Glasvezel: wat betekenen deze termen?

  • 2 December 2021
  • 0 reacties
  • 3138 Bekeken
Glasvezel: wat betekenen deze termen?
Reputatie 7
Badge +16

Binnenkort maak je gebruik van Glasvezel, leuk! In dit artikel tref je de verschillende termen en afkortingen die gebruikt worden wanneer het om Glasvezel gaat.

 

Soms vliegen de termen ODF, WBA en GPON je om de oren in topics of andere communicatiemiddelen. Het is altijd fijn om te weten waar we het dan precies over hebben natuurlijk! Neem daarom hieronder een kijkje en mocht er een term ontbreken, laat het hieronder weten in een reactie, dan plaatsen we die er bij indien van toepassing.


 

ODF, WBA en Fiber

ODF: Optical Distribution Frame - Als ‘actieve operator’ over Glasvezel diensten aanbieden aan providers of eindgebruikers in Nederland. Zo noemt Odido haar glasvezelnetwerk bijvoorbeeld.

WBA: Wholesale Broadband Access - De toegang tot het glasvezelnetwerk in beheer bij KPN waarbij er alleen digitale signalen worden doorgegeven.

Fiber: Glasvezel. De Engelse benaming hiervoor. 

 

PON, GPON en XGSPON

PON: Passive Optical Network - Een glasvezeltechniek waarbij Glasvezel naar een passieve splitter wordt gebracht waarna de vezel zover mogelijk naar het eindpunt wordt geleid.

GPON: Gigabit Passive Optical Network -  Een glasvezeltechniek waarbij alle glasvezels vanuit één centrale ruimte komen. Met de huidige GPON technologie is de hoogst haalbare snelheid 2,5 Gbit/s downstream en 1,25 Gbit/s upstream.


XGS-PON: X (als in 10) Gigabit Symmetrisch Passive Optical Network -  Een uitbreiding van GPON waarbij snelheden mogelijk zijn tot 10 Gbit/s zowel in de down- als upstream.

 

VWT, VGT en KNL

VWT: VolkerWessels Telecom - Specialist in ontwikkeling van hoogwaardige, digitale infrastructuren en aannemer in nieuwere ODF-gebieden.

VGT: Van Gelder Telecom - Specialist in het aanleggen van Glasvezel. Aannemer in bepaalde, nieuwere ODF-gebieden.

KNL: KPN NetwerkNL - Netwerkbeheerder, operator en partner van Odido bij WBA en ODF.

 

PtP, EOF en GOF

PtP: Point to Point - Een glasvezeltechniek waarbij vanuit een centrale schakeleenheid over lange afstanden individuele glasvezels worden gelegd.

EoF: Ethernet over Fiber - Glasvezelaansluiting met een maximale bandbreedte van 100 Mbit/s.

GoF: Gigabit over Fiber - Glasvezelaansluiting met een maximale bandbreedte van 500 Mbit/s.

 

Media Converter, ONT en CPE

Media Converter: Een apparaat dat het signaal omzet van Glas naar utp. De converter wordt aangesloten op het modem en FTU (glasvezelaansluitpunt). 

ONT: Optical Network Terminal - de nieuwere variant converter. Deze zet glasvezelnetwerksignalen om van licht naar koper en ethernet-bedrading.

CPE: Customer Premises Equipment - Binnen Odido bedoelen we hier het modem mee.

 

Guidion, RFO en Reggefiber

Guidion: De installatiepartner van Odido die Glasvezel aansluit bij klanten en in geval van verbindingsproblemen als mogelijke (eind)oplossing kan worden aangeboden via een storingsbezoek.

RFO: Reggefiber Operator - Een onderdeel van Reggefiber dat ervoor zorgt dat de orders goed door de Reggefiber leverstraat lopen.

Reggefiber: Voormalig netwerkbeheerder op Glasvezel. Sinds 2019 samengegaan met KPN onder de naam KPN NetwerkNL (KNL).

 

FTU, FT en HAS-aansluiting

FTU: Fiber Termination Unit - Een benaming voor een doos die het overnamepunt vormt tussen het glasvezelnetwerk van de netwerkprovider en het thuisnetwerk van de klant. Binnen Odido ook wel de grondplaat waarop (later) het modem geplaatst wordt.


FT: Fiber Terminal - Een synoniem van FTU. Wordt weleens gebruikt om specifiek het kastje zelf aan te geven.

HAS-aansluiting: Huisaansluiting. Het aanleggen van de glasvezelkabel en FTU in de woning door een aannemer. 

 

Patch, Depatch en Koppelbus

Patch: Koppelen van de huisaansluiting aan de actieve apparatuur in de POP. Patchen wordt gedaan door een aannemer of monteur van de netbeheerder.

Depatch: Het verwijderen van de koppeling van de huisaansluiting van de klant op de actieve apparatuur. Dit gebeurt in de POP bij beëindiging van een abonnement.

Koppelbus: Een koppelstuk dat samen met de patchkabel gebruikt wordt om de converter op het FTU aan te sluiten.

 

Patchkabel, HBO en HVD

Patchkabel: De kabel die gebruikt wordt om met de koppelbus de converter aan te sluiten op het FTU.

HBO: Haalbaarheidsonderzoek (formulier) - Een formulier dat de klant kan invullen als er Glasvezel aangelegd zou kunnen worden in een gebied of woning waar verder geen Glasvezel ligt of gelegd gaat worden. Het geeft inzicht in de kosten voor de aanleg.

HVD: Hoofdverdeler - Een term die bij KPN NetwerkNL gebruikt wordt om aan te geven wat binnen de centrale de hoofdverdeler van de kabels is.

 

POP, GVK en KVD

POP: Point of Presence - Ook wel wijkcentrale genoemd. Dit is een hoofdverdeelstation voor het glasvezelnetwerk.

GVK: GlasVezelKast - Een synoniem van wijkcentrale. Wordt ook weleens gebruikt als term voor FTU, maar dient hier niet mee verward te worden.

KVD: Kabel/KoperVerDeler - Dit is de wijkcentrale, ook wel verdelerkast genoemd, voor DSL-aansluitingen. Wordt weleens (foutief) gebruikt bij Glasvezel als vervangende afkorting voor de POP.

 

FTTC, FTTF, FTTH en FTTO

FTTC: Fiber To The Curb - Glasvezel tot aan de wijkcentrale en daarna koper (DSL) tot aan huis.

FTTF: Fiber To The Farm - Glasvezel tot aan de farm (boerderij).

FTTH: Fiber To The Home - De aanleg van de glasvezelkabel tot in de woning.

FTTO: Fiber To The Office - Glasvezel tot in het kantoor. Een term die vooral bij zakelijke aansluitingen gebruikt kan worden.

 

Tip: Heb jij geen Glasvezel maar een DSL-aansluiting (Internet via de telefoonkabel)? Neem een kijkje in het superhandige artikel van Cal: Glasvezel en DSL-aansluitingen.


0 reacties

Geen reactie

Reageer