Beantwoord

Router constant bezig met discoveren TV die ik niet afneem

  • 7 January 2022
  • 26 reacties
  • 294 Bekeken

Reputatie 1

In mijn Zyxel router zie ik 3 IPoE interfaces. De derde heeft geen ip. Ik heb begrepen dat die derde voor TV is. Kan dus kloppen dat die niet verbonden is, want ik neem geen TV af, alleen glasvezelinternet en telefonie.

Maar, als ik in mijn router logs kijk zie ik dat er wel 24/7 elke paar seconden een discover gestuurd wordt naar dit apparaat.

Jan  6 08:41:39 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan  6 08:41:41 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan  6 08:41:43 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan  6 08:41:46 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan  6 08:41:54 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan  6 08:42:10 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan  6 08:42:42 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan  6 08:43:46 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan  6 08:43:47 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan  6 08:43:49 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan  6 08:43:54 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan  6 08:44:01 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan  6 08:44:17 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan  6 08:44:49 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover…

 

De logs lopen hier vol mee en de router is de hele dag bezig met onnodige acties. Is er een manier om dit te stoppen?

Ik zou denken dat de ETH_IPTV interface moet worden uitgeschakeld, maar ik kan dat zo te zien niet zelf doen.

icon

Beste antwoord door Jason 19 January 2022, 14:09

Bekijk origineel

26 reacties

Reputatie 7
Badge +8

Goedemiddag @marsmol, excuses voor het te late antwoord, jouw topic was verkeerd gecategoriseerd waardoor wij niet tijdig konden reageren.

Komt jouw ervaring toevallig overeen met de ervaringen die in dit topic gedeeld zijn? 

In principe is die discover geen ramp, alleen gebeurt het wel erg vaak. De reden dat het TV-pad toch nog aangehaald wordt, kan ermee te maken hebben dat TV nu geen eigen VLAN meer heeft. 

Als je tijdens dagelijks gebruik geen last ondervindt en het alleen ‘log vervuiling’ is (mooi woord, dank M76!), dan is het niet zo'n groot probleem met veel impact. Het kan ook zijn dat er een aangesloten apparaat is dat roet in het eten gooit. In dat geval wil ik vragen randapparatuur even los te koppelen en dan één voor één weer aan te sluiten. Op die manier kun je uitsluiten wat de oorzaak kan zijn. Tot slot wil ik om een fabrieksreset van het modem vragen. Mogelijk is er na een wijziging van de instellingen iets spaak gelopen. Dat sluiten we dan ook direct uit. 

 

Mocht je hierna nog steeds uitval ervaren, dan hoor ik graag het volgende: 

  1. -Welke lampjes branden op het modem ten tijde van wegval?
  2. -Vallen alle diensten (TV, Internet) tegelijk weg?
  3. -Hoe vaak per dag vallen de diensten weg?
  4. -Hoe lang duurt het uitval of de ‘glitch'?

 

Met deze info kan ik weer bij de techneuten aankloppen. → Met grote dank aan @Sander!

Reputatie 1

Hoi @Jason. Nee, dit is een compleet ander probleem. De lease op de twee interfaces die ik hoor te hebben is ok.

 

Het probleem is dat de router elke paar seconden een lease probeert te krijgen voor ETH_IPTV. Dat gaat nooit gebeuren, want ik heb geen TV abonnement bij T-Mobile.

Op zich is de "log vervuiling" alleen al een probleem omdat die zo extreem is dat de log files zo groot worden dat de gebruikersinterface van de router ze niet meer kan ophalen binnen de sessie time-out. Daarnaast zorgt het ervoor dat andere dhcp problemen vrijwel niet meer te debuggen zijn.

 

Daarnaast is de router zo druk met het zoeken naar een lease voor ETH_IPTV (die hij dus nooit gaat krijgen) dat hij sneller aan zijn max zit en andere frames kan gaan missen.

 

En wellicht ten overvloed:

Ja, ik heb zowel de router als ze mediaconverter al een fabrieksreset gegeven.

Ja, het probleem treedt ook op als er niks is aangesloten op de router.

M'n TV valt niet weg, want die heb ik niet

 

Dit probleem zit echt in de dhcp configuratie van de router en/of jullie netwerk. Wellicht kun je een techneut aanhaken?

 

Ik heb dit probleem ook; mijn log wordt ook ontzettend vervuild.

Net als @marsmol neem ik geen TV af; alleen glasvezelinternet en telefonie.

