Sticky

[INFO] Voorkom hoog dataverbruik. Bekijk hier de tips!


Reputatie 3
Badge +2
  • T-Mobile Moderator
  • 512 reacties
Een (nieuwe) smartphone bij je abonnement. Het liefst ben je de hele dag online! Maar hoeveel MB heb je daar voor nodig?

In dit topic proberen we je te helpen om het maximale uit je databundel te halen. Dit doen we door je te informeren over hoe je zelf inzicht kunt krijgen in je dataverbruik.

Privacywetgeving
Vanwege de wet op Privacy mogen wij niet naar de inhoud van jouw dataverkeer kijken. T-Mobile registreert slechts het aantal MB’s dat je verbruikt. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om zelf inzicht te krijgen in je dataverbruik!

Daarnaast proberen wij vanuit T-Mobile natuurlijk zoveel mogelijk te doen om te voorkomen dat je onverwachte, extra kosten maakt. Wist je al dat je met het Stel Samen & Stel Bij abonnement (binnen Nederland) nooit onverwachte kosten kunt krijgen voor het gebruik van internet? Wanneer je bundel op is blijf je online. Wij schroeven alleen je snelheid terug tot 64Kbps. Je kunt dan bijvoorbeeld nog steeds gewoon WhatsApp-berichtjes versturen en ontvangen, dat is wel zo handig.

Wil je meteen de specifieke tips voor Android of iOS zien? Klik hier voor Android en klik hier voor iOS.

Hoe kan ik mijn internetgebruik in de gaten houden?
Je internetgebruik kun je eenvoudig volgen in My T-Mobile of in de My T-Mobile app. Bij veel van onze abonnementen toont de Verbruikstatus het internetgebruik apart. Dit is de eerste stap om inzicht te krijgen in je dataverbruik.

Kan ik mijn dataverbruik ook volgen via mijn eigen toestel?
Veel toestellen hebben een interne datateller die het verbruik per app registreert. Dit is naast My T-Mobile wellicht de belangrijkste tool om je dataverbruik te managen.Vaak staat de datateller zo ingesteld dat die zich iedere eerste van de maand reset. Zorg ervoor dat het moment van de reset gelijk ligt met de dag waarop je jouw nieuwe tegoed ontvangt. Je kunt deze dag eenvoudig vinden op My T-Mobile of in de My T-Mobile app. Hiermee kun je het aantal MB’s dat je hebt verbruikt zien. Andere apps kun je gebruiken om een indicatie te krijgen van de processen die op jouw toestel de meeste MB’s verbruiken, en je gebruik hierop aanpassen.

Kan ik ook een app downloaden om het dataverbruik te volgen?
Naast de interne datateller kun je ook gebruik maken van een app van een derde partij om zo je dataverbruik te kunnen zien. Een voorbeeld van zo’n app is My Data Manager. Een andere veelgebruikte app om je verbruik per app bij te houden is 3G Watchdog. Belangrijk om te weten is wel dat geen enkele datateller jouw verbruik 100% kloppend en up-to-date kan weergeven. Het is dus zaak om je hier niet op blind te staren. Het geeft natuurlijk wel een goed beeld van je internetverbruik en is daarom zeer handig!

Wat is een MB?
De bovenstaande functies geven je dus inzicht in het aantal MB’s (of misschien wel GB’s) wat je apps verbruiken. Maar wat is nou een MB? MB staat voor MegaByte en geeft de grootte van een bestand weer. Mbps drukt de snelheid per seconde uit, oftewel; de snelheid waarmee data over het internet wordt verzonden. 1000 MB is 1 GigaByte(GB).

Hoeveel MB verbruikt een app?
Je hebt in het kort kunnen lezen wat een MB is en dat er verschillende mogelijkheden zijn om inzicht te krijgen in je dataverbruik. Wil je meer inzicht in hoeveel MB een app gebruikt? Dit kan je hier teruglezen.

Zijn er verder nog dingen die ik kan doen om mijn dataverbruik te beheren?
Onderstaande tips kun je gebruiken om je datamanagement nog verder te optimaliseren.

