instrumenten op de juiste plaats hoort. Als T-Mobile Thuis dit niet kan leveren dan had dit duidelijk vindbaar op de website moeten staan, ik zou deze provider dan niet gekozen hebben. Veel consumenten investeren in kwalitatief goede apparatuur (beeld en geluid) en dan blijkt T-Mobile Thuis geen kwaliteit door te geven.
Inderdaad verwacht ik dat de HD box dit ook niet kan en zal ik het eenjarig abo maar moeten uitzitten.

Over een jaar en misschien eerder zal ik kiezen voor Satelliet, die beeld en geluid kwaliteit is zoveel beter.
Ik heb daar al wat ervaring mee.

Nogmaals dank je wel voor de reactie, ik waardeer dit zeer.

Groet, jmlka52
Hallo @jmlka52 ,

Bedankt voor je uitgebreide reactie. We hebben dus te maken met een echte liefhebber! 😎

Ik ben zeker bekend met Dolby, groot fan zelfs. Ben je al eens in een Dolby Cinema geweest in bijvoorbeeld Hilversum bij Vue? Onvergetelijke film-ervaring, mede dankzij het geweldige geluid.

Als Telfort die zenders in 5.1 aanbiedt zou T-Mobile dat ook moeten kunnen. Op ODF doen ze dit, want daar kopen ze direct bij de zender in. Op WBA dacht ik dus van niet, maar is Telfort niet ook WBA? Misschien dat @Sander of @Brian dit na kunnen vragen voor ons.

Of zou het geluid alleen via de Toslink Dolby signaal ondersteunen? Dat het een limitatie van de box is. De Aria heeft geen Toslink, de tv box met opname functionaliteit wel. Dus misschien is het een oplossing om die te bestellen (mocht die dat signaal wel doorgeven).
Reputatie 7
Badge +6
Hoi @jmlka52,

Ik denk graag mee! Dolby zou zeker mogelijk moeten zijn. Op welke zenders dit precies wordt doorgegeven en of er verschil zit in ODF/WBA ga ik navragen.

Je geeft aan dat je de Marantz via HDMI hebt aangesloten. Hoe krijgt de TV dan beeld? Er is maar 1 HDMI uitgang op de Aria. Kun je mij vertellen hoe de kabels precies lopen?

Ik knipplak hier een stukje uitleg van mijn collega:
Wanneer een TV aangesloten zit via een HDMI kabel op onze TV-Box en aangeeft dat deze stereo ondersteunt, wordt automatisch stereo geselecteerd. Ongeacht of de TV andere protocollen snapt zoals Dolby AC3 & DTS. Dit is zo ingesteld om problemen te voorkomen met TV's die Dolby niet ondersteunen. Wanneer je de TV-Box op een versterker aansluit via een HDMI of SPDIF optische kabel heb je deze beperking niet en kan je dus wel Dolby AC3 gebruiken als de versterker dit ondersteunt.

Mijn advies zou zijn om de HDMI passtrough functionaliteit van de versterker te gebruiken als je de TV Box niet rechtstreeks op de versterker aansluit. Als je deze mogelijkheid niet hebt is een SPDIF optische kabel de enige mogelijkheid om een Dolby signaal te krijgen. Ik hoop dat ik jullie zo van meer duidelijkheid heb kunnen voorzien!


Verder help ik je graag zodat je tevreden bent met onze TV. Alle begin is even wennen en wellicht zijn er opties waar je nog niet bekend mee bent. Ik heb iets naar je opgestuurd. Reken op 5 werkdagen voordat het op de deurmat valt. Ik hoop dat dat goed bevalt. Verder: stel je vragen en ik zorg ervoor dat je noooooit meer weg wilt! 🙂
Hi Sander, via Klantenservice omruil naar Entone Amulet 515 (Hard Disk recorder) en deze zojuist aangesloten via TOS link met de Marantz 1604. Voila: AC3 signaal oftwel meerkanaals geluid 🙂. Zie foto schermafbeelding TV. De HDMI van de STB (nu dus Entone Amulet 515) samen met de TOS link aangesloten aan AVR (Marantz 1604) ingang CBL/SAT (HDMI) en TOS op TOS IN. Entone via instellingen AC3 laten sturen (in plaats van Stereo of PCM) De TV is HDMI aangesloten aan de TV uitgang Marantz. Wanneer ik de INFO toets druk op Marantz, zie ik op de TV de audio ingang (foto) en actieve luisprekers. Ik kan dus zien welk type audio aangeboden wordt aan de Marantz, in dit geval bij een herhaling van Pauw: Dolby.(NPO1).
De "oude" STB Amino/Aria 610 heeft geen TOS (glas) aansluiting, enkel HDMI en audio analoog L/R aansluitingen. Het grappige is dat een soortgelijke STB die vroeger geleverd werd door Vodafone (Entone) wel een TOS aansluiting heeft, mijn zoon heeft deze nog uit de oude tijd.
Da's dus voor de overname door T-Mobile (thuis).
T-Mobile Thuis heeft blijkbaar een paar euro's willen bezuinigen op dit kasje.

Aan de Marantz is ook een DVD speler aangesloten, audio CD's worden dan met goede kwaliteit weergegeven via de 5 plus woofer en video DVD's idem (films Dolby) met uiteraard beeld op de TV.

  • Het enige is nu de zwarte balk onderin het scherm waarin een software versie wordt getoond van een of andere Entone Amulet 515 software of app. Hoe krijg je dat weg?
Nog een toevoeging: T-Mobile Thuis stuurde de volgende email: We werken continu aan de verbetering van ons netwerk, zodat jij altijd optimaal TV kunt kijken. Daarom breiden we in de nachten van 17 op 18 juni en 19 op 20 juni ons netwerk uit.

Ik ga ervan uit dat deze werkzaamheden lokaal (in mijn woonplaats met 2000 inwoners) zijn uitgevoerd. Vanavond eens controleren of het TV beeld nog steeds zo schokkerig is.


@Sander: schreef: Wanneer je de TV-Box op een versterker aansluit via een HDMI of SPDIF optische kabel heb je deze beperking niet en kan je dus wel Dolby AC3 gebruiken als de versterker dit ondersteunt.

Ik heb het volgende geconstateerd:. De Entone Amulet 515 (Hard Disk recorder) met HDMI aangesloten aan Marantz en AC3 gekozen op de Entone (instellingen menu) levert geen Dolby af op de Marantz.
Dit lukte wel via de eveneens aangesloten TOS link tussen Entone Amulet 515 (Hard Disk recorder).
Dit ligt naar mijn idee niet aan de CBL/SAT HDMI ingang van de Marantz, in het verleden (KPN/Telfort) werkte dit wel.
De foto laat zien: links het aangeboden signaal aan de ingang van de Marantz en rechts de actieve luidsprekers, nu dus Dolby ingang.

@jibbewillem: Hilversum bij Vue?
Ha, Vroeger bij REX (Havenstraat) en Casino en bioscoop in Herenstraat (ben naam vergeten).
Wel kleurenfilms hoor op van die grote spoelen 😶


@jmlka52 hey!

Fijn dat het nu wel werkt zoals je voor ogen had ;)

Wordt meerkanaals Dolby ook op alle zenders doorgegeven die je bij Telfort ook had?

Reageer