VPN voor dummies

  • 7 September 2022
  • 0 reacties
  • 32 Bekeken

Reputatie 5
Badge +2
  • T-Mobile Thuis Medewerker
  • 76 reacties

Wat is het?

VPN staat voor Virtual Private Network. Het is een manier om via internet een computer toe te voegen aan een afgeschermd netwerk, bijvoorbeeld een bedrijfsnetwerk. De informatie die over de VPN verstuurd wordt, is versleuteld. Zo zijn alle gegevens die door deze VPN tunnel worden verstuurd, afgeschermd van het internet. Pas in het doelnetwerk wordt de informatie weer ontgrendeld. Een bijkomend voordeel is dat je een IP-adres krijgt van de VPN aanbieder en je kan doen alsof je in een ander land op internet zit, waarmee je locatie dus ook geheim is.

 

Hoe werkt het?

Om VPN te gebruiken heb je een VPN client nodig of een router die dit ondersteunt. In beide gevallen maakt deze verbinding met het doelnetwerk. Een doelnetwerk is het netwerk waarmee je wilt verbinden. Meestal is dit ook een firewall. Door een authenticatie wordt de versleuteling opgezet. Er wordt dan nagegaan of de gebruiker of applicatie daadwerkelijk is wie hij of zij beweert. Vanaf dat moment krijgt de verbonden VPN Client ook een IP-adres van het doelnetwerk en lijkt het net of de computer in het netwerk zit.

Alle modems van T-Mobile ondersteunen het gebruik van VPN. Het is echter niet mogelijk om een VPN op te zetten op deze modems. Wil je een fysiek VPN apparaat gebruiken, dan dien je deze dus zelf achter je modem te plaatsen, of je kan er voor kiezen om VPN software op een apparaat, zoals je PC, te installeren. Het verschil is dat bij een fysiek VPN apparaat alle verkeer naar buiten over deze VPN loopt. Gebruik je VPN software, dan wordt alleen bepaald verkeer van deze computer over deze VPN geleid. De rest van je thuisnetwerk verbindt dan zonder VPN met het internet.

 

Moet ik het gebruiken?

Nee hoor, in Nederland kan je prima zonder. Voor sommige doeleinden (het bekijken van bepaalde streams en series bijvoorbeeld) moet je soms in een bepaald land zitten. Zo maken sommige mensen gebruik van een VPN om bepaalde programma’s uit een ander land te kijken, die zij anders niet kunnen zien. Er zijn online meerdere gratis en betaalde VPN aanbieders actief, elk met hun eigen klantenservice. T-Mobile voor thuis geeft geen ondersteuning op het gebruik van een VPN.

 

Let op!

VPN wordt ook vaak gebruikt voor de meer schimmige zaken op internet. Besef je dat de cyber experts bij de politie zonder veel moeite je identiteit kunnen achterhalen, ook als je een VPN gebruikt. Doe dus ook online geen stoute dingen! 😉


0 reacties

Geen reactie

Reageer