Maak zoveel mogelijk gebruik van Wi-Fi, bijvoorbeeld thuis of op het werk. Zo wordt er geen data verbruikt vanuit je bundel van T-Mobile. Tegenwoordig hebben veel openbare voorzieningen een Wi-Fi hotspot waar je als bezoeker vaak kosteloos gebruik van kunt maken. Denk hierbij aan vliegvelden, stations, bibliotheken, cafés, winkelcentra en treinen (soms zijn de Wi-Fi spots beveiligd met een wachtwoord, maar vraag hier gerust naar!). In veel plaatsen kun je zelfs gebruik maken van Wi-Fi in de bus.

Veel nieuwsbronnen en websites hebben apps. Gebruik deze apps i.p.v. een bezoek via de browser. Een voorbeeld hiervan is de Nu.nl app. Zorg dat je je Deezer-muziek offline beschikbaar maakt. Dit doe je natuurlijk door de muziek enkel te synchroniseren als je op een Wi-Fi netwerk zit!

Mijn toestel draait op iOS of Android, kan ik daar nog iets voor instellen?
Voor iOS en Android hebben we topics met gedetailleerde tips & tricks om het dataverbruik van de social apps(Facebook, Twitter, Instagram en Whatsapp) te verminderen. Ook hebben we voor zowel iOS als Android tips om functies van de toestellen te optimaliseren met als doel het verminderen van dataverbruik. Wil je deze tips bekijken? Deze zijn zeker de moeite waard!

Klik hier voor Android
Klik hier voor iOS

Hoe voorkom ik onverwachte kosten?
Zoals in het begin al aangehaald hoef je bij T-Mobile niet bang te zijn voor onverwachte kosten; je ontvangt namelijk een sms zodra je 80% van je bundel hebt verbruikt en nog een sms als je 100% van je bundel hebt verbruikt. Zo weet je precies vanaf wanneer je extra kosten gaat maken voor het gebruik van internet. Met het Stel Samen & Stel Bij abonnement maak je overigens nooit extra kosten. Wanneer jouw bundel op is blijf je namelijk gewoon online zonder extra kosten. Je snelheid wordt wel minder; 64Kbps. Dit geldt overigens wel alleen voor het gebruik in Nederland!

Je doet er goed aan om een abonnement te kiezen wat bij je internetgedrag past. Kijk regelmatig via mogelijkheden vanuit je telefoon of een app naar de hoeveelheid data die je apps gebruiken. Zo krijg je een goed overzicht.

Hoe schat je in hoeveel data je gaat gebruiken? Dat is lang niet altijd even simpel. Gelukkig hebben wij daar een tool voor. Je kunt gebruik maken van de T-Mobile adviestool. Je kunt hier stapsgewijs aangeven in welke mate je gebruik denkt te gaan maken van een dienst. Op basis van wat je ingevuld hebt wordt er een schatting gemaakt hoeveel MB je gaat verbruiken. Zo krijg je meteen een indicatie en heb je een goede basis om het maximale uit je bundel te halen!

Heb je nog vragen over je dataverbruik? Stel je vraag dan in dit topic!

4 reacties

Sms sturen
Reputatie 7
Badge +15
Hey Badr74,

Wat bedoel je precies met 'SMS sturen'?

Kunnen we iets voor je doen? :8
Wanneer ik email etc. via mijn iphone bekijk verbuik ik niet extreem veel. Wanneer ik echter een hotspot aanmaak met de iPad en het hierop doe verrbuik ik zomaar 300MB in een half uur. Enig idee waar dit aan kan liggen? Het is niet zo dat ik dan wat doe op de iPad. Ik heb gisteren bijv. een mail ontvangen die ik op de iPad wilde lezen. Via de Hotspot binnen gehaald. Mail is 48KB maar een half uur lezen van de mail kostte mij bijna 300MB. Verder dus niets gedaan. Het lijkt erop dat er iets is dat data kost maar ik kan dit niet achterhalen. Alvast bedankt.
@jaaps
Als je een hotspot gebruikt, denkt de iPad dat deze 'gewoon' op de Wi-Fi zit. Updates etc. kunnen op die manier gewoon opgehaald worden.

Loop bepaalde settings eens na, kijk ook in de interne datateller (als de iPad die heeft) wat er allemaal data heeft verbruikt in de tijd dat de hotspot aan stond.

Reageer