Beantwoord

Glasvezel 750: Snelheid onder de 100Mbps, zelfs op 5GHz/ac en Gigabit EthernetToon eerste reactie

33 reacties

Heb dus nu het draytek modem (zou geen andere willen) en op poort 1 de D-Link DGS-1008D 8-poorts Gigabit Switch.
En dit werkt voor mij het beste.
Haal nu met regelmaat zelfs snelheden boven de 750 Mbit.🤗
Reputatie 7
Badge +2
Hallo @rbiemans

Ik heb hier zelf ook 750Mb bandbreedte (ik gebruik het woord snelheid nooit), maar ik betwijfel of er echt een super configuratie is te bedenken om die bandbreedte ook volledig uit te persen.

Ook die 750Mb bandbreedte is dan wel je aansluiting, maar niet elke externe server op het internet zal jou ook toegang geven tot hun netwerk met 750Mb.
Daarom benoem ik het ook bandbreedte, iets wat beschikbaar is en geen snelheid.

En wat @Hidden.nld ook al aangeeft, als er ergens in je keten iets is wat het langzamer maakt ... dan bepaald dat je verbinding.

Ik kan een regenpijp hebben met een doorsnede van 1 meter, maar als er ergens in die pijp een vernauwing zit wat de doorsnede laat verminderen naar 10 cm ... ja, dan had je genoeg aan een regenpijp met een doorsnede van 10 cm.
Of, je kunt 100 spoorlijnen neerleggen, maar als het station maar 10 spoorlijnen heeft ... dan voel jij hem al aankomen.

Develo heeft bij mijn weten wel een redelijke naam opgebouwd, dus daar zal ik niets aan afdoen.

Bijv. ergens een topic posten met "wat als je meer uit je 750 verbinding wilt halen?", met daarin een lijstje van mogelijke apparaten en de beste instellingen (misschien een mini handleiding?).


Een lijstje maken met wat een optimale instelling zou kunnen zijn met de diversiteit aan netwerk devices is niet eenvoudig.
Daar zitten zoveel factoren bij die kunnen verschillen, wat bij de ene werkt ... daart zit de ander met de handen in zijn haar.

De eerste stappen zijn hier al gezet door diverse gebruikers, zoals @Hidden.nld , om de Draytek of de Huawei op de glasvezel er tussenuit te halen.

Een topic dat hier over is opgezet, een soort van HOW TO (dank Hidden): [Glasvezel] Draytek vervangen met je eigen router (met VLAN)


Dat is voor veel mensen al een stap in de goede richting, omdat ze dan hun eigen keuze v.w.b. router kunnen maken. De enige tekortkoming is dat de telefonie wegvalt (VoIP setting geheim), maar veel mensen hebben een mobiel waarop ze altijd bereikbaar zijn tegenwoordig.

Zelf ga ik op korte termijn de TP-Link MC220L er zelfs tussenuit halen en ga ik over op de nieuwere EdgeRouter 4 , om er nog een schakel tussen uit te kunnen halen.
Reputatie 3
Ik gebruik deze router https://www.ui.com/unifi-routing/unifi-security-gateway-pro-4/ en die werkt prima.
Heb geen mediaconverter nodig, glasvezel met sfp module kan er zo in.
Inderdaad, geen telefonie en TV. Ik heb T-Mobile puur voor het internet.
Dat was vanaf het begin mijn keuze.
Reputatie 7
Badge +8

Hallo @Pieter_B,

Dankje voor je reactie.

Om met dat laatste te beginnen: daar kan ik het wel mee eens zijn. Maar dan zou ik eigenlijk ook verwachten dat T-Mobile misschien iets actiever zou kunnen zijn met het aanbieden van een oplossing die daar bij past (geen Draytek). Of minstens OK is met het gebruik van andere apparatuur met tips over de beste instellingen (Internet, TV, Telefonie). Bijv. ergens een topic posten met "wat als je meer uit je 750 verbinding wilt halen?", met daarin een lijstje van mogelijke apparaten en de beste instellingen (misschien een mini handleiding?).

De top prestatie die men wil halen is ingegeven door de beschikbaarheid van de snelle aansluiting. Ik heb eerder gekeken naar Ubiquity, maar uiteindelijk gekozen voor de combinatie powerline+mesh van de nieuwe Develo, i.p.v alleen mesh. Het zou dus kunnen dat de belofte van Devolo niet klopt, maar waarom zou ik daar aan moeten twijfelen?


@rbiemans Terecht punt wat je daar aan stipt. De Draytek geeft zonder moeite een 750 Mbit verbinding door maar over Wifi zal je dit zelden halen. We zijn dan ook (al een tijdje) bezig met het kijken naar een nieuw modem met betere Wifi. Dat gezged hebbende, met een "standaard" modem zal je nooit door je hele huis de volle snelheid halen via Wifi. Als je écht het maximale uit je Wifi verbinding wil halen dan ontkom je er haast niet aan om hier zelf in te investeren. We stippen dit wel kort aan in ons Wifi topic maar we geven geen informatie over specifieke apparatuur of merken. Dit valt in principe binnen het "klantdomein" zoals dat zo mooi heet maar ik vind het eigenlijk geen gek idee om zo'n topic in samenwerking met de Community te maken.
Update:

Ik ben nog niet toegekomen aan het intern meten van de datasnelheid d.m.v. iPerf. Maar heb een electricien/dradentrekker gevraagd te komen kijken of het toch niet mogelijk is de lastige en lange draad te trekken naar de werkkamer.

Omdat ik gebruik maak van TV, Internet en bellen, kies ik er vooralsnog niet voor de hardware te vervangen.
Reputatie 7
Badge +10
Bekabeld is eigenlijk altijd wel mogelijk.
opties kabeltje trekken door de bestaande stroomdraden hoort tot de mogelijkheden. ik geef toe, goedkoop is het niet maar het kan wel.
Bekabeld is eigenlijk altijd wel mogelijk.

In ons geval kan het wat lastig uitpakken, want vorm huis en afstand modem tot werkkamer.

Net overigens een eerste meting gedaan met een iPerf app (draai nu wifiperf en lakehorn). Later maar eens verschillende locaties/verbindingen proberen. Dit is de snelheid van iMac (server) naar iPhone (client) op de Devolo WiFi connectie.

En hier een voorbeeld van de verbinding tussen desktop en laptop over wifi (Devolo Magic 2). Vier keer gemeten. Twee keer met de ene app, twee keer met de andere. Server->Client / Client->Server.

@tmoesel:

Dankje voor de tip voor iPerf. Dit is een GUI variant met dezelfde werking. De snelheden komen uit op wat ik in het begin al zei dat ik OK vind. Zo rond de 400Mbps tussen devices over wifi, waarbij ik alle apps (o.a. Little Snitch) gewoon heb draaien zoals normaal.

Nu is het een kwestie van uitzoeken welk deel vertragend werkt. Desktop direct op Draytek gaf ruim 800Mbps WAN bij speedtest. Devolo adapter op werkkamer geeft rond 400Mbps tussen devices. Dat komt ook overeen met wat Devolo Cockpit als waardes gaf tussen de adapters. Dus lijkt het de stap tussen Draytek en Devolo basisadapter te zijn.

Reageer