Beantwoord

draytek modem vervangen

  • 31 January 2022
  • 15 reacties
  • 841 Bekeken

Beste T-Mobile community,

 

sinds ik trotse eigenaar ben van een eigen woning sinds 2017 heb ik altijd genoeg gehad aan de destijds meegeleverde Draytek modem. Nu heb ik sinds kort een 4K smart tv én ik heb een PS5 op de kop weten te tikken. Heel leuke apparatuur, maar ik merk dat mijn huidige snelheid van 50mbps niet meer afdoende is. 
 

Vanwege de indeling van mijn woning is het voor mij vrijwel onmogelijk om een UTP kabel van de meterkast in mijn woonkamer te krijgen, zonder de vloer compleet open te breken en een stuk of 4 gaten te boren. Het betreft een redelijk verouderde bovenwoning met eigen entree (waar zich de meterkast bevind).

mijn setup is nu als volgt:

Wifi: Draytek —> fritzbox repeater (werkt ok, maar uiteraard wel ten koste van snelheid)

tv: Draytek —> devolo powerplug—> decoder in woonkamer

Mijn huidige WiFi snelheid (ik haal in de woonkamer ongeveer 30mbps up/down) is zoals eerder vermeldt niet meer genoeg, ook zou ik het liefste mijn ps5 bekabeld hebben. Ik heb eens zitten kijken om mijn snelheid omhoog te zetten, maar ik ben een beetje geschrokken in hoeveel de prijs van internet de laatste jaren omhoog is gegaan. Nu heb ik dat er in principe wel voor over, maar dan wil ik wel garantie hebben dat ik die snelheid ook daadwerkelijk ga halen.

nu heb ik begrepen dat de modernere Zyxel modem geen aparte ingangen heeft voor internet en tv. Dat zou beteken dat ik beide via de powerplug naar boven kan laten gaan, waar ik dat nu alleen kan met óf tv óf internet. Ook zou WiFi plus misschien een optie worden, aangezien ik het wifi punt niet perse bekabeld aan het modem hoef te koppelen (met de Draytek moet dit wel). Verder heb ik vaak inlog problemen bij Netflix (ik heb begrepen dat dit een vaak voorkomend probleem is met de Draytek). En last but not least, de Draytek biedt geen 5ghz wifi, iets wat je anno 2022 echt wel mag verwachten.  

Al met al doet de Draytek wat hij moet doen, maar als ik wil bereiken zoals omschreven zal hij toch echt vervangen moeten worden. Uiteraard sta ik ook open voor andere opties, want een ict specialist ben ik verre van.

 

alvast bedankt! 

icon

Beste antwoord door Hidden.nld 31 January 2022, 22:11

Bekijk origineel

This topic has been closed for comments

15 reacties

Reputatie 7
Badge +15

Hallo @Puud88 

De prijzen voor internet zijn sinds 24 januari 2022 veranderd.

https://community.t-mobile.nl/nieuws-552/nieuw-portfolio-2022-thuis-van-t-mobile-338684

De Draytek kan een hogere snelheid wel aan, het ligt vaak aan de apparaten, bekabeling of externe factoren thuis waardoor je een mindere snelheid haalt.

In jouw situatie is de Zyxel zeker een betere keuze, of het omwisselen kan daarvoor moet je even de reactie van een moderator afwachten.

Er staat dat mijn vraag beantwoord is, maar dat is het dus absoluut niet.


Dat de Draytek hogere snelheden dan 30mbps kan realiseren dat snap ik wel. Echter is dat in mijn situatie heel lastig te installeren, gezien de beperkte functies. 
 

na 5 jaar klant te zijn van Thuis en nog veel langer van mobiel, kan ik mijns inziens wel een aanvraag doen voor een modernere router. 
 

op zijn allerminst zou er meegedacht kunnen worden over hoe ik veel hogere snelheden kan krijgen in mijn woonkamer, zonder dat ik hiervoor een utp kabel moet trekken. Dit gaat domweg niet.

 

Reputatie 7
Badge +15

@Puud88

Ik heb het niet gemarkeerd als beste antwoord 😅

Wat ook een optie is om over te stappen op het nieuwe tv platform T-Mobile TV zodat de tv ook op een internetpoort werkt. Vervolgens een internetkabel naar een gewenste plek dmv Devolo plugs en daar een switch aansluiten voor meerdere aansluitingen?

Als je internet via het stroomnet verstuurd, dan kan dat leiden tot snelheidsverlies, voor de volle snelheid kan je kijken hoe je de versterker bedraad zonder plugs kan aansluiten.

@Waqqas 

klopt dat eerste had ik ook al bedacht. Laat ik toevallig een LG oled televisie hebben die helaas die app niet ondersteunt. 😅

had ik dat van tevoren geweten was ik wellicht toch voor de Sony gegaan. Nu dacht ik er over om misschien Apple TV te proberen. Alleen is dat wel weer een investering van 200 euro en ik vind het wel zo prettig dat ik gewoon erop los kan zappen als ik tv kijk. Via de app gaat dat volgens mij toch anders. 
 
via het stopcontact haal ik de volle 50mbps, dat heb ik vanmorgen nog uitgeprobeerd. Al vraag ik me af of dat met 100 of misschien wel 400mbps ook gaat lukken. En voor die prijs doe ik het niet voor minder 😉

 

 

 

Reputatie 7
Badge +15

Met T-Mobile TV kan je ook gewoon met een tv box kijken, die T-Mobile TV app is ook een optie.