 

Reputatie 7
Badge +8

Hoi @marsmol, helemaal helder; thanks voor je vlotte terugkoppeling! Ik zal het onderzoek starten bij de techneuten zodat ernaar gekeken kan worden. De gemiddelde verwerkingstijd bedraagt zo'n vier tot zes werkdagen - doorgaans komt er daarom binnen die termijn een oplossing aan en zal je via de e-mail op de hoogte worden gebracht daarvan. 

Ik heb wellicht precies de perfecte specialist gevonden die hier een handje bij zou kunnen helpen, ik trek die persoon aan de digitale mouw zodat we dit kunnen, naast het onderzoek bij de technische dienst, kunnen bekijken. To be continued!

@sublimerote Kun je het e-mailadres waarmee je op My T-Mobile Thuis inlogt, plaatsen in jouw profiel, alsjeblieft? Dan kan ik je meenemen in het onderzoek. Thanks! 😊

Reputatie 1

Dank je @Jason Ik hoor het graag. Als ik aan deze kant van de lijn iets kan doen om te helpen bij het onderzoek, vind ik het ook prima als de technische dienst contact opneemt.

@sublimerote Kun je het e-mailadres waarmee je op My T-Mobile Thuis inlogt, plaatsen in jouw profiel, alsjeblieft? Dan kan ik je meenemen in het onderzoek. Thanks! 😊

Wie kan dat allemaal inzien als ik dat toevoeg?

Reputatie 7
Badge +8

@sublimerote Kun je het e-mailadres waarmee je op My T-Mobile Thuis inlogt, plaatsen in jouw profiel, alsjeblieft? Dan kan ik je meenemen in het onderzoek. Thanks! 😊

Wie kan dat allemaal inzien als ik dat toevoeg?

@sublimerote Logische vraag, ik kan je geruststellen: het is achter slot en grendel beveiligd. Geen zorgen! De enigen die beschikking hebben tot die info zijn de moderators op de Community.

Reputatie 7
Badge +8

Dank je @Jason Ik hoor het graag. Als ik aan deze kant van de lijn iets kan doen om te helpen bij het onderzoek, vind ik het ook prima als de technische dienst contact opneemt.

Heel graag gedaan alvast en jullie bedankt voor de aangeboden medewerking! 😄 Mocht er iets zijn waar jullie qua hulp aan kunnen bijdragen, dan laat ik het direct weten.

@sublimerote Kun je het e-mailadres waarmee je op My T-Mobile Thuis inlogt, plaatsen in jouw profiel, alsjeblieft?

Hoe?

Ik zie een hoop invulvelden op mijn profiel, maar geen voor een emailadres...

Reputatie 7
Badge +8

Zo dan ik heb duidelijk mijn tweede bakkie thee nog niet op, sorry voor deze misinformatie! @sublimerote Je hebt helemaal gelijk, ik verwar klantnummer met e-mailadres. 

Kun je mij een privébericht (de link is klikbaar) sturen met jouw postcode, huisnummer, geboortedatum en de laatste vier cijfers van je IBAN, alsjeblieft? Dan zorg ik ervoor dat ook jouw case wordt meegenomen in het onderzoek! 😊

P.s. je kunt alleen het e-mailadres invoeren wanneer je jouw profiel aanmaakt op de Community, niet daarna. Nogmaals sorry voor de verwarring!

hier het zelfde

 

Jan 14 22:41:58 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan 14 22:41:59 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan 14 22:42:01 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan 14 22:42:04 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan 14 22:42:12 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...
Jan 14 22:42:29 daemon.debug udhcpc: nas10_5 Sending discover...

Zo dan ik heb duidelijk mijn tweede bakkie thee nog niet op, sorry voor deze misinformatie! @sublimerote Je hebt helemaal gelijk, ik verwar klantnummer met e-mailadres. 

Kun je mij een privébericht (de link is klikbaar) sturen met jouw postcode, huisnummer, geboortedatum en de laatste vier cijfers van je IBAN, alsjeblieft? Dan zorg ik ervoor dat ook jouw case wordt meegenomen in het onderzoek! 😊

P.s. je kunt alleen het e-mailadres invoeren wanneer je jouw profiel aanmaakt op de Community, niet daarna. Nogmaals sorry voor de verwarring!

Helaas; ook dat lukt niet:

Sorry, je hebt nog geen toegang tot deze pagina.

Je hebt geen rechten om deze pagina te bezoeken.

 

EDIT: ik kon wel mijn T-Mobile Thuis klantnummer invullen op mijn profielpagina. Dan weet je misschien ook genoeg?

Reputatie 7
Badge +8

@sublimerote Dat is mijn domme vergissing geweest, ik linkte door naar de gearchiveerde pagina in plaats van het correcte artikel in de Wiki! Als het goed is, heb je nu toegang tot de pagina privébericht (de link is klikbaar).

@Michel J Bedankt voor je melding, we nemen het mee!

Reputatie 7
Badge +8

Hoi @marsmol, onze specialisten hebben ernaar gekeken en hebben een aanpassing uitgevoerd:

Het modem is nog steeds zo geconfigureerd dat het een aparte NAS heeft voor TV. Het is nu zodanig aangepast dat in het modem, in het logboek, je alleen nog nas10_3 en nas1_4 te zien krijgt. De instellingen blijven van kracht als het modem herstart wordt (soft reboot) of een reprovisie krijgt. Wanneer je echter ooit een factory reset uitvoert, dan zullen we dit opnieuw moeten instellen. Trek dan eventjes aan de bel alsjeblieft. Thanks voor je medewerking!

Reputatie 1

Dank @Jason, dit is een goede oplossing.

Hoi @marsmol, onze specialisten hebben ernaar gekeken en hebben een aanpassing uitgevoerd:

Het modem is nog steeds zo geconfigureerd dat het een aparte NAS heeft voor TV. Het is nu zodanig aangepast dat in het modem, in het logboek, je alleen nog nas10_3 en nas1_4 te zien krijgt. De instellingen blijven van kracht als het modem herstart wordt (soft reboot) of een reprovisie krijgt. Wanneer je echter ooit een factory reset uitvoert, dan zullen we dit opnieuw moeten instellen. Trek dan eventjes aan de bel alsjeblieft. Thanks voor je medewerking!

Is dit een klant-specifieke aanpassing?

En begrijp ik goed dat die specialisten er alleen voor gezorgd hebben dat er entries in het logboek onzichtbaar worden, maar het ongewenste gedrag verder gewoon doorgaat?

Reputatie 1

Uh, wacht even. Daar zeg je wat @sublimerote ... Ik was zo blij dat ik nu mijn andere dhcp probleem kan debuggen dat ik even vergeten was dat de router nog steeds de ganse dag elke paar seconden in het luchtledige staat te kletsen.

Hoezo kan de ETH_IPTV interface niet worden uitgeschakeld? ADSL etc staat ook gewoon netjes op inactief. 

Reputatie 7
Badge +8

@sublimerote en @marsmol Daar snijden jullie goede punten aan: ik heb hier nog geen goed antwoord op, maar beloof dat ik het stante pede doorzet zodat er wederom naar gekeken kan worden! 

Dit is overigens inderdaad een klant-specifieke aanpassing. 

@sublimerote Kun je mij nog jouw gegevens toesturen? Dan neem ik jou ook mee in het onderzoek!

Reputatie 7
Badge +8

@marsmol UPDATE: Het is opgelost, de TV interface Vlan 640 is verwijderd van het modem, het modem praat hier ook niet meer tegen en doet geen discovers meer naar Nas 1_5. Er worden geen discovers meer gestuurd naar Vlan 640 dus IPTV en verdere instellingen kunnen wij niet verwijderen door de configuratie van het modem.

Daarmee kunnen er in principe geen problemen meer ontstaan zoals eerder vermeld is.

Reputatie 1

Dank je, @Jason Gelden hierbij dezelfde instructies wat betreft reboots en resets? Of is dit generiek opgelost voor alle klanten die geen TV afnemen?

Reputatie 7
Badge +8

@marsmol Heel graag gedaan! Dit is niet generiek opgelost voor alle klanten jammer genoeg, dat valt nog niet in te bouwen. We gaan voor een ieder die dit probleem ervaart, handmatig de settings aanpassen zodat dit euvel weggehaald kan worden! 👍

 

@sublimerote Stuur je me nog een privébericht met de gegevens? Dan zorgt onze specialiste er ook bij jou voor dat dit probleem verdwijnt.

Privébericht verstuurd. Dank voor je hulp!

Reputatie 7
Badge +8

@sublimerote Heel graag gedaan, jij bedankt voor het PM’en! 😊👍

Reputatie 7
Badge +8

Hoi @sublimerote en @Michel J, ook bij jullie is de aanpassing verricht en zal het probleem nu niet meer voorkomen. Grote dank voor jullie geduld en medewerking in deze casus. Hierdoor konden we het sneller oppakken en kan straks allicht een generieke wijziging plaatsvinden! 👍👍

Indien we elkaar vandaag niet meer spreken: een prachtig, gezond weekend toegewenst!

Dank je!

Ik kreeg iets na elf uur ook een e-mail van T-Mobile dat het probleem is opgelost.

Dat lijkt te kloppen, want de laatste udhcpc: nas10_5 Sending discover… melding was enkele minuten daarvoor.

:smiley:

Reageer