Als ik die tv decoder aan de praat krijg met een internet verbinding dan ben ik al enorm geholpen. Maar dat gaat toch helemaal niet? Niet met de Draytek zover ik weet

Reputatie 7
Badge +15

Nu werkt hij als het goed is op poort 3 en 4, na een migratie zou hij werken op poort 1 en 2.

Maar dan heb je dus eigenlijk 2 poorten die niet nodig zijn (3 en 4). En dan zou het dus ook beter zijn als je de Zyxel krijgt.

Dat laatste heeft uiteraard mijn voorkeur. Ik wacht even een reactie van een moderator af. Bedankt alvast voor het meedenken 😉

Reputatie 7
Badge +4

@Puud88 de beste snelheid haal je natuurlijk via een kabel. dat voorop gesteld.

De zyxel hoeft niet perse naast het modem dus je zou die ook op een betere plaats kunnen zetten.

Het klopt dat de wifi plus je ook de settopbox kan aansluiten. maar ook hier geld er gaat niets boven een kabeltje. er word door T-Mobile geen ondersteuning gegeven. net als met een devolo de snelheid daarvan is ook niet te garanderen. meestal is er veel mogelijk wellicht dat je een opdracht kan plaatsen bij werkspot of klushulp van centraal beheer.

 

Dat de kabel optimaal is daar ben ik me van bewust, en als ik de rest van mijn leven hier zou blijven wonen had ik absoluut overwogen mijn vloer open te breken om een utp kabel te trekken. 
echter zoek ik nu vooral naar een korte termijn oplossing. U zegt het zelf al, de Zyxel kan ik plaatsen waar ik wil, de Draytek niet. 
 

Mocht ik iets van snelheid verliezen omdat ik gebruik maar van het lichtnet zal ik daar uiteraard niet flauw over doen, al verwacht ik daar wel meer van dan de repeater die ik nu heb. Daarmee wordt mijn WiFi snelheid per definitie al gehalveerd plus dat ik mijn ps5 niet kan aansluiten met een kabel. Dit kan met een powerplug in principe wel.

 


 

 

Ik vind het jammer dat er na 24+ uren nog geen reactie is gekomen van een moderator. Het idee dat er maar een kabel getrokken moet worden klinkt voor een buitenstaander uiteraard erg logisch, maar geloof me op mijn woord dat dit absoluut geen optie is. Naar mijn idee heb ik op dit moment 3 oplossingen, ik zal ze even opsommen op volgorde van persoonlijke voorkeur.

  1. ik krijg toezegging van t-mobile dat de Draytek vervangen wordt door de Zyxel. 
  2. De instellingen van de Draytek worden dusdanig veranderd dat internet en tv via 1 poort doorgegeven worden. (Hier kan de community misschien iets mee?)
  3. overstappen naar een andere provider.

Dat laatste zou ikzelf erg jammer vinden, maar als dat nodig is om een modernere router te krijgen, dan doe ik dat.

Reputatie 7
Badge +15

@Puud88 

Bij optie 2 na je overgang naar het nieuwe T-Mobile TV zou je kunnen kijken naar een eigen VLAN capable router en dan heb je ook meteen meer mogelijkheden in de router.

https://community.t-mobile.nl/vast-internet-492/glasvezel-draytek-vervangen-met-je-eigen-router-met-vlan-297061

Je hoeft dan enkel VLAN 300 in te stellen dus niet ook vlan 640 zoals in de link hierboven staat.

Reputatie 7
Badge +16

Hoi @Puud88, sorry voor de verlate reactie! Ik denk dat een switch naar de Zyxel T-50 in combinatie met een Media Converter de beste optie is in jouw geval. Daarom zal ik dit meteen in orde maken voor je. 

Zodra de Zyxel en converter worden opgestuurd, kun je een afspraak inplannen met Guidion om deze aan te laten sluiten. Dat doen we omdat de glasvezelapparatuur zeer fragiel is en anders de servicegarantie op losse onderdelen vervalt. Zodra het pakketje ons distributiecentrum verlaat en bij PostNL wordt aangeboden, stuurt PostNL je een track&trace-code per e-mail zodat je te allen tijde de bezorgstatus in de gaten kunt houden!

Je ontvangt ook binnen enkele minuten een afspraaktool per sms en e-mail zodat je de afspraak met Guidion kunt inplannen. Mocht om wat voor reden dan ook die tool niet toegankelijk zijn, kun je altijd bellen met 088-2000 151 (tot 20:30 bereikbaar)!

De Draytek mag zodra de Zyxel aangesloten is naar een milieustraat worden gebracht of op een andere wijze bij het vuil gedeponeerd worden; deze hoeven we niet langer geretourneerd te zien.

@Jason 

 

ik zie het in de mail staan inderdaad. Bedankt alvast! 👍🏻😁

Reputatie 7
Badge +16

@Puud88 Heel graag gedaan, veel plezier straks met de nieuwe apparatuur! 